NOVOGODIŠNJI KUP TRADICIJA DUŽA OD TRI DESETLJEĆA

4 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Novi rekordi Novogodišnjeg kupa

GAREŠNICA – U subotu 30. prosinca ribolovci iz cijele Hrvatske oprostili su se od stare godine tradicionalnim natjecanjem u lovu ribe udicom na plovak. 32. izdanje Novogodišnjeg kupa okupilo je na jezeru Skresovi rekordan broj natjecatelja, a pao je i rekord kupa. Čak 56 ribolovaca stiglo je u Garešnicu na natjecanje. Poslužilo ih je i vrijeme. Gotovo proljetni, iako prohladan dan, rezultirao je dobrim ulovima za ovo doba godine. Pao je i rekord ovog natjecanja. Prošlogodinji rekord natjecanja, također ostvaren na jezeru Skresovi, 11.425 grama ulova Mensura Rošića iz Murskog Središća, ove je godine oborio Mario Matić iz Sopja, koji je za četiri sata ribolova ulovio 15.170 grama ribe. Tim ulovom Mario je osvojio ovogodišnji Novogodišnji kup.
Glavni ulov na Skresovima bila je babuška, te poneki šaran i usnuli američki somić. Lovilo se gotovo isključivo match tehnikom na otprilike polovici jezera. Trebalo je dosta strpljenja, precizna ruka kod hranjenja praćkom daleko od obale, fini sistem na match štapu i roli, te „dobro oko“ da se uoči i najmanji titraj wagler plovka, kao i brza rekacija i kontra, da se detektira svaki griz i riba spremi u podmetač. Sudački dio posla sa svojim pomoćnicima vagarima odlično je odradio Zlatko Šapina iz Garešnice. Za odličnu organizaciju natjecanja svakako treba pohvaliti Vladimira Severa, inače predsjednika nacionalnog ribolovnog saveza HŠRS-a.

Novogodišnji kup pokrenula je prije tridesetak godina skupina zaljubljenika u rbolov. Riječ je o natjecanju, jedinstvenom zimskom druženju slatkovodnih sportskih ribolovaca u Hrvatskoj. Na inicijativu potpisnika ovih redaka, koji je i osmislio natjecanje, prvi Novogodišnji kup održan je 1990. godine pod kapom tadašnje Zajednice SRD Bjelovar. Natjecanje je organizirala nekolicina entuzijasta i zaljubljenika u sportski ribolov među kojima su bili Darko Turković, Zdravko Hodak, Miro Sever, Josip Hosi, Vladimir Sever i Siniša Slavinić. Osnovna ideja pokretača je bila da i slatkovodni ribolovci dobiju natjecanje, slično onom u podvodnom ribolovu u Malom Lošinju, na kojem bi se uz druženje, ribolov, iće i piće, na kraju (ili početkom) godine oprostili od stare i s lijepim željama krenuli u Novu godinu. Natjecanje je, unatoč usponima i padovima, uspjelo opstati sve do danas, pa čak imati i međunarodni karakter. Jedne godine, naime, na Bjelovackoj u Markovcu Trojstvenom nastupili su i ribolovci iz Bosne i Hercegovine. Taj Novogodišnji kup, održan 2. siječnja 2000. godine mnogi pamte i po otvaranju sezone kupanja, za koju se tog snježnog i hladnog dana pobrinuo jedan poznati ribolovac iz Dervente, koji se poskliznuo i pao u Bjelovacku okovanu ledom. Sa snježnih obala lovio se te godine klen.

Natjecanje je do sada održavano u svim mogućim i nemogućim uvjetima. Po suncu i lijepom vremenu, kiši i snijegu, na vodi pod ledom. Godine 1995. na ribnjaku u Severinu ribolovci su morali prvo probiti rupe u ledu kako bi imali gdje zabaciti. Lovilo se, nekad nešto, nekad puno, a nekad i ništa. Na prvom kupu održanom 1990. na rijeci Česmi nije ulovljena npr. ni jedna riba, pa je pobjednik, Josip Hosi, izvučen „iz šešira“. Prvi Novogodišnji kup održan je po lijepom i sunčanom danu 30. prosinca 1990. godine na rijeci Česmi kod starog drvenog mosta nedaleko Galovca. Nastupilo je 12 ribolovaca i svi su, prije natjecanja, bili uvjereni da će ribolov biti odličan odnosno da će se dobro loviti bijela riba, bodorka, klen ili grgeč, ali poslije tri sata ribolova nitko nije ulovio ni ljuske.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Natjecanje nije održano samo 1991. godine zbog rata i 2020. godine zbog COVID pandemije i „lockdowna“.
Natjecanje se održava svake godine, krajem prosinca (bilo je i tu iznimaka), u pravilu između Božića i Nove godine. Do sada se lovilo širom Bjelovarsko-bilogorske županije, na rijekama, jezerima i ovdašnjim ribnjacma. Od rijeke Česme, stare Česme i Pajinog vira u Narti, preko ribnjaka u Severinu, Tomašu, Pulmanu, Rovišću, potoka i kanala, poput Bjelovacke u Markovcu Trojstvenom i Toplice u Daruvaru… Posljednjih nekoliko godina redovito se održava na jezeru Skresovi u Garešnici, na kojoj može loviti velik broj ribolovaca, a ribički dom ŠRD Ilova Garešnica pruža potrebnu logistiku. Uglavnom interes za ovo natjecanje je iz godine u godinu sve veći. Dok je na prvom kupu nastupilo samo 12 ribolovaca, godine 1992. na zaleđenom potoku Bjelovacka tek troje, broj sudionika je iz godine u godinu rastao s manjim oscilacijama (14-20), da bi 2015. skočio na 47, pa 2017. na 54 odnosno ove na čak 56 natjecatelja. Rekord Novogodišnjeg kupa, što se ulova tiče, je 15.170 grama, ostvaren 2023. godine na jezeru Skresovi.

Godine 1990., kada je natjecanje pokrenuto, bilo je to jedinstveno i koliko nam je poznato jedino takvo zimsko natjecanje slatkovodnih ribolovaca u tadašnjoj Jugoslaviji i Hrvatskoj. Posljednjih godina sve je više zimskih natjecanja, od raznih božićnih i novogodišnjih kupova u lovu ribe udicom na plovak u Hrvatskoj, ali prvi, bjelovarski, i dalje ima jedinstvenu povijesnu težinu i značaj.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana