Pod zubatim suncem na zubatog cara

8 min read

PR / Broj 47 / Veljača / 2012.

Zimski ribolov uvijek je izazov, kako zbog niskih temperatura i nestabilnog vremena, tako i zbog mišljenja da se zimi love samo lignje i moli. Da tomu nije tako pokazali su nam zimski ulovi zubataca čiji su zubi i dalje oštri, a želuci uvijek prazni…

Piše: Andrea Ferlin

Dugo smo prizivali zimu, žalili se da je more toplo pa i novu godinu dočekali na +12ºC! Sad kad je zima napokon stigla i pokazala zube pola zemlje je paralizirano, a ribe i lignje zasluženo su dobile neplanirani odmor. Prije nego nas je bura doslovce paralizirala bilo je nekoliko prihvatljivih dana za odlazak u ribolov koje smo naravno iskoristili. Osjećaj “izgubljenosti“ kad se na more (pogotovo u lov zubataca) krene nakon poduže pauze jedan je od onih elemenata koji otežavaju zimski ribolov. Kad se na more odlazi u konstantnom ritmu u glavi se brzo stvori slika gdje je riba, na kojim pozicijama, dubinama, kad se hrani…i naši pokreti su izoštreni, a lovački instinkt jasno nam govori što i kako!

No zimi, često svega toga nema u našem brodu, ostalo je u nekim toplijim danima…

Zimski zubatac nedostatak svega navedenog i nepripremljenost često ne prašta. Nevoljko i nekonkretno grizu, ne gutaju lignju halapljivo kao u jesen i iz peraja izvlače sve moguće trikove kako bi se besplatno počastili najukusnijim zalogajem – lignjom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kako do lignje

Jedna od prednosti zimskog lova je ta što su nam lignje relativno lako dostupne. Relativno iz razloga što nam se dva puta ove godine dogodilo da lignju nismo uspjeli uloviti tijekom dana, a bazen je bio prazan pa smo se kući vraćali i bez liganja i bez zubataca.
Najpametnije je naravno večer prije skupiti nekoliko liganja i ostaviti ih u bazenu do jutra te mirne glave krenuti na panulu, no često to nije moguće, da li zbog obaveza ili vremena pa smo primorani lignju loviti tijekom dana ili ako je to moguće panulom u svitanje. Lignju tijekom dana na sjevernom Jadranu treba tražiti na dubinama od 20 – 40 metara, ovisno o terenu, odnosno, na dubljim dijelovima pozicija na kojima se lignje love u sumrak.
Drugo, zimi lignje u bazenu ili “jupolu“ žive znatno duže nego kad su temperature više, pa nije problem lignje održati živima kako bismo ih mogli ponuditi zubatim beštijama. Na pozicijama na kojima tražimo zubace često ćemo naletjeti na kantare koji u ovom dijelu godine mogu biti vrlo aktivni, odnosno, puno aktivniji od zubataca. Ako vam počnu odgrizati krakove na kraj sistema treba vezati i jednu malu udicu koja se stavlja u krak lignje kako biste nasukali i pokojeg kantara.

Pribor

Panulati možemo klasičnom ili modificiranom viškom panulom, dakle, iz ruke ili štapom. Iako sam tradicionalist i ljubitelj lova iz ruke, zubace panulam isključivo štapom. Kako se ne bismo upustili u rasprave što je bolje, efikasnije, jednostavnije…recimo samo kako je izbor ribolovnog pribora donekle i stvar osobnog izbora. Za ribolov štapom, dakle, potreban nam je štap jačine do 20 libri ( odnosno 6-20 ili 12-20 lb ) s vodilicama predviđenim za korištenje upletenih struna. Svakako ne bih savjetovao jače štapove jer je ovom jačinom štapa moguće nasukati i puno veće ribe od zubataca pa oko toga ne treba brinuti, a s druge strane lakši pribor uvijek pruža veći gušt i bolji kontakt s ribom na udici. Za panulu štapom mogu se koristiti i štapovi za jigging pa za početak nema potrebe da ulazite u dodatne troškove ako već primjerice posjedujete štap za jigging.
O tome da li je štap namijenjen ribolovu multiplikatorom ili stacionarnom rolom ovisi i daljnji izbor tog dijela opreme. Svejedno govorimo li o multiplikatorima ili stacionarnim rolama vrijedi isto pravilo: „Jeftinije je na kraju skuplje iz razloga što jeftine (pogotovo) stacionarne role vrlo brzo zakažu zbog velikog stresa kojem su izložene. Ovakva vrsta ribolova zahtijeva isključivo za more (sol) predviđene role robusnog dizajna i jake kočnice.
Od multiplikatora preferiram modele s polužnom kočnicom naspram onih sa zvijezdom. Osobno koristim kompaktan i vrlo snažan multiplikator Alutecnos Gorilla 12 kojeg uz Alutecnos Albacore 12 i 20 svakako mogu preporučiti. No za ovaj lov nije nužna oprema najvišeg cjenovnog ranga, postoji čitav niz multiplikatora koji će s lakoćom izvršiti ovu zadaću, primjerice Shimano TLD 20 ili 25. Za ovu vrstu ribolova dvobrzinske role su potpuno nepotrebne pa ako ste na umu imali uzeti takvu rolu, bolje taj višak novaca prebacite u jedan bolji jednobrzinski multiplikator.
Od stacionarnih rola mogu se koristiti neke role pogodne za jigging pošto s lakoćom podnose velika opterećenja no smatram da su ipak bolji izbor multiplikatori. Korištenje upredenice je obavezno u ovakvoj vrsti ribolova, budući da su upredenice velike nosivosti puno manjeg promjera nego najloni pa upredenica stvara puno manji otpor i možemo dostići velike dubine s puno manje ispuštenih metara upredenice iz multiplikatora. Mogu se koristiti upredenice od 20 – 40 ili više libri ovisno o štapu i multiplikatoru kojim lovimo. Realno nema potrebe za upredenicama nosivosti 40 ili 50 libri, ali ako pribor koristite i za lov nekih drugih većih riba onda je normalno da ćete se i jače opremiti.
Najlon koji koristimo za predvez bit će od 0,60 – 0,90 mm dužine 15 – 20 metara, može fluorocarbon, a i ne mora. Spoj upredenice i najlona možemo izvesti putem đogulina ( ali treba voditi računa o tome da prolazi kroz vodilice štapa što komplicira cijeli ribolov) ili čvorom (dupli uni ili albright čvor) što preporučam.

Kao vučnu udicu koju vežemo kliznim čvorom možemo koristiti veličine 3/0 – 5/0 po owneru, a u krakove lignje stavljam 5/0 običnu Owner Cutting Point udicu ili dvokuku odnosno trokuku udicu primjerenih dimenzija.
Nakon što lignju oboružamo udicama sistem je praktički gotov, samo još moramo lignju spustiti na željenu dubinu. Za zimski lov koristimo olovo čuvar od 500 gr na kojeg stavljamo jači đogulin s kopčom na koju vezujemo cca 1,5 m najlona debljine 0,35 – 0,40 mm. Olovo kvačimo na sistem na spoju upredenice i najlona, a na koji način, ovisi o tome jesmo li koristili đogulin ili smo za spoj koristili neki od čvorova.
U slučaju da smo koristili đogulin, slobodan kraj najlona na kojeg je zakvačeno olovo vežemo za đogulin bilo kojim čvorom i prilikom izvlačenja ulova škarama odrežemo najlon što bliže đogulinu i nesmetano nastavljamo izvlačiti lovinu. Druga varijanta je da na kraj najlona na kojem visi olovo vežemo još jedan đogulin s kopčom koju zakvačimo na đogulin spoja upredenice i najlona pa kopču prilikom izvlačenja lovine otvorimo i skinemo olovo te nesmetano nastavimo s izvlačenjem.
Još je nekoliko varijanti kako možemo povezati olovo sa sistemom, a do nekih od njih sigurno ćete doći u trenucima kad vam u brodu nešto od materijala bude nedostajalo pa je potrebno improvizirati.
Ako ne koristite đogulin, dovoljno je na najlonu ( iza spoja s upredenicom ) napraviti lažni čvor i koristiti “sgancio rapido“ – kopču pomoću koje je olovo vrlo lako skinuti. Ili možete od komada deblje upredenice napraviti omču čiji je stoper Dupli uni spoj koji spaja glavnu upredenicu sa predvezom. Pa onda na tu omču kvačite brzu kopču. Sgancio rapido može se koristiti naravno i u slučaju da koristimo đogulin na spoju upredenice i najlona.

A gdje je zubatac?!

Oprema sama naravno ne lovi, koliko god dobra i skupa bila, pa treba iskoristiti slobodne zimske dane i okušati se u ovom lovu. Na ljetnim pozicijama zubataca nema, no ponegdje “toplije“ pozicije mogu poslužiti kao dobar orijentir gdje tražiti ribu. Naravno, poziciju treba pročešljati po dubljim dijelovima i pokušati isprovocirati griz ribe koja je u ovom periodu ipak smanjila svoju aktivnost. Upravo iz tog razloga, grizevi koje uspijemo isprovocirati u velikom broju slučajeva samo su lagana grickanja i daleko su od onih odlučnih gutanja cijele lignje. Predzadnjeg lovnog dana u siječnju mi je ulov prekrasnog zubaca od 9.5 kg priuštio pravo zimsko iščekivanje i nadmudrivanje sa zimskim plijenom. Lignju je tako lagano pipnuo da sam u prvom trenu pomislio da se neki “sitniš“ poigrava s lignjom, a potom da sam već umoran i da mi se počelo i priviđati, no nakon nekoliko sekundi uslijedio je jedan malo jači potez i u trenu mi je postalo jasno s kim imam posla! Nakon tog griza prolaze sekunde duge kao godine! Znam da nije skinuo lignju s udice ali ne vraća se! Puštam lignju da legne na dno i nakon 30-tak sekundi vraća se po lignju s nekoliko kratkih tup-tup-tup nakon čega mu snažno kontriram i znam da je dobro zakvačen pa bez straha od ispadanja guštam u izvlačenju!
Vidim ga kako “surfa“ po površini i nema snage da zaroni, a pogled na tu prekrasnu crvenu glavurdu otkriva mi da upravo vadim svoj novi rekord…ajme gušta! Pogled mora biti stalno na vrhu štapa, jer o indikaciji prvog griza ovisi daljnji lov, a taj griz često se svede tek na lagano pipkanje. Dakle, najveći problem ovog lova je “prvi griz“; jednom kada dobijemo prvi griz saznali smo dubinu na kojoj se zubaci na toj poziciji nalaze i tamo ih možemo nastaviti loviti, sada s puno većom vjerojatnošću za ulov. Druga pozicija vjerojatno ima svoja pravila i zubaci mogu biti na dubini na kojoj smo ih već locirali, ali ovisno o “mikroklimi“ pozicije oni mogu biti puno dublje ili puno pliće tako da je ovisno o poziciji zubace zimi moguće pronaći od 25 metara ( što je izuzetno plitko ) na dublje.
U ovakvim situacijama potrebno je ribi dati vremena da zagrize, no jednom kad se odlučimo na kontru ona mora biti odlučna kako bismo ribu čim prije odlijepili od dna.

Zimi je sve slađe…

Možda zbog hladnoće, možda zbog tih tek nekoliko savršenih ribolovnih dana, istina je, zimi je sve na moru nekako slađe, kao da ima neku veću važnost! Koliko god zubataca ulovio, imam osjećaj da ću se s onima ulovljenima zimi uvijek osjećati kao da sam ih nekako ukrao moru, iskoristio priliku kad se more opustilo i nije očekivalo! Ukaže li vam se prilika da usred zime uživate na suncu u ribolovu, iskoristite ju i okušajte se u zimskom lovu zubataca! Čak i ako ne budete imali uspjeha, siguran sam da ćete naučiti nešto novo, a s približavanjem sumraka i dalje postoji mogućnost da se u sudačkoj nadoknadi izvučete s lignjama!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana