PRM / Broj 15 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2017.

Kako opisati zimski spin predatora s obale? Nikako drugačije nego direktno u glavu i to toliko direktno koliko udaraju vjetar i more…

Piše: Luka Mrvičić

Vrlo je tanka granica između ludosti i genijalnosti koja nas dijeli od toga da ugodu, toplinu i komfor doma zamijenimo dugim šetnjama plažama i lučicama uz pratnju oblaka i uvijek spremne kiše, vjetra i valova da vas smoče i pothlade, a sve to u cilju preispitivanja vaše ustrajnosti za ostvarenjem cilja tj. ulova vrijednog svega toga. E sad, meni je jedan vrlo iskusan ribolovac rekao kako se za brancina treba smočiti. Ukoliko vam ova rečenica nije jasna probajte ju ponoviti nekoliko puta varaličareći s rive za jakog juga.

Mokri od valova i znoja zbog južine ili promrzli i sasušeni od bure?!

Tijekom zime svoju uspješnost u spinu sa obale definitivno mogu zahvaliti jugu i buri. Oni određuju lokaciju na kojoj ću loviti te pribor i varalice koje ću koristiti. Drugim riječima, potrebno im se prilagoditi.

Jugo

Neke važnije karakteristike ovog vjetra su da naravno puše s jugoistoka, što se Jadranskog mora tiče, a obično je povezan s nadolazećom ciklonom iz zapadnog Sredozemlja. Južina je poznata po izrazito lošim bio-meteorološkim uvjetima. Za razliku od bure jugo je topao i vlažan vjetar koji se javlja uz oblačno i kišovito vrijeme te razvija visoke i jake valove. Brzina puhanja juga se kreće od 10 m/s do 30 m/s i nikada ne zapuše iznenada. Svoju snagu postiže tek nakon 24 do 36 sati puhanja, a olujnu jakost u pravilu postiže tijekom trećeg dana od početka puhanja. Zimi jugo zna puhati i više od dva tjedna.

Ono što je nama ribolovcima kod juga važno jest zamućenost mora na mjestima gdje je inače velika prozirnost, da se slikovito izrazim, „rakija“, kao na primjer na lokacijama gdje osobno lovim (od Šibenika do Zadra). Prisutnost predatora ovdje uopće nije upitna, no njihova opreznost je tolika da su već dulje vremena aktualni mitovi o neulovljivim brancinima. Ta riba nekad mora i jesti sunce joj njezino, a na nama je da pogodimo vrijeme kada njezina opreznost zbog uvjeta na vodi padne. Jedan od glavnih problema s kojim se susrećemo prilikom spina s obale tj. s plaža je nečujnost prilikom dolaska na lokaciju. Šljunak, sitno kamenje pa čak i pijesak, zvukom i vibracijama odaju našu nazočnost. Brancin neće pobjeći, nego baš naprotiv, doći će do samog plićaka te vam se lagano rugajući u prolazu nekoliko puta pokazati dok mu ne postanete dosadni i on odluči otići. Čak će i dopratiti varalicu, no tek toliko da vam još malo izvadi mast. Ništa od toga nije loše, dapače, vi sada sa sigurnošću znate da je riba tu i da, kada se poklope uvjeti, imate šanse za prevariti fakina.

Poznato je da brancin spada u noćne lovce no izraziti ga je gušt loviti danju kada ipak imate mogućnost bolje procjene terena, lovne udaljenosti, a i vođenja varalice. Naravno da je izraziti gušt ribolov površincima zbog audio-vizualnog griza. No, udarac brancina na gumu ili vobler je opet nešto specijalno! Teško mi je reći tj. odlučiti što je uzbudljivije, između klasičnog silovitog udarca prilikom podizanja gume s dna ili pauze u twitchanju voblerom kada varalica samo stane u mjestu. Međutim, definitivno najuzbudljiviji griz je kada prilikom vođenja varalice samo izgubite kontakt s njom. To se događa zbog velike brzine kojom brancin sustiže plijen tj. varalicu te ju u onih zadnjih metar dva pred obalom u tom silovitom naletu pokupi. Zbog tog kontinuiranog kretanja ribe direktno u vašem smjeru i s vašom varkom upakiranom u ustima, imate osjećaj da na kraju fluorocarbona nema ničega. Tada je vrlo važno da što brže pokupite višak upredenice i udarite kontru ukoliko ne želite ostati bez ribe. Brancin nije neki specijalni borac no vrlo dobro se koristi svime što ga okružuje kako bi se oslobodio udice. Iz tog razloga ukoliko lovite u lučici ili na plaži gdje je zasijano polje bovi i konopa, predlažem da bez previše kompliciranja ribu što prije izvučete iz sigurnosti tih prepreka pa guštate u drilu na čistini. FC koji koristim u spinu brancina nikako ne pada promjerom ispod 0,33 mm iz razloga što sam već podosta ribe izgubio na način da na oštar dio operkuluma tj. škržnog poklopca presječe predvez. Za takav bijeg znaju čak i mali primjerci tako da se nemojte bojati koristiti i deblji, pogotovo u moru zamućenom od juga.

Zašto baš danju po jugu voblerima i gumama?!

Sva ta buka, mutež, komešanje i valovi koji se razbijaju o sve što im se nađe na putu idu nama u korist. Napokon nije potrebno glumiti komandosa prilikom dolaska na plažu. To ne znači da je u redu razvaliti muziku i napraviti piknik te tu i tamo malo zabaciti. Zbog smanjene vidljivosti i velike turbulencije mora brancini i drugi predatori imaju manju potrebu za skrivanjem i kamuflažom te su mnogo opušteniji. Sva sitna riba i ostali plijen je dezorijentiran i vrlo vjerojatno oštećen što grabežljivcima omogućava lak lov i lovinu. Iz tog razloga javlja se halapljivost prilikom hranjenja i pad koncentracije. Tu mi uskačemo i naplaćujemo dug onim provokatorima iz plićaka. Fluorocarbon koji se ionako jedva vidi u moru sada postaje jednostavno nevidljiv za njih. Upravo zbog te slabe prozirnosti potrebno je istaknuti varalicu zvukom i dekorom. Tada predlažem da površince ostavite kući i zamijenite ih velikim voblerima sa zvečkama i gumama u raznim dekorima. Što je more mutnije to su bolje jake i izražajne boje. Isto tako, brzinu vođenja varki prilagođavate prozirnosti mora. Što je mutnije to vodite sporije i obrnuto. Prilikom spinanja voblerima pauza u vođenju i pokoji twitch vrhom štapa stimulativno djeluju na predatore, pogotovo ukoliko se malo sunca uspije probiti kroz oblake pa tako u kombinaciji s vašim twitchem i odbljeskom boka voblera tjeraju grabež na napad.

Mislim kako nema potrebe sada u detalje govoriti o načinu, brzini i ostalim detaljima vezanim za vođenje i kontrolu varalice iz razloga što smatram da je vrlo važno biti kreativan. Ono što vam mogu predložiti jest da obratite pozornost na sitnu ribu koja traži zaklon u kutovima molova, iza brodica i sl. Ta riba se sporo kreće i često zastaje zbog već navedene dezorijentiranosti, slabe vidljivosti te naposljetku straha. Sve što trebate jest kopirati te kretnje prilikom vođenja varalice, sporim i ujednačenim namatanjem uz pauze u vođenju pokušajte vobler što dulje držati u zoni griza. Najoprezniji budite pod samom obalom jer tamo najčešće i uslijedi griz. Osobno vjerujem da brancin prati žrtvu do trenutka kada je stjerana u kut ili rub. Na taj način sebi osigurava gotovo stopostotni uspjeh u lovu. Kako je ovo doba godine mrijest brancina i često riba udara varalicu glavom i tijelom, a ne guta ju, predlažem da se vrhovi udica često kontroliraju te bruse iz razloga što kamenje, šljunak i pijesak dobro naplate cestarinu vrhovima udica.

Osim voblera u dnevnom spinu naveo sam i gumene varalice tj. silikonske. Obožavam loviti smuđa na tekućicama i jezerima pa tako mogu reći da sam nekako više naklonjen takvim vrstama varalica. U obzir dolaze „action“ i „no action“ gume. Ako lovim „action“ gumama, najčešće koristim klasične okrugle jig glave ili „stand up“, dok u kombinaciji sa „no action gumama“ u obzir dolaze samo „dart head“ jig glave iz razloga što gumi daju posebnu „side to side“ akciju prilikom vertikalnog jiganja. Opet naglašavam da brzinu vođenja i intervale jiganja podređujem prozirnosti mora – mutno=sporo.

Bura

Hladan i suh vjetar sjevernjak koji može puhati i nekoliko dana, često počinje naglo, a smanjuje pomalo. Zapusi jače bure često prelaze 20 m/s, a katkad premašuje i 50 m/s. Ono što je značajno kod bure jest da dnevni hod vjetra ima dvostruku periodu: glavni maksimum i minimum jačine padaju oko 21 i 14h, sporedni na 7 i 2h. Rušeći se sa odronaka prema moru bura pokreće i diže morsku vodu stvarajući vrlo nemirno more i raspršuje ga u vrlo sitne kapljice od kojih se na moru stvara osebujna, katkad neprozirna magla.

Ono što je nama važno jest da za bure tlak zraka raste, dolazi anticiklona i lijepo vrijeme. To stimulativno djeluje na ribu, pogotovo na grabež. Ono što je loše vezano uz dnevni ribolov, jest da se ionako bistro more još više razbistri, što nam stvara mali problem ukoliko nemamo sa sobom površinske varalice. Drugim riječima, za mene bura znači udaranje sa svim živim po površini, od popera, zara, slajdera i ostalih inačica površinskih varalica. Mjesta koja tražim su plaže u zavjetrini gdje se na nekih petnaestak metara od obale pojavljuju malene guste ovčice. Zimi sam najviše akcije za vrijeme bure imao od 11 do 15 sati, što se brancina tiče. Zatim pauza do večeri. Preko dana najviše koristim zare i površince vlastoručne izrade, dok uvečer i noću prelazim na inačice patchinka i popere. Danju zare vodim dosta agresivno bez pauza, a noću prelazim na lagano vođenje sad duljim pauzama u vođenju, pogotovo za vrijeme mjesečine. U toj pauzi od vođenja nemojte samo stati namatati iz razloga što gubite kontrolu i vezu s varkom, tada vam se na površini radi trbuh od upredenice te tako prilikom naglog griza nećete biti u mogućnosti zategnuti ribu na vrijeme.

Pozicije koje su se noću pokazale boljima su isturene punte, umjetni poluotoci, lukobrani marina i trajektna pristaništa. Sve ove pozicije imaju nešto zajedničko, a to je izražen kurenat. Brancin noću obilazi takva mjesta u jatima plitko ispod površine nevezano o dubini te sve što se praćaka njemu iznad glave ne prolazi nezamijećeno. Ako je griz dalje od obale, dosta često mi se dogodi da osjetim samo otežanje na vrhu štapa. Kao da vam se lignja objesila, što nije rijetkost, no nisam došao loviti glavonošce tako da jaka kontra ne izostaje. Jednom sam imao sličnu situaciju u Tribunju gdje sam nakon kontre na štapu osjetio vrećicu od Konzuma koja je počela zapumpavati, puhati i pljuckati more. Na kraju se pretvorila u lignju od 1,20kg. Eto, i to se desi.

Štapove koje koristim ne prelaze 35 grama bacanja, brze su akcije i u prosjeku 2,70 do 2,80m dužine. Lovim li ciljano samo gumama 25 gramac je i više nego dovoljan. Za dnevnog spina po jakom jugu i velikim valovima koristim jig glave od 10 do 17 grama. Manja otežanja je nemoguće kontrolirati i bacati, a o preciznosti da ne govorim. Nemojte se bojati loviti po velikim valovima i jakom vjetru, vjerujte mi, ugodno ćete se iznenaditi. Riba tada kupi varalice pod samim nogama i važno je bacati u vjetar jer drugačije ni ne možete, he-he. Ono što bih vam predložio, naravno, ukoliko to imate, jest neoprensko odijelo, pa makar samo donji dio ili vathoze. Još jedan obavezan dio zimske opreme za ribolov je termosica čaja, limun i med!

Puštajte nedorasle primjerke i pazite na zdravlje.
Dobro more!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana