PR / Broj 45 / Prosinac / 2011.

Piše : Andrea Ferlin

Siguran sam da vam se više nego jednom dogodilo da je konop koji planirate koristiti previše kratak. Kako biste na plovilu uvijek trebali imati više konopaca različitih duljina jedan od njih možete iskoristiti tako da ga povežete s dijelom koji je kratak i na taj način ga produljite. Kako bi vam to pošlo za rukom, moraju biti ispunjena dva uvjeta: prvi je taj da zbilja imate još jedan konopac, a drugi da ste ovladali jednim od čvorova koji se koriste u takvim spajanjima.

Dvostruki Uni čvor

Prvi čvor koji je moguće koristiti u ovakvim situacijama je ribolovcima već vrlo dobro poznat Uni čvor koji je za ovu namjenu potrebno izvesti u varijanti duplog Uni čvora. Ribolovci se njime često služe za spajanje najlona, a vrlo uspješno se koristi i za spajanje najlona i upredenice gdje je upredenicu potrebno omotati nekoliko puta više.

Muški čvor

Za spajanje istih konopaca možemo koristiti izuzetno lagan i brz muški čvor. Ovaj čvor brzo se veže i odlično drži kad se jako zategne ( osobito ako je mokar ). Jednom dobro zategnutog nije ga lako razvezati.

Chris standing up holding his daughter Elva

Pašnjak i improvizacija

U jednom od prethodnih brojeva Praktičnog ribolova naučili ste vezati Pašnjak. Ako vam se ne da učiti nove čvorove važno je da naučite improvizirati s onim što već znate. Pošto je Pašnjak osnovni čvor kojeg bi zbilja svi trebali znati pokazat ću vam kako uz pomoć tog jednostavnog čvora ( odnosno njegove omče ) spojiti dva konopca.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana