Kapitalni savski somovi driftanjem iz čamca

10 min read

PR / Broj 48 / Ožujak / 2012.

U ribolovu ne postoji ultimativno znanje i uvijek postoji mjesto za napredak. Probati nešto novo i uloviti ribu za mene je posebno motivirajuće i zato sam uvijek voljan eksperimentirati. Tehnika riječnog ribolova driftanjem ili slobodnim puštanjem čamcem niz struju je definitivno jedna od najzanimljivijih i najefikasnijih tehnika koje sam susreo već duže vremena. Fantastični ulovi kapitalnih somova ostvareni ove zime i ranog proljeća su me jednostavno prisilili da napišem ovaj tekst jer je period ispred nas idealan za prevariti kapitalca!

Piše: Dalien
Foto: Dalien, Ivo Begović, Igor Ilovača

Somovi usred zime u dva metra dubine grizu za usta?!

Puno se polemike još uvijek vodi o sportskom ribolovu soma po zimi. Glavno je pitanje da li somovi stvarno napadnu mamac usred zime ili su sve te ribe zahaklane slučajno?!

Tijekom godina svjedočio sam mnogim zimskim ulovima somova za usta i barem što se tiče rijeke Save na potezu Zagreb – Sisak garantiram da ih je većina uhvaćena za usta (čast izuzecima, iako mislim da je i dobar dio sa strane uhvaćenih somova zapravo napalo i promašilo varalicu!). Za ostale rijeke ne mogu tvrditi, no nije jasno kako su neki vukovi s drugih rijeka (pa čak i sa Save) spremni ulaziti u žestoke rasprave, a da nisu nikad ovdje lovili.
Sava je zbog Krškog za 3-4 stupnja toplija od ostalih rijeka i somovi tijekom cijele zime, pogotovo za južina i blagih porasta vodostaja – grizu! Do prije nekoliko godina također se smatralo da šaran ne jede po zimi, a sad su slike rod podova zametenih snijegom u gotovo svakom katalogu šaranske opreme.

Otišao bih korak dalje i govorio o lokaciji zimskog soma koja uopće nije vezana za rupe. Iako je u teoriji sinonim somovskog „krtoga“ ujedno i zimovnika bijele ribe neka duboka (najdublja) rupa, u praksi se to nije pokazalo posve točnim. Puno je somova uhvaćeno u vodi dubokoj 2-4 metra, a jedno od najpoznatijih zimskih somovskih mjesta na Savi nizvodno od Zagreba je zavoj dubine svega 2-3 metra.
Bijela riba se i usred zime baca po blagim i relativno plitkim pješčanim potezima i po mom iskustvu za njima će i po cičoj zimi doći som! Ukoliko su takva mjesta stvarno u blizini neke velike rupe tim bolje, ali nije nikako uvjet!
Ova mala digresija o ciljanom ribolovu soma po zimi je pomalo deplasirana obzirom da će u trenutku izlaska ovog teksta Sava biti dobrano iznad 10°C. Svejedno sam želio prenijeti svoja iskustva i razmišljanja o somu u hladnoj vodi obzirom da bi netko možda i ovu predsezonu smatrao preranom za ozbiljan somolov. U prilog cijeloj ovoj priči ide i rudimentarna činjenica da u Savi somova zapravo ima jako puno!

Drifting – power fishing!

Iako smo Ivek i ja još 2008. driftanjem ulovili smuđeve, somove, klenove i bolene, naša se prezentacija uglavnom bazirala na vertikalnu prezentaciju ispod ili iza čamca (gornji sloj vode je uvijek brži od donjeg). Meni se taj drifting nije toliko svidio jer nisam volio brzo prelaziti preko nekih pozicija već sam uvijek bio za temeljito češljanje mjesta. Jednostavno nisam dovoljno vjerovao u tu tehniku.
Tako je bilo sve do ove zime kada me trio fantastikus – Miro, Živac i Sova svojim ulovima ponovo zainteresirao za ovaj način ribolova. Dečki su gotovo svaki ribolov uhvatili soma od kojih su mnogi bili u klasi 20+ kg. Još zanimljivije ih je bilo vidjeti kako se puštaju tokom i nasumce bacaju na sve strane toka pretražujući dno u svim smjerovima i svim kutovima povlačenja.
Teorija je jednostavna – tok nosi čamac i mi pretražujemo veliko područje u potrazi za aktivnim primjercima koji bez razmišljanja napadaju kad im se varalica nađe u blizini. Obično se za par sati ribolova nađu pokoja gladna usta, a ruku na srce, svaki izlazak u kojem se upišem s ribom smatram uspješnim izlaskom!
Driftanje je idealan način pretraživanja dugačkih pješčanih poteza dubine 2-5 metara koji sami po sebi nemaju neku određenu metu na koju bi se fokusirali, poput panjeva, promjena dubina ili povratnih struja, a upravo takva mjesta somovi obožavaju.

Tehnika i mamci

Sama tehnika driftanja je jednostavna i učinkovita jer će vaš mamac biti nošen nizvodno što i jest prirodan smjer dolaska plijena. Pustimo čamac da ga voda nosi i bacamo u većini slučajeva pod pravim kutom kako bismo mamac svlačili s obalne kosine ili bacali po sredini rijeke ovisno o mjestu. Čamac koji voda nosi sličnom brzinom kao i vaš mamac ima tu prednost da ćete usprkos debeloj somovskoj špagi moći koristiti lagane glave s obzirom da će napinjanje struje biti svedeno na minimum. Ono će uvijek postojati jer, kako smo rekli, površinski sloj je uvijek brži od pridnenog i pred kraj zabačaja će mamac početi zaostajati „uzvodno“. Nizvodno šlepanje je opcija isto kao i vertikalna prezentacija teškom glavom okomito ispod čamca. Na sve opcije grizu! Sama razlika u brzini površinske i pridnene struje je često dovoljna da vaš mamac proradi, iako niti to nije nužno da ga som zgrabi i često su veći No action mamci iznimno učinkoviti!
Ukoliko za određen potez vjerujete da je bolji možete se usidriti ili se pentom vratiti uzvodno i napraviti nekoliko uzastopnih driftova. Usporiti driftanja laganim utegom koji će čamac vući po dnu može također biti zgodno i uvijek će držati čamac usmjeren uzvodno. Elektromotor je fantastičan za elegantno manevriranje, korigiranje smjera, usporavanje i umaranje zakvačenog soma te ga svakako preporučam ukoliko imate mogućnost nabavke.
Jako je dobro znati na kojoj se dubini nalazite zbog odabira težine glave, no za većinu pravokutnih zabačaja glave do 20 grama bit će dovoljne. Veličina shadova ili twistera može biti velika, ali i ne mora, jer su najveći somovi za koje znam uhvaćeni na 10-12 cm duge mamce. Obzirom da nema pritiska struje na strunu u obzir također dolaze žlice i crankovi. Tehnike povlačenja mogu biti skokovi, snap jigging ili ravnomjerno povlačenje iznad dna – sve pali i stvar je stila. Moram spomenuti i da će som (pogotovo kad je aktivan) često lebdjeti u pola vode i da će začuđujuće puno grizeva biti u inicijalnom propadanju mamca. Stoga budite spremni na jaku kontru od samog početka zabačaja!

Ulovili „smo“ soma

Dobiti velikog soma da primi vaš mamac je samo pola posla. Izvlačenje jake i velike ribe je ozbiljan pothvat koji zahtijeva besprijekoran pribor, veliku koncentraciju i timski pristup koji je iz čamca nemjerljivo lakše izvesti nego s obale.
Somovi do 20-30 kilograma idu van i s obale, ali veći su stvarno problem. Ukoliko im se dozvoli, u stanju su se razigrati i bez stajanja razmotati cijelu špulu 30 lb špage (dogodilo mi se u nekoliko navrata!). Izvlačenje tih većih riba s obale graniči s dobitkom na lotu bez obzira na jačinu pribora.
Osim što vam naravno ne može pobjeći nizvodno, u čamcu imamo mogućnost da velikom somu stojimo iznad glave čime smo eliminirali dva najčešća razloga gubitka soma s obale. Prvo, velikim pritiskom dižemo soma sa samog dna i on će većinu borbe provesti u pola vode umarajući sam sebe udaljen od pridnenih struktura za koje bi špaga mogla zapeti. Okomitim ulaskom strune u vodu do ribe smo pak eliminirali mogućnost da tijekom 20-30 minuta vrludanja riba ne pokupi neku granu ili panj.

Pozicija čamca iznad ribe zahtijeva posebnu koncentraciju čovjeka koji upravlja čamcem. Posebno je opasan trenutak kad som dođe bočno čamcu i odluči preplivati na drugu stranu čamca pri čemu može doći do pucanja štapa ili rezanja špage na sam rub čamca. Partner mora uvijek usmjeravati čamac i držati ribu ispod ili malo ispred pramca, bilo veslom, elektromotorom ili pentom. Čamcem se također riba može odvući od prepreka. Dakle, ribič koji umara ribu samo kontrolira njeno kretanje, a čamcem, tj. pentom, cijelu borbu preselimo dalje od granja ili opasnih mjesta!
U finalnoj fazi borbe najbolje je soma izmoriti do kraja kako bi bio miran kod prihvaćanja. Ukoliko vidite da je dobro zakvačen i nije potpuno izmoren, slobodno ga pljusnite dlanom po čelu kako bi napravio još jedan krug i tako bio potpuno miran kod ubacivanja u čamac. Samo prihvaćanje je najjednostavnije za donju čeljust, ali su obavezne neoprenske ili radničke rukavice.
Mogućnost ulova ribe od 30+ kilograma na Savi nije uopće nevjerojatna i zato treba pripremiti svaki dio pribora za maksimalna opterećenja. Štap neka ne bude akcije manje od 100 grama, rola neka je pouzdana i špaga neka bude najmanje 30 LB. Kopče, čvorovi i udice moraju biti robusni i pouzdani jer su opterećenja stvarno velika. Kompromise ostavite za neke druge ribolove.

Kako ovjekovječiti trofej?!

Som od trideset ili više kilograma je trofej koji se ne hvata svaki dan i sigurno će taj dril biti posebna uspomena. Bilo bi stoga vrlo poželjno taj trenutak evocirati lijepom slikom sa živom ribom u prirodnom ambijentu. Slikanje s ribom koju ne možete sami podići i koja je možda duža od vas nije niti malo jednostavna stvar. Potrebno je imati komad jake špage kako bismo soma mogli privezati u vodi da se oporavi skupa s vama do slikanja. Som je izrazito otporna riba i bez problema će poživjeti u vodi dok ne pozovete nekog da vas dođe slikati (možete i mene, drage volje ću doći!). Neće mu ništa biti niti do drugog dana ujutro ukoliko se već smračilo. U startu budite svjesni da ćete zbog njegove sluzi morati robu presvući odmah nakon slikanja, pa je dobro ponijeti rezervnu ili odmah obući nešto što se lakše pere. Velik unhooking mat će pomoći da riba ne bude prljava ili ozlijeđena, ali najčešće je premalen pa je bolje pripremiti neko šatorsko krilo ili ceradu kako bi cijela riba stala na njega. Kanta za polijevanje ribe dobro dođe, a vagu do 50 ili 60 kilograma najvjerojatnije nećete imati, stoga imajte bar metar kako biste znali dužinu ribe pa se poslije može barem okvirno odrediti težina.
Rast temperature vode koji nam slijedi u ožujku i početkom travnja aktivirat će somove puno duži dio dana, stoga iskoristite ovaj za špinere tanak ožujak i pokušajte do lovostaja uloviti ribu života.

Oktalzov kapitalac!

Zlatko Ranogajec je odličan špiner koji je ulovio mnoštvo velikih riba, ali nije nikad lovio soma na Savi. Kada sam mu prve nedjelje u ožujku predložio da idemo „driftati“ na Savu ciljano tražeći velikog soma shvatio me vrlo ozbiljno i adekvatno pripremio pribor. Savage Gear MP Pro štap 2,70 m 40-100 grama, rola Okuma Salina 55, špaga PP 30 LB, dobra kopča i jaka Eagle Claw Pitchin Jig Hook izlivena na weedless jig glavi činili su njegov komplet.
Imali smo nekoliko sramežljivih trkaca (vjerojatno malih smuđeva) sve do 15 sati kad mu je bijelog SG Cannibala od svega 10 cm pokupio veliki som uz samu okomitu obalu. Dubina je bila oko 2,5 – 3 metra na čistom pijesku. Nakon svega par sekundi nešto je u propadanju silovito opalilo po mamcu i Oktalz je spremno i jako zategnuo. Iako je pogodio u tvrdo, otpor je odmah popustio i mi smo zaključili da je promašio griz (doslovno smo razmijenili par rečenica). Kad je počeo namatati i primjećivati da špaga ide u desnu stranu postalo je jasno – riba je gore, ali je primila mamac i krenula prema sredini! Vrlo brzo nam je postalo jasno da imamo jako velikog soma kojeg je Zlatko zakvačio dok je već glavom bio okrenut prema nama.
Uslijedila je borba u kojoj je Oktalz majstorski dozirao pritisak i kontrolirao ribu, a ja sam usmjeravao čamac tako da mu uvijek budemo na glavi i da se ne nalazi s boka kako ne bi prešao na drugu stranu ispod čamca i time ugrozio borbu. Manevriranje elektromotorom mi je omogućilo da u jednom trenutku ribu doslovno odvučemo dalje od potopljenih stabala čamcem bez Zlatkovog namatanja. Slično kao što se na moru tune odvlače od kaveza (ako uz njih lovite)!
Nakon 20-25 minuta uspjeli smo ubaciti ribu u čamac. Som je bio pravi kapitalac dugačak 205 cm, a težinu smo procijenili na 60-tak kilograma. Cijeli tijek borbe sam uspio snimiti kamerom i napraviti clip pod imenom „205 cm silure landing – ulov soma 205 cm“, možete ga naći na dalien3 You tube kanalu. Voda je bila 9,5 °C i još sam povremeno bućkom potencirao aktivnost soma.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana