Zig Rig – rješenje nekih problema

9 min read

PR / Broj 41 / Kolovoz / 2011.

Zig Rig je relativno nova tehnika ribolova koja se već duže vrijeme koristi u Engleskoj gdje je i nastala, dok je kod nas još u povojima i samo ju rijetki uspješno prakticiraju. Kod nas ju aktivno koriste ribiči na jezerima Bedekovčine koji su nas i ugostili na jednom od treninga reprezentacije te im se ovom prigodom zahvaljujem

Piše: Mihovil Vudrag

Zig Rig metoda ribolova je nastala na jezerima koja su pod velikim pritiskom ribiča dugi niz godina zbog toga što je riba postala vrlo sumnjičava prema mamcima koji leže na dnu te gotovo neuhvatljiva klasičnim šaranskim sistemima i prezentacijama. Kako je većina tih riba po takvim jezerima bila uhvaćena mnogo puta, naučile su da mamac koji je prezentiran na dnu znači opasnost te su ga počele gotovo u potpunosti izbjegavati, što dokazuju neke engleske vode gdje je gotovo nemoguće uloviti šarana na klasične prezentacije na dnu ili pop-up.

Iako je to bio glavni razlog da se pokuša loviti u sredini vodenog stupca, ne morate biti na vodi pod velikim pritiskom ribiča da biste uspješno lovili Zigom. Riba se normalno kreće u srednjem sloju vode i tamo obitava, a to što nije htjela primati mamce na dnu samo je dalo početnu ideju da ju se proba uloviti iznad dna, što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Na vodama pod pritiskom se često hrani raketom i to je bio ključni dio kako je nastala Zig Rig tehnika. Naime, pošto su ribe navikle na zvuk padanja rakete i to im znači poziv na hranjenje, tako su i naučile da je najsigurnije jesti one mamce koji ispadaju iz rakete i tonu prema dnu. Kad su to ribiči shvatili, odnosno, vidjeli kako se šarani hrane čim raketa padne, počeli su koristiti duge predveze s plivajućim mamcima i tako je počela Zig Rig revolucija. Ova tehnika nije rezervirana samo za ribolov „ispod“ rakete, iako tako daje najbolje rezultate na vodama gdje je riba „naučena“ na raketu, već je i vrlo uspješna u ribolovu single mamcima sa štapom „tragačem“ na ostalim vodama.

Sitan pribor potreban za Zig Rig

Specijaliziran sitan pribor potreban za ovu tehniku, kao što su udice, najloni i spužvice, još uvijek ne možete kupiti kod nas u većini trgovina tako da ćete morati u većini slučajeva improvizirati. Za Zig predveze proizvedeni su najloni koji su plivajući, bez memorije i površinski su mat (znači nisu sjajni) kako se na njima ne bi reflektirala svjetlost te time plašila ribu. Takvi su najloni lakši od običnih kako ne bi negativno utjecali na plovnost mamaca na dužim predvezima. Jedan od takvih najlona je Gardnerov „Zig Link Mono Line“, kojeg za sada možete jedino naručiti preko interneta pošto se kod nas ne može nabaviti. Često se lovi u gornjim slojevima vode ili na površini i vrlo je važno kakve vam je najlon boje, odnosno, kakva mu je vidljivost u vodi jer to izravno utječe na uspjeh u ribolovu.

Chris standing up holding his daughter Elva

Kako nisam uspio nabaviti specijalizirane najlone namijenjene ribolovu Zigom, morao sam improvizirati. Dobrim su mi se pokazali fluorocarbonski najloni manjih promjera. Dobri su pošto se ne vide u vodi, ali su jako teški u odnosu na druge najlone tako da nisu baš pogodni za velike dubine i mamce s malim uzgonom. No do dubina od tri metra mislim da nećete imati nikakvih problema. Osim fluorocarbonskih preporučio bih obične prozirne najlone kao npr. Stroft „GTM“ s kojim su mnogi zadovoljni i koriste ga za predvez. Svaki predvez kad ga zavežete provucite kroz prste kako biste ga izravnali i samim tim imali ljepšu prezentaciju te smanjili mogućnost petljanja u zraku. Od udica za Zig bih svakako preporučio što manje (koliko to uvjeti dozvoljavaju) teflonske modele zbog toga što su znatno lakše od običnih čeličnih pa ne opterećuju toliko vaš plivajući mamac koji mora podići težinu udice i dugačkog predveza na željenu dubinu. Dobro mi se pokazao Kordin model „Choddy “ u veličinama 8 i 10. Udica je nešto deblja od ostalih takvog tipa tako da odlično drži ribu i ne para joj usta kao velik broj udica u malim brojevima. Pri vezanju predveza uvijek morate obratiti pozornost kako bi to izgledalo u vodi, odnosno, kako bi mamac stajao u odnosu na udicu. Najbolju realizaciju sam imao kad bi mamac bio jako blizu udici koja bi bila lagano ukoso tako da bi mamac bio iznad donjeg dijela vrata udice. Takav predvez ćete zavezati tako da prvo namotate 4-6 namotaja najlona, zatim primite dlaku prstima i držite ju pod 90 ̊ u odnosu na udicu, zaobiđete dlaku najlonom te namotate jednak broj namotaja kao i u prvom dijelu. Lagano naslinite najlon i pažljivo ga prstima posložite i zategnite oko vrata udice kako bi se sve lijepo posložilo. Pošto se najloni često znaju uvrnuti, obavezno provjerite kako vam stoji mamac u odnosu na udice jer se dosta često zna dogoditi da stoji ukoso pa to trebate popraviti prije zabacivanja. Što se tiče izbora olova svakako bih preporučio safety bolt sisteme, odnosno, samo plastični dio (kopču) bez konusne gumice i tubice. Kako je Zig Rig u velikom broju slučajeva duži od 2 metra in line olova, odnosno, olova koja ne otpadnu prilikom griza, mogu vam stvoriti velike probleme pri drilu. Ako vam olovo ostane na štapu a riba vam je na tako dugačkom predvezu vrlo često se događa da ribe otpadaju pošto nemate dobar kontakt s njima i lovite malim udicama. Dakle, koristim olova presvučena plastikom koja mi pri grizu zbog otvorene kopče safety bolta odmah otpadnu.

Vezanje Zig Riga

Vrlo je važno da kut udice bude malo koso prema mamcu jer je samoubadanje tad mnogo češće. Evo kako ja to radim:

Mamci i prihrana

Kao i u svakom ribolovu mamci igraju vrlo veliku ulogu, samo ih u ribolovu Zigom nećete trebati u velikim količinama već u što više vrsta, oblika i boja. Iako se kod nas još uvijek koriste plivajuće boile kao mamac broj 1., za Zig su mi se boljima pokazale obične spužvice ili kombinacija boile i spužvice. Kako je prihrana koju koristite sitnije granulacije i riba se hrani česticama u suspenziji, vjerojatno iz tih razloga riba, po mom iskustvu, radije prihvaća manje mamce. Od pop-up boila najboljom mi se pokazala Nutrabaitsova „Pink pepper“, dok sam također odlične rezultate imao i na „White Spice“. Uglavnom mi nije bitan miris boile već njezina boja koja bi na toj vodi u određeno doba dana dala najbolje rezultate. Također preporučujem da kombinirate polovice pop-up boila što vrlo često daje odlične rezultate.

Spužvice različitih boja i veličina su u većini slučajeva jedan od najboljih mamaca za Zig. Vrlo su plovne s obzirom na svoju veličinu tako da ih možete koristiti i u vrlo malim veličinama za jako dugačke zigove što nije moguće za boile. Kako ima velik izbor boja i modela, postoji i velik broj kombinacija koje možete probati. Također su odlične u kombinaciji s manjim promjerima boila kojima onda daju bolju plovnost i vizualni efekt. Najbolje su mi se pokazale spužvice valjkastog oblika u crnoj, bijeloj i žutoj boji, koje obavezno probajte međusobno kombinirati u različitim omjerima boja. Jednako kao što je i važno da li vam je kombinacija 1/3 žute i 2/3 crne spužvice ili obrnuto, isto tako je i važno da li se do udice nalazi crna ili žuta spužvica. Možda se ovo nekom čini besmisleno, no uvjeravam vas da je to detalj koje sigurno utječe na broj poteza u ribolovu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Prihranjivanje

Što se prihrane tiče to je također posebna priča u odnosu na normalni ribolov. Glavni cilj prihrane je da što sporije pada prema dnu i da se dio po mogućnosti zadrži u srednjem sloju vode što je duže moguće. Tako složenom prihranom ćete dobiti to da ribe intenzivno usisavaju vodu, odnosno, čestice prihrane koje lagano padaju kroz vodeni stupac i pri tome vide i usisaju vaš mamac. Prihrana se ne bi trebala sastojati od krupnih ili cijelih sastojaka već bi sve trebalo imati što finiju granulaciju kako bi se sporije kretalo kroz vodeni stup prema dnu. Koristim Sensas „Etang „ hranu koja je prvenstveno namijenjena lovu žutooke i deverike u kombinaciji s mutilom „Plumm“ od La Sirene. Također u tu kombinaciju možete dodati još „Traper“ mutilo u crvenoj boji. Predlažem vam korištenje hrane i mutila u tamnijim bojama jer su ona u svjetlijim, kao npr. žuta, znale negativno utjecati na ishod ribolova. U prihranu također možete dodati i sjemenke koje je potrebno prethodno dobro skuhati i samljeti u mašini za meso kako bi svojom sitnijom granulacijom sporije propadale kroz vodu i pritom poticale ribu na intenzivnije hranjenje. Kukuruz šećerac je također odličan, samo ga prije stavljanja u hranu istisnite kroz sito za hranu kako biste svako zrno zdrobili i samim tim postigli da sporije tone kroz vodu. Kad ste sve to dodali u suhu hranu počnite dolijevati vodu kako biste hranu premočili do te mjere da se pretvori u vrlo rijetko „blato“. Hrana vam ne smije biti previše rijetka, jer će vam iscuriti iz rakete s rupicama prilikom izbačaja, već negdje na granici. Također u hranu možete dodavati i tekuće komponente, drobljenu tunjevinu iz konzerve, drobljene boile, kokos u prahu (pliva na površini) i mnoge druge sastojke koji bi mogli izazvati određeni efekt i potaknuti ribu na hranjenje.

Ribolov Zig Rigom

Pri ribolovu Zigom najviše morate voditi računa o preciznosti zabačaja mamca i rakete te o samoj dubini na kojoj lovite. Vrlo je važno da vam raketa pada točno iznad mamaca kako bi oni bili u centru hrane koja propada prema dnu. Štapovi s kojima lovite moraju biti zaklipani na istoj dužini kao i spod kako biste bili sigurni da vam sve pada na isto mjesto. Najlakše ćete to napraviti da, nakon što odlučite gdje ćete loviti, zaklipate najlon na roli te ga razvučete na livadi, dok u drugoj ruci držite raketu sa spoda. Vratite se do spoda te ga zaklipajte na istoj dužini. Ako ste na natjecanju, ovo isto možete napraviti preko sistema sa čavlima, odnosno, mjerenjem dužine između njih o čemu sam pisao u jednom od prijašnjih tekstova. Dubina na kojoj lovite je po meni najvažnija stvar u ovom ribolovu i na nju trebate obratiti najviše pozornosti. Vrlo često se događa da samo par metara od vašeg lovnog štapa ne možete dobiti griz a lovite na istim dubinama. Stoga stalno trebate eksperimentirati s dubinama dok ne nađete najlovniju. Dubina koja je lovna za jedan štap ne mora biti nužno i za drugi ako nisu jako blizu. Najjednostavnije vam je krenuti od najmanje dubine i onda ju lagano s vremenom povećavati kako ribolov odmiče dok ne nađete lovnu dubinu. Dok mijenjate dubine uz to još morate i hraniti konstantno ili u periodima te mijenjati mamce i njihove kombinacije.

Ovo svakako nije ribolov za ljenčine, ali kad ozbiljno pristupite i riba vam „sjedne“, sav taj trud će se isplatiti. Iako je ovaj tip ribolova kod nas još u počecima uvjeren sam da će se s vremenom sve više primjenjivati na našim vodama, pogotovo onima pod pritiskom.

Pozdrav i vidimo se na vodi. Bistro!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana