SVJETSKO PRVENSTVO U RIBOLOVU PASTRVE PRIRODNIM MAMCEM NA BRZIM VODAMA

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Talijani i dalje ne dodirljivi

CASTEL SAN NICCOLO (4. – 7. 4. 2024.) – 30. jubilarno svjetsko prvenstvo u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama za nacije i 11. Svjetsko klupsko prvenstvo okupilo je u organizaciji svjetske ribolovne federacije za slatkovodni ribolov FIPSed dvanaest ekipa i reprezentacija. Šteta što ovo natjecanje nije, kao nekih ranijih godina, okupilo petnaestak zemalja, kako je bilo nekih ranijih godina.

No, što je tu je. Ove godine prvenstvo je održano na rijeci Solano u srednjevjekovnom gradiću Arezzo u srcuToscane. Prelijepi teren za ovakav način ribolova oduševio je sve, a kako saznajemo ovdje bi se trebalo održati i svjetsko prvenstvo u spin ribolvu pastrve umjetnim mamcem s obale za koju godinu. Što se tiče ribolova prirodnim mamcem (camolom i gujavicom) lovila se ove godine potočna pastrva prelijepih pijega i boje tijela i naravno odmah je puštana natrag. Prvenstvo je proteko u dominaciji Talijana i talijanskih ekipa. Reprezentacija Italije je u poretku nacija bez problema, superiorno ovojila naslov svjetskih prvaka i to po trideseti put. Talijanski reprezetativci su u dva dana uknjižili dva puta po četiri sektoske pobjede i s ukupno 8 bodova osvojili su naslov svjetskih prvaka. Drugo mjesto osvojila je reprezentacija Francuske sa 19 bodova. Tek je nešto neizvjesnija borba bila za treću poziciju. Dok su prvog dana Bugari tek za bod uspjeli nadmašiti hrvatsku reprezetaciju, drugi dan su hrvatski natjecatelji krajnje loše odlovili i na kraju su morali prepustiti postolje Bugarima i zadvoljiti se četvrtom pozicijom.

U pojednačnoj konkurenciji naslov svjetskog prvaka osvojio je s dva sektorska plasmana talijanski natjecatelj Adriano Rosso, član ekipe ASD Granda F.C. Roso je ukupno u dva dana ulovio 108 komada pastrva. I drugo i treće mjesto su osvojili talijanski predstavnici Brunomario Sino sa 3 boda (1-2) i Marco Leoca također s 3 boda (2-1).
Najbolje plasirani hrvatski predstavnik je bio Zagrepčanin Anđelo Orač koji je osvojio 33. mjesto na svijetu sa 18,5 bodova (8-10,5) i 39 ulovljenih riba, dok su ostali hrvatski reprezentivci bili: 39. Boris Grubić 21 bod (10-11) i 29 pastrva i 42. Zlatko Poparić 23 boda (12-11) i 21 pastrva. Saša Borošić je lovio samo drugi dan i sa 12 sektorskih plasmana i 10 riba ukupno je osvojio 52. mjesto na svijetu, dok je Marko Minanov bio 53. na svijetu sa 12 bodova i 6 riba (lovio je samo prvi dan). U vodstvu hrvatske reprezentacije bili su Darko Jurešić, Siniša Slavinić i Dušan Petković.
Spomenimo da je u prvnstvu klubova naslov svjetskih prvaka ponio talijanski klub Valle Imagino con Scuola di Pesca sa 18 bodova, ispred kluba Valle San Martin ASD Italija sa 19 bodova i ASD Pescatori Montello Italija sa 23 boda. Najbolje plasirani francuski klub tek je na petoj poziciji.

Chris standing up holding his daughter Elva

Dogodine svjetsko prvestvo nacija i klubova u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama održat će se u Bugarskoj, u Devinu na istoimenoj rijeci.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana