PR / Broj 20 / Studeni / 2009.

Svaki oblik dubokog lova kao stvoren je za timski način ribolova i treba ga prakticirati kada god je to moguće. Vjerojatno ste se i sami našli u mnogobrojnim situacijama u kojima vam je pomoć partnera došla kao naručena. Ako ništa drugo, sigurno ste se u zaronima osjećali znatno sigurnije…

Napisao i snimio: Petar Prkić

Posljednjih desetak godina podvodni ribolov doživio je potpunu afirmaciju. Uznapredovala tehnologija izrade ronilačke opreme omogućila je roniocima na dah osvajnje nevjerojatnih dubina. Medicinske spoznaje o apnei također su dale svoj obol nastojanju da se pod morem ostane što duže. Sve to ostavilo je traga i na podvodni ribolov. U potrazi za vrijednom lovinom ide se dublje no ikad. Ono što se nekada smatralo dubokim lovom, za današnje pojmove sasvim je uobičajena pojava. Dovoljno je napomenuti da vrhunski podvodni ribolovci bez poteškoća mogu loviti i do četrdeset metara dubine. No, porast ronilačkih mogućnosti neminovno je utjecao na razinu sigurnosti, koja je sa svakim metrom sve manja. I sve to ne bi bilo toliko zastrašujuće da se podvodni ribolovci izazovu morskih dubina najčešće ne prepuštaju sami. Da stvar bude još i gora, veliki dio njih ne posjeduje elementarna znanja o ronjenju na dah. Zanemarujući sigurnost i mnogobrojne opasnosti koje ih vrebaju, kao da zaboravljaju da se radi o ekstremnom sportu u kojemu na kocku stavljaju i vlastiti život. Rezultat niske razine edukacije je poražavajuća statistika po kojoj svake godine barem nekoliko podvodnih ribolovaca izgubi život.

No važno je naglasiti da se tragične nesreće gotovo uvijek događaju podvodnim ribolovcima koji u ribolov odlaze bez pratnje. Upravo zbog toga lov u paru treba prakticirati kad god to prilike dozvoljavaju. Prisustvo partnera tijekom ronjenja osnovna je pretpostavka sigurnosti u podvodnom ribolovu i jedno od najvažnijih pravila. Pa ipak, slika podvodnog ribolovca koji poput nekog vuka samotnjaka sa prvim izlascima sunca kreće u ribolov, nešto je što ćete najčešće vidjeti. Razloga za takav pristup ima više. Valja uzeti u obzir da je ribom bogatih lokacija sve manje pa ih podvodnjaci ljubomorno čuvaju poput najstrože vojne tajne. Uostalom, kao da je lako uvijek naći pouzdanog kompanjona s kojim možete podijeliti zajedničku strast prema podvodnom ribolovu. Mora vam se poklopiti slobodno vrijeme, dobre vremenske prilike i mnoge druge okolnosti koje uvjetuju mogućnost lova u dvoje. Ako i uspijete u svemu tome, imajte na umu da usklađenost para u podvodnom ribolovu nije lako postići. Čak i ako nemate partnera, ne znači da u lov morate otići sami, jer dobro će doći bilo kakva pratnja u brodici. Uostalom, užitak i zadovljstvo nakon dobrog ulova ipak je veće kada ih možete sa nekim i podijeliti. No, od bilo kakvog ribolovnog trofeja uvijek je značajnija sigurnost, a lov u paru najbolje utjelovljuje upravo takvu ideju.

Bogatiji ulov

Iako u nekim tehnikama poput plitkog šuljanja lov u paru nije izvediv, u podvodnom ribolovu na većim dubinama pruža višestruke prednosti. Sama spoznaja da ste pri izronu pod paskom drugog ribolovca, psihološko je rasterećenje koje bitno utječe na kvalitetu i dužinu trajanja zarona. Boravak pod vodom tada možete “rastegnuti” i više nego što ste inače navikli, a timski rad će se osjetiti i na količini ulovljene ribe. Pri tome je najvažnija sigurnost, koja se nikada ne smije dovoditi u pitanje, jer lov u paru nikako nije izlika za opasne vratolomije. Osim u privatnom lovu, sigurnost je temeljna pretpostavka i u natjecateljskom ribolovu. Mnoga ekipna natjecanja u svojim propozicijama zabranjuju veće odvajanje članova jedne ekipe za vrijeme lova. Time se dobiva na sigurnosti i pospješuje učinkovitost pri dubljim zaronima. Prednosti se vide i u privatnom lovu jer će dva ribolovca naizmjeničnim zaronima kvalitetnije, brže i temeljitije “pretresti” teren nego što bi to jedan lovac mogao učiniti sam. Na taj način štedi se dragocjena snaga, a bilanca ulova na kraju dana uvijek je debelo pozitivna. Ne zaboravimo i dužinu prijeđenog terena koja igra značajnu ulogu. U podvodnom ribolovu uvijek vrijedi dobra stara računica kako više pozicija znači i veću mogućnost izdašnijeg ulova.

Iscrpljujući kurenat

Prednosti lova u paru do izražaja najbolje dolaze u otežanim uvjetima ribolova. Pozicije na kojima se lovi često su izložene pojačanom morskom strujanju. Priprema zarona u takvim uvjetima znatno je teža, a to će se sigurno odraziti i na konačni učinak ribolovca. Morate se neprestano odupirati kurentima, a ako je još i vidljivost loša, situacija se dodatno pogoršava. Ne treba posebno isticati kako je u takvom scenariju i sigurnost ugrožena, jer podvodni ribolovac u zaron ulazi s nepotpunom pripremom. To znači da morate smanjiti apetite i prilagoditi krajnju dubinu koja će biti barem 20 % manja od one u idealnim uvjetima. Zadatak partnera je da kontrolira poziciju urona koju i nije teško izgubiti pri neumoljivim kurentima. Jednako tako, mora pozorno pratiti izron sulovca, jer baš u posljednjim metrima najčešće dolazi do gubitka svijesti. Zarone je najbolje odrađivati naizmjenično, što će osigurati potrebno vrijeme za dobru pripremu. Stanke između zarona moraju biti dovoljno duge kako bi se oporavili i pravilno nadisali, jer će vam u takvim uvjetima dug dah zasigurno trebati.

Dodatni pogon

U lovu na velikim dubinama često se prakticira odbacivanje pojasa ili specijalnog olova od nekoliko kilograma napravljenog za tu namjenu. Time se pri uronu olakšava svladavanje pozitivnog uzgona, a na povratku štedi energija, jer bez olova ronilac izranja s upola manje snage. U toj situaciji na površinu će ga izvlačiti partner i obrnuto. Timskom radu tu ne mora biti kraj. Za posebno duboke zarone pomoć drugog lovca opet može dobro poslužiti. Kako bi ribolovac dodatno uštedio dragocjenu energiju, koristi se tehnika guranja kojom se partner u dubinu gura do granice pozitivne plovnosti, nakon koje on opušteno i bez pokreta nastavlja ponirati. Ušteda energije je golema pa se na taj način lako dosežu inače nedostupne dubine. Ipak, ne treba pretjerivati jer morate voditi računa da vam dublji zaron znači i duži put na povratku prema površini.

Pomoć barkarijola

Iako bi bilo poželjno da za partnera uvijek imate podvodnog ribolovca, brojne su situacije kada ćete se u moru naći sami. Pomoć barkarijola, kako ih se u ribolovnom žargonu najčešće naziva, bit će pravi spas. No nije lako naći osobu koji će vas satima vjerno pratiti i pružati vam svu potrebnu asistenciju. Kada je o sigurnosti riječ, uloga barkarijola tijekom lova je podosta ograničena. Više je praktične i psihološke naravi. Sva događanja su ionako pod površinom, gdje prvenstveno ovisite sami o sebi. Izgubite li svijest u posljednjim metrima izrona, teško da će vas barkarijol uopće vidjeti, a kamoli da će vas uspjeti izvući. Ukoliko vam u tim trenucima nitko ne pruži potrebnu pomoć, nema vam spasa. Pa ipak, nije isto naći se na nekom pučinskom braku sam ili u nečijoj pratnji. Ako ništa drugo, barkarijol će na vrijeme uočiti približavanje drugih brodica koje često ignoriraju prisustvo podvodnog ribolovca. Proteklih godina svjedočili smo brojnim incidentima koji su za posljedicu imali pogibije nekolicine ronilaca.

Pravovremena asistencija

Lov na brakovima bez pomoći barkarijola ili drugog lovca u brodici i nije tako jednostavan kao što na prvi pogled izgleda. U nadmetanju sa velikim predatorima, poput gofa, kirnje ili zubaca, zasigurno ćete uštedjeti mnogo energije, ako imate nekoga tko će vam pravovremeno asistirati. Koliko je samo kapitalaca umaklo sa strijele jer je u odlučujućem trenutku rezervna puška bila u udaljenoj brodici. Roneći u paru drugi bi lovac zadao smrtonosan hitac, pa bi čitava akcija bila vrlo brzo okončana. Pored toga, barkarijol će vam u pravom trenutku dodati lampu ili prihvatiti ulov, što nije zanemariva pomoć. U protivnom, sve biste to morali obavljati sami. Ovako ne morate trošti vrijeme na plivanje do brodice, te višekratno dizanje i spuštanje sidra, nego ga korisno iskoristiti za pronalazak neke nove pošte. Asistencija barkarijola idealna je i za lov po brakovima. Ponekad se na brak nećete moći usidriti jer bi bukom sidrenog lanca otjerali potencijalnu lovinu. Jednako tako, ne možete ni ostaviti brodicu bez ikakvog nadzora. Uz pratnju se možete iskrcati podalje od braka, kako biste naplivali na njega bez nepotrebne buke, a takav pristup znatno povećava kvalitetu ribolova. Ako vam se i posreći pa uspijete namamiti kakvog kapitalca, bez pravovremene asistencije, mogli bi ste se naći u spomenutim problemima. Sve to jasno govori koliko je u nekim tehnikama lova mnogo teže roniti bez partnera ili barkarijola.

Pojačan oprez

Loveći po rupama, ribolovac se u potrazi za plijenom nerijetko uvlači u mnogobrojne otvore i procijepe. Nekako uvijek ispadne da se oni pravi komadi drže mračnih i teško dostupnih skrovišta. Uvlačenje u takve rupe za neiskusnog ronioca može biti i izuzetno opasno. Veliki je broj podvodnih ribolovaca želju za ulovom nekog kapitalca platio vlastitim životom. Za paniku u dubinama ne treba mnogo. Dovoljno je da vam prilikom izvlačenja iz uskog procijepa neki dio opreme zapne za oštre stijene, pa da se nađete u kritičnoj situaciji. Osnovno pravilo u lovu po rupama je ne uvlačiti se tamo gdje niste u potpunosti sigurni da se bez poteškoća možete i izvući natrag. Ako to i napravite, morate biti pod budnim okom partnera koji vam u svakom trenutku može pružiti pomoć. U lovu na većim dubinama posebno je važno da oba ronioca budu približno jednakih fizičkih mogućnosti. Po pitanju sigurnosti, malo vrijedi spoznaja da kraj sebe imate partnera koji nije u stanju izbaviti vas iz dubine u slučaju incidenta.

Mukotrpno izvlačenje

Svaka pomoć dobro će doći i pri izvlačenju pogođene ribe. Vrlo često se ranjena lovina zavuče u dubinu svoje rupe. Oni koji su imali priliku loviti kirnje, dobro znaju o čemu je riječ. Ne pogodite li ju dobro, ta će vam snažna i okretna riba itekako stvarati poteškoće pri izvlačenju. U pravilu vas očekuju deseci zarona kako biste ju iščupali iz njezinog skrovišta. Ponekad će akcija izvlačenja potrajati i nekoliko sati. Dodatni par ruku tu će vam biti od posebne pomoći. Ne zaboravite da ćete u nekim situacijama biti prisiljeni širiti otvor rupe, kako biste kirnju konačno izvukli iz skrovišta. Mnogi u zanosu lako zaborave kakvom se naporu pri tome izlažu i potpuno zanemaruju vlastitu sigurnost. Premda zvuče bezazleno, ovakve su situacije mnogo puta imale tragičan epilog. Od podvodnog ribolovca u takvim se trenucima traži dodatni oprez, jer svaka nesmotrenost može biti kobna. Sigurno ćete se složiti kako nema te ribe koja bi bila vrijedna ljudskog života.

Gubitak svijesti

Gubitak svijesti koji se u moru događa kao posljedica hipoksije ili drugih uzroka, jedan je od najvećih razloga utapanja podvodnih ribolovaca. Naime, nesvjestica koja nastaje zbog naglog smanjenja parcijalnog tlaka kisika, najčešće se javlja u posljednjim metrima izrona. U toj situaciji spašava vas jedino brzina reakcije partnera sa kojim ronite. Zbog toga je nužno da vi i vaš partner ili barkarijol budete upoznati sa nizom postupaka pri spašavanju unesrećenog ronioca. Svaka sekunda u incidentnoj situaciji od izuzetne je važnosti, pa oklijevanja ne smije biti. Dosta podvodnih ribolovaca danas je spašeno samo zato što su imali nekoga na površini tko ih je pratio tijekom izrona. Morate znati pročitati znakove gubitka svijesti koja će uskoro nastupiti. Signala ima dosta i oni ne moraju uvijek biti jasno vidljivi. U svakom slučaju, sve što je neuobičajeno, mora vas navesti na dodatan oprez. Bilo kakva dezorijentacija, odsutan pogled, nepravilni zamasi perajama, odbacivanje dijelova opreme ili nervozne reakcije, znak su potencijalnog problema pri izronu. U tom trenutku dvojbe ne smije biti. Mora se trenutno i na pravi način reagirati. Sve to najbolje može uraditi vaš partner neposredno iz mora. Ukoliko u barci imate pratnju, morate imati na umu da je barkarijol bez ronilačke opreme i znanja o opasnostima u podvodnom ribolovu posve beskoristan.

Podvodni ribolov ne znači samo nenadmašni užitak, već i golemu odgovornost. Dobro poznavanje opasnosti sa kojima se možete susresti pod morem, omogućit će vam da na njih djelujete preventivno. Lov u paru najbolji je način da rizik smanjite na najmanju moguću mjeru. Osjećaj opuštenosti i sigurnosti u prisustvu partnera sigurno će utjecati i na kvalitetu lova, a to će se zasigurno osjetiti i na količini ulovljene ribe.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana