PR / Broj 35 / Veljača / 2011.

Prvi ožujak je blizu i jedva čekam da pastrvama zabacim neke od imitacija koje sam brižljivo vezao cijelu zimu i uredno ih slagao u kutiju.

Piše: Marko Petrušić

Kao i svake godine otvorenje sezone mušičarenja se željno iščekuje. Nije važno što je još uvijek prehladno i što oko voda u kojima žive pastrve nema ni jednog listića.Važno je ponovno prošetati sa štapom po prirodi, sustresti stare znance i prijatelje te pokušati uloviti koju likjepu ribu. Za početak sezone obično odabirem neku od dobro poribljenih voda punih velikih kalifornijskih pastrva. Naravno da bi mi bilo draže loviti divlje potočne pastrve odrasle na mjestu ribolova, no za taj ribolov i takve vode obično je bolji proljetni dio godine kad se te ribe hrane mnogobrojnim kukcima koji izlječu i izlaze ispod svakog kamena. No i na vodama koje sam spomenuo, a tu prvenstveno mislim na revire poput meni uvijek dragog Klokota postoji određeni broj divljih riba koje možete uloviti uz malo truda te se onda „napiti krvi“ ostaloj ribičkoj družini hvaleći se ulovom. U ovom tekstu za sami početak sezone spomenut ću nekoliko meni najlovnijih muha bez kojih ne bi trebalo ići na otvorenje. One će vam pokriti gotovo sve situacije na koje možete naići i s njima ako ste oprezni i vješti možete uloviti gotovo svaku pastrvu bilo da se radilo o tek ubačenoj kalifi ili prepredenoj potočari. Dakle krenimo redom.

Kućica tulara

Ova koju vidite na slici vrlo je teška i izrađena tako da sam tijelo izradio gustim namotajima olovne žice preko koje je namotano fazanovo pero porebrano sa bakrenom žicom. Sve je završeno glavom od crnog konca. Ukratko mušica koju za par minuta sveže svaki početnik vezač. No ona lovi! Najbolja je zbog svoje težine za pretražibvanje dubljaka pod slapovima ili mirnijih poteza duboke vode. Važno je samo da je vodite uz samo dno gdje će ona „šuljajući“se među kamenjem uzazvati svaku pastrvu da je proba.

Fazanka

Mušica izrađena kompletno od fazanovog pera jedna je od najpoznatijih mušica kojima se služe apsolutno svi mušičari koje poznajem (osim naravno čistunaca koji preferiraju Dry Fly only pristup). Pogodna je za nešto finiju prezentaciju od prethodne jer je lakša i s njom se mogu pretraživati i nešto plići i sporiji dijelovi vode. Zbog nešto sporijeg tonjenja pogodna je i za ribolov tek ubačenih riba koje često ni dsame ne znajući zašto stoje u pola vode te skupljaju sve što im nalikuje na hranu. A s obzirom da su cijeli život jele pastrvske pelete zašto ne bi pokupile nešto smeđe promjera par milimetara? Naravno da u tom slučaju ona ne imitira nikakvog kukca (što joj je znamo prvobitna namijena) ali ako je riba pokupi onda je svrha opravdana.

Kamenjarka

U rano proljeće velike ličinke kamenjarki se često mogu vidjeti gako pužu po kamenju čvrsto se držeći nogama da ih brza voda ne odnese nizvodno. Pastrve ih vole i u stvari samo čekaju trenutak kad će voda donijeti neku od njih koja je „izgubila ravnotežu“. Vaša imitacija mora dakle biti teška i skakutati po dnu, a često je izdizanje ove ličinke sa dna (to je onaj trenutak kad malo zaštopate žnoru) okidač koji će pastrvu izazvati da jurne i proždere ju.

Goldkopf

Zlatna glava! U svojoj kutiji imam mnogo različitih tvorevina koje na mušičarskoj udici osim mesingane, zlatne, brončane, niklane glave imaju namotano samo još malo dabinga obično smeđih, sivih i zelenkastih nijansi. Bez njih se na otvorenje ne kreće. Bez obzira da li pastrve ove imitacije sakupljaju jer im se čini da je to nimfa koja uz pomoć mjehurića zraka izlazi na površinu (tako kaže jedna od entomoloških teorija) ili ju jednostavno skupe poput pravih grabežljivaca koji ne mogu oprostiti nečemu što im se bljesnulo pred nosom. No činjenica je da ovako jednostavno vezane muhe uvijek rade. Obično je samo potrebno promijeniti par različitih da bi se pronašla ona koja je taj dan ribi okidač. Jedan savijet: Nikako nemojte zanemariti brončane glave – prave potočne pastrve im ne opraštaju.

Imitacija kućice iz koje izlazi tular

Fantastična ideja! Imitacija izrađena na zakrivljenoj udici kakvu najčešće koristim za vezanje gamarusa. Rep tulara je još uvjek u kućici od zrnaca pijeska (ovo se s lakoćom radi mješavinom pijeska i dvokomponentnog epoxi ljepila), a iz nje izlazi smeđa glava tulara sa dijelom zelenog tijela. Koja pastrva bi ovom oprostila? I stvarno ova imitacija sa lakoćom vara pastrve no zbog vrlo nježne udice broj izvučenih riba mi je bio relativno mali. No ako se odlučim loviti finijim priborom i ova će se imitacija sigurno okupati.

Strimer imitacija ribice

Ovaj i njemu slični strimeri trebaju obično kuglicu ili dvije olovnog otežanja na predvezu ispred same imitacije. Naravno koristit ćete ga na vodama gdje je to dozvoljeno. S njima je vodu najbolje pretraživati tako da ih bacite što više poprijeko na tok, pustite da potonu i zatim ih laganim trzajima žtapa i privlačenjem žnore kroz prste privlačite k sebi. Na ovu prezentaciju reagiraju i friško ubačene kalifornijske, a s dolaskom večeri i velike potočne koje se danju kriju pod granjem ili u dubinama, a noću izlaze u lov.

Imitacija peša

Ako na otvorenju naiđete na kakvu veliku lijepu potočaru koja sa lakoćom izbjegava sve imitacije insekata uzmite teški pribor, deblji predvez i pokušajte joj ponuditi ovakvu imitaciju peša. Naime velike potočare vrlo često su noćni lovci koji jedu ribe, a insektima i njihovim ličinkama se hrane rijetko ili nikako. Ovog peša im treba pokušati prezentirati tako da ga u njihovom vidokrugu spustite na dno i ako je moguće vodite ga poskakovanjem od kamena do kamena. S obzirom da su im peševi omiljena hrana i smrtni neprijatelji (jedu pastrvama ikru za vrijeme mrijesta) prava velika potočara koja drži do sebe neće mu oprostiti.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana