INTERVJU MARIJANA MUTAK

6 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: ARHIVA OBITELJI MUTAK

Marijanina svjetska bronca zlatnog sjaja

ZAGREB – Nema sumnje Marijana Mutak najuspješnija je hrvatska ribolovka kada je riječ o lovu ribe udicom na plovak. Marijana je ove godine sa klupskim kolegicama iz ŠRK Drava Donji Mihaljevac na državnom prvenstvu osvojila treće mjesto, a s reprezentacijom na svjetskom prvenstvu u Srbiji zlatnu medalju. Osim naslova svjetske ekipne prvakinje, Marijana je osvojila i treće mjesto na svijetu u pojedinačnoj konkurenciji. Marijanina svjetska bronca zlatnog sjaja druga je hrvatska ženska pojedinačna medalja na svjetskim prvenstvima. Prije deset godina ženska reprezentacija Hrvatske osvojila je u Sloveniji na svjetskom prvenstvu drugo mjesto u ekipnom poretku nacija, a Matea Minanov bila je tada viceprvakinja svijeta pojedinačno.

Marijana Mutak mlada je natjecateljica pred kojom je velika karijera. Studentica je na petoj godini Učiteljskog fakultetu u Zagrebu (učiteljski studij s njemačkim jezikom). Trenutno zato uglavnom boravi u Zagrebu. Nastupa za ŠRK Drava Donji Mihaljevec.

U ribolovu je od malih nogu. U taj čarobni svijet uveo ju je tata Marijan.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

S natjecateljskim ribolovom sam krenula u šestoj, sedmoj godini života, a u svijet ribolova me uveo moj tata Marijan Mutak. Nije me samo uveo, već me i podučio svemu što danas znam o ribolovu. On mi je od samog početka stvorio ljubav prema ribolovu, priča nam ova vedra, valjda uvijek nasmijana djevojka.


PR: Koji su ti do sada najbolji rezultati na natjecanjima (koje najradije pamtiš)?

Jedan od boljih rezultata kojeg se rado prisjetim je Memorijalni kup Ljiljane Minanov 2022., gdje sam osvojila prvo mjesto sa 17.500kg deverike upecane tehnikom match na jezeru Ontario. Također, 2021. na istom kupu osvojila sam prvo mjesto sa 10.200kg deverike upecane istom tehnikom i na istom jezeru.

PR: Koliko puta si do sada osvajala naslove prvakinje Hrvatske?

Naslov prvakinje Hrvatske sam do sada osvojila šest puta. Prvi puta je bilo ekipno prvo mjesto 2010. na Kupu Hrvatske za kadetkinje u Garešnici. Zatim 2013. ekipno prvo mjesto u Ludbregu na Kupu Hrvatske za kadetkinje te na Kupu Hrvatske u Novakovcu 2016. za juniorke. Godine 2018. sam osvojila naslov prvakinje Hrvatske u pojedinačnom plasmanu lige seniorki te se kvalificirala na SP u Južnoj Africi na koje se nažalost ipak nije išlo zbog financija. Godine 2021. sam po prvi puta sa svojim sadašnjim klubom „Drava“ Donji Mihaljevec i svojim prijateljicama Sarom Strbad i Natalijom Maglov te kapetanom ekipe Željkom Strbadom osvojila naslov prvakinje Hrvatske, prije toga sam naslov prvakinje osvajala u drugim klubovima. Dakle, 2021. godine osvojila sam naslov prvakinje Hrvatske sa svojom ekipom na Kupu Hrvatske u Banovoj Jaruzi, a 2022. u ligi seniorka.

PR: Koliko puta si nastupila za reprezentaciju Hrvatske i gdje?

Do sada sam za reprezentaciju Hrvatske na svjetskim prvenstvima nastupila pet puta i to 2013. u Francuskoj (U-15), 2016. u Portugalu (U-20), 2017. u Irskoj (U-20), 2021. u Nizozemskoj (SP seniorke) i 2023. u Srbiji (SP seniorke).

PR: Najbolji rezultati u karijeri su ti prvo mjesto s reprezentacijom i treće pojedinačno na SP u Srbiji. Kako si lovila na svjetskom? Što je bilo presudno za ovakav odličan plasman i osvajanje bronce?

Chris standing up holding his daughter Elva

Na SP-u u Srbiji sam direktašem lovila kedera. U pet dana treninga isprobavale smo različite tehnike. Međutim, kapetan i trener reprezentacije Marijan Mutak i Anđelko Pregiban su odlučili da je lov kedera dobitna kombinacija, što se takvom i na kraju pokazalo. Smatram da je za ovakav rezultat bilo presudno više faktora. Kao prvo imali smo kapetana i trenera koje si svaka ekipa može samo poželjeti. Radili su dan i noć oko hrane i mamaca, kroz cijeli tjedan treninga razradili taktiku, dakle sve su promislili. Čak je trener Marijan Mutak u lipnju otišao na stazu pogledati kako reprezentacija Srbije tamo lovi. Uz sve to su nas bodrili i vjerovali u nas. Dakle, dobra priprema je bila isto ključna. Zatim moram istaknuti da je veliku ulogu igrao i moj zaručnik Toni koji također došao u Apatin i bio mi ogromna podrška. Također, pomagao je oko priprema gdje god je pomoć bila potrebna. Svaki dan na treningu i na oba dana natjecanja me motivirao, bodrio, vjerovao u mene te nije dopustio da mi koncentracija padne. Osim toga je presudio i moj trud, volja, želja i ustrajnost.

PR: Kojim si priborom lovila? Reci koju riječ i o o tehnici i taktici na SP?

Lovila sam direktašima dugim od 3-5 metara. Taktika na SP-u je bila uloviti što više kedera u četiri sata. Dakle, nije bilo stajanja ili mijenjanje tehnike ribolova. Trebalo je što više kedera uloviti u tih četiri sata ribolova. Nahranile smo na šteku na dno tokom početnog hranjenja kako ne bi dopustile da sva riba ode ostalim natjecateljicama. Međutim tokom natjecanja je bilo bitno, što više hraniti kederskom hranom i crvima i ne popustiti sa brzinom.

PR: Koju tehniku ribolova inače najviše preferiraš?

Zapravo volim sve tehnike. Stvarno ne znam koju bih izdvojila. Smatram da je svaka tehnika zanimljiva. Tako da volim loviti sa direktašem, štekom i sa matchom. Jedino kada bih baš preferirala neku tehniku to bi bilo ovisno o vodi na kojoj se lovi.

PR: Koje vode – staze najviše voliš i zašto?

Od voda, odnosno staza, volim loviti u Žabniku. Odlična je za lov ili trening sitne ribe s direktašem. Također, jako mi je zanimljivo loviti na kanalu u Svetoj Mariji. Volim taj osjećaj kada zagrize riba i kada se izvadi na šteku. Draga mi je i staza Ontario za lov ribe na match. Na Banovoj Jaruzi je također lijep ribolov štekom i užitak mi je tamo loviti.

PR: Kako ste prošli ove godine u ženskoj ligi za prvenstvo Hrvatske?

Ove godine smo Sara Strbad, Patricija Cikuš i ja osvojile treće mjesto ekipno.

PR: Planovi za sljedeću godinu?

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Planovi za sljedeću godinu su definitivno adekvatno se pripremiti za SP za žene koje će se 2024. godine održati u Portugalu. S obzirom da sam na SP-u u pojedinačnom plasmanu osvojila broncu, za iduću godinu imam direktan plasman na SP u Portugalu. Sigurna sam da ćemo se potruditi i dati sve od sebe kako bi pokušali obraniti naslov. Također, u planu su dobri rezultati u ligi seniorka i na Kupu Hrvatske.

PR: Treniraš li puno tijekom godine?

S obzirom na fakultetske obaveze i do sada dosta vikenda koji su bili rezervirani za natjecanja, trenirala sam koliko je bilo moguće. Obično bi trenirala prije natjecanja na stazi gdje bi se održavalo natjecanje. Međutim, smatram da ću za iduću godinu definitivno pojačati s treningom s obzirom da imamo titulu za obraniti.

PR: Imaš li vremena za slobodni ribolov? Kuda i gdje onda ideš?

Naravno, za slobodan ribolov uvijek ima ponešto vremena. Mjesto za slobodan ribolov ovisi o tehnici kojom ću loviti. Međutim kako mi je zaručnik iz Dalmacije, u zadnje vrijeme često odemo u slobodno vrijeme negdje na obalu loviti morsku ribu. Jedno vrijeme sam se čak i bavila morskim sportskim ribolovom i nekoliko puta prisustvovala na natjecanjima.

PR: Najbolji rezultat do sada (ulov) na nekom natjecanju?

Najbolji ulov je definitivno bio na već spomenutom Memorijalnom kupu Ljiljane Minanov na kojem sam 2022. na match ulovila 17.500 kg deverike.

PR: Što bi izdvojila iz dosadašnje karijere?

Izdvojila bih to kako u svojoj karijeri vidim napredak. Vidim da su se tolike godine iskustva, bavljenja i učenja isplatile. Također uz sve uspjehe bih izdvojila i prijateljstva koja sam stekla kroz ovaj sport. Upoznala sam mnoštvo divnih ljudi i stekla prijateljstva za cijeli život, jer sport prije svega spaja različite ljude čak i iz svih krajeva svijeta.

PR: Poruka za kraj.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Za kraj bih htjela zahvaliti tati, svom zaručniku, mami i sestrama, bakama i djedovima što su mi uvijek podrška. Također i svojem klubu, curama iz ekipe i kapetanu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana