PR / Broj 50 / Svibanj / 2012.

Korištenje brojnih različitih aroma i aditiva istovremeno u jednom ribolovu danas više nije nova stvar. Međutim, donedavno je među našim ribolovcima postojala i kružila potpuno suprotna teorija korištenja istog mirisa i mamca koju je moderna ribolovna praksa do temelja pobila. Pročitajte kako u ribolovu iskoristiti ove prednosti…

Pišu: Denis Belavić i Krešimir Kuri

Teorija istog mirisa i mamca

Pred dvadeset godina je među našim ribolovcima bila duboko ukorijenjena teorija o tome da se veliki šarani obavezno hrane i love jednakim mamcima s identičnom aromom. Poanta je bila u tome da se prethodnim prihranjivanjem mjesta šarane na taj mamac i na tu aromu treba naviknuti, jer oni nakon toga više neće primati niti na jednu drugu. Naravno, to je bila pretpostavka, a kako ju nitko nije išao provjeravati, svi smo ju uzimali zdravo za gotovo. Prvi put sam u nju posumnjao kad je jedan moj prijatelj došao nahraniti mjesto s tristo boili arome vanilije i otišao kući. Istu je večer na njegovo mjesto došao njegov poznanik i zabacio štap s jednom boilom arome jagode. Na naše veliko čuđenje, nakon samo sat vremena primio mu je šaran od 12 kilograma. Sjećam se kako smo danima nakon toga svi bili u čudu i pomalo zbunjeni raspravljali o tome što se u vodi zapravo dogodilo. Danas mi je ta situacija potpuno jasna. Jato šarana je par sati nakon hranjenja došlo na mjesto i redom počelo jesti sve što im se nalazilo pred nosom pa su tako pokupili i boilu s jagodom. To što je bila drugačije arome uopće joj nije bila mana već prednost. Naime, ta se boila baš aromom isticala od ostalih i zbog toga ju je šaran pokupio među prvima. Dugo vremena nakon tog događaja, koji je pomalo i pao u zaborav, čitao sam kako su na velikim francuskim jezerima engleski ribolovci redovito vrlo uspješno koristili istovremeno po nekoliko vrsta različitih boili s različitim aromama.

Ribolov s deset različitih mamaca

Početkom održavanja komercijalnih natjecanja u lovu šarana na Šumbaru nekoliko njih su zaredom osvojili isti ribolovci s potpuno jednakom taktikom-ribolovom istovremeno s desetak različitih mamaca potpuno različitih sastava i aroma. To je za sve nas lokalne ribolovce na neki način bio velik šok. Još je veće iznenađenje bio način na koji su se one koristile. Naime, svaki je natjecatelj uz velike količine različitog partikla (posebno u proljeće i kukuruza šećerca) imao velik broj različitih mamaca raznih aroma kojima je na početku natjecanja dobro nahranio svoje mjesto. Zabacivanjem svakih sat vremena drugog mamca tražio se onaj koji „radi“. Kad bi na neki određeni mamac s određenom aromom dobio potez, odmah je i druge štapove prebacivao na njega. Glavna pretpostavka te taktike je bila da šaran, koji se nalazi na tom mjestu u određenom trenutku, možda nije raspoložen uzeti bilo kakav mamac, ali neke od njih uvijek da. Znači, glavni je problem bio pronaći što šarani u određenom dijelu godine na nekom mjestu žele jesti, a kad to nađete, samo to im ponudite do kraja ribolova. Lako za reći, ali ne baš tako jednostavno i za sprovesti. Jeste li se kada našli u nekom otmjenom hotelu i tamo za večeru vidjeli bogato serviran švedski stol? Vrlo ste vjerojatno sve pomalo probali i kad ste pronašli hranu koja vam najviše odgovara, nju ste nastavili jesti.

“Boila uljez“

Sva ta prijašnja, kako moja tako i tuđa iskustva, stalno su mi se motala po glavi dok sam razmišljao o proljetnom ribolovu na Šumbaru. Na kraju sam odlučio. Napravit ću šest različitih mamaca sa šest raznih aroma. Nahraniti sa svima istovremeno i taktikom traženja one prave pokušati saznati koja od njih najbolje radi. S obzirom da se šarani u rano proljeće još relativno malo kreću, trebalo im je ponuditi mamce i arome koji rade u još uvijek hladnoj vodi. Prva boila bila je na bazi pred probavljenog i LT ribljeg brašna, a aroma je bila provjerena Monster Crab od Rod Hutchinsona. Druga je imala za bazu kombinaciju ptičje hrane i biskvita s pred probavljenim ribljim brašnom, a aroma je također bila dobro poznati Secret Agent od istog proizvođača u kombinaciji s Protaste Plus sladilom i pojačivačem okusa. Treća je bila na bazi samo ptičje hrane, a mamci su bili prvo posprejani s voćnim sprejem od Pelzera i nakon toga tretirani s voćnim aditivom Tutti Frutti od Van den Eyndea. Četvrta je bila na bazi pržene konoplje i CLO-a, a kao aroma je poslužilo eterično ulje bergamonta. Peta je bila na bazi jajčanog biskvita s malo brašna tigrovog oraščića, a aroma je bila Spice od Starbaitsa.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

I za kraj, šesta je bila od svega pomalo. Kad sam radio sve ove smjese, već mi je pomalo svega bilo dosta pa sam na kraju pomiješao ostatke svih ovih pet smjesa zajedno i od toga napravio šesti mamac. Za osnovnu aromu sam izabrao brusnicu (Cranberry) od Nutrabaitsa uz dodatak Nutramina, aminokiselinskog pripravka od jetre i slezene sa sladilom. Mjesto sam nahranio samo s prvih pet vrsta boili, a onda sam svakih sat do dva ribolova isprobavao novi mamac.

Naime, kako sam najviše lovio s prezentacijom „snjegović“, nastojao sam da jedna plivajuća boila uvijek bude voćnog mirisa, a drugu sam po redu mijenjao. Kad sam po redu isprobao svih pet vrsta mamaca s kojima sam hranio, odlučio sam, malo za promjenu, pokušati loviti i sa šestom boilom ili „boilom uljez“ kako sam ju nazvao zbog načina na koji je nastala (s kojom uopće nisam hranio). Želio sam šaranu na dlaci ponuditi nešto sasvim drugačije od svega što sam dosad zabacio u vodu. I bingo! Baš je ta zadnja boila bila ona sretna. Nakon prvog ulovljenog šarana pomislio da se radi o koincidenciji i na dva štapa sam ponovo krenuo mijenjati sve boile po redu, dok sam treći za svaki slučaj ostavio na ovom istom mamcu.. Međutim, kad sam i pored hranjenja sa samo prvih pet vrsta boili opet ulovio ribu na onu šestu, bilo je jasno da to nije bila slučajnost i da je moja „boila uljez“ upravo bila ona lovna boila koju sam tražio od početka.

Mamci i arome za proljeće

Jedno od najčešćih pitanja koje me ribolovci u trgovini zadnjih dana pitaju je koje arome najbolje rade u proljeće. Svaki se mamac sastoji od suhe smjese koja mora i sama po sebi biti šaranima vrlo privlačna, a drugi nivo atrakcije daju mu arome i aditivi. Proljeće je vrijeme kad se u našim jezerima sva prirodna šaranova hrana počinje naglo razmnožavati. U rano proljeće dok je voda hladnija prirodne hrane šarani imaju manje, a kasnije, kad se voda zagrije, ribe ju posvuda nalaze u velikim količinama. Jedan od važnih uvjeta za dobar proljetni mamac je njegova probavljivost. Sve vrste ptičje hrane, kao i pred probavljena riblja brašna, uvijek su dobro došli sastojci za izradu baze suhe smjese. Arome koje u proljeće najbolje rade obično su one na bazi etilnog alkohola i estera, poneka eterična ulja i sve arome s visokom i niskom reakcijom pH-faktora. Bitno je da im pH reakcija bude bitno drugačija od trenutne reakcije vode, jer ih onda ribe puno lakše nalaze. Svi amino kiselinski pripravci, gotovo sve voćne arome na bazi navedenih otapala kao i prirodni ekstrakti, odličan su izbor za ovaj osjetljivi dio godine. Teoretski je to lako reći, međutim, svake se godine na vodi iskristaliziraju neki novi mamci i neke arome ili njihove kombinacije koje rade bolje od ostalih.

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac je zakon jedino ako u blizini nemate deverike u ljubavnom zanosu. Šarani jako vole ova mala i slatka zrna, ali osim njih vole ih i svi drugi veći ciprinidi, a deverike, babuške i linjaci naročito. Najbolje vrijeme za ribolov s kukuruzom šećercem je baš početak sezone, dok još bijela riba nije jako krenula. Veliki je problem ovog mamca što su najbolja proljetna mjesta za lov šarana (plitka mjesta uz otoke) i najbolja mjesta za mrijest deverika, babuški i crvenperki. I ponekad se mora preuzeti rizik da će vam ove ribe, ako se šaran vrlo brzo ne pojavi, bezobrazno „pobrstiti“ svu prihranu. Ali, to je, kako se ono kod nas popularno kaže, „rizik poslovanja“, i ja sam ga uvijek spreman prihvatiti.

Izbor taktike

Kad lovite s puno vrsta različitih mamaca s mnoštvom različitih aroma nije potrebno pretjerano hraniti. Jedna od najboljih taktika je umjereno nahraniti sa svim pripremljenim vrstama boili i onda vrlo učestalo (svaki sat ili dva) zabacivati sisteme s PVA mrežicama, nitima ili vrećicama. Bitno je da uvijek nešto malo mamaca raznih vrsta bude na dnu i da na vašem sistemu bude mamac potpuno drugačijeg sastava i arome od onih s kojima prethodno hranimo. U proljeće je snjegović jedna od vrlo popularnih ribolovnih prezentacija. Ako lovite danju, pokušajte se malo poigrati različitim kombinacijama po pitanju boja, sastava mamca i naravno aroma. Jednako tako, pokušajte varirati s izborom mamaca kojima punite PVA mrežice. Nekad to mogu biti cijele boile, polovice, lomljene boile, pelete, kukuruz ili nešto skroz treće. Prihranjivanje po sistemu pomalo i često puno je bolje od masovnog hranjenja koje se može primijeniti jedino u slučaju kad se na vašem mjestu nalazi velik broj šarana ili sitne ribe, pataka, labudova ili gnjuraca koji vam obično redovito i pred vašim očima dolaze nepozvani na gozbu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Za kraj

Nije svejedno da li lovite početkom, sredinom ili krajem proljeća, noću ili danju. Da li ste u ribolovu nekoliko sati ili nekoliko dana. Svaki od ovih perioda nosi sa sobom neke osobitosti koje se jako mogu odraziti kako na ribolov tako i na izbor taktike. I dok svaka godina nije jednaka (nekad leda uopće nema, a nekad traje i po nekoliko mjeseci), vrlo je važno kad dođete na vodu što bolje procijeniti u kojoj su fazi šarani (jedini pouzdani čimbenik za to je temperatura vode), koliko se kreću i koliko se hrane. Razlike u njihovom ponašanju u samo dva tjedna mogu biti strašno velike. Jedan tjedan riba može biti potpuno letargična, bez volje da se puno kreće i hrani, a drugi može uzimati hranu kao luda. Procjena količine hrane koju treba ubaciti u vodu nikad ne treba biti nagla. I zbog toga je uvijek bolje početi hraniti pomalo, a kad vidite da vam je riba na hranilištu aktivna, slobodno hranjenje postepeno pojačajte. Osluškivanje vode je ponekad prava umjetnost i vještina koja se u ribolovu stječe s iskustvom i godinama provedenim na vodi. Zbog toga idite u ribolov što češće i skupljajte nova iskustva. Jednog dana će vam sva ona jako dobro doći.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana