TVRDO, MEKANO ILI NEŠTO IZMEĐU…

9 min read

PR / Broj 48 / Ožujak / 2012.

Ako imate problema kad treba izabrati materijal za predveze na mjestu na kojem lovite, Richard Stewart vam objašnjava kako to u svakoj situaciji napraviti na najbolji mogući način…

PIŠE: RICHARD STEWART
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Izbjegnite glavobolju!

U ribolovu šarana danas se uglavnom koriste tri glavna tipa materijala za predveze. Da sve maksimalno pojednostavnim, podijelit ću ih na tvrde, mekane i „one između“. Izbor pravog materijala za određenu ribolovnu situaciju vam vrlo lako može biti ozbiljan uzrok one blage ribolovne glavobolje, pa da vam se to ne dogodi, pokušat ću vam objasniti kako to obaviti vrlo jednostavno. Da biste logički sami došli do pravog zaključka, prvo morate dobro proučiti tip dna jezera na kojem lovite, a odmah poslije toga tip hranjenja koji namjeravate koristiti. Kad jednom shvatite koliko su te dvije stavke važne u vašem razmatranju i rješavanju problema, tek tada ste došli na pravi put kad ste sigurni da kod svog izbora nećete pogriješiti. Kako bih skroz do kraja rasvijetlio sve uzroke zbog čega je izbor materijala za predveze tako usko vezan s tim faktorima, posebno ću se osvrnuti na svaki tip materijala i objasniti vam zbog čega bi ih trebalo koristiti…

Kruti materijali

Meni je to ponekad vrlo čudno, ali tipovi dna jezera na kojima kruti sistemi s dubinskim mamcima najbolje rade, ponekad su vrlo različiti. U većini slučajeva kruti sistem s dubinskim mamcima se koristi na vrlo čistom i mekanom dnu (koristite markere kako biste se potpuno u to uvjerili), kao što je pješčano, sitno šljunkovito ili glinasto dno. Zbog toga su za mene kruti predvezi s dubinskim mamcima vrlo specijalizirani alati i u mojim ribolovnim okolnostima zapravo ih koristim vrlo rijetko.

Krute plivajuće prezentacije

Krute plivajuće prezentacije poput „Chod“ sistema ili rasklopivog ili produženog krutog sistema (Hinged Stiff Rig) puno bolje odgovaraju kaotičnim tipovima dna. Ja obično koristim takav krut sistem koji je zapravo također „Chod“ sistem, uz dodatak mono, fluorocarbonske ili špage s omotačem na mekanoj glini ili na dnu s malo niske trave. Trava je obično duga kao i takav „produženi“ materijal, koji je obično nešto mekši, ukoliko ga promatrate u sklopu cijelog spektra materijala dostupnih za korištenje. Kad ovo kažem mislim na špage s omotačem tipa N-Trap Soft. Na puno načina, takav produženi kruti sistem sjeda negdje između klasičnog sistema s dubinskim mamcem i „Chod“ sistema, jasno, u uvjetima vrste dna na kojima se može loviti. Ja ga najradije koristim s velikim samopouzdanjem preko mekane gline i s uokolo raspršenim slobodnim boilama.

Chod sistem

Velikoj većini vas je „Chod“ sistem dobro poznat i baš je taj kruti materijal od kojeg se on radi ono što mu daje tako široku upotrebu. Zbog toga ću ga ipak morati ovdje malo detaljnije razmotriti. Ovaj se sistem može koristiti nad skoro svim mogućim vrstama dna pa čak i kod razmjerno visokih, gustih vodenih trava. Grubo govoreći, Chod sistem je velika udica koja se može „voziti“ po vašem glavnom najlonu ili po lideru, sve dok ne nađe svoj vlastiti nivo na kojem ostaje. Zbog toga mamac s udicom obično sjeda na vrh bilo kakvog smeća kojeg se po dnu jezera skoro uvijek može naći. I baš zato, da bi sistem bio maksimalno učinkovit, treba koristiti moderne krute najlonske materijale koji pomažu da se dobije učinak savijene udice. I premda je Chod sistem maksimalno efikasan, tek kad se s njim lovi iznad trave, on je učinkovit i u ribolovu iznad tvrdog dna, a pogotovo kad se vežu kraći predvezi i kad se koristi direktno na glavni najlon. Znam kako je poznati lovac na velike šarane, Darrell Peck, s Chodom ulovio velik broj ogromnih šarana i to baš na tvrdim jezerskim dnima loveći najjednostavnijom verzijom Choda. Za veliku većinu situacija, ja ipak biram Chod kad lovim preko zatravljenog dna ili dna s jako puno jezerskog smeća. Da je podvodni teren takav, znat ćete po tome da kad zabacite svoj marker štap, on će ostati gotovo kao ukopan. Da bi vaša prezentacija bila što bolja, treba koristiti što lakše olovo (da ne potone duboko), jasno, koliko to prilike na vodi dozvoljavaju. Ovo se potonje posebno odnosi na situacije kad se s Chodom lovi preko dna s travom.

Kad jednom zabacite Chod sistem, pustite da se on što prirodnije sam smjesti na dno. To ćete najlakše postići koristeći najlone koji tonu. Nakon toga je dovoljno oko sistema praćkom ili kobrom razbacati nekoliko slobodnih mamaca, sjesti i čekati.

Kruti sistem – za zabaciti na bilo kakvoj vrsti dna!

Mekani materijali

Ribolov s mekanim upredenim sistemima je malo teže naučiti, međutim, kad se jednom na njega naviknete, zahvaljujući njemu ćete moći uživati u cijelom nizu raznih situacija. Osobno najviše volim koristiti kratke upredene špage na čistom dnu, bez obzira da li zabacivao sistem blizu obale ili ga pakirao u male tvrde PVA vrećice i zabacivao daleko. Koristeći mekane upredenice ulovio sam velik broj velikih riba na mjestima blizu obale na šljunčarama. Kod takvog je ribolova uvijek važno da dobro mogu vidjeti mjesto na koje zabacujem, ali i da mogu po želji promijeniti sistem koji želim za ribolov. Moj osobni favorit u ovakvim situacijama su „in line“ olova, jer obično onda na takvom dnu leže baš onako kako bi trebalo. Otkrit ću vam ovdje još i jedan mali trik koji mi je pokazao moj dobar prijatelj Ben Hamilton. On koristi mali PVA štapić navučen na sistem i preko udice koji mu pomaže da sam bolje sjedne na dno i raspadne se nakon što po zabacu malo povuče sistem, kako bi se predvez ispružio. Takav ispružen predvez zapravo čini odličnu zamku za šarane, jer čim riba uvuče mamac s udicom u usta, otpor olova udici pomaže da se ribi prije zabije u usta.

Mekani sistem-tvrda PVA –vrećica

Kratki predvez i PVA vrećica

Zbog toga, nadam se da ste shvatili kako je upotreba PVA kod mekanih upredenica vrlo važna jer se pomoću njega sistem prilikom zabaca manje petlja. To je i glavni razlog zbog kojeg mnogi ribolovci koriste kratke mekane predveze za izradu sistema koje ubacuju u tvrde PVA vrećice i zabacuju. I makar je tom taktikom do danas ulovljeno na tisuće šarana, ona je još uvijek itekako ubojita. Postavljanje sistema u PVA mrežicu dozvoljava nam da s velikom sigurnošću zabacujemo sistem na sve moguće vrste jezerskog dna.

Nije važna vrsta dna

Ustvari, ja se nekako uopće ne brinem kad na ovaj način lovim na mekom dnu, u travi ili na mekoj glini. Jer kad PVA vrećica padne na dno i raspadne se, vaš će sistem još uvijek biti u lovnoj poziciji. Zbog toga, kad god namjeravam loviti s PVA vrećicama, moj jedini izbor za izradu sistema su mekani materijali. Sve druge mogućnosti (kruti materijali i špage s omotačem) obično će se u PVA vrećici spetljati i kao takvi grozno izgledati na dnu jezera. Znači, moj savjet je, kakvo god da je dno, uvijek koristite mekane materijale pa makar lovili i na tvrdom kamenom dnu. Uvijek imate mogućnost da sistem pažljivo zapakirate u PVA vrećicu. Ako kojim slučajem želite loviti na duže sisteme od mekanih špaga, osigurajte se da ih koristite u kombinaciji s velikim teškim mamcima. Ukoliko na većim i srednjim daljinama koristite PVA vrećice ili PVA mrežice, morate znati da će vam one svakako skraćivati domete zabacivanja. Ovi su detalji možda nekom naoko potpuno nevažni, a ustvari su vrlo važni želite li uspješno loviti šarane. Spetljani sistemi ne love ribu i ukoliko se ne držite nekih predradnji da ih spriječite, mogu vam se vrlo često događati.

Nešto između

Pod ovim „nešto između“ nekako uvijek podrazumijevam mekane upredene materijale s omotačem. Sami mekani materijali mogu biti raznih vrsta. Što se tiče samog ribolova, s njim bez problema možete pokriti sve vrste jezerskih dna. S ovakvim tipom materijala za sisteme možete loviti preko gline, pijeska, šljunka, niske trave i na mulju. Jedini put kad se s pravom pitam da li je to pravi izbor je kad se sretnem s dubljom travom. Sistem koji sam vam opisao meni odlično služi u velikom broju različitih ribolovnih situacija. Jako mi se sviđa što je vrlo jednostavan kao i to što s njim teško možete pogriješiti. Kad lovim na malim čistim i tvrdim površinama dna obavezno koristim kraće predveze, a ako lovim na glinastim i muljevitim područjima izabirem i radim malo dulje. Ovakav tip sistema meni najbolje radi u kombinaciji s malom snjegović prezentacijom, s tim da je prva dubinska boila jedna od onih s kojom prihranjujem. Shvatio sam kako mogu prihranjivati puno preciznije kad lovim ovim sistemom nego što je to praktično s Chodom ili nekom od njegovih verzija.

Nešto između – sistem za boile

Nije sve uvijek crno bijelo

Na kraju bih vam želio spomenuti da je ovo što sam vam u članku sugerirao samo moj osobni izbor i nikako ne bih želio da vaša upotreba materijala s omotačem bude ograničena mojim idejama. Ako nemate vlastitih, onda u redu, ali ako imate, uvijek ih pokušajte u ribolovu do maksimuma iskoristiti. Ovakvi savršeni materijali mogu dobro poslužiti i za dvostruke plivajuće prezentacije, za dubinske sisteme i tako dalje. Njihova velika, ali po želji i ograničena mekoća, omogućuje im da ih ekskluzivno koriste mnogi ribolovci i to ne bez razloga jer su super učinkoviti. Važno je uvijek prije njihove upotrebe uzeti u ruke marker štap i provjeriti kakvo je dno. Ako nije previše zatravljeno ili prepuno raznih podvodnih zapreka, sistemi s materijalima s omotačem vjerno će vam služiti i koristit ćete ih s velikim samopouzdanjem radije od bilo kojih drugih.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana