PR / Broj 45 / Prosinac / 2011.

S dolaskom zime na vodu situacija se kako u njoj, tako i iznad nje, drastično mijenja. Ponekad, kad smo u ribolovu, doživljavamo bipove za koje nam se čini da dolaze od šarana kojI samo slučajnim dodirom tijela samo malo pomaknu naš najlon i aktiviraju alarm, ili drugi put od deverika i drugih neželjenih ribljih vrsta koje se samo motaju i polako hrane našim mamcima bez pravih mogućnosti da ih uhvatimo. Svi oni, koji su po zimi ozbiljno lovili šarane, znadu koliko te lažne uzbune mogu uznemiriti ribolovca. Srce vam jednostavno želi iskočiti iz grudi, a u glavi je uvijek samo jedno:“Ne smijem propustiti ovu priliku, tko zna koliko će ih još ove sezone biti…“ Ponekad se takve situacije događaju samo uslijed temperaturom usporenih šarana, i katkad nam se čini da ih je u hladnijem dijelu godine ponekad jednostavno nemoguće uloviti. Kod nas u Francuskoj se zimski ribolov u takvim teškim okolnostima može vrlo lako pretvoriti u kinesku slagalicu, a tada ako želite biti uspješni treba baš sve dijelove precizno posložiti svakog na svoje mjesto.

PIŠE: BRUNO MEDOU
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Zimski život šarana

Premda su u Francuskoj učinci ribolovnog pritiska na naše vode zanemarivi u odnosu na one u Engleskoj, oni su ipak još jedan od otežavajućih okolnosti za ribolov zimi, koji je ionako strašno usporen pri niskim temperaturama vode. Zbog toga se, ukoliko želite i dalje biti uspješni u lovu šarana u zimskom periodu, treba znati prilagoditi nastaloj situaciji. Ja bih to najjednostavnije rekao ovako. Šarane zimi treba razumjeti, što bolje se adaptirati nastaloj situaciji i pokušati predvidjeti što se od njih u zimskom periodu može očekivati.

Promatranje

Vrlo je važno kad ste zimi u ribolovu stalno promatrati vodu. Na taj način često dolazite do dragocjenih podataka gdje se ribe doista nalaze, i gdje ih sa svojim priborom možete presresti. Znam da je nekom možda i po danu udobnije zavući se nakon zabačenih štapova u toplinu vreće ili pod šator i skuhati topao čaj, ali vjerujte to se može učiniti i kasnije, kad padne mrak, i kad će nam mrak i magla uvelike smanjiti vidike. Ja sam zbog toga jako puno vremena tokom sva četiri godišnja doba potrošio ploveći po raznim lokalni vodama u svom čamcu, gledajući šarane s akvaskopom. U tim sam svojim obzervacijskim izletima sakupio puno drgocjenih informacija vezanih za određene sezone u godini. Jedna od njih je ta da se šarani u svakom dijelu godine posebno fokusiraju na određeni tip hrane, ali i da se to po sezonama mijenja.

NAPRAVITE KLIZNI SISTEM

Za to vam treba: 1 metar Kordine Dark Matter tungsten tube, 4 mm široke gumene kuglice, jedno četvrtasto kruškoliko „in line“ olovo i jedno vrtilo s prstenom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Proteini za zimu

Šarani kad se prirpemaju za zimu trebaju kvalitetne proteine, a iste snažno trebaju i nakon proljeća da se oporave od ozlijeda prouzročenih mrijestom. Na nekim mojim jezerima neposredno prije i tokom zime zbog toga najviše traže slatkovodne rakove. To mi je uvijek i odličan putokaz gdje ih treba tražiti. Rakovi se najčešće sklanjaju na mjestima gdje je kamenito dno, gdje je puno podvodnih lomova (potopljenog drveća, panjeva) ili je blizu duboko podlokana obala u kojoj su obično uski hodnici. U jezerima gdje je dno svuda vrlo slično, i gdje nema nekih većih osobitosti, pa čak i tamo gdje je vrlo malo prirodne hrane, velike se ribe obično jako oslanjaju na nutritivne mamce koje ribolovci u jezera redovito ubacuju. Danas je većina takvih mamaca bazirana na visoko proteinskim sastojcima napravljenim od različitih kvalitetnih vrsta ribljeg brašna. Velike ribe su očito vrlo često uzimale pelete i boile, kao i drugu hranu na toj bazi, koja im je često bila dostupna, jer su u konačnici od nje i tako velike narasle. Međutim, pošto su mnoge od njih na takve mamce već puno puta bile ulovljene, neke od njih su ih počele i zbog sumnje u njihovu sigurnost izbjegavati. Ribolov na vodama gdje se često lovi zna zbog toga i u najboljim sezonama biti vrlo težak, a dolaskom zime sve se jako usporava i dodatno komplicira. Ribolov s uobičajenim ljetnim taktikama tada može postati gotovo nemoguć.

Gledajte podvodno snimljene filmove!

Ako ste ikad bili u poziciji gledati nove i profesionalno podvodno snimljene filmove o lovu šarana, onda znate kako kruti sistem (stiff rig) uopće ne mora biti funkcionalan, (a pogotovo ne na svakoj vodi) zimi. Iskusni su šarani u mogućnosti bez problema uzeti mamac s udicom u usta, a da se olovo uopće ne pomakne, i ako im se bilo što učini sumnjivim, izbaciti ga bez da ih udica okrzne! Strašno! Međutim, nije ni to kraj svijeta. Baš za takve situacije Shokka sistem vam može omogućiti zanimljivu alternativu.

IZRADA PREDVEZA

Za to vam treba: 30 cm 30 lb N-Trap (šljunak-gavel) špaga, udica Wide Gape veličina 6 i Pulla.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kako radi Shokka?

Glavni princip Shookae je da se sistem skliže skupa s predvezom, i tako omogućuje šaranu da se slobodno kreće, sve do trenutka kad mamac zakoči napetost same role. Do tog trenutka riba nije ništa posumnjala i vjerojatno je stekla veliko povjerenje u uzeti mamac, što je nama ribolovcima velika prilika da sve te sitne „poteze i poteziće“, koji nas zimi obično izjedaju, pretvorimo u prave ulove. To je prilika da, kad se voda i sve oko nje maksimalno rashladi, svakako na najbolji način podgrijemo uobičajeno vrlo hladnu atmosferu!

Vrijeme visoke motivacije

Ribolov u zimi u pravilu je uvijek vrlo zahtjevan, i od ribolovca traži vrlo visoku motivaciju, koja ponekad mora biti još jača od same ribolovne strasti. Duge hladne noći i ponekad vrlo dugi periodi čekanja za samo jedan potez vrlo snažno se odražavaju na moral ribolovca. Zbog toga, ako se odlučite za ribolov po zimi, jedite i pijte što kvalitetnije i unosite u organizam što više topline. Nosite toplu i prozračnu odjeću (koja diše), a za svoju logistiku koristite najbolju moguću opremu koja vas neće iznevjeriti. Samo ćete tako biti sposobni uhvatiti se u koštac s ekstremnim vremenskim uvjetima koje zima vrlo često donosi, ali i punim plućima uživati u njoj.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana