Ribolov na velikim akumulacijama – Limsko jezero

9 min read

PR / Broj 46 / Siječanj / 2012.

Piše: Mihovil Vudrag

Iako danas imamo sve više jezera bogatih ribom gdje više nije problem uloviti šarana, ribolov na velikim akumulacijama ostao je još uvijek jedan od najzahtjevnijih oblika šaranskog ribolova. Taj način ribolova oduvijek mi je bio jedan od najdražih, jer je tražio iskustvo, razne tehnike, trikove i prilagodbu ribiča na novonastale situacije na vodi. Najpoznatije svjetske šaranske destinacije su upravo takve vode gdje nije nimalo lako uloviti ribe niti je čudno da i ribolove od dva tjedna provedete bez griza. Isto tako na takvim vodama možete imati ribolove života zbog čega su mi interesantnije ode ostalih. Na akumulacijama ne mora biti problem riblji fond koji bi bio presudan za dobar ribolov, već ogromna površina vode, količina prirodne hrane, bijela riba, vodostaj koji varira neovisno o padalinama, mjesto s kojega možemo loviti i ostali nenadani problemi koji bitno mogu utjecati na ribolov. Svaki šaran uhvaćen na takvoj vodi potvrda je dobro obavljenog posla i usrećuje me bez obzira na veličinu. Za takve vode ne trebate ići u Francusku ili Maroko, jer ih u Hrvatskoj i okolnim zemljama ima u izoblju. Većina misli da ribolov na takvim vodama mora biti u toplijem dijelu godine odnosno da u zimskim mjesecima „ne rade“ to naravno nije točno ako izaberete dobru taktiku i pažljivo odaberete poziciju. Zadnji moj takav ribolov je bio krajem prošle godine na Limskom jezeru u Republici Srpskoj koji me je i potaknuo da napišem ovaj tekst.

Priprema ribolova

Ribolov na takvim vodama iziskuje puno više priprema od „običnih“ ribolova na okolnim jezerima gdje inače lovimo. Daleko je najveći problem naći ribu na takvim vodama, a često onda i mjesto s kojeg možemo loviti. Traženje moguće pozicije kreće već od kuće uz pomoć Google Eartha koji nam omogućuje da poprilično detaljno možemo vidjeti pristupačne obale jezera s kojih možemo loviti. Naravno da ne možete odrediti mjesto s kojeg planirate loviti dok ne dođete na vodu, ali vam može uštedjeti dosta vremena taj prvi dan kod dođete na vodu.

Prije ribolova na Limskom jezeru Bojan i ja smo proveli dosta vremena pregledavajući jezero na Google Earthu i skupljajući informacije od domaćih ljudi koji tamo love, a vrlo ih je malo. Problem je bio što su obale prestrme i nije moguće postaviti šator na vrlo velikom dijelu jezera. Tako da smo se na temelju prikupljenih informacija preko interneta i lokalnih ribolovaca mogli skoncentrirati na određeni dio jezera gdje je moguće loviti odnosno postaviti šator i time si uštedjeli velik dio vremena koji bi morali inače potrošiti na vodi.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Osim na pripremu mjesta morate se pripremiti na uvjete na vodi i opskrbu hranom. U većini slučajeva nemate dućan u blizini tako da morate nositi svu hranu sa sobom kao i veliku količinu mamaca za ribe iako vam možda i neće puno trebati. Najvažnija stvar o kojoj morate voditi računa je pouzdani šator i odjeća koja će vas u ovo vrijeme štiti od hladnoće kiše ili snijega. Više puta mi se dogodilo da bi na ovakvim ribolovima upao u vodu iz čamca ili da su mi pukle šipke šatora zbog čega mi je bio upropašten cijeli ribolov. Tako da uz svu drugu opremu morate nositi i veću količinu rezervne tople odjeće.

Početak ribolova

Kako se sad nalazimo u hladnijem dijelu godine, riba nije toliko aktivna niti se toliko kreće vrlo je važno odabrati mjesta na kojima ćemo loviti. Kad izaberem dio jezera koji mi se čini zanimljiv prema nekim prikupljenim informacijama i vlastitom zapažanju slijedi odabir mjesta odnosno mikrolokacija za ribolov. Tu najveću pažnju posvećujem sondiranju i oslanjam se na prošla iskustva na sličnim vodama. Taj prvi dan na vodi najvažniji je za uspješan ribolov, jer odlučujem na kojim ću mjestima loviti. Ponekad provedem i cijeli dan u čamcu kako bi bio siguran u odabrane pozicije. Na nekim jezerima nije teško naći ribu pošto imaju velike prelaze dubina, sprudove, granje u vodi, izražena korita rijeka ili potoka od kojih su nastala i slične stvari koje mogu ukazivati na prisutnost šarana. No kad ne možete naći takva mjesta, odnosno kad je dno poprilično jednolično, čisto, s ujednačenim promjenama dubina često se javljaju problemi kako pronaći ribu. Najčešće u takvim uvjetima postavim štapove na različite dubine i na skroz različita mjesta udaljena jedna od drugih. To je važno zbog toga što ako pronađete put ribe grizeve možete očekivati vrlo brzo i nije potrebno predhodno hranjenje i čekanje, već samo pravi mamac na pravom mjestu. U ovakvim uvjetima nikad ne očekujem veliki broj grizeva po danu ili noći već se više fokusiram kako da dobijem prvi griz i osjetim kako riba radi kako bi odlučio kako dalje nastaviti sa taktikom. Obilna hranjenja su mi se u velikom broju slučajeva pokazala čistim promašajem i uglavnom ih izbjegavam u ovo doba godine.

Kad pronađem mjesta na kojima mislim loviti prihranjujem ih sa par šaka boila, partika i peleta po štapu. Veličina boila i količina partikla ili peleta u prihrani ovisi većinom o količini sitne bijele ribe u vodi i njenoj aktvnosti. Kako većinom razvlačim sistem u ovakvom ribolovu i ne rijetko držim mamce u vodi između 24h i 48h moram biti siguran da su na udici odnosno da ih nje skinula bijela riba. Zato uglavnom koristim boile većeg promjera i manje topljivosti kako bi što duže izdržale na dlaci. Neke štapove ostavljam tako dugo u vodi, jer smo vrlo često na te štapove prijatelji i ja dobivali najveće ribe. Vjerujem da riba više puta prelazi preko tog „mini“ hranilišta prije nego što se odluči hraniti, a često mamac na udici uzme kad ostane među zadnjima na hranilištu u što sam se i sam uvjerio na nekim bistrim jezerima loveći u plićaku uz obalu.

Često se zna dogoditi da neka hranilišta koja sam odabrao ne rade i onda treba procijeniti dali treba mijenjati mjesto ili pričekati još neko vrijeme ne bi li možda „proradili“. Zbog toga često prebacim štap na neko novo mjesto ili hranilište koje daje ribu, a to na kojem još nisam imao griz nastavljam i dalje pomalo hraniti. Često se dogodi da na tom hranilištu kasnije dobijem lijepu ribu kad vratim štap. Najvažnije je kao i u svakom ribolovu procijeniti kad i u kojem trenutku staviti štap na koje mjesto, jer takve odluke daju ribu više i dijele bolje ribolovce od lošijih. Vjerujem da se takve stvari dobiju i s iskustvom, ali velikom većinom to je osjećaj koji imate ili nemate u sebi.

Savjeti i česti problemi koji se javljaju

Ovo je ribolov u kojem se često događaju situacije na koje ne možete utjecati i na koje se niste pripremili, a mogu vam znatno pogoršati ili totalno upropastiti ribolov. Jedna od takvih situacija je definitivno dizanje nivoa vode koja me dosta puta do sada natjerala da prekinem ribolov i skoro svaki put me zatekla nespremnog. Zadnji put na Limskom jezeru je voda naglo narasla preko noći i osim što je potopila naše štapove ušla mi je u šator što mi se do sad dogodilo samo jedanput. Naravno, morao sam prekinuti ribolov pošto više nisam imao gdje staviti stvari jer smo lovili na malom platou u strmom kanjonu Lima kojeg je jezero potopilo. No iako tako veliko podizanje vode može često utjecati negativno na vaš ribolov ima situacija gdje to možete iskoristiti u svoju korist kao u mom zadnjem ribolovu. Kako se voda dizala u nekoliko intervala poplavila je dio obale i grmove koji su prvotno bili na suhom kad smo došli u ribolov. Takve vode često znaju biti siromašne prirodnom hranom i zbog toga ribe izlaze na poplavljene površine u potrazi za hranom. To sam primijetio na dosta jezera i ulovio dosta riba na mjestima koja su prvotno bila na suhom kad sam započinjao ribolov. Isto tako i na Limskom jezeru prvu sam ribu uhvatio na platou koji je prvi dan bio na suhom kad sam započinjao ribolov.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Često zbog nedostatka mjesta s kojeg bi lovili primorani ste razvlačiti čamcem na velike udaljenosti ponekad i preko 300m. To zna predstavljati velike probleme pogotovo u realizaciji griza i izvlačenju ribe. Za takve situacije na vodi najbolje bi bilo koristiti špagu (pošto se ne rasteže) no to je vrlo skupa investicija pogotovo ako inače lovite na manjim daljinama tj. zabacujete. Umjesto špage koristim najlon promjera 0.30 mm na koji nadovezujem i do dvadesetak metara debelog snag leadera 0.60-0.80mm kako bi izbjegao oštećenje najlona i gubljenje ribe. Poželjno je koristiti što tanji najlon kad lovite na većim daljinama kako bi bio što lakši odnosno kako bi ga mogli što jače napeti za bolju indikaciju griza. Iako volim loviti opuštenijim najlonima na bližim distancama u ovakvim ribolovima najlon treba biti što je više moguć napet kako bi imali bolju indikaciju griza.

Često su akumulacije pune raznih prepreka u vodi i vrlo često se riba izgubi zbog toga što najlon prolazi kroz granje na pola puta do hranilišta. Iako to rijetki koriste takvi se problemi daju riješiti plovcima „Carp Controller“ koji se koriste u površinskom ribolovu ili u održavanju najlona na površini iznad granja prilikom puta do hranilišta. Nakon što sistem ostavim na hranilištu i štap „vučem“ prema obali, na mjestu gdje znam da se nalazi granje u vodi ispuštam „Carp controller“ plovak koji se na najlonu nalazi na runinng rig plastičnom prstenu. Iako se možda ovaj cijeli postupak može činiti kompliciran sigurno vam pospješuje broj izvučenih riba odnosno smanjuje gubitke u granju.

Naravno smanjenje broja izgubljenih riba u granju pridonosi i (namjerni) gubitak olova jer lovim sa otvorenom safety bolt kopčom o čemu sam već nekoliko puta do sada pisao. Često se događa da ste sami u čamcu dok drilate ribe i uglavnom ne možete ribu silom izvući iz nekog granja, jer ste prelagani i riba vas vuče zjedno sa čamcem. Zbog toga kad „izgubite“ olovo šarani se uglavnom dižu na površinu i nemate problema sa zapinjanjem.

U toplijim dijelovima godine na ovakvim jezerima lovim uglavnom Gamakatsu „Specialist“ udicama, ali u hladnijem dijelu često koristim long shanke udice istoimene firme. Vjerujem da long shank zbog svog oblika prije ubada ribu, a zbog slabe indikacije i ponekad malo grizeva ne želim propustiti niti jednu priliku za ulovom. Od predveza često koristim floro-carbone (gdje teren dozvoljava) debljih dimenzija i Krystonovu „Quick silver“ mekanu upredenicu koja je jako otporna na habanje i nije me do sada iznevjerila.

Vjerujem da će vas kao i mene ribe ulovljene na ovakvim vodama veseliti bez obzira na veličinu te da će te se prema njima ponašati kao i na poznatim šaranskim destinacijama gdje ste okruženi drugim ribičima. Želim vam uspješnu novu sezonu i vidimo se na vodi. Bistro

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana