PR / Broj 46 / Siječanj / 2012.

Ušća bilo kojih rijeka su gotovo svugdje u najbolja mjesta za ribolov, a još kad se radi o ušću naših najvećih rijeka, onda to mora biti posebno mjesto.

Piše: Praktični Ribolov

I zaista je tako, jer ušće Drave u Dunav i tereni u blizini ušća su zaista usudim se reći najbolje destinacije za ribolov na gotovo sve nizinske vrste riba u Hrvatskoj a i šire. Ovo proizlazi ponajprije iz toga jer samo ušće okružuje park prirode Kopački rit, koji je uz Lonjsko polje Hrvatski, pa i svjetski fenomen, te jedno od rijetkih očuvanih prirodnih oaza u ovom dijelu Europe, gdje je u potpunosti očuvan i nedirnut močvarni ekosustav s velikim poplavnim područjem koje je mnogim kanalima povezano i sa Dunavom i sa Dravom, a cijeli splet prirodnih (a i iskopanih) kanala tzv. Fokova koje povezuju poplavno područje sa Dunavom, čini teren nalik Delti a na sredini toka velike rijeke (a ne na njenom kraju, tj. utoku u more), a to je fenomen koji nije zabilježen na nijednoj velikoj Europskoj rijeci.

Kopački rit je najveće prirodno mrijestilište u ovom dijelu Europe, pa iz tog razloga u blizini rita i ušća gotovo uvijek postoji velika koncentracija riba koja ili ulazi ili izlazi kanalima iz rita, ili se zadržava u blizini čekajući pogodan trenutak za obavljanje mrijesta. Isto tako osim bogatstvom ribljim svijetom, Kopački rit itekako je bogat sa svim vrstama ptica močvarica, pa tako i nama ribolovcima omraženim kormoranima kojih ovdje zbog obilja riba ima bezbroj, a isto tako ovdje u tišini i miru stoljetnih hrastova živi i brojna i raznovrsna divljač.

O samom parku prirode Kopački rit i terenima u njemu na kojima je dozvoljen ribolov ću drugom zgodom, jer to zaslužuje zaseban tekst a sada ću se samo zadržati na opisu terena u okolici ušća i dijelu Dunava uz park prirode Kopački rit. U ovome tekstu osvrnuti ću se na rubni dio parka prirode tj. Desnu obalu Dunava uzvodno od ušća, tj. Terene od 1383 – 1394km, i terene po nazivom Hulovo, Petraš i žuta zemlja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Gdje se nalazi ušće Drave u Dunav?

Smješteno je na krajnjem sjeveroistoku Hrvatske uz samu granicu sa republikom Srbijom na 1383km Dunava, najbliže naseljeno mjesto je Aljmaš koji se nalazi 4-5km nizvodno Dunavom od samog ušća. Na samom ušću uz desnu obalu Drave od nultog do prvog kilometra smješteno je vikend naselje, koja je sve ljepše uređeno sa razvijajućom turističkom i ugostiteljskom ponudom. Ušće je od Osijeka udaljeno 30-tak km.

Kako doći do ušča?

Moguće je iz 2 pravca, dalji ali mnogo bolji put je iz pravca Osijeka kada idete obilaznicom oko cijelog Osijeka i pratite znakove i cestu za Erdut, prođete kroz Nemetin i uđete u Sarvaš i kod jedinog semafora u centru sela skrećete lijevo, zatim nakon 300m na račvanju cesta opet idete onom lijevom cestom i dolazite na makadam na kraju sela kojim dalje idete sve do ušća vozeći se uz rijeku Dravu, a ne možete nigdje zalutati jer ne postoje nikakva skretanja, put je u svim vremenskim uvjetima u odličnom stanju i može se uvijek proći sa automobilima, samog makadama od Sarvaša do ušća ima oko 10km.

Drugi pravac je iz smjera Aljmaša, znači nakon što ste prošli kroz Sarvaš, prođete i kroz Bijelo Brdo i nakon njega sa ceste za Erdut skreće se lijevo, nakon 1-2km spuštate se u Aljmaš (prizor Dunava u Aljmašu me uvijek fascinira iznova) dođete do svetišta i ispred njega skrenete u ulicu lijevo, a na kraju te ulice desno i opet dolazite do makadama koji vas uz dunav vodi uzvodno do ušća. Ovaj put iako je puno manje makadama od prve preporučene rute, na dijelu bliže ušću a nakon kiša zna biti dosta problematičan, pa bi svakako preporučio ovu prvu rutu u takvim situacijama.

Vikend naselje i smještaj na ušću

Na samom ušću ribolovci su počeli uređivati obale i dolaziti u ribolov početkom 50-tih godina, ponajprije Osječani a tada se moglo doći samo čamcima (na vesla) ili eventualno biciklima po neuređenim putevima. Tada je najstarije Osječko ribolovno društvo ŠRK „Drava“ izgradilo svoj prvi objekt namijenjen članovima, uz koji je malo po malo niknulo cijelo naselje vikend objekata. ŠRK Drava 80-tih godina modernizira svoj objekt te uz njega izgrađuje prve bungalove namijenjene iznajmljivanju svojim članovima. Sve ovo naprasno prekida rat, nakon kojeg je porušeno i opljačkano cijelo naselje, a mirnom reintegracijom 98g počinje i povratak ribolovaca na ušće i obnova i izgradnja vikend naselja.

ŠRK Drava obnavlja svoje bungalove 2002g, a novu zgradu sa 3 apartmana dovršava 2008g. te stavlja na raspolaganja i svojim članovima ali i svim ostalim zainteresiranima.

Chris standing up holding his daughter Elva

Sada postoje 3 moderno uređena odvojena bungalova svaki sa 2 dvokrevetne sobe grijane el grijalicama, malom kuhinjicom sa frižiderom i kuhalom i svim potrebnim inventarom, WC-om i umivaonikom, te terasom zaštićenom mrežom za zaštitu od komaraca.

I Druga zgrada sa 3 odvojena apartmana, svaki sa 2 dvokrevetne sobe, dnevnim boravkom sa kaučem, blagavaonom, kuhinjom sa pećnicom, frižiderom i potrebnim inventarom za 4 osobe, WC sa tuš kabinom i zaštićenom terasom. Korisnici i apartmana i bungalova mogu koristiti i vanjski roštilj, mogu koristiti ponton za vez čamca, a mogu i povoljno iznajmiti čamac (nažalost ne i motor) u vlasništvu udruge.

Cijene najma su stvarno i više nego povoljne, kreću se od 40kn po noćenju a više informacija možete saznati na službenim internetskim stranicama ŠRK Drava Osijek (www.drava-srd.hr), ili kontaktirajući domara udruge gosp. Zorana Markovića – Markana na br mob. 091/ 929-3061, on živi na samom ušću pored objekta udruge i možete mu se uvijek obratiti sa povjerenjem, jer je kao i svi Slavonci (a pogotovo oni sa ušća) i više nego gostoljubiv i uvijek spreman za pomoć u bilo kojem obliku. Kod njega također možete kupiti i dnevne i godišnje dozvole koje vam trebaju na terenima Drave oko ušća i Dunava nizvodno od ušća, dok za terene Dunava uzvodno od ušća potrebno je imati dozvolu za ribolov izdanu od PP Kopački rit.

Najbolji terene za lov smuđa u ovom periodu

Imao sam sreće obići dosta destinacija za ribolov po Europi pa mogu slobodno reći da su tereni oko ušća najbolje destinacije za lov kapitalnih smuđeva u ovom dijelu Europe, ima drugih rijek i mjesta gdje se eventualno može količinski uloviti više, ali toliku količinu ulovljenih smuđeva svake godine preko 10 pa i preko 15 kg koji se tamo redovno ulove rijetko gdje je moguće ostvariti. Ja sam tamo proveo tri dana po nimalo idealnim uvjetima, pa sam imao za mene odlične uspjehe a isto tako u ta tri dana je ulovljeno nekoliko smuđeva od 5-10kg na potezu od par km rijeke.

Terene koje smo mi obilazili i koje ću opisati počinju na 1388km gdje u Dunav ulazi Hulovski kanal i od njega uzvodno do početka velikog zavoja Dunava su sve odlični tereni, obala je na dijelu gdje završava kamen podlokana i Dunav ju cijelo vrijeme urušava ujedno rušeći drveće te samim time radi odlične pozicije za smuđa. Ovdje je potrebno malo upoznati dio po dio obale, posijati malo silikona kako bi se skužilo gdje je šta na dnu, a potvrda da je ovo odlično mjesto je i to na nakon što prođete 5-6km od ušća i nigdje nema usidrenog čamca, ovdje ćete uvijek naći barem 10-tak usidrenih čamaca na malom području.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Nakon što prođete Hulovo i lijevu okuku rijeke dolazite na 1291 i 92km i dio koji se zove Petraš, ovdje se nalazi i otok na našem dijelu Dunava, ulaz u Dunavac, a na uzvodnom kraju otoka ima i 2 velika špornja, ovdje također ima prekrasnih terena i treba vam cijeli dan da pretražite ova 2 km, za razliku od Hulova ovo je malo plići teren, ali i ovdje se ostvaruju brojni ulovi.

Još uzvodnije držeći se cijelo vrijeme naše obale Dunava uz Kopački rit, odlični tereni su i 1394km tzv žuta zemlja, ovdje su tereni vrlo slićni Hulovu, podlokana obala sa urušenim stablima i starim panjevima, malim djelovima utvrđene obale kamenjem, malim zanmljivim špicama i dosta velikom dubinom uz samu obalu. U biti svaki i malo iskusniji smuđolovac prepoznati će dobre terene i uglavnom je i nama bilo tako da što nam se učinilo dobrim, na kraju se takvim i pokazalo. Dalje uzvodno nismo išli a iako mnogi odlaze uzvodno sve do Apatina, pa i dalje prema Batini mislim da nema potrebe jer i ovi opisani tereni su i više nego odlični.

Svi ovi navedeni tereni su pod upravom PP Kopački rit, i potrebna vam je dnevna dozvola koju možete kupiti od samih rendžera parka kada vam dođu u kontrolu, a svaki ribolov na dijelu Dunava uz PP zabranjen je od 01.02 – 01.06 pa vodite računa i o tome prilikom planiranja ribolova tamo.

Čime i kako smo mi lovili tamo

Mi smo imali peh (kao i uvijek) da nas niti ne posluži vrijeme niti vodostaj, došli smo na vrh velikog porasta od 70cm (idealan je period pred porast), koji je i zamutio i ohladio Dunav te nosio veliku količinu lišća i ostalog otpada koji je dosta otežavao ribolov. Osim toga 3 dana je puhao i jaki sjeverni vjetar, a jedan dan prala nas je i ledena kišica. Naravno da turisti ribolovci poput nas planiraju ribolov prema slobodnim danima, koji se rijetko usklade sa povoljnim uvjetima na vodi.

Unatoć tome svemu bili smo i prezadovoljni ribolovom, iako smo išli sami bez vodiča prvi puta u životu na opisane terene (dosad smo lovili na ušću s obale) bili smo oboružani odličnim savjetima i uputama domara Markana i prijatelja Raše (veliko hvala), obišli smo navedene terene i ostvarili lijepe ulove, mi smo lovili isključivo varalicom i to silikoncima, dok su tamo u većini oni koje love smuđa na živi keder ili filet, a ispalo je da smo mi bili i više nego uspješni uspoređujući se s njima.

Chris standing up holding his daughter Elva

Lovili smo štapovima 75gr, špagom Power Pro 10lb i silikoncima 10-15cm na jig glavama od 25-50gr, a savjetujem vam da ponesete dovoljnu količinu jig glavi i silikonaca jer na nekim terenima ih se baš dosta izgubi, a žalim za činjenicom da si jednostavno nisam stigao napraviti jigove sa zaštitom u navedenim težinama, koji bi smanjili gubitke i donijeli sigurno koji ulov više.

Osim pribora pazite i na obuću i odjeću koju ćete koristiti u ovo vrijeme ako se odlučite na odlazak tamo, jer nije nimalo ugodno provesti 10h u čamcu na Dunavu po hladnom vremenu i nedaj bože kiši ili vjetru. Ponesite obavezno i rezervnu odjeću sa sobom u čamac, imajte i prsluke za spašavanje i ostalu obaveznu opremu uvijek sa sobom u čamci zbog vaše sigurnosti i zbog čestih kontrola policije, jer Dunav je ogromna rijeka, plovni put i uvijek treba biti spreman na sve.

I na kraju poštujte rijeku i ljude koji će vas ugostiti, i oni će vam to višestruko to vratiti.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana