NOVE KNJIGE – PRIKAZ

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Fenomenalna knjiga o podustu

Leskovčanin Bratislav Kodalović, pravnik po struci, veliki je zaljubljenik u sportski ribolov, a prije svega u ribolov mrene i podusta. Život je posvetio ribolovu upravo na ove dvije vrste riba i postao i više nego stručnjak za njih. Svoje višedesetljetno životno iskustvo u ribolovu na mrenu i podusta, kao i znanje iz stručne literature pretočio je do sada u dvije veoma uspješne knjige: „Mrena“ i „Skobalj“. Zapažene članke o ribolovu na ove ribe objavljivao je i objavljuje u nizu ribolovnih i drugih listova u Srbiji. Više godina je uređivao rubriku o lovu i ribolovu u lokalnim novinama „Naša reč“ u Leskovcu. Osim nastojanja da, kroz svoje tekstove i stručne istupe popularizira sportski ribolov, zaslužan je i što su zakonski zaštitićeni podust i mrena na vodama Srbije. Njegov višedesetljetni apel i angažman urodio je plodom 2009. godine, kada je u Nardebi o lovostaju uvedena i zaštita podusta (skoblja), što se tiče lovostaja i minimalne mjere (20 cm) na vodama Srbije.


Knjiga „Skobalj“ doživjela je ove godine svoje drugo izdanje, a Kodalović se potrudio da ona bude znatno dopunjena i proširena novim saznanjima o podustu (tintašu, bojniku) odnosno skoblju kako ovu ribu nazivaju u Srbiji.

Za sportske ribolovce ova riba predstavlja najveći izazov i najveću enigmu, a ako bi smo rangirali plovlaroše po znanju i veštini, skobljašima bi pripalo ubedljivo prvo mesto., kaže Kodalović.
Knjiga „Skobalj“ je više nego običan praktični priručnik o ribolovu podusta. Na više od 200 stranica, čitatelj u svijet ribolova podusta kreće s odlomkom o povijesti (sportskog) ribolova, potom ga autor upoznaje s podustom, njegovom biologijom, obitavalištem i životnim navikama (staništem, razmnožavanjem), a onda kreće u otkrivanje svijeta mamaca i primame za ribolov podusta, od onih klasičnih, ponekih već i prepuštenih zaboravu povijesti, do modernih vezanih uz ribolov hranilicom, plovčenjem odnosno bolognese tehnikom na velikim i malim rijekama u poglavlju o priboru i ribolovu podusta. Crteži tradicionalnih načina i tehnika primamljivanja, kao i sistema za ribolov u različitim uvjetima i tehnikama ribolova obogaćuju ovu vrijednu svevremensku knjigu. Knjiga ima trinaest poglavlja, među kojima su i ona vezana uz zaštitu podusta kao vrhunske sportske ribe, a ne nikako korova, kako ga vole okarakterizirati i neki „sportski“ ribolovci u Hrvatskoj. Ribe koja je važna karika u životnom (hranidbenom) lancu svake rijeke, a što se sportskog ribolova tiče izvrsna sportska riba, koja daje puno zadovoljstva, ali svojom lukavošću od ribolovca traži vrhunski pristup, ako je želi uloviti, a potom i pustiti, odnosno zadržati samo zakonom dozvoljen broj komada. Brojni recepti na kraju knjige za pripremu podusta otkrivaju ovu ribu i kao odličnu deliciju.

Uglavnom, riječ je o vrijednom izdanju, ne samo za ribolovce Srbije, već i za čitatelje s cijelog područja nekadašnje zajedničke zemlje, koje povezuju jezici istog izvorišta. Knjiga je napisana na srpkom jeziku, latiničnim pismom, tečno i literarno priemčivo, pa kada se jednom krene s čitanjem, ne prestaje se do zadnje stranice. O tome koliko je riječ o vrijednom izdanju koje je zabilježilo tradicionalne načine sportskog ribolova na podusta (klasične dubinske i na „postavu“), ali i najnovije „moderne“ tehnike, na plovak (plovčenje bolognesom i direktašem) i sa hranilicom na dnu (feeder), ne treba trošiti riječi.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana