PRIBOR ZA MUŠIČARENJE (2. dio)

8 min read

PR / Broj 48 / Ožujak / 2012.

Piše: Marko Petrušić

U prošlom broju smo pisali o štapovima i rolama za mušičarenje. Pošto za ribolov mušičarskim priborom nije dovoljan samo štap i rola nego još mnogo malih sitnica danas ćemo vam pokušati opisati i druge dijelove tog pribora kako bismo vam olakšali odabir optimalnog backinga, žnore, predveza i još nekih potrebnih sitnica prije nego budete spremni zavezati svoju mušicu i krenuti u ribolov. Iz prethodnog teksta sigurno ste nešto naučili i odlučili se za optimalan štap i rolu za rijeku na kojoj mislite loviti. Krenimo od onoga što ćete namotati na tu svoju rolu. U prošlom broju smo opisali za koje rijeke vam je potreban backing i koliko biste ga trebali namotati na svoju rolu. Vratimo se malo natrag, rekli smo da štap i rola moraju biti prilagođeni žnori koju ćemo namotati na nju. Mušičarske žnore su dugačke od 25-33 metra ovisno o vrsti i namjeni. Mnogi će se zapitati kako s tako kratkom žnorom umoriti veliku ribu a da vam ona ne izmota cijelu žnoru. Upravo se iz tog razloga na rolu prije žnore namotava backing kao jedna vrsta osigurača i pomoću posebnog konektora se spaja za žnoru. Tako da ako ste već imali sreću zakvačiti veliku ribu i ona vam izvuče cijelu žnoru te nastavlja vući backing, vi ju još imate šansu umoriti, spremiti u podmetač, poslikati se s njom i naravno pustiti ju natrag. Backing se izrađuje najčešće u nosivosti od 20 lb i 30 lb test, najčešće se za žnore do težine 8 namata 20 lb backinga, a za težine žnora od 8 -15 namatamo backing od 30 Lb.

Nakon što smo namotali backing dolazimo do odabira žnora i tu stvari postaju malo komplicirane. Kada dođete u trgovinu ribolovnim priborom i prodavača upitate da vam pokaže žnore za mušičarenje a on vam izvadi dvadeset špula raznih boja s čudom oznaka na njima, na primjer, WF4F, DT6S, ST8S. Da u trgovini ne biste iživcirali prodavača kojem se često ne da objašnjavati, mi ćemo vam pokušati objasniti značenje tih slova i brojeva.

Uzmimo na primjer žnoru WF6F:

WF-( Weight Forward ) – težina naprijed je oznaka za konstrukciju žnore
6- oznaka za težinu žnore
F-( Floating ) – oznaka za plovnost, dakle, plivajuća žnora

Danas na tržištu postoji niz različitih konstrukcija žnora, a mi ćemo spomenuti samo najpoznatije:

  • WF- Weight Forward – težina naprijed
  • DT- Double Taper – dvostruko konusna
  • ST- Shooting Taper – leteća glava

Koja je najbolja žnora za vas i s kojom se najlakše svladava tehnika bacanja morat ćete sami odlučiti.

  • WF- težina naprijed je često korištena žnora i definitivno najbolji izbor za početnika. Cijela težina žnore je koncentrirana u prvih nekoliko metara te omogućava lake izbačaje i dobra je za lov po vjetrovitom vremenu. Mada, ako lovite na malim daljinama, to i ne dolazi toliko do izražaja ali s vremenom ćete htjeti bacati i malo dalje pa je ova žnora idealna za učenje bacanja.
  • DT- ima konus na oba kraja sa zadebljanjem u sredini, dobra je za ribolov na malim i srednjim rijekama, odlična je za kolutni izbačaj (rolanje ) u lovu sa suhim muhama i manjim nimfama. Dosta mušičara koristi ovu žnoru pri lovu suhom muhom. Njeni tanki krajevi prilikom padanja na vodu ne rade jake udarce i prezentacija mušice je puno mekša, finija i ne plaši ribu. Još jedna prednost kod ove žnore je njena ekonomičnost jer kad se jedan kraj ošteti prilikom čestog korištenja, tada ju jednostavno premotate na drugu stranu i lovite s novom žnorom.
  • ST- leteća glava je napravljena za veoma duge izbačaje i vjetrovito vrijeme. Jako su dobre za nošenje i zabacivanje teških nimfi i strimera.

Spomenuli smo samo osnovne modele, dok danas pojedine tvornice izbacuju razne žnore raznih konusa prilagođene za lov pojedinim vrstama muha Kod kupnje ne zaboravite jednu bitnu stvar, a ta je da uvijek koristite žnoru iste težinske oznake kao i štap.

Došli smo i do zadnjih slova u oznaci žnora, a to su ona F, S, I itd. To je oznaka za plovnost.

  • F- Floating- plivajuća, ova žnora pliva cijelom svojom dužinom. Kod nas je zbog relativno malih dubina rijeka najčešće korištena žnora. Koristi se za lov suhim mušicama ali i u lovu s nimfama. Ako je na nekim rijekama dubina vode veća, dubinu ćete lako postići produžavanjem predveza. Ako ste početnik ovo je najbolji izbor jer se s ovom žnorom lako barata i ima dobru indikaciju griza čak ako i ne koristite indikator. U većini slučajeva griz ćete primijetiti jer će se vrh žnore samo zaustaviti.
  • S- Sinking tonuće žnore su namijenjene ribolovu na dnu ili u vodenom toku. Obično se koriste na dubokim rijekama i u jezerima prilikom lova nimfom ili strimerom. Neke žnore imaju iza oznake S rimski broj. Rimski broj označava brzinu tonjenja, na primjer, S II žnora tone 2 ft (stope) u sekundi.
  • I- Intermediate su žnore koje lagano tonu ili se mogu premazati specijalnom mašću i onda plivaju. Namijenjene su ribolovu tik ispod vodene površine. Dobro su se pokazale za lov u plitkim vodama ili po valovitim jezerima.
  • F/S- to su žnore koje su kombinacija plivajuće i tonuće žnore u jednoj. Prednji dio je tonući i dug je od 10-20 ft. Na njega se nastavlja dugački plivajući dio. Prednji dio će lako spustiti vašu nimfu na željenu dubinu dok će vam plivajući dio mnogo olakšati rukovanje žnorom. Tonuću S žnoru je jako teško podići iz vode jer treba svladati otpor koji voda stvara na žnoru. Naglo podizanje tonuće žnore može izazvati i pucanje štapa.

Boja žnore

O boji žnore se rijetko razgovara jer se vjeruje da se ona iz riblje perspektive ne vidi. Nisam siguran u ovu teoriju jer u nekim zemljama mušičari farbaju svoje žnore. Bilo kako bilo, za početak izaberite žnoru jarkih boja, žutu ili narančastu. Mislim da riba teško povezuje žnoru s mamcem jer je spojena dugačkim tankim predvezom. U počecima ribolova često ćete gledati u žnoru. Bitno je da ju dobro vidite jer ćete gledanjem u nju prilikom bacanja korigirati svoju tehniku bacanja. Prilikom povlačenja žnore unatrag pogledajte da li vam se ona dovoljno ispružila da biste mogli započeti s izbačajem prema naprijed. Pratite žnoru i na kraju izbačaja da pogledajte da li se lijepo ispružila. Prilikom plutanja po vodi gledanjem u žnoru vidjeti ćete da li vam struja nepotrebno napinje žnoru i tako pomiče nimfu, a i gledanjem u vrh žnore detektirat ćete griz. Ako vam treba tonuća žnora onda birajte neke prirodne boje kao što su smeđa, maslinasta, zelena ili crna. Toliko o žnorama, još jedan savjet prilikom kupnje, nemojte štedjeti novce. Loša žnora može uvelike otežati bacanje i cijeli ribolov. Obavezno nakon ribolova očistite žnoru od nečistoće. Postoje posebne tekućine za čišćenje koje jednostavno nakapate između dvije krpice i kroz njih provučete žnoru. Nečista žnora može uvelike smanjiti daljinu izbačaja i tako ribolov učiniti napornim. Žnore na svom kraju imaju alkicu ili se spajaju s predvezom pomoću pletenog konektora s alkicom. Konektor se jednostavno navuče na žnoru, pleteni dio se prilikom povlačenja steže i tako drži žnoru. Dobro je na spoj staviti kapljicu brzog ljepila i tako osigurati da je konektor čvrsto pričvršćen na žnoru. Tu dolazimo do odabira predveza, sve bi bilo dobro da na tom predvezu nema one čudne oznake X koju često baš i ne razumijemo.

Kako je konstruiran predvez?

Sve žnore na svojim krajevima imaju konus, a predvez je nastavak tog konusa. Predvez se sastoji od tri dijela: nosivi, prijelazni i vršni. 60%-nosivi, 20%-prijelazni, 20%-vršni.
Kod nas se najčešće koriste kupovni konusni predvezi napravljeni od jednog dijela mada mogu biti i vezani od tri najlona različitih debljina. Za početnike su najbolji predvezi od jednog dijela jer se oni prilikom lošeg bacanja najmanje petljaju. Nosivi dio je najdeblji često 0.50-0.55 i on preuzima snagu izbačaja žnore i s obzirom da je lakši znatno ju ublažava.

Prijelazni dio naglo smanjuje promjer konusa na završni i još više ublažava silu izbačaja tako da ostaje samo vršni dio koji lagano spušta mušicu na vodu.

Vršni dio je znači krajnji dio predveza od 20% ukupne dužine predveza i na njega se veže mušica. Vršni dio se prilikom česte izmjene mušica troši tako da je najbolje odmah odrezati 20% predveza i na njega zavezati sitnu metalnu alkicu na koju se veže vršni dio. Alkica uvelike pomaže jer ako zapnete ili vam riba strga predvez najčešće puca na alkici i tako ostatak predveza možete koristiti u puno ribolova. Dok ste u ribolovu može vam se dogoditi da riba slabo uzima mušice ili je jako oprezna. Tad jednostavno na alkicu zavežete tanji vršni dio. U trgovinama postoje kvalitetni vršni predvezi u špulama od 25 metara i označeni su oznakom X kao i vršni dio gotovog konusnog predveza. Oznake su od 0X-8X, tako da je 0X najdeblji, a 8X najtanji najlon. Vršni dio se ne izabire prema debljini na koje smo mi navikli, kao što su 0.10, 0.12, 0.14, već prema veličini udice (na koju je navezana mušica) na koju mislite loviti. Ne znam tko je to izmislio ali meni to nije najbolje rješenje jer volim znati kolika mi je debljina i nosivost predveza. Pogledajte tablicu s napomenom da se debljina i nosivost mogu malo razlikovati od proizvođača do proizvođača. Ovakve tablice je jako teško naći pa sam vam pokušao bar malo olakšati…

Spomenimo još da predvezi mogu biti i pleteni od više tankih najlona i jako su dobri za lov suhom muhom jer stvaraju još veći otpor prilikom prolaska kroz zrak, a suha mušica puno ljepše pada na vodu. Jedina mana je da su nešto teži pa mogu tonuti ali se i to može uspješno riješiti premazivanjem silikonskom mašću. U pletenu jezgru predveza može biti umetnuto i olovo pa je onda jako dobar za spuštanje nimfe na veće dubine. Prilikom kupnje predveza nemojte štedjeti. Predvez mora biti mekan i bez memorije jer to uvelike poboljšava prezentaciju. Zapamtite, ribe ne lovi ni skup štap niti skupa rola već dobro prezentirana mušica.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana