TAKTIKE ZA TEŠKE VODE

12 min read

PR / Broj 42 / Rujan/ 2011.

Jedan od najpoznatijih svjetskih šaranaša današnjice, Simon Crow, predlaže vam dvanaest načina kako prevariti velike sumnjičave šarane iz nekih od «najtežih» ribolovnih voda…

PIŠE: SIMON CROW
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Savjet 1

Prvi i osnovni savjet, kad krećete u potjeru za velikim lukavim šaranima, dobro je istražiti njihovu povijest. To je jedan detalj koji velik broj ribolovaca jednostavno previdi, a to su zapravo strašno vrijedni podaci. Protekli ulovi riba dat će vam vitalne informacije o tome koje dijelove jezera one najviše vole, datumi u kojima se najčešće love, mamce koje najradije uzimaju kao i sisteme na koje ih se najčešće prevari. Pričajte o šaranima koji vas zanimaju sa što je moguće većim brojem ribolovaca i prekopajte sve dostupne ribolovne časopise kako biste o njima sakupili što je moguće veći broj informacija. Jedan od mojih belgijskih prijatelja, Alijn Danau, koji često lovi na poznatom Rainbow jezeru u Francuskoj, na svom prijenosnom računalu ima na stotine fotografija iz kojih iščitava i pronalazi informacije o mjestima s kojih su ulovljene određene velike ribe. On analizira baš sve što čuje o vodi na kojoj najradije lovi. Od deset raznovrsnih informacija koje čuje iz različitih priča, iz barem devet će se naći nešto što mu u njegovom dugoročnom istraživanju o ribolovu može pomoći. Ista stvar vrijedi za svaku vodu.

Savjet 2

Ne znam zašto ribolovcima treba toliko da shvate da su neki mamci velikim šaranima puno atraktivniji, međutim, to je jednostavno tako. Neke komponente od kojih se oni rade puno snažnije privlače starije i veće ribe. Ako to pokušate usporediti s ljudima, razumljivo je da mnoga djeca jako vole slatkiše, a ne odgovara im alkohol ili neki oštriji začini. Kad porastu, to se mijenja. Na istu stvar naići ćete kod štenadi koja voli drugačiju hranu od starijih pasa. Potpuno jednaka situacija je i kad uspoređujete omiljene «jelovnike» teladi i odrasle stoke, pilića i odrasle peradi… Jednako tako na primjer uspjeh Solarovog Club Mixa među najvećim šaranima nije samo koincidencija. On je baziran na dobrom poznavanju omiljenih okusa velikih i opreznih šarana. Kod izbora mamaca treba biti pronicljiv i uzeti u obzir što je sve do sada korišteno na vašoj vodi. Ako volite sami raditi svoje mamce, svakako obratite pažnju na komponente kao što su jetreno brašno, ekstrakt velikousne školjke (Green Lipped Extract), kvasac ili određena riblja brašna. Mamci izrađeni od takvih komponenti doslovno su kroz godine ulovili na tisuće jako velikih šarana širom svijeta. Nema razloga da oni ne rade i na vašoj lokalnoj vodi.

Savjet 3

Prihranjivanje prije ribolova je jedna od vrlo čestih tema i rasprava među ribolovcima, ali ga realno jako mali broj ozbiljno koristi. U posljednje vrijeme sve se nekako okrenulo naopako. Svi bi lovili velike ribe i to odmah. Nitko više ne želi sjesti u auto i odvesti se do jezera samo da bi nahranio jer je to «nepotreban» trud. Ako samo jednom prije ribolova nahranite neko mjesto s mamcem s kojim kasnije namjeravate loviti, može vam izuzetno koristiti. Međutim, ako počnete redovito prihranjivati, velike ribe su svakako te koje će se vrlo brzo navući na «sigurnu» i kvalitetnu hranu, smatrajući ju nakon nekog vremena sigurnom. Lovite uvijek u ribolovu s tim istim mamcem ili ga samo blago promijenite tako da budete sigurni da više nitko s njim ne lovi i ne koristi se besplatno «znojem s vaših leđa». Dobra je ideja ako imate volje i mogućnosti udružiti snage s još nekoliko vaših prijatelja kojima vjerujete. Pogotovo ako nemate dovoljno vremena ili financija za tako zahtjevne pothvate. Što više slobodnih mamaca ubacite u više navrata u vodu prije ribolova, starijim ribama ćete smanjiti oprez i podići sigurnost u vaš mamac, što je kod ovog ribolova izuzetno bitno.

Savjet 4

Još uvijek smo na prihranjivanju. Dodavanjem već i male doze nekog dobrog atraktanta u provjereni mamac, obično mu se još dodatno povećava atraktivnost. Meni su osobno najdraži tekući dodaci jer oni direktno stimuliraju šarane na hranjenje. Ako ste se ikad malo igrali istraživača i pretraživali znanstvene informacije o šaranima, onda znate kako enzimi imaju jako velik utjecaj na njih. To je stoga što ih šarani trebaju kako bi što lakše probavili hranu u crijevima (na primjer, pepsin i tripsin su osnovni enzimi koji probavljaju bjelančevine). Zbog toga, da bi pomogli enzimima, u mamcu trebaju uvijek biti i ostaci aminokiselina. Odlična je ideja u istom mamcu uz enzime koristiti i kompleksne aminokiseline, jer se na taj način iz obje komponente izvlači maksimum. Ja imam svoje osobne favorite do kojih sam došao kroz dulji niz godina koristeći se metodom pokušaja i pogrešaka. Ako nemate s njima nikakvih iskustava, možete na primjer pokušati koristiti Stimulin Amino od Solara, koji u sebi ima otopljene sve najvažnije kiseline. Možda je koincidencija a možda i ne, ali taj proizvod u sebi ima i ekstrakt jetre, jedan od sastojaka koji veliki šarani jako vole, o čemu sam već govorio u jednom od prethodnih odlomaka.

Savjet 5

Ako nekako pokušate sažeti sve o čemu se posljednjih dana čita u člancima ribolovnih magazina i što ste gledali u ribolovnim video filmovima, to je da hranite svoje ribolovno mjesto što je preciznije moguće. Vrlo je dragocjena vještina ubaciti manju hrpicu mamaca i sistem u što manju površinu dna jezera. Međutim, kod ovog savjeta ima i jedan ali. Ovaj je savjet prikladan samo za manje vode, odnosno, jezera gdje su šarani uvijek «tu negdje». Na većim vodama s vrlo malim brojem šarana par manjih hrpica mamaca vrlo će teško skrenuti pozornost šarana «lutalica» koji svakodnevno prevaljuju velike vodene površine. Zbog toga se na takvim jezerima nikada nemojte bojati «raširiti» hranu. Taktiku za lov na njima pod nazivom «hranjeno područje» prvi je opisao Tim Paisley. Njena osnovna ideja je da što lakše omogućite šaranima da dođu u kontakt s vašim mamcima i to na način da potičete sindrom «tu je još jedan». Mamce treba razbacati što je šire moguće i, ako postoji šansa, s njima pokriti patrolne rute ovih riba. Što riba prije nađe i uzme jedan od mamaca, veće su šanse za dobar ribolovni početak vašeg izleta.

Savjet 6

Ako već uporno pokušavate ignorirati sve informacije o sistemima, mamcima i taktici, dobro se koncentrirati na najbolju sezonu za lov velikih riba. Otkrit ću vam podatak kako je svake godine već godinama najveći broj «najtežih» i «najopreznijih» šarana u Engleskoj ulovljen negdje između 20. ožujka i 21. lipnja, u periodu koji je poznat kao proljetni ekvinocij, i to po danu. Ako ne vjerujete, pogledajte malo u prethodne brojeve Carp Talka ili pronjuškajte malo po nekom od naših foruma. To je dragocjena informacija jedino ako ju znate iskoristiti. Pitate se kako? Pa lijepo. Slijedeći je korak da pokušate što više ići u ribolov baš u to vrijeme. Još jedna dobra strana ovog perioda u godini je da su šarani tada u dobrim težinama, što znači da ih možete uloviti baš onda kad su najteži i u svom trofejnom maksimumu.

Savjet 7

Puno će vas ribolovaca savjetovati da stalno promatrate površinu vode i tražite znakove riba u pokretu. Međutim, neka od najtežih jezera na kojima sam lovio, s vrlo malom populacijom šarana, potpuno su imuna na ovaj savjet. Naime, na njima možete danima, tjednima i mjesecima gledati i čekati na znakove riba, a da ih uopće ni ne vidite. Međutim, nešto što vam ponekad jednako tako može biti od velike koristi je da naučite promatrati druge ribolovce. Ribe se nekad, zbog svoje sramežljive prirode, dubine jezera ili osebujnog načina života, znaju jako dobro prikriti i, nećete vjerovati, tada su ponekad baš ribolovci ti koji ih otkrivaju. «Teška jezera» obično privlače iskusne ribolovce, a ako pomno pratite što oni rade i gdje love, iz toga se može puno pametnog zaključiti, pa čak i kad se oni skrivaju ili žele biti tajnoviti.

Jednom sam prilikom odlučio posjetiti jedno od težih i pomalo mističnih jezera u mom dragom Yorkshireu. Na njemu je kad sam došao lovio samo jedan ribolovac. Kako je na jednom od foruma na internetu tog tjedna izašlo nekoliko njegovih slika s nekoliko vrlo lijepih riba s istog jezera, poželio sam tamo otići u ribolov. Drugi tjedan, kad mi se za to pružila mogućnost, i kad sam odlučio otići tamo u ribolov, na istom mjestu gdje je on na dan moje prve posjete lovio nije bilo nikog. Štoviše, cijelo je jezeru bilo bez ribolovaca. Ja sam naravno odlučio baš tamo loviti i već prvu noć ulovio sam jednog od samo 25 šarana koji u cijelom jezeru žive. Nije fer, možda će neki od vas prokomentirati, ali ja tvrdim da je. Jezero je otvoreno za ribolov i ako nikog nema na određenom mjestu, zašto ne biste baš vi tamo lovili?

Savjet 8

Na teškim vodama nekad pitanje poteza može biti izraženo u centimetrima. Pogotovo na manjima na kojima se vrlo intenzivno lovi. Takve vode vrlo često imaju određene «vruće točke» ili malena ograničena mjesta gdje riba rado i intenzivno grize. Šarani na takvim jezerima vrlo često markiraju određene lokacije kao opasne, i ako su na njima često lovljeni, kasnije ih izbjegavaju. Ne radi se uvijek samo o par dana, već nekad i o mjesec ili dva pa i duže. Neki put znaju izbjegavati lokacije na kojima su više puta lovljeni, čak i bez obzira na prethodno prihranjivanje. U takvim situacijama je izuzetno važno pretraživanje terena centimetar po centimetar, premda ono troši jako puno vremena i energije. Međutim, tako dobiveni podaci o podvodnom reljefu mogu ponekad biti vrlo dragocjena prednost pred ostalim ribolovcima. Ako već ne volite marker štap, onda uzmite čamac i ehosonder, naravno, ukoliko je to na vodi gdje lovite dozvoljeno. Prošle sam godine, koristeći svoj Lakestar ehosonder, na lokalnom jezeru uspio pronaći male kratere na mjestima na kojima ih još prije dva dana uopće nije bilo. Kratere su napravili šarani u potrazi za svojom prirodnom hranom, na mjestima gdje još nikad nisu bili ni hranjeni ni lovljeni. Takva mjesta mogu biti i male udubine u dnu od samo desetak centimetara. Ja sam za njih saznao upornim istraživanjem terena jer sam u kraćim vremenskim periodima više puta lovio na istom mjestu, ali ga i sustavno pretraživao. Neki od mojih prijatelja toliko žele saznati o topografiji na mjestima na kojima love, da često uzimaju maske i peraje kako bi ih dobro vidjeli, ispitali i zapamtili. Obično im u prilog ide što su sve takve vode pretežno bistre i s vrlo malim brojem riba, ali sa odličnom vidljivošću u vodi.

Savjet 9

Veliki stari šarani iz nekih naših «teških» jezera imaju naviku (nakon što ih jednom ulove) ne pojavljivati se na obali čak i po nekoliko godina. Ako ste se ciljano uputili na neko jezero u kojem želite uloviti neku veliku ribu i dan prije ju eventualno ulovi netko drugi, nikad se nemojte obeshrabriti. Znam za čitav niz primjera da se takve velike i oprezne ribe nakon nekoliko godina odjednom ulove u samo par dana razlike ili nakon samo nekoliko tjedana. I nakon toga ponovno kao da nestanu, opet ih nema po nekoliko godina. Mnogi su tako često radili greške, pa kad netko pored njih ulovi željenu ribu, jednostavno odu na neku drugu vodu. A baš, kao njima za inat, velika se riba ulovi već drugi dan na mjestu odmah pored onog na kojem je već ulovljena.

Savjet 10

Ovaj se savjet nekako vrlo dobro veže uz savjet broj 9, jer da biste uspjeli u ribolovu na «teškim vodama», možda je uvijek puno važnije imati dobru situaciju u glavi, nego posljednji «hit sistem» iz ribolovnih trgovina. Meni je danas još uvijek vrlo neobično kad vidim koliko se ribolovaca „ulovi“ na te «udice» moderne ribolovne industrije. Vjerovali ili ne, ali čak se i Terry Hearn češće vraća iz ribolova bez ribe, nego što ju ulovi. Međutim, onaj tko želi ciljano loviti na teškim jezerima, mora ih dobro upoznati, kao i samu prirodu svojih ciljanih voda. Ribolov bez poteza je sastavni dio ribolova na teškim vodama i ako se s time možete nositi, imate velike predispozicije za dugoročan uspjeh. U takvim je situacijama vrlo važno tijekom svih planiranih ribolova zadržati pozitivan ili optimističan ribolovni pristup, ali i vjeru da će vam se sva upornost jednom vratiti. Vrlo je važno imati potpuno samopouzdanje u mamce i sisteme kojima lovite. Ako to nemate, prije ili kasnije ćete početi lutati i raditi nepotrebne pokuse koji vas tijekom jednog od vaših ribolova vrlo lako mogu koštati one jedne rijetke prilike za ulov velike ribe, što se na takvim vodama vrlo rijetko događa.

Simon Crow, konzultant firmi Solar Tackle i Kevin Nash Tackle iz Engleske postao je drugi ribolovac (prvi je Steve Briggs) u toj zemlji, kojem je dosad pošlo za rukom uloviti šarane preko 22.5 kg u pet različitih zemalja. On je ove godine na jezeru Domain de la Ribiere u Francuskoj ulovio šarana od 22.5 kg. Riba je ulovljena uz pomoć dvije plivajuće Solar Top Banana boile iznad zdrobljenih boili, konoplje i kukuruza šećerca. Mamac je bio montiran na udicu broj 6 Solar X Wide Gape, koja je bila zavezana na 15 lb Super Nova materijal za predveze, uz pomoć olova od 90 grama fiksiranog na Solarov «safety bolt» sistem. Osim ovog u Francuskoj, Simon je još šarane preko 22.5 kg tijekom godina ulovio u Engleskoj, Rumunjskoj, Južnoj Africi i u Austriji.

Savjet 11

Velika većina ribolovaca ima naviku loviti sa sva tri štapa na tri potpuno različita mjesta. Lijevi štap obično uvijek ide negdje lijevo, srednji u sredinu, a desni u desni dio mjesta. I dok to ponekad zbilja pomaže u otkrivanju mjesta gdje šarani najbolje grizu, takav način ribolova vas baš nikako ne izdiže iz prosjeka, jer vrlo velik broj ribolovaca lovi baš na identičan način. U ribolovu postoje pravila, ali i izuzeci. Tako je jedan od mojih dobrih prijatelja nedavno na nekoliko velikih voda s relativno malim brojem riba imao odlične rezultate loveći s tri štapa u nekoliko desetina centimetara na velikoj hrpi slobodnih mamaca. I što je najzanimljivije, s tom taktikom nije bio uspješan samo na jednoj vodi, već na više sličnih voda takvog tipa. Rekao mi je kako smatra da je njegov glavni uspjeh baš u tome što ribe niti na jednoj od ovih velikih voda još nisu vidjele takav pristup ribolovu. Koncentrirani ribolov je taktika koja radi na mnogima vodama, ali od ribolovca zahtjeva neke vještine, kao što su vrlo precizno zabacivanje, precizno hranjenje, što baš svi ribolovci ne mogu uvijek odraditi.

Savjet 12

Moj konačan savjet je da u lovu šarana budete uporni. Ovaj naoko vrlo jednostavan aspekt ribolova zapravo je jedan od najvećih razloga zbog kojeg su isti ribolovci već godinama uspješni u lovu velikih riba. Zanimljivo je kako velik broj ribolovaca još uvijek smatra kako, ukoliko žele uloviti veliku ribu, samo moraju koristiti neki novi sistem. Međutim, svi koji se godinama bave ovim hobijem znaju kako je istina negdje na sasvim suprotnoj strani. Ako doista jako želite uloviti nekog velikog šarana, dajte si truda i krenite za njim. Neka su «teška» jezera svoju reputaciju zaradila tijekom godina ribolova na njima. Neki su ribolovci na njima bili uspješni, ali puno više njih je na njima ostalo bez ribe. Za neke stvari jednostavno treba uložiti maksimalan trud, dati sto posto sebe te stalno biti sa štapovima na obali. Uglavnom se cijela priča o ulovima velikih riba na teškim jezerima zasniva na tome.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana