Krapina-štupseraj po zagorski

7 min read

PR / Broj 35 / Veljača / 2011.

Piše: Matija Kraševac

Štupseraj uživa kultni status među svim ribolovcima plovkarošima, dobro je poznato koliko su podusti (štupseri) lukave i teško uhvatljive ribe. Istina, ima dana kada ih možete uloviti mnogo bez obzira na mamac kojim lovite, duljinu predveza, veličinu udice i svoje iskustvo ili neiskustvo, ali ti dani su rijetki. Da bi se nalovili štupsera, u dane kada ne primaju na sve i svašta, trebate uložiti puno truda i znanja, a prije svega trebaju vam godine iskustva u zimskom ribolovu tih lukavih stanovnika naših rijeka.

Nekad bilo sad se spominjalo

Glavno okupljalište zagorskih štupseraša je na rijeci Krapini kod mosta u Hum Lugu. Tereni ispod i iznad mosta su naposjećeniji ribolovni tereni u Zagorju tijekom zimskih mjeseci. Ima dana kada ima toliko ribolovaca da ćete teško naći mjesto za ribolov. Kada je tako znate da štupseri dobro primaju, no ove godine rijetka je to slika. Ribolovaca ima, ali ne kao prijašnjih godina, isto kao i ribe. Moja prva sjećanja o štupseraju na Krapini podsjećaju me na vremena kada se lovilo i preko 30 štupsera po ribolovu, ali ti dani su sada tek lijepa uspomena. Krapina može biti vrlo izdašna ribolovna destinacija, ali ima dana kada ni najveći majstori zagorskog štupseraja neće uloviti ništa. Štupseri ulaze u Krapinu iz rijeka Save tijekom jesenskih mjeseci za vrijeme visokih voda i zadržavaju se tu do ožujka ili travnja, a onda se vraćaju u Savu. Zbog visokih ovojesenskih vodostaja svi smo se nadali obilju ribe, ali prirodni procesi i navike riba često ne funcioniraju po ustaljenim pravilima, a i prekomjeran izlov je učinio svoje. Na žalost „ulovi i pusti“ filozofija je još uvijek u povojima, ali generacije mlađih ribolovaca bude nadu u bolje dane. Da bi postali dobar štupseraš nema boljeg recepta nego upijati znanje od starijih i iskusnijih, a ako želite uloviti štupsere na Krapini ne možete pogriješiti ako u ribolov odete sa Ivicom Grabušićem. Dugo već dogovaramo ribolov na Krapini, ali uvijek se umiješa viša sila i pokvari nam planove. Razgovarali smo prije nekoliko dana da čujem informacije iz prve ruke, nažalost nije bilo dobrih vijesti. Ribe ima, ali manje nego inače i svaki ribolov je lutrija. Štupseri su rijetki, ali veliki, slušam o ulovima čak i do 2 kg i moram priznati da mi to daje posebnu volju za ribolovom. Ubrzo pada dogovor, nalazimo se u subotu kod mosta u Hum Lugu u 9 ujutro.

Izbor pozicije je vrlo bitan

Sve pozicije su slobodne što nikako nije dobar znak, znači da štupseri ne primaju, ali tko ne lovi neće ni uloviti. Spuštamo se oko 200 metara ispod mosta i smještamo na poziciju na kojoj Ivica obično lovi. Vodostaj je niži nego obično, a dubina na lovnom mjestu se kreće od 1,5 metra na početku prolaza, a nakon prolaza od 10 metara dubina se smanjuje na 1 metar te upravo tu treba očekivati grizeve. Voda je blago zelenkasta i dosta bistra, pravi zimsku ugođaj. Ako u ribolov ne odete sa nekim tko dobro poznaje vodu i tko će znati odabrati pravu ribolovnu poziciju s obzirom na ribolovne i vremenske uvjete morat ćete imati puno sreće da nešto ulovite. Ivica je u ribolov ponio bolognese i match. Ovo je otvorena pozicija bez puno drveća i granja pa će biti moguć ribolov bolognesom, ali match uvijek treba ponijeti jer na mnogim pozicijama ribolov dugačkim bolognesima nije moguć zbog krošnji drveća.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Rijeka Krapina kod Hum Luga

Područje oko mosta u Hum Lugu je napoznatiji zagorski zimovnik riba..Ovdje se možete naloviti štupsera, šnajdera, žutooki, plotica i klenova. Ali ne grize uvijek sve tako da smo ovog puta uspjeli prevariti samo štupsere. U toplijim mjesecima možete uloviti i šarane, babuške,somove, štuke..Manje više sve slatkovodne vrste riba. Za vrijeme toplijih dana poželjno je sa sobom ponijeti i mamce poput glisti, kukuruza ili pšenice jer keder zna onemogućiti ribolov crvima. Hum Lug se nalazi samo nekoliko minuta vožnje od centra Zaboka, a ako krenete iz Zagreba autoputom tamo ste za pola sata. Za sve informacije i nabavu dnevne dozvole možete se obratiti gospodinu Darku Hrastinskom na broj mobitela 098 357 730 koji prodaje dozvole u autopraoni Blic (kod benzinske Tifon).

Priprema za ribolov

Pribor kojim Ivica lovi je bolognes Shimano Catana(6m) i rola Okuma Epix s namotanim najlonom Milo Krepton promjera 0.14 mm. Plovak je bačvastog oblika- 1,5 grama, glavna grupa olova nalazi se na 25 cm od predveza, a tri olovnice no.10 razvučene su u pravilan logaritam do predveza. Predvez je dugačak 15-20 cm i izrađen je od flourkarbonskog najlona Milo Ghost promjera 0.12 mm s udicom Milo Seria A broj 18. Dubina je lovnom mjestu je tek 1,5 m pa će početno hranjenje biti minimalno s tek tri kugle hrane i dvije tri praćke crva. Hrana koju je Ivica pripremio je vrlo jednostavna, sastoji se od TTX-a, razmočenog kruha i krušnih mrvica uz dodatak Sensas Fonda. Početno hranjenje je uz samu obalu. Ivica je dubinu podesio tako da se cijeli predvez vuče po dnu.

Početak iz snova

Ivica zabacuje nekoliko metara od obale i pušta plovak da slobodno putuje nošem blagom strujom, a onda ga zaštopava malo jače i zadržava iznad same hrane, plovak je zatitrao, a nakon toga i dvaput poskočio..Ivica zateže, a bolognes se savija, međusobno smo se u nevjerici pogledali i glasno nasmijali. Bolje nije moglo početi, prvi prolaz i već imamo ribu. Oprezno zamaranje, ipak je to prva riba, i uskoro štupser od pola kilograma pokazuje prve znakove umora. Fotografiranje i Ivica pušta štupsera natrag u Krapinu. Kada je osjetio da je slobodan štupser je tako brzo otplivao da je hladna voda poprskalo Ivicu preko cijelog lica..Uslijedio je šok zbog hladne vode, a onda osmijeh od uha do uha. Bitno je zamaranje i puštanje ribe izvesti što diskretnije kako se nebi poplašili ostali štupseri. Dubina je mala, voda bistra, a voda odlično prenosi sve vibracije i zvukove koji nastaju na obali.. Oduševljeni što smo ulovili ribu tako brzo, mi smo to zaboravili pa nam se to vratilo tako što idućih pola sata nismo dobili ni griza.

Bitno je ne odustati

Usprkos tome bitno je stalno prihranjivati, pa svakih nekoliko minuta Ivica praćka petnaestak crva nekoliko metara uzvodno.. Uspornost se uvijek isplaćuje te slijedi griz. Riba je veća nego prije, ali se nakon pola minute borbe otkačuje, a nama ostaje žal što ju barem nismo vidjeli na površini vode. Grizevi štupsera su jako diskretni i očitavaju se tek laganim poskakivanjem ili titranjem plovka, a puno rijeđe potapanjem, zato treba zatezati na svaki, pa i najmanji neočekivani pomak plovka. Bitno je da je on bude istempiran savršeno, tako da iznad površine vode viri samo antena, a ne i dio tijela plovka. Često se dogodi da plovak na trenutak zastane i dalje krene normalno, a to štupser primi mamac i onda se pusti sa strujom. Baš kad smo se Ivica i ja raspričali o načinima na koji štupseri primaju mamac, uslijedio je novi griz. Izgleda da se radi o većoj ribi jer se čvrsto drži dna i čak odmata najlon sa role..U sebi se nadam kapitalcu preko kilograma, ali uskoro je uslijedilo razočaranje jer se opet radi o štupseru od pola kile, ali „haklanom“ za trbušnu peraju. Znači da ribe ima, ali ona ne prima. Ivica povećava dubinu za 20 cm tako da se i dio logaritma vuče po dnu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Poznato je da se štupseri hrane sa dna, zbog specifično oblikovanih usta. Povećanje dubine nam uskoro donosi još grizeva i još štupsera, već smo ulovili 6-7 komada i možemo biti više nego zadovoljni jer ostali ribolovci koji su u međuvremenu pristigli imaju tek jednog ili dva. Bitno je napomenuti da je Ivica cijelo vrijeme održavao pravilan ritam hranjenja crvima i to je očito nagrađeno dobrim ulovom. Odlučili smo ne koristiti čuvaricu jer u tako plitkoj vodi, kada se ribe love nedaleko od obale, ribe u čuvarici stvaraju dodatne vibracije koje plaše ostale štupsere koje pokušavamo prevariti.

Ivica, daj da i ja maznem jednog

Za kraj nagovaram Ivicu da mi posudi bolognes za koji prolaz i uskoro se i ja upisujem sa štupserom od 40 deka…Zadovoljan sam, ali moram priznati i malo razočaran jer nismo uspjeli uhvatiti nijednog štupsera preko kilograma kojem smo se nadali. Lovili smo na crve, a pokušali i na pahulju kruha, tradicionalni mamac za štupsere, ali ovog puta bez uspjeha. Teško je reći na što zagorski štupseri primaju bolje, svaki dan je specifičan, jedanput bolje razultate daju crvi, drugi put kruh. Iz dosadašnjih iskustava mogu reći kako na crve možete uloviti više štupsera, ali manjih, dok ćete na kruh uloviti manje komada količinski, ali će oni biti veći. Ista stvar je sa predvezima, ponekad je bolje loviti na dulji predvez, i s olovima rastegnutim u logaritam, a nekada je ribolov uspješniji sa kratkim predvezima i grupom olova odmah iznad predveza. Kada vam pristup nije uspješan, mijenjajte ga, eksperimintirajte s novim stvarima, mamcima i sistemima jer tako ćete uloviti ribu više i steći iskustvo koje poslije možete iskoristiti na natjecanjima ili kako bi podučili mlade ribolovce. U svemu tome poštujte prirodu, prije svega ribe i uživajte u svakom tako provedenom trenutku.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana