SVJETSKO PRVENSTVO U RIBOLOVU PASTRVA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Talijani najbolji na svijetu

KLANJEC (26. i 27. 3. 2023.) – Na 29. Svjetskom prvenstvu nacija i 10. Svjetskom klupskom prvenstvu u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama uvjerljivo najbolji su bili talijanski ribolovci. U konkurenciji samo četiri nacionalne reprezentacije Talijani su naslov svjetskih prvaka osvojili sa 12 bodova. Njihovi reprezentativci imali su prvog dana natjecanja na rijeci Sutli sektorski skor 1-1-1-4, a drugog dana 1-1-1-2. S ukupno ulovljnih 128 pastrva. Drugo mjesto osvojila je reprezentacija Francuske sa 20 bodova, a treće Bugarske sa 23 boda. Hrvatska reprezentacija osvojila je četvrto mjesto sa 25 bodova. Treba reći da su hrvatski reprezentatuivci prvog dana imali dva boda prednosti i držali treću poziciju s dva boda prednosti ispred Bugara, koju su na žalost ispustili drugog dana. Dok se prvog dana na Sutli lovilo po kiši i vjetru, ali po dobrom vodostaju i na bistroj rijeci, drugog dana se lovilo po mutnoj i narasloj, brzoj vodi, koja je bitno otežala ribolov.

Na svjetskom klupskom prvenstvu ove godine je nastupilo šest ekipa. Pobjedila je talijanska ekipa ASD Pescatori Montello, dok je hrvatski predstavnik, ekipa „Hrvatsko zagorje“ osvojila peto mjesto.

U pojedinačnom poretku naslov svjetskog prvaka ponio je Talijan Luca Benedetti s dvije sektorske pobjede i 70 ulovljenih riba. Najbolje plasirani hrvatski reprezentativac bio je Boris Grubić s osvojenim 20. mjestom s 12 bodova (2 – 10) i 18 ulovljenih riba.

ŠRS Krapinsko zagorske županije odlično je odradio domaćinstvo ovog prvenstva, s izvršnom direktoricom SP Ljerkom Kahlinom na čelu, pa su dobili sve čestitke Claudia Mateollia, predsjednika svjetske ribolovne federacije za slatkovodni ribolov (FIPSed). Svi sudionici prvenstva i glavni sudac Dražen Stipetić, sa svim sucima (sekorskim i startnim) odlično su odradili svoj dio posla, pa nije bilo primjedbi. Uglavnom Hrvatska i Hrvatskog zagorje predsatvili su se u odličnom svjetlu, od otvaranja do završne ceremonije proglašenja najboljih na kojoj su bili brojni uzvanici iz svijeta ribolova, te predstavnici gradskih, općinskih i županijskih vlasti.

Sljedeće godine svjetsko prvenstvo nacija i klubova održat će se u Italiji, gdje se u disciplini ribolova pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama natjeće desetak tisuća ribolovaca podijeljenih u više rangova i liga, pa zato ne treba čuditi što su Talijani jedni od najboljih ribolovaca svijeta u ovom ribolovu, uz Francuze, Bugare, gdje je ribolov prirodnim mamcima, kao u još nekim zemljama, dozvljen na određenim vodama. Sudionici prvenstva izrazili su nadu da će se već dogodine u Italiji povećati broj zemalja odnosno reprezentacija koje nastupaju u ovoj disciplini, s obziorm da je od prvog SP, kada je nastupilo petnaestak reprezentacija na SP nacija ova brojka spala na četiri zemlje.

POJEDINAČNI POREDAK NA SP HRVATSKIH RIBOLOVACA: 20. Boris Grubić, Hrvatska, 12 bodova / 18 riba, 25. Saša Borošić, Hrvatska 14/18, 26. Anđelo Orač, Hrvatsko zagorje, klub 14/22, 28. Zlatko Poparić, Hrvatska 14/23, 29. Marko Minanov, Hr. zagorje 15/15, 33. Darko Pažulić, Hr. zagorje 19/9, 47. Siniša Slavinić, Hrvatska 10/6 – lovio samo drugi dan, 49. Željko Kljajić, Hrvatska 10,5/3 – lovio samo prvi dan, 51. Dušan Petković, Hr. zagorje 11/7 – lovio samo prvi dan, 52. Darko Jurešić, Hr. zagorje 11/3 – lovio samo drugi dan.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana