PR / Broj 41 / Kolovoz / 2011.

Zadnjih nekoliko godina sve više naših ribolovaca posjećuje brojne Mađarske vode, prvo su Mađarsku otkrivali šaranaši, a i špineri su polako počeli otkrivati brojne prekrasne vode prepune raznih vrsta grabežljivaca.

Piše: Marko Klarić

Ja imam prednost da živim relativno blizu Mađarske granice, pa u krugu 50-tak km imam brojne prekrasne vode smještene između Drave i Balatona, neke od njih sam opisao u Praktičnom ribolovu, a neke ću tek opisati. Ove godine odlučio sam malo istraživati i predstaviti vam vode koje se nalaze malo sjevernije u Mađarskoj duž toka rijeke Mure, prvenstveno jer su puno bliže čitateljima iz Zagreba i okolice te je jednostavnije je doći do njih. Prva od voda koje sam posjetio i koju ću vam opisati je zapravo skup više jezera kojima gospodari ribolovno društvo iz Muraszemenya.

Nazivi voda su: Veronika, Tszbanya i Alsoszemenye, sve tri su prekrasne i iznimno bogate ribom, a na vama je da se odlučite koju ćete posjetiti, jer zbog same površine gotovo ih je nemoguće špinajući sve obići u jednom danu. Prva voda na koju smo došli nakon kupovine dozvola je Veronika. Po mojoj slobodnoj procjeni veličine je preko 10 ha, lijepog je nepravilnog oblika, sa jednim velikim poluotokom, a okružuje je polukružno rukavac rijeke Mure koji je također zanimljiv za ribolov, ali jednostavno nismo stigli loviti i na njemu. Na Veronici je na jednom dijelu plaža i vikend naselje, koje ukupno zauzima oko četvrtinu jezera, na ostalom dijelu jezera postoji staza uokolo cijelog jezera sa brojnim zanimljivim mjestima, dok je otprilike jedna četvrtina jezera uz samu Muru malo teže prohodna, ali kome ne smetaju koprive i malo visoke trave, može i tuda proći i probati prevariti kojeg kapitalca koji baš tu traže svoj mir. Ova voda je prosječne dubine oko 3 m sa brojnim sprudevima otocima i plićacima cijelom površinom jezera, vjerojatno je kopana dosta davno kada mehanizacija nije dozvoljavala dublji kop.

TSZ banya

Slijedeća voda iza Veronike je TSZ banya, ujedno je i najveća i stvarno ne znam koje je površine, ali mogu je usporediti s Koprivničkom Šodericom koja je stvarno ogromna, na jednom dijelu je također uređeno vikend naselje, sa jednim ugostiteljskim objektom koji radi ljeti, a u produžetku naselja okolo jezera vode dobre šljunčane ceste, a na jezeru ima stvarno bezbroj otoka i poluotoka, tako da je pješice gotovo nemoguće obići samo ovu vodu (sve njene zakutke) u jednom danu. Prvi dio ove vode je plići, a drugi dio je vrlo dubok sa strmom obalom na kojem se donedavno exploatirao šljunak, baš na ovom dubokom dijelu je bilo najviše šaranaša na višednevnim kampanjama.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Alsoszemenye

Treća voda je Alsoszemenye koje je smješteno uz samu autocestu, a lako dođete do njega ako pogledate mapu samog mjesta smještenu uz kafić u kojem kupujete dozvolu, pratite samo ulicu Patakiutca koja vas vodi do grupe od 3 ili 4 manja jezera, nisam točno siguran koliko ih je jer su nepravilnog oblika, a jednu od druge dijeli samo par metara, a opet ima mnogo poluotoka i otoka, a sve je povezano sa brojnim stazama uokolo cijelog kompleksa. Ove vode me jako podsjećaju na naše Podravske „grabe“ i na vode koje smo dosad posječivali u Mađarskoj (Belevar, Somogyudvarhely), male su prosječne dubine 1-1,5 m, sa brojnim poljima lopoča, potopljenim deblima i granjem i tu smo proveli najviše vremena. Na ovim vodama isto ima vikendica, ali vlasnicima ne smeta ako bacate varalice i blizu njihovih šaranskih postava, a opet ovdje smo iskoristili i brojne stolove s klupama, za kratkotrajni predah i okrepu, ovu vodu ću svakako posjetiti čim prije jer me se najviše dojmila. Kako su navedena jezera u blizini čak tri različite države (Hrvatske, Slovenije i Austrije) velik broj stranih ribolovaca posjećuje ove vode, a trenutno su najzastupljeniji šaranaši. Slovenci i Austrijanci su pokupovali i brojne vikend kuće na najvećem jezeru, a prednost ovoga je u tome da vam je lakša komunikacija i sporazumijevanje s ribolovcima na jezeru na Njemačkom ili Slovenskom jeziku za razliku od gotovo nemoguće komunikacije sa lokalnim Mađarskim ribolovcima u mjestima koje sam ranije posjećivao. U Muraszemenyu ćete i prilikom kupnje dozvole dobiti sve bitne informacije na Slovenskom ili Mađarskom, a i na samim jezerima su postavljene table sa pravilima ribolova na navedenim jezicima. Od zastupljenih riba u jezerima ima zaista svih uobičajenih ciprinidnih vrsta, a zahvaljujuči čestim plavljenjima rijeke Mure, koja protiče u neposrednoj blizini jezera ima i nekih neuobičajenih vrsta poput bolena u zaista velikom broju, a plavljenje Mure je zaslužno i za „poribljavanje“ bassom kojeg nema previše količinski ali zato to nadoknađuju svojom prosječnom veličinom koja je stvarno zavidna. Na isti način je bass rasprostranjen i duž rijeke Drave na svim jezerima koje imaju direktnu ili indirektnu (poplave) vezu s Dravom, pa je isti slučaj i s jezerima pokraj Mure, koje ću tek istražiti i predstaviti u idućim brojevima Praktičnog ribolova.

Jezerski boleni

Osim bassa u jezerima ima zaista neobično puno bolena i to stvarno ogromnih primjeraka, koji patroliraju brojnim poljima lopoča i plićacima uz obalu, pa često pogledom tražite bassa, a ugledate bolena kapitalca, a nažalost takvi su i narasli do takvih dimenzije jer ih je u jezeru teško prevariti na varalicu, ali ne i nemoguće. Od ostalih grabežljivaca ima dosta štuke, smuđa, soma i običnog grgeča, a na info tabli kod jezera možete na slikama sa sretnim ribolovcima vidjeti kakvi primjerci navedenih grabežljivaca su tamo lovljeni. Obilazeći jezera svjedočio sam brojnim ulovima šarana, kako od strane modernih šaranaša, tako i od strane tzv. „vikend“ ribolovaca sa ne baš prevelikim iskustvom, što znači da šarana ima zaista mnogo, a lovljeni su primjerci i preko 30 kg. Šaranaša najviše ima na najvećem jezeru, dok se nama najviše dopala najmanja voda, koja je vrlo male prosječne dubine i vrlo lako je uočiti plove amura, brojne šarane raznih dimenzija, ogromne babuške, deverike i crvenperke, pa Mlinka još i sad žali što nije ponio svoje muhe i mušičarac, kojim se itekako ima što loviti.

Malo o tehnikama

Ako se odlučite posjetiti ove vode u potrazi za bassom, preporučio bih vam u ovom periodu površince, prvenstveno popere i zare, sada će ih bass i više nego agresivno pokupiti, a ako ćete ih voditi malo brže doživjeti ćete i pokoji spektakularan napad brojnih bolena, za ostale vrste isprobajte svoj uobičajeni arsenal, a ako imate svakako ponesite i UL (ultralight) pribor, jer ako i ne ulovite željene kapitalce možete se zabavljati sa brojnim grgečima, crvenperkama i sunčarima, a možda se za berkley-evom nimfom ili nečim sličnim polakomi i neki od brojnih šarana koje možete loviti i na viđeno, a kako sam i ranije napomenuo ovdje bi i mušičari imali „šta raditi“.

Kako doći?

Muraszemenye se nalazi blizu graničnog prijelaza Goričan – Letenye, od Zagreba je udaljeno oko 130 km. Do Goričana možete doći autocestom, a dalje vam savjetujem kako bi izbjegli plaćanje vinjete za Mađarske autoceste da se skinete sa autoceste na izlazu za stari granični prijelaz (pratite znakove za kamione, oni obavezno moraju na stari prijelaz), prijeđete granicu i vozite ravno na kružnom toku u centar mjesta Letenye, ovdje možete na bankomatu dići forinte potrebne za kupovinu dozvole (i ostale aktivnosti ako ste ih planirali), vozite samo ravno kroz mjesto i doći ćete do velikog raskrižja gdje se desno skreće prema Nagykaniszi (mnogi će se sjetiti ovog puta), a vi skrenite lijevo i nakon 10-15 km doći ćete u Muraszemenye (ako idete autocestom, Muraszemenye je prvi izlaz s autoceste prema SLO). Nakon table imate oko 1 km do centra sela i gostionice u kojoj kod vrlo simpatične konobarice možete kupiti dnevne dozvole, nasuprot gostionice je cesta koja vodi do dva najveća jezera (Veronike i TSZ banya) dok se za Alzoszemenye vračate natrag prema Letenyu i skrenete desno u ulicu Pataki koja vas vodi do samih jezera.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Pravila i cijene

Cijena dnevne dozvole je 2500 forinti ili 70 kn, a trodnevne 6250 forinti ili 175 kn, s dozvolom dobijete i pravila na Slovenskom ili Njemačkom jeziku, a od pravila bih izdvojio: dozvoljen je lov na 2 štapa sa po 3 udice, dozvoljeni su čamci za potrebe hranjenja i prijevoza do otoka (ribolov iz čamaca nije dozvoljen, šmrc…), u slučaju kampiranja u šatorima, potrebno je urediti prostor za obavljanje nužde i pokupiti sve smeće za sobom, a noću kamp mora biti osvijetljen. Nepridržavanje ovih pravila podleže sankcijama.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana