KAKO IZRADITI DOBAR JESENSKI MAMAC
17 min readPR / Broj 43 / Listopad / 2011.
Jesen je za šarane po svemu vrlo specifični dio godine. To je vrijeme kad je u vodama s velikim brojem velikih šarana gotovo opsadno stanje. Ribe se pojačano hrane jer se pripremaju za zimu, i trebaju dodatnu količinu energije kako bi stvorile dovoljno veliku zalihu masnog tkiva, koja će im dostajati kroz one najhladnije dane u godini. U jesen je na većini jezera prirodne hrane malo, jer je većina tokom godine već uglavnom pojedena. Zbog toga se prilikom izrade jesenskih mamaca svakako treba prilagoditi njihovim potrebama i u nastaloj situaciji i dati im ono što najviše trebaju: a to je prije svega kvalitetna hrana u dovoljnoj količini. Ako tako napravite, vjerujte da nećete zažaliti …
PIŠE: KREŠIMIR KURI
Biologija i hranidba šarana
Izrada vlastite suhe smjese i gotovih mamaca mnogima je još uvijek veliki misterij. Glavni razlog zbog čega je to tako vjerojatno je u našoj ribičkoj podsvijesti. Svatko od nas bi uvijek želio loviti na najbolje moguće mamce do kojih može doći, naravno ponajviše zbog toga što o kvaliteti mamaca ovisi i konačan ishod ribolova. A da bi znali napraviti takve mamce moramo dobro poznavati dva velika poglavlja. Biologiju i hranidbu šarana. Šaran je vodena životinja koja je maksimalno prilagođena uvjetima svoje okoline. To znači da će od svega što mu je za život ponuđeno (vodeni ambijent i prirodna hrana u njemu) uvijek od toga znati iskoristiti sve ono što je najbolje. U vruće ljetne dane, kad je voda mlaka, nepogrešivo će naći najdublje dijelove jezera gdje su hladni izvori, ili velike riječne zavoje s brzacima gdje je u vodi povećana količina kisika. Ali, jednako tako, možete biti sigurni da ćete na svakoj vodi šarane najlakše pronaći ako znate gdje se na njoj nalaze najveće količine njihove prirodne hrane. Bez obzira da li su to krvni crvi, školjke ili ličinke kukaca, takva će mjesta šarani nagonski vrlo dobro poznavati i redovito posjećivati. U jesen to često znadu biti centralni dijelovi jezera gdje ima najviše mira, i gdje su još možda preostale neke kolonije sitnih vodenih životinja koje ovi vječno gladni vodeni stvorovi tokom ljeta nisu uspjeli otkriti, iskopati i pojesti. Na mnogim našim jezerima danas , na našu sreću, ima velik broj velikih riba. Kako se one moraju hraniti, sva dobra nalazišta hrane, bez obzira bila ona prirodna ili umjetna (ona koju su ribolovci ubacili u jezero) biti će „redovne stanice“ na patrolnim rutama ispod površine kojima se ove zanimljive životinje gotovo svakodnevno kreću. Ako poznate takva mjesta, još vam samo treba dobar mamac.
Što bolji mamac, to veća riba
Vjerojatno su se mnogi od vas već zapitali kakve veze ima ovako opširan uvod o biologiji šarana, kad je sami tekst o mamcima. E, pa ima. Njime sam vas samo htio podsjetiti kako je šaran riba koja živi po vrlo jakim prirodnim nagonima, a to su životne sile koje je čovjek kroz dugi tijek civilizacije pomalo izgubio. Šaran pomoću svojih nagona i dobro razvijenih osjetila kroz vrlo kratko vrijeme može razaznati koji mu mamac čini dobro (kvalitetan mamac- mamac koji pun korisnih i lako probavljivih komponenti složenih u optimalnim omjerima) od onog koji to nije (atraktor mamac- jeftin i jednostran mamac bogat s ugljikohidratima s vrlo intenzivnim aromama i atraktantima). Činjenica je da ćete možda i na jednu i drugu vrstu mamaca povremeno uloviti velike ribe, ali ako krenete malo dublje u analizu podataka na što je ulovljen najveći broj velikih šarana u posljednjih pet godina kako kod nas, tako i u svijetu, vidjet ćete da se u devedeset posto slučajeva radi o visoko kvalitetnim mamcima. Visoko kvalitetni mamci rade se od svježih i kvalitetnih komponenti, a pri njihovom izboru treba uvijek imati na umu koja se kad i zašto koju od njih treba upotrijebiti.
Nova era ribljeg brašna
U vrijeme kad sam napravio svoj prvi mamac na bazi ribljeg brašna, kupio sam ga u prodavaonici stočne hrane, i jedino što sam o njemu znao da je bilo porijeklom iz Perua, i da je napravljenoe mljevenjem ribljih ostataka od sardela i inčuna. Imalo je vrlo intenzivan miris, ali je u svom sastavu imalo kako malih ljusaka, tako čak i sitnih ostataka kostiju riba. Stavio sam ga u dozi od 35 % na kilu suhe smjese, dodao uz arome i sladila još 30 ml ribljeg ulja po kilogramu klasične smjese i otkrio jednu potpuno novu dimenziju mamaca. To je bilo prije nešto manje od dvadeset godina, i od onda su kroz moje ruke prošli deseci različitih vrsta ribljeg brašna razne kvalitete. Sardela i inčun, iverak, haringa, lososovo, bijelo, brašno od slatkovodnih riba … Međutim prije nekog vremena se je konačno i na našem tržištu pojavila nova generacija ribljeg brašna. Ono je proizvedeno jednom potpuno novom tehnologijom (LT-94) i bez problema se u razumljivim omjerima može upotrebljavati tokom cijele godine. Ako se nakon proizvodnje riblje brašno tretira enzimima, dobivamo pred probavljeno riblje brašno (predigest), koje je prilagođeno ribama i njihovom probavnom sustavu. Zbog nemogućnosti probavljanja starih tipova ribljeg brašna u zimskim uvjetima niskih temperatura vode, nekad je u ribolovnim kuloarima vladala predrasuda kako mamci na bazi ribljeg brašna više nisu efikasni čin voda padne ispod 16°C.
Informacije s vode
Danas kad imamo na dohvatu ruke i na raspolaganju ovako vrhunske proizvode, znamo da to nije tako, te da je sve oko nabave komponenti i izrade mamaca puno lakše i jednostavnije. Sigurno je da su oni koji već godinama slažu recepture i osobno provjeravaju njihovu djelotvornost, obično deset do dvadeset godina u prednosti od onih koji se time tek počinju baviti, ali to baš uvijek ne mora biti tako. Katkad su u pitanju slaganja smjesa i kreiranje mamaca ponekad su vrlo dragocjene, pa čak i presudne svježe informacije s vode. Ako se na primjer na nekoj vodi već nekoliko godina masovno lovi na „smrad“ ili kako naši ribolovci popularno zovu sve smjese na bazi ribljeg, mesnog ili jetrenog brašna, vrijeme je da se odvažite i napravite jednu potpuno dijametralno suprotnu boilu, ili mamac čisto na bazi ptičje hrane. Jednostavno za bazu uzmite neku od komponenti iz skupine ptičje hrane ili kombinaciju njih nekoliko, i napravite unkatni mamac po mjeri jezera ili rijeke gdje namjeravate loviti. Ako je jesen vrijeme kad se šarani intenzivno hrane kako bi što bolje upotpunili svoje zalihe masnog tkiva, nema boljeg izbora od, na primjer, brašna konoplje ili brašna kikirikija. I jedna i druga komponenta su se već godinama dokazale kao izvrsni dodaci u hranu i kao fantastične komponente vrlo privlačne ovim ribama, a ako je sad vrijeme kad im zapravo najviše treba njihova masna komponenta zbog koje ih šarani najviše i vole, nema razloga da ih baš sada ne upotrijebite.
Pazite na kvalitetu hrane
Ipak, kad govorim o mljevenoj konoplji i kikirikiju, moram napomenuti kako se kvalitetno brašno dobiva samo od svježih i zdravih sjemenki, i da je kao takvo u mamcima daleko najefikasnije. Pokvarena, jako stara, žiškava ili užegla hrana ne sam da ne privlači ribe, već ih vrlo često i odbija. Samo jedna upotrjebljena komponenta sumnjive kvalitete može ponekad jako „oslabiti“, a katkad i potpuno uništiti inače izvrstan mamac. Ove je godine cijena konoplje u našim trgovinama zbog nepovoljnih vremenskih prilika kod proizvođača prošle godine dosta poskočila, i u jednom trenutku su se u našim trgovinama pojavile dvije vrste sjemenki: skuplje i jeftinije. Razlika u cijeni je bila velika, gotovo za trećinu. Stara dvadeset, a nova trideset kuna. Na oko su bile podjednakog izgleda, ali kad otvorite vrećicu s onim jeftinijim, iz njih su izlijetali moljci. Zbog toga sam uzeo malo manju količinu one nove i skuplje, kod kuće je samljeo, i kako bi maksimalno iskoristio sva dobra svojstva, dodatno termički obradio. Evo kako se to radi. Mnogi se odmah prepadnu čim čuju za „termičku obradu“, ali evo kako je mljevenu konoplju najjednostavnije pripremiti za upotrebu u mamcima. Uzmite čisti lim za pečenje i isprobajte da li lagano ulazi u pećnicu (s vrućim nije baš jednostavno manipulirati). Na njega postavite komad papira za pečenje površine identične limu. Papir se postavlja da štiti od zagaranja.
Na to postavite prženu mljevenu konoplju. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva i ostavite konoplju u njoj da se grije sat vremena. Nakon toga je izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Takva svježe tretirana je daleko najbolja za izradu kako rastresite hrane primamljivanje riba, tako i mamaca (vidjet ćete kako fino miriši!), pogotovo za jesen.
Mamce vrlo često kuham u različito dugim intervalima, da ne budu svi jednako tvrdi (i teški), a nekad samo parim (da dobijem mekane mamce koji brzo otpuštaju arome) i koji su obično najbolji za lov. Noćne mamce prokuham malo dulje da budu tvrđi i dulje ostanu na udici. Ista je stvar ako na vodi na kojoj lovite ima puno druge ribe. Dvije vrste boili u dvije različite veličine. Pogledajte boju smeđih mamaca. Oni su na bazi pred probavljenog ribljeg brašna i jednaki su boji „žute gline“ te zbog toga vizualno gotov neprimjetni na najboljim lovnim lokacijama na Šumbaru. Tamno crvena boja im je čista suprotnost.
Još jedna komponenta o kojoj su mišljenja ribolovaca podijeljena je sojino brašno. Ono je prah vrlo sitne granulacije i vrlo ugodnog mirisa i okusa. Najbolje za izradu mamaca je termički obrađeno i obezmašćeno sojino brašno. Naime, postoje teorije kako sirova soja i njezini derivati nisu preporučljivi za upotrebu u mamcima jer u njima postoje određene štetne tvari koje ako se s visokom temperaturom ne deaktiviraju mogu naškoditi šaranima u probavi. Ipak, ono što pouzdano znamo da šarani jako vole miris i okus soje, te da im njihov visok proteinski sastav, pogotovo ako se sojino brašno miješa s ribljim i proteinima mlijeka (kazein, laktalbumin) izuzetno odgovora ovim ribama ( vole ga jesti), tei pomaže kako u izgradnji tijela (rastu), tako i u zacjeljivanju rana (povrede od manipulacije, lom peraja, gubitak ljusaka…).
Kvalitetna veziva
Nekad su ribolovci po svaku cijenu željeli povezati neke od komponenti, pa su to činili s raznim komponentama kao što su na primjer pšenični kukuruzni gluten. Kako se ova komponenta osim vezanja baš i nije pretjerano istaknula u mamcima tražile su se bolje i našle. Jedna od njih je svakako kazein, ili kako ga još popularno zovu „kralj svih komponenti za izradu mamaca“. Fantastično vezivo, izvrsnog okusa i vrlo visoke hranjive vrijednosti (protein mlijeka). Glavni mu je nedostatak što je jako skup, ali vjerujte vrijedi svake u njega uložene kune. Za kazein je jako važno da bude svjež i dobre kvalitete. Kazein se inače upotrebljava za sve i svašta. Upotreba mu je u industriji hrane (za paštete), industriji stočne hrane (za hranu za mladunčad) pa do izrade boja i premaza. I dok su oni koji se koriste za proizvodnju hrane nama ribolovcima prihvatljivi, ovi koji se koriste u drugim industrijama su puno jeftiniji, i za nas potpuno neupotrebljivi. Ja sam jednom prilikom od prijatelja dobio vreću od 5 kg kazeina sumnjive kvalitete, kako drugo nisam imao, odlučio sam napraviti mali pokus i zamiješao dvije smjese po dva kilograma boili potpuno jednakog sastava na bazi ribljeg brašna, s time da je u prvoj smjesi bilo 10% tog sumnjivog kazeina, a u drugoj 10% svježeg mlijeka u prahu. S tako napravljenim boilama nahranio sam jedno mjesto i lovio s dva štapa, s time da je na svakom bio identični sistem, ali drugačija boila. Oba sam štapa zabacivao na isto mjesto i redovito ih mijenjao. U dva dana ribolova imao sam 9 riba. Sedam sam ih ulovio na boilu s mlijekom u prahu, a samo dvije i to najmanje na onu sa sumnjivim kazeinom . Čim sam došao kući bacio sam onu vreću s preostalim kazeinom u smeće i zarekao se sam sebi da više nikad i od nikog neću uzimati na poklon sastojke sumnjive kvalitete. Hrana za šarane jednostavno mora biti vrhunska, i zbog toga priznajem samo kazein vodećih svjetskih proizvođača mamaca ili onaj iz prehrambene industrije (za ljudsku prehranu).
Boje i arome
O bojama mamaca danas se malo zna i puno nagađa, jer ljudi još do kraja ne potpuno ne razumiju kako šaran pod vodom vidi. Ipak, postoje trikovi kojima se ponekad mogu prevariti oni najveći šarani. U vodama gdje se često i učestalo lovi veliki šarani vrlo često pokušavaju povezivati neke detalje na mamcu s opasnosti. To ponekad može biti određena boja ili aroma. I ako ih se na mamac određene boje i određenog mirisa tokom zadnjih par godina više puta ulovilo, mogu ga početi svjesno izbjegavati. Jedna od poznatih taktika kako takve ribe nadmudriti je napraviti što manje upadljive mamce. To može na primjer biti boja dna jezera vode na kojoj lovimo. Ako želite poći još jedan korak dalje možete pri izradi prepoloviti dozu arome, ili što je još lakše, kad dođete u ribolov, jednostavno u kantu pored svojih nogu s vodom iz jezera baciti šaku mamaca da se namaču. Mamci će preko noći malo omekšati i ispustiti dosta arome, tako da će kad ih zabacimo na dlaci u vodu biti znatno manje istaknuti od ostalih koje smo svježe ubacili kao prihranu. Stvar je u tome, da ako lovite na više različitih vrsta mamaca odjednom, manje ribe obično odmah napadaju one jako istaknute bez obzirom bilo to aromom ili bojom. Veći šarani nikad ne napadaju prvi, već se obično prvo vrijeme malo suzdrže od hranjenja, i sa strane promatraju kako će oni manji, koji su uvijek na prvim linijama, na svojoj koži ispitati situaciju. Ako se njima ništa ne događa, onda i oni kreću u potragu za mamcima. Kad se jednom već nađu na hranilištu, najveći će šarani u pravilu hranu birati s povećanim oprezom. Katkad će uglavnom birati one starije, barem dan vremena u vodi odstajale mamce koji su zbog toga daleko slabije aromatizirani, obično nešto svjetliji od ostalih i one koji se na dnu jezera baš po ničem ne ističu. U takvim je situacijama odlična ideja uvijek u vodi imati jedan stariji odstajali mamac, bez obzira da li ga izvadili iz kante s vodom, ili jedan štap ostavili stajati cijelu noć u vodi do jutra i onda još malo. Ja sam često pri izradi boja pokušavao napraviti mamce boje dna jezera na kojem sam namjeravao loviti. Ako u smjesu na bazi pred probavljenog ribljeg brašna ne dodate nikakve obojene krute ili tekuće komponente, niti boje, dobi ćete mamac smeđe do oker žute boje koji je skoro jednak boji „žute gline“, odnosno lokacijama na nekim mjestima na kojim šarani najbolje grizu. Ako na primjer hranite s tri do četiri različite vrste boili, različitih aroma, boja i veličina, a lovite na onu „maskirnu“ boje dna i ispranu od aroma, šanse da veliki i oprezni šaran pokupio vaš mamac višestruko se povećavaju.
Napravite svoj originalan recept
Ako ste možda na kraju ovog članka očekivali recept za boile, neću ga napisati jer od vas očekujem da ga sami napravite. Rekao sam vam koji su najbolji sastojci, zbog čega je to tako, i zašto ih baš sada treba koristiti. Recept izdan u knjizi ili u novinama u originalu kad ga velik broj ribolovaca počne istovremeno koristiti više sigurno nije tako učinkovit, kao što je bio u trenutku dok ga je njegov autor napisao. Zbog toga bih vam svakako preporučio da se klonite ribolova po shemama i prestanete slijepo kopirati druge. Napravite svoj originalan recept, isprobajte ga na vodi i nemojte se s njime pred drugima hvaliti i pisati ga po forumima, nego šutite i dobro lovite ribe.
Ako već ne znate od kuda bi krenuli, uzmite neki stariji časopis ili knjigu, i jedan od recepata koji vam se sviđa obradite na način da mu zamijenite neke sastojke i dodate nešto svoje. Najviše promjena trpi baza, dok se veziva ne preporučuje pretjerano dirati. Tako umjesto 20 % ribljeg brašna možete staviti 20 % pržene konoplje ili prženog kikirikija, umjesto 10% kazeina, 10% umjetnog nadomjeska za ishranu teladi ili janjadi, umjesto 10 % ptičje hrane 10% jetrenog brašna. Umjesto boile na bazi ribljeg brašna pokušajte napraviti onu na bazi samo ptičje hrane, ako ste uvijek lovili na „ribu“ pokušajte s „jetrom“ ili „mesnim brašnom“. U pravilu mogućnosti ima jako puno, i jedino što vam treba je malo hrabrosti. A kad otkrijete užitak dobrog ribolova na mamce vlastite izrade, nikad više nećete dozvoliti drugima da vam slažu smjesu ili da vam govore što radi a što ne.
Riblje brašno LT 94 danas jedan od nezamjenjivih sastojaka za jesenske mamce i na rijekama i na jezerima, jer je za šarana vrlo ukusno, hranjivo i lako probavljivo čak i na nižim temperaturama vode. Dodaje se u smjesu od 5 do 20 %. O sojinom brašnu su u ribolovnim krugovima vođene žestoke rasprave. Neki ga podržavaju, neki osporavaju, ali moje je iskustvo da šarani izuzetno vole okus soje, i da je ono dobar sastojak za jesenski mamac. Preporučena doza u smjesi je 5 do 30 %. Pred probavljeno riblje brašno (predigest) je riblje brašno tretirano enzimima kako bi ga ribe što lakše probavile. Izuzetan sastojak za sva godišnja doba uz, naravno, ograničenje u doziranju za najhladniji dio godine (maksimalno do 20 %). Pogledajte mu boju, ista ona „žuta glina“ na kojoj se najbolje lovi. Preporučena doza u smjesi je 5 do 20 %. Ptičja hrana Megablend crvene boje sastoji se od jajčanog biskvita pomiješanog s samljevenim sjemenkama, u koje je još dodan crveni karofil (pticama i ribama vrlo privlačan i hranidbeno dragocjen sastojak-ima ga i u Robin Redu). Preporučuje se upotreba od 5 do 30 %. Pržena mljevena konoplja kao sastojak za mamce danas više nije nikakva tajna, ali je treba znati pripremiti na način da iz nje u mamcu izvučete maksimum. Preporuka u smjesi od 5 do 30 %. Mlijeko u prahu je nekad za nas starije bio jedini izvor kazeina, i jedna je od komponenti koja je među današnjim ribolovcima nepravedno zapostavljena. Preporuka u smjesi: od 5 do 20 %. Brašno tigrovog oraščića je izvanredna komponenta za jesenske mamce, koja je relativno jeftina, lako probavljiva i šarani je jako vole. Preporuka od 5 do 25 %. Kukuruzna krupica je također jedna od komponenti koju neki ribolovci vole, a za koju neki uopće ne žele čuti. Istina je da šarani vole okus kukuruza, da dobro nosi arome, i da dobro veže i po potrebi stvrdnjava mamac. Preporuka je od 10 do 25 %. Pšenična krupica je uvijek nekako u istom košu s kukuruznom. Jeftina je komponenta koja je šaranu ugodna okusa, koristi se dobivanje „gumene“ strukture mamaca, te za vezanje i nošenje aroma. Preporuka u suhoj smjesi od 10 do 25 %. Prženi mljeveni kikiriki je također još jedna od nepravedno zapostavljenih šaranima vrlo ukusnih, privlačnih i lako probavljivih komponenti. Odličan je sastojak za jesen (zbog svoje masne komponente koja je šaranima u ovo vrijeme naročito privlačna i dragocjena). Preporuka od 5 do 25 %. Kazein je kralj svih komponenti za izradu mamaca. Fantastično vezivo izvrsnih nutricionističkih svojstava. Vrlo je skup, ali vrijedi svake kune. Najvažnije od svega da bude svjež i dobre kvalitete. Preporuka od 5 do 20 %. Kukuruzna mlaćenica u prahu (corn steep liquor) je sastojak i dodatak u jednom. Hranidbeno gledajući je idealni sastojak svakog jesenskog mamca zbog vrlo privlačnog okusa, finog mirisa i mnoštva minerala i vitamina koje ima u svom sastavu, a koji šaranima u ovo vrijeme posebno trebaju. Dozira se maksimalno do 10% u smjesu. Svježe napravljena smjesa od svježih sastojaka najbolja je predispozicija za maksimalno učinkoviti mamac. Kako najjednostavnije pripremiti mljevenu konoplju. Uzmite čisti lim (protvan) za pečenje koji lako ulazi u pećnicu. Na njega postavite komad papira za pečenje površine identične limu. Na to postavite prženu konoplju. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva i ostavite konoplju u njoj sat vremena. Nakon toga je izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Takva svježe tretirana je najbolja za izradu mamaca (vidjet ćete kako samo po njoj fino mirišu!). Uvijek na vrećicama kontrolirajte datum proizvodnje i pakiranja, te sam izgled komponente. Nikad ne koristite namirnice kojima je prošao rok upotrebe ili koje vam izgledaju loše (grudice, plijesan, žiški…). Kazein služi za oplemenjivanje smjese, i optimalno ga je dodavati u količini od 10% u smjesu, a može ga se dodavati u omjeru od 5 do 20. Ako ga dodate preko 20% možete imati problema sa sušenjem… Kad miješate jaja pripazite da to bude polako, i da ne radite od njih pjenu, kako vam mamci ne bi plivali. U jaja se prvo obično dodaje sladilo. Ono ne mora biti od neke kompanije za izradu mamaca. Sladila za diabetičare (saharin, fruktoza i slično) su odlična zamjena. Svaku bočicu prije nego što je upotrijebite dobro promućkajte. Neki puta se kad dulje stoji zna raslojiti, a na dnu ostane talog, a ore samo „vodica“. Red Venom dodatak je baziran na paprici i karofil crvenilu, i on je kao izmišljen za ribolov u jesen. Kako su i jedno i drugo „prirodne“ komponente boila s njima nije napadna i šarani je jako vole. Aminokiseline (Nutramino) u dozi od 30 ml/kg nikako ne mogu štetiti mamcu. Nemojte nikada koristit maksimalne doze napisane na bočici. Kukuruzna mlaćenica u tekućini još je jedna komponenta koja u dozi 30 ml/ kg odlično privlači šarane. Pošto je potpuno „prirodna“ komponenta ni ovdje se ne morate bojati predoziranja. Ulje konoplje, koliko god ga koristili ribolovci, šarani jednostavno obožavaju. Pogotovo u jesen. Aromu treba među zadnjima umiješati u tekući dio smjese. Pokušajte loviti samo na jednu aromu, i to na manje doze od uobičajenih (na primjer na samo pola). Najveći su šarani obično među najopreznijima, i vrlo često izbjegavaju jako aromatizirane mamce. Kad se tekuća smjesa aroma sladila i aditiva pomiješa s jajima… … dobro ju je ostaviti desetak minuta da odstoji da se sve tekuće komponente dobro izmješaju. Budite oprezni kad suhu smjesu miješate s jajima i kemijom. Bolje je više puta po malo, nego odjednom previše. Kad jednom pretjerate, nema natrag. Kad je dosta suhe smjese, sve je najbolje dobro izmiješati i izgnječiti rukama. Pripazite na spojeve uz rub kante, jer se tamo ponekad nakupi višak tekućine i tijesto ostane gnjecavo. Tijesto treba rukama mijesiti sve dok se god lijepi. Kad se sve dobro i ravnomjerno izmiješa, treba ga ostaviti oko petnaest do dvadeset minuta da se suhe i mokre komponente što bolje sljube. Tako će se kasnije lakše rolati. S malo ulja operite ruke… ..i namažite roler da se „kobase“ od tijesta za njega ne lijepe. Rukom napravite sve „metke“ za punjenje pištolja. Pištoljem možete raditi kobase malo po malo direktno na roler. Desetak do dvadesetak ujednačenih pokreta lijevo desno pod pritiskom, i boile su zarolane i spremne za kuhanje.