Lijevanje olovnih jig glava i modifikacija kalupa

11 min read

PR / Broj 45 / Prosinac / 2011.

Najveća prednost kućnog lijevanja je kreiranje vlastite jig glave kombinirajući različite kalupe i stilove jig udica

Tekst i foto: Dalien, www.dalien-fishing.com

Ako ozbiljnije lovite smuđa prije ili poslije će se pojaviti potreba za vlastitim lijevanjem olovnih jig glava. Većina riječnih smuđolovaca već imaju home made glave u kutijama. Ekonomičnost je naravno početni motiv iako bih bez problema i kupio jig udicu u dućanu da mi potpuno odgovara. Ne kažem da naši dućani imaju lošu ponudu jig glava, ali su neke od udica koje koristim potpuno specijalizirane i nije realno očekivati da ih dućani imaju u ponudi. Kvaliteta kućno izlivenih jig glava može biti samo bolja od kupovnih, pogotovo ako se koriste kvalitetne komponente. Najveća prednost kućnog lijevanja je kreiranje vlastite jig glave kombinirajući različite kalupe i stilove jig udica. Nažalost, većina kalupa ima unaprijed definirana gnijezda za određen tip udice i oblik glave što je ponekad ograničavajuće. Postoji nekoliko odličnih i jednostavnih trikova kako modificirati kalupe i udice kako biste izlili savršenu jig glavu za vaš smuđolov. Nisu to nikakvi komplicirani zahvati, no krenimo redom i ponovimo osnovno o kućnom lijevanju olovnih jig glava…

Olovo

Olovo ima talište na 327,5°C, a vrelište na 1750°C i spada u teške metale. U krutom stanju brzo poprima matiranu tamnosivu boju stvaranjem oksidno-karbonatnog sloja, no otopljeno ima srebrno kromiranu sjajnu boju, otuda i latinsko ime – tekuće srebro. Jako je mekano pa se lako može savijati i rezati. Za “kućno” taljenje olova je najbitnije da se radi u prozračnom, najbolje na otvorenom prostoru. Olovo i olovne pare jako su štetne za zdravlje naročito zbog svog kumulativnog efekta i u nekim je (čak i europskim) zemljama već zabranjena njegova upotreba u ribolovnoj industriji.

Za taljenje možete koristiti specijalizirane strujne lonce koje toplo preporučam ili jednostavnije – pomoću običnog lončića na plinskoj peći. Kada birate posudu za lijevanje obavezno birajte onu s debljim stjenkama jer duže drže toplinu. Praktičnija i bolja su plinska grijala od onih električnih jer postižu veću temperaturu i lakše ih je regulirati. Olovo koje talimo treba biti što čišće, no i recikliranje olova je prihvatljivo i znatno jeftinije. Čisto olovo je dosta skupo, pa će olovo iz starih vodoinstalacija, raznih cijevi ili starih akumulatora odlično poslužiti. Olovni utezi za balansiranje auto guma se ne preporučuju, to je tvrđa legura olova kojim možete oštetiti kalup! Rastaljeno olovo jako burno reagira u dodiru s vodom i treba ga se jako čuvati, no ukoliko vam kapne na pločice ili neku drugu površinu nije problem jer se odmah stvrdne i lako ga je skinuti.

Mijenjanje položaja ušice na kalupu

U ovom broju možete pročitati i o nezakvačivoj Weedless glavi. Za nezakvačive glave je važno da ušica izlazi na samom vrhu jig glave kako ne bi zapinjala za prepreke. Odlučio sam preraditi tanku Shad Head glavu kako bih joj nakon toga dodao štitnik.

Kalupi

Olovna jig glava nastaje tako da se u gnijezdo kalupa stavi odgovarajuća jig udica (ne ide svaka udica u svaki kalup), kalup se zatvara i u rupu s gornje strane kalupa nalije se rastaljeno olovo. Olovo prelazi gotovo momentalno u kruto stanje, nakon čega je potrebno odrezati višak olova ohlađenog u lijevku i imamo vlastito izrađenu jig udicu! Postoji mnogo dobrih kalupa napravljenih u Europi ili čak rađenih u kućnoj radinosti. Pretežno su napravljeni od aluminija i raznih legura istog. Malo vještiji rade u kućnoj radinosti kalupe od gipsa, tvrde gume ili raznih drugih materijala. Oni ispadaju prilično jeftini, brzo se naprave, a može se iz njih izliti i po nekoliko stotina udica bez da se oštete. Najpoznatiji svjetski kalupi su “DO-IT mold” kalupi iz Iowe, USA. Do-it kalupi su napravljeni od specijalne legure aluminija i jako su izdržljivi – gotovo neuništivi. Uz uredno podmazivanje šarke mogu služiti jako dugo. S vremenom će trebati zamijeniti drvenu dršku. Gotovo svi proizvođači jig udica se ravnaju po gnijezdima u Do-it kalupima. Do-it u svojoj ponudi ima kalupe za preko sedamdesetak različitih oblika olovnih glava!

Osnovni parametri koji određuju tip kalupa su OBLIK i TEŽINA jig glave, te TIP i VELIČINA jig udice koju prima.

Modifikacija utora za ušicu udice

Svaki kalup je u originalu predviđen za točno određen tip udice što uključuje debljinu, kut i duljinu kraka udice. Većina je ograničena i u veličini udice i tako su gnijezda dimenzionirana po principu veća težina glave – veća udica! Rješenje za lijevanje recimo 6/0 udice u gnijezdo predviđeno za 3/0 udicu je proširivanje utora. Kalupi su napravljeni od alumija koji je jako mekan obojen metal pa je stoga lako obradiv. Ovo nam omogućava puno modifikacija u samom kalupu. Bušenje je najlakše obavljati akumulatorskom bušilicom jer se može vrtiti na sporom broju okretaja uz dovoljno snage i bez trešnje kao električne bušilice

Udice

Aberdeen i O ` shaughnessy su dva osnovna oblika jig udica i najčešće se rade u izvedbama od 90°, 60° ili 30 stupnjeva kuta kraka ušice. U istoj veličini Aberdeen ima širi luk i duži krak ušice, dok O`shaughnessy ima uži luk vrata, kraći krak ušice i nešto duži vrat. O`shaughnessy je svojom konstrukcijom jača od aberdeenke, ali ju zbog uskog luka (koji je čak lagano usmjeren prema vratu) neki izbjegavaju. U današnje vrijeme ima sve više specijaliziranih udica i prijelaznih oblika, no osim ova dva osnovna oblika spomenuo bih kako se obične udice daju savijati, dok su kaljene (engl. forged, tempered) puno jače, ali pucaju. Za smuđa osobno najviše volim niklane udice jer im takva obrada daje najbolju oštrinu i finoću. Što se tiče veličine stvar je relativna jer 6/0 Mustad nije isto kao i 6/0 Matzuo pa treba biti malo oprezan. 4/0-6/0 su smuđevske veličine udice za gume do 12-tak centimetara.

Modifikacija Udica

Drop Shot kalup za dodavanje olova na Swimbait udicu

Wide Gap udica s otežanjem ima ogroman potencijal kod ribolova na teškim terenima, no problem s ovim udicama je dostupnost, cijena, raspored i količina otežanja. Ova udica se vrlo lako može napraviti uz smještaj i količinu otežanja po izboru.

Eliminiranje robusnog okovratnika

Već nekoliko godina popuno izbjegavam okovratnike na jig udicama i na svakoj udici ih skidam sjekačim kliještima. Gumu fiksiram s kapi trenutnog ljepila za glavu i ovakva montaža daje neusporedivo bolji rad gumi i ne trga ju. Na teškim Erie glavama okovratnik je posebno glomazan i jako nezgodan za skidanje. Originalnog teškog Erie kalupa bez okovratnika nema, pa sam ga odlučio napraviti sam. Ovo je malo kompliciraniji proces jer ipak dodajemo masu na kalup, no nije ništa strašno i ne mora biti savršeno da bi bilo funkcionalno.

Podest za fiksiranje dugih udica

Ovaj kalup je modificiran tako da je dodan poseban podest za ekstra duge udice kako bi se proces lijevanja ubrzao. Onaj tko nije probao ne zna koliko je zamorno ispadanje dugih udica iz gnijezda taman kada smo mislili zatvoriti kalup. Ovo je vareno posebnim aparatom za varenje aluminija kojeg uglavnom posjeduju tokarske radionice ili drugi majstori.

Gdje to sve kupiti i koliko košta oprema?

Većina ovih stvari dolazi preko interneta, pogotovo kalupi, a dobra stvar je da nas sve više trgovaca vani percipira kao stvarnu zemlju na svijetu pa ih većina šalje u Hrvatsku. Kalupe možete naručiti direktno na Do it-ovoj stranici www.do-itmolds.com a dobar izbor europskih kalupa je na http://bleigussformen-shop.de . Kalupi su u prosjeku oko 100-250 kn + poštarina. Lee lonac za topljenje olova sam naručio preko ebaya, ali ga ima i dosta on line trgovina s kojima nemam iskustva pa ne bih ništa savjetovao. Cijene kreću od 70-100 dolara + poštarina.

Jig udica ima na cijelom netu uključujući i Do it-ov sajt. A meni je najdraži http://www.captainhookswarehouse.com jer ima odličan izbor Mustad jig glava koje su po meni odličan omjer kvalitete i cijene. Dobru jig glavu teško ćete naći ispod 1kn/kom, dok su Gamakatsu, Trokar, Owner i po nekoliko kuna po komadu. www.ebay.com je obavezna postaja gdje se uvijek može ponešto pronaći.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana