POTRAGA ZA ZIMSKIM ZLATOM

9 min read

PR / Broj 47 / Veljača / 2012.

U sobi sam i gledam van na termometar. Vani je 5 stupnjeva. Sigurno niti voda nije ništa toplija. Još jedan prohladni dan dobar za ozepsti na ruke i na noge, ako niste prikladno obučeni. Većina jezera ovdje u Nizozemskoj je prazna, a ribolovci posvećeni šaranima uglavnom surfaju po internetu kako bi utažili svoju „glad“ za šaranima. Premda i ja osjećam tu istu „glad“, svaki pogled na šarana na monitoru čini me još „gladnijim“ i zbog toga mi jedino preostaje uzeti štapove i krenuti na vodu…

PIŠE: ERNESTO KAMMINGA
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Do leda

Pakiram svoj pribor, stavljam ga u auto i krećem put svog lokalnog jezera. Žudnja za ulovom šarana je kod mene prevelika da bih zimi ostao kod kuće i zbog toga sam na vodi kroz cijelu godinu. Jedini razlog da ne idem u ribolov je kad moje omiljeno jezero prekrije led.

Nisu neuhvatljivi

Mene jako čudi kad još uvijek u današnje vrijeme većina ribolovaca smatra kako se šarani ne mogu uloviti zimi. Ja sam, prema svom iskustvu, spoznao da to uopće nije tako i ako lovite određenim tehnikama i taktikama, čak i u onim vrlo hladnim zimskim danima, bit ćete na centimetre daleko od prekrasnih zimskih šarana. Naziv ovog članka nije slučajan jer ću vas njime pokušati odvesti u ribolov i između najlona ispričati koji su faktori važni kako bismo mogli uloviti svoje ribe čak i zimi.

O hrani i zadržavanju topline

Kad zimi lovite štuke aktivnim načinom, zabacujete mrtve mamce ili varalice i namatate najlon na rolu, ponekad, kad je jako hladno, trebate stanku kako biste otvorili svoje odijelo i malo zagrijali ruke. Kad lovite šarane statičnim načinom ribolova to vam se nikad neće dogoditi. Uvijek ćete biti dvostruko bolje odjeveni, ali ćete ponekad čak i tada osjetiti hladne trnce kroz kralježnicu. Ljudi su toplokrvna bića i zimi se trebaju kretati kako bi proizvodili toplinu. Ako to ne radimo, temperatura tijela će nam pasti i osjetit ćemo hladnoću. Kako bi naša „unutarnja pećnica“ stalno radila, treba se stalno hraniti. Šarani su hladnokrvne životinje i njima energija nije potrebna za zadržavanje topline. S padom temperature vode, padaju i njihove potrebe za hranom. To je i glavni razlog zbog čega se šarani puno teže love zimi nego ljeti. Unatoč tome, nisu neuhvatljivi i postoji nekoliko vrlo važnih faktora koje treba detaljno razmotriti ukoliko i zimi želite uspješno loviti šarane.

Vodene ptice i njihovo perje

Kad dolazim na jezero obično se ptice koje su bile na vodi prve preplaše i odlete. U hladnom dijelu godine vrlo lako možete vidjeti kako se vodene ptice skupljaju u specifičnim dijelovima jezera. To njihovo ponašanje nikad nije bez razloga. U najvećem broju slučajeva ta mjesta gdje se one skupljaju obično primaju najveće doze sunčevog zračenja, odnosno, topline. Nekad su to mjesta koja na jezeru čine zavjetrinu i zaštitu od vrlo snažnih, hladnih i neugodnih sjevernih i sjeveroistočnih vjetrova. Ista stvar vrlo je važna i za ribe koje žive u vodi. Druga važna stvar na koju treba obratiti pažnju su i ptičji izmeti. Vjerovali ili ne, ali izmeti vodenih ptica šaranima su vrlo privlačni. Ako među vama ima bivših ili još uvijek aktivnih natjecatelja udicom na plovak, onda se nećete čuditi korištenju sasušenog ili svježeg golubljeg izmeta u hrani za ribe. U čemu je razlika između izmeta goluba i vodene peradi? Ima je, ali s ribljeg stanovišta sigurno nije velika.

Sitni mjehurići

Prošli sam tjedan posjetio svoje jezero u nekoliko navrata samo s jednim ciljem. Pronaći barem neki od znakova koji bi me mogli navesti na to gdje se šarani nalaze. Nije baš uvijek, pogotovo ne po zimi, šaran u skoku ona sitnica koja vam odaje ove važne tajne. Postoje puno sitniji izdajnički znakovi za koje se treba potruditi da ih vidite. Nekad vas samo nekoliko sitnih mjehurića na površini vode može odvesti u pravom smjeru, pa da neuspješan ribolov okrenete u uspješan. Dobar način razmišljanja je da pomislite: „Da sam šaran, gdje bih se mogao trenutno nalaziti“? Dobra lokacija je daleko najvažniji korak koji morate poduzeti želite li u lovu šarana zimi biti trajno uspješni.

Tražite dobra mjesta i ne zasjedajte odmah na najbliža

Kad napunim svoja kolica s priborom i krenem prema mjestu za ribolov, nikad ne žurim. Nikad ne odabirem mjesta zato što su blizu parkiralištu ili zbog toga što je put do njih kraći. Ponekad taj put zna iscrpiti, ali, ako je mjesto bolje, malo više truda nikad nije naodmet. Zimi uvijek nosim toplu jaknu s perjem, ona je topla, ugodna i lagana. Ako ste dobro utopljeni i ako vam je udobno nikad nećete požaliti što lovite zimi i zbog toga ja volim ptice, vidite da su nam u svakom pogledu korisne.

Zimski sistem

Mamac koji koristim obično je plivajuća boila montirana na vrlo agresivan sistem. Tako zimi mora biti. Čim šaran pokupi mamac, udica se mora isti trenutak zabiti ribi u usta. Pošto se šarani zimi pretjerano ne gibaju, uglavnom koristim vrlo kratke predveze. Udica mora imati ravnu špicu i biti strašno oštra. Udice sa zaobljenim vratom su idealne za zimski ribolov. Plivajuću boilu ne morate uvijek montirati na isti način. Ja ponekad koristim malu sačmu kao stoper. To omogućuje da plivajuća boila bude okrenuta naopako a udica malo podignuta. Sve ponajviše ovisi o duljini vaše dlake. Kad šaran pokupi mamac, udica već visi u pravoj poziciji i radi svoj posao trenutno. Ova vrsta sistema lovi šarana čak i s laganim pokretom.

Maskiranje i atrakcija

Zabacio sam štapove, postavio ih u alarme i rašlje i odmaram. Uopće ne volim zimi prihranjivati i potpuno sam se pouzdao u atraktivnost svojih plivajućih mamaca. Na jednom štapu imam plivajući fluorescentni mamac, a na drugom mamac napravljen od dva potpuno različita miksa. Jedan je plivajući, a drugi tonući. Vizualna privlačnost je u zimskom ribolovu vrlo važna. Većina se jezera zimi potpuno izbistri i to morate znati iskoristiti kao svoju prednost. Da bi to uistinu bila vaša prednost, preostali dio vašeg krajnjeg pribora treba maksimalno zakamuflirati. Sistem, olovo i glavni najlon (ako se dobro vide) šaranu su uvijek lijepo upozorenje. Posebno je vidljivo olovo opasan dio pribora i lako može uništiti inače velike šanse za akciju. Ako leži na dnu odmah kraj mamca s udicom, kao velika sjena boje vrlo različite od dna, ribi je sigurno jasno upozorenje na opasnost. Zbog toga ja kod kuće imam kolekciju uzoraka pijeska s dna s nekoliko lokacija na kojima volim loviti na svom omiljenom jezeru. Te uzorke koristim kao maskirni „omotač“ za olova i njima oblažem olova za ribolov na jezeru. Da bismo to mogli učiniti uzorak pijeska mora biti jako suh. Oblaganje olova radi se ovako. Polako zagrijte vaše olovo koristeći na primjer kuhalo. Vruće olovo će osigurati da se materijal za oblaganje počne topiti i postane ljepljiv. Nakon toga ubacite olovo u suhi pijesak i posipajte ga po njemu sve dok ga pijesak u potpunosti ne prekrije. Nakon toga olovo ostavite da se na miru i polako ohladi. Ova je metoda vrlo jednostavna i perfektan način da zamaskirate svoje olovo s točno istim uzorkom dna kakav se nalazi na dnu jezera gdje lovite. Ako i drugi dio pribora odaberete na ovaj način, uzmite pravu boju lidera, materijal za predveze slične boje koja je neupadljiva i udicu s teflonskim premazom, imat ćete optimalnu zamku za šarana i biti bez brige i nepotrebnih sumnji za vrijeme ribolova.

Prvi potez

Mislim da nije prošlo više od 30 minuta otkako je jedan od mojih indikatora malo poskočio, pa onda propao uz blago napeti najlon. Indikacija zimi mora biti vrlo precizna i zbog toga ja često koristim Stow Indicator System. On registrira gotovo svaki pokret najlona i pravi je izbor za ovako osjetljivo vrijeme kao što je zima. Kad sam podigao štap s rašlji, na njemu sam osjetio snažan otpor, ali se šaran nije previše kretao pa sam namatao najlon na roli vrlo polako. Za vrlo kratko vrijeme iznad mjesta gdje je riba u vodi radila snažne napore da ne izađe na površinu, pojavili su se mjehurići, znak da je plivajući mjehur šarana prazan. Samo pet minuta kasnije šaran se našao u podmetaču. Bio je to krasan goli šaran čije su se zlatne ljuske presijavale na suncu.

Briga za ribu

Kako sam odmah na početku ribolova dobio lijepu ribu, bio sam izuzetno sretan, ali ne toliko da zaboravim na što se sve moram koncentrirati prilikom postupka fotografiranja i puštanja. Zbog toga je sva za to potrebna oprema već unaprijed na vodi bila postavljena. Nisam trebao tražiti gdje mi je vaga, mjesto za fotografiju je također već unaprijed bilo odabrano, a aparat i stativ su bili na mjestu spremni za svu potrebnu akciju. Kad god ulovite ribu, nema mjesta panici, prekapanju, traženju stvari i slično. Ukoliko poštujete šarana kao svog protivnika, dobra priprema i organizacija procedure slikanja i puštanja riba uvijek vam se vraća u obliku lijepih fotografija i dobrog osjećaja da ste svoju ribu dok je na suhom maksimalno zaštitili i minimalno maltretirali.

Drugi potez

Ponovni potez je opet na isti štap. Ovaj put se veliki ljuskavi šaran nije mogao oduprijeti izazovu žute plivajuće boile. Možda će vas ponekad strašno začuditi kako se puno šarana zimi može naći na jednom mjestu, ali i koliko ih se može uloviti samo na jednoj maloj točki vaše ribolovne lokacije. Kad vam se sve posloži i sve odradite kako treba (lokacija, pribor, sistemi, mamci), ponekad se možete naći u prilici da vam se čini kako su i dva štapa previše. Međutim, da bi taj jedan štap bio dovoljan, na njemu treba predano raditi i ništa ne prepustiti slučaju. Iako je vani hladno, meni je sve toplije. Svugdje, osim ruku. One su zbog stalnog dodira s vodom smrznute i jedva jedvice njima postavljam novi plivajući mamac na dlaku.

Spremnost na eksperimentiranje

Čak i kad je ribolov dobar i kad riba grize, ja uvijek volim pomalo eksperimentirati. Mada znam što radi a što ne, uvijek me zanima reakcija ribe na neke druge plivajuće mamce. Ako imate jedan mamac koji radi, možda neki drugi radi još bolje i tada će se broj poteza dodatno povećati. Plivajući mamac izrađen od dva različita miksa radi još bolje od običnog. Glavni razlog mog dobrog ribolova ipak nije samo u mamcu nego u lokaciji i vremenu ribolova. Šarani grizu do kasnog popodneva, a onda akcija staje. Na kraju me je voda još počastila prekrasnim zalaskom sunca kojeg sam uspješno slikao. Vozim se kući prepune glave i prepunog srca. Kad sam drugi dan stigao na jezero, bilo je zaleđeno. Ostalo je samo jedno malo područje na kojem su ptice svojim plivanjem održavale površinu vode nezamrznutom. Nisam to shvatio kao problem. Moje misli su ionako već putovale prema jednom kanalu gdje zbog stalnog toka vode leda sigurno nije bilo na površini. Taj će kanal biti moja sljedeća lokaciju u mojoj „potrazi za zimskim zlatom“.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana