PR / Broj 48 / Ožujak / 2012.

Piše: Marko Klarić

Ožujak nije baš omiljen mjesec za nas špinere, jer smuđ i štuka su u lovostaju, som se još nije pokrenuo, bolen također pa nam preostaju grgeči i klenovi koji su uvijek raspoloženi a opet nije niti to loše jer bitno je da ima neke akcije bez obzira na veličinu ulova, a s dolaskom sve toplijih dana iz dubina će na sunčanje početi dolaziti i bassevi, pa je stoga vrijeme na krenemo na vodu oboružani novim znanjima i informacijama i pokušajmo prevariti prve ovogodišnje grabežljivce (tu ne računam sezonu smuđa u 1 i 2 mjesecu), a ako i izostane ulov ništa zato, kvalitetno ćemo utrošiti tih par sati u ribolovu uživajući u prirodi i upijajući prve zrake proljetnog sunca, kako bi napunili baterije i bili spremni za okrutnu stvarnost. I ja sam tako nakon iscrpljujućih par tjedana na poslu, potpuno se oporavio nakon samo 2-3 sata koliko sam proveo uz vodu praveći fotografije za ovaj tekst.

Naravno neki se i naročito vesele dolasku 3 mjeseca jer tada prestaje lovostaj na pastrvu, pa oni špineri koji imaju sreće da žive pored rijeka i rječica na kojima je dozvoljen lov pastrve varalicom itekako imaju razloga za veselje, ali ribolov pastrve zaslužuje zasebnu temu, pa ćemo si mi u nastavku držati ovih naših nizinskih vrsta riba.

Vratimo se mi na naše nizinske vode, rijeke, rukavce, potoke i jezera, sada u Ožujku kada se led povukao sa svih voda i dnevne temperature prelaze 10-tak stupnjeva, lagano se počinje buditi i sav biljni i životinjski svijet u i oko samih voda. Naravno prije će se zagrijati stajaće vode, naročito one sa manjom prosječnom dubinom, dok rijeke (pogotovo one veće: Dunav, Sava, Drava) dosta kasne te su temperature vode u rijekama za nekoliko stupnjeva niže od onih na stajačicama, pa ribolov na rijekama u Ožujku je vrlo težak i potrebno je tražiti ribu koja je još uvijek koncentrirana uokolo zimovnika, preplašena od kormorana i ljudi i potrebno je još neko vrijeme kako bi prvo ona sitna riba proširila se po svojim uobičajenim staništima, a za njom naravno dolaze i svi grabežljivci. Sada dakle na rijekama i dalje se treba zadržavati u blizini zimovnika, i tražiti prvenstveno bolena i soma na rubovima zimovnika, a to su najčešće veliki riječni zavoji (okuke) mjesta s velikom dubinom (tzv. Rupe) ušća, mjesta s velikim nanosima granja, srušenih drveća, podlokane obale i sl. Ja na rijeci jako rijetko uopće pokušavam loviti u Ožujku, eventualno krajem mjeseca pokušavam uloviti soma, ali zasad mi rijetko uspijeva, pa ću se i dalje držati ribolova na stajačicama, jer lakše je locirati ribu, a i uvijek se nešto dešava za razliku od rijeka.

Gdje najprije tražiti ribu na stajačicama?

Moj prvi izbor su stara jezerca, tzv. Šoder grabe gdje je šljunak vađen pred 30 i više godina, a koje su male prosječne dubine, pune lomova, trske, stare uvenule trave i gdje se najprije uočava riblja aktivnost. Ovakve vode se puno prije bude od onih novijih Šoderica velike dubine i površine koje su nedavno kopane ili još uvijek traje eksploatacija šljunka , gdje sve kasni barem 15-tak dana, a još jedan veliki faktor koji itekako utječe na uspjeh ribolova u ovo doba godine je vjetar, a on sada u Ožujku gotovo svakodnevno puše, pa je stoga puno lakše pronaći na manjoj vodi obrasloj drvećem kakav skrovit kutak gdje nema vjetra, nego na velikim šodericama.

Znači tražite zaklonjene uvale od vjetra (jedna takva se lijepo vidi na fotografiji) s tim da je vrlo poželjno da nisu u sjeni tijekom poslijepodneva, već da su okrenute suncu, pa ako još u takvoj uvali ima nekog granja u vodi ili polja stare uvenule trave, našli ste hot–spot i tu zasigurno mora biti prvenstveno razne riblje mlađi koja se nedavno izmrijestila i uokolo nje uvijek vrebaju grgeči i klenovi, a počinju pristizati i bassevi. Ako nema vjetra tada tražimo najpliće dijelove gdje se voda najprije zagrijava, a kako za ribolov sada biramo vode male površine, nije problem obići i cijelo jezero te uz pomoć polarizacijskih naočala pratiti eventualnu aktivnost ribe. A sada na početku godine imamo mogućnost i obići one „divlje“ zarasle vode na kojima nema uređenih pozicija i staza, jer kada krene vegetacija, prvenstveno kupina, kopriva i ostalo raslinje bit će gotovo nemoguće obilaziti terene koji su nam sada dostupni, pa to svakako iskoristite.

Koji grabežljivci su sada aktivni?

Kod nas u Hrvatskoj valjda je najrašireniji grabežljivac klen, ima ga u svim rijekama, potocima, pa čak i najmanjim potočićima koji znaju i presušiti, ima ga u većini jezera, šoderica, i mrtvica i to je riba na kojoj smo svi radili prve korake u špinanju, stoga je najzahvalniji za upis na početku sezone, nakon njega moj najdraži naš domaći grgeč vulgaris, također široko rasprostranjen, nastanjuje većinu naših nizinskih voda i na žalost na većini tih voda je vrlo male prosječne veličine, dok se oni nadprosječno veliki love na nekoliko naših akumulacija, njega je izrazito zabavno loviti jer je pravi proždrljivac i nasrtljivac i problem je samo pronaći jato, kad ga pronađemo dalje je lako. U Ožujku počinje i aktivnost bassa na radost sve više i više bassolovaca, a početak sezone je i pravo vrijeme za uočiti i uloviti i one prave kapitalne basseve koji sada također prilaze obali i ulaze u plitke i osunčane uvale, a lako ih je uočiti jer su sada zbog dugog mirovanja u dubinama vrlo tamni dok se malo ne ugriju i ne dobiju onu svoju prekrasnu zelenkastu nijansu.

Kako i kojim tehnikama loviti?

Ako nam je ciljana lovina klen, tada u arsenalu varalica moramo imati par voblera minnow izduljenog oblika popu rapalinog countdowna veličine 3,5,7 cm, nekoliko dubokoronaca poput deep runner shad rapa, ružnih pačića, goldy-a i sl, te leptira veličina od 00 – 3, uz pokoju manju žlicu, a neizbježni su i silikonci na malim jig glavama od 1-3gr a najčešće koristim male atraktore veličine B i C, turbotailove B i C male shedove od orke,, relaxa i to sve stane u malu kutijicu i džep od hlača ili prsluka. I sama tehnika lova klena nije prezahtjevna, bitno je ih je pronaći i što tiše im se prikrasti i plasirati im navedene varalice. Klena je najlakše uloviti u malim potocima i riječicama, gdje je najbolje kretati se u visokim čizmama uzvodno po vodi ili uz nju i bacati mali leptir uzvodno kako bi ga mogli voditi što dublje.
Za grgeča je najlovnija tehnika jiganja sa malim silikoncima, ili na jig glavi ili ako su u gustom kršu montirati neku weedles tubicu ili malu kreaturu na texas montažu ili spustiti silikonac na drop shot montaži, uglavnom grgeče lovite vertikalnim jiganjem sa što većim podizanjem silikonca od dna, jer oni izlude kad im mamac pobjegne iz vidokruga i naglo se vrati, tada ga u propadanju nemilosrdno napadaju, od modela mi je najlovniji profi blinker atractor A i B i isto njihov turbo tail A i B a u zadnje vrijeme odlična je i Berkley-eva nimph-a. Grgeča poštedite jer upravo sada su prepuni ikre i mliječi (pogledajte debeljucu na mojoj fotki) i bilo bi šteta ne vratiti ih natrag i omogućiti im mrijest.

Kad smo kod bassa na početku sezone uvijek imam u prsluku kutijicu s malim neotežanim silikoncima, koje bacam bassevima na viđeno, a koristim male silikonce do 4 incha jer sada su im na meni-u upravo takve male ribice, a osim tehnikom na viđeno puno bolje sada u ovom dijelu godine sam prolazio loveči voblerima, i to i plitkoroncima i dubokoroncima, a dobro love i mali silikonski shadovi i mali swimbaitovi. Od voblera kolko god imao japanaca, nikad ne izostavljam shallow shad rapa u boji CW (rak) na koji sam dosad ulovio stvarno puno basseva na početku sezone, ali u zadnje vrijeme sve više ustupa mjesto savršenim japanskim twich suspend voblerima, vodite ih cimanjem štapa iz zgloba, povuci pa pauza i tako naizmjence, a sada jako dobro prolaze i dubokoronci. Na slikama možete vidjeti modele na koje sam najbolje lovio zadnjih godina.

Osim ovih navedenih grabežljivaca, na listu potencijalnih ulova ulazi i crvenperka koja se na par voda (Savica) iznimno uspješno lovi ciljano na varalicu, tehnikom slično kao i grgeči samo sa puno sporijom prezentacijom, a najlovnije su male 1 inch Berkley nimph na jig glavama od 0,5 – 1g, a može se uloviti i na male voblere (dosta ulova je upisao Storm hoper poper), leptire 00 – 1, crvenperka je izvrstan borac i jako mi je žao da ih na vodama u mojoj okolici nema više, jer do sada sam ih na varalice ulovio više slučajno, dok bi u ciljanim ribolovima slabo prolazio iz razloga jer ima malo voda s populacijom krupne crvenperke koja najčešće napada varalice.

Par riječi o priboru

Za lov na sve ove navedene „male“ grabežljivce razvila se cijela paleta pribora primjerena maloj veličini i težini ribe a u zadnje vrijeme i cijela filozofija tzv. ULTRA LIGHT ribolova gdje se koriste vrlo kratki štapovi (do 2m) težina bacanja do 7gr, a opet i u tim duljinama i gramažama postoji mnogo varijanti zavisno dali se koristi za twich, jig, drop shot i sl. i vrhunski pribor za ovu namjenu je itekako skup, ali ne očajavajte za ovih nekoliko ribolova na početku godine nikako netreba kupovati novi štap i rolu, iskoristite ono što imate, normalno što manje gramaže i duljine, ja se uvijek nasmijem kad se sjetim da sam nekad basseve i grgeče lovio sportexom 2,75 i 80 gr i lovio sam bez problema. A mnogi će se sada zgražati nad ovim, ali nažalost pred 15 godina nije se ni znalo za ultra light, ponuda pribora je bila i više nego skromna, a ja kad sam kupio svoj prvi skuplji štap za špin (sportex) sve živo sam lovio na njega pa čak i šarane i amure. Dok je sad situacija sasvim drugačija i u Hrvatskoj postoji odlična ponuda štapova prikladna za svačiji džep, pa tako si možete priuštiti neki štapić već za 200-300kn koji će vas i više nego dobro služiti za povremeni ribolov na klena ili grgeča.

Znači pronađite u svom arsenalu što krači i lakši štap, na najmanju rolu koju imate namotajte najlon 0,16 – 0,18mm nabavite par silikonaca, malih jig glava poneki leptir i vobler i krenite malo uživati u prekrasnim danima uz vodu, a ako se još posreći i pokoji ulov nitko sretniji od vas.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana