PR / Broj 37 / Travanj / 2011.

U rano proljeće šarani se vrlo često mogu dobro loviti «zig-rig» sistemom i, što je najzanimljivije, on radi kad skoro ništa drugo ne…

Piše: James Armstrong
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Šarani u bunilu

Šarane koji su još pomalo u bunilu nakon «dugih zimskih snova», proljeće je pomalo zateklo i s dolaskom topline svakim danom postaju sve više i više aktivni. Međutim, zahvaljujući različitim uvjetima na vodi, kao što su tlak zraka i vrijeme, postoje dugi vremenski periodi kad oni najviše vremena provode u srednjim slojevima vode. Posljedica toga je u pravilu vrlo loš ribolov, pogotovo ako se on bazira samo na dnu. Ova se postavka posebno odnosi na duboke vode kojima je potrebno puno više sunca i toplog vremena da bi se zagrijale. Baš je to pravo vrijeme za lov zig-rigom, da budem iskren, kad osobno lovim na svim dubljim vodama, obavezno je na jednom štapu zig-rig.

Uspjeh na šljunčari

Negdje baš u ovo vrijeme, na šljunčari Peterborough, koju sam redovito pohodio, voda je bila izuzetno bistra i hladna, kao i vrijeme. Praktično je na cijeloj vodi, sve do sredine ožujka, bio ulovljen samo jedan šaran i ribolov je, najblaže rečeno, bio slab. Kako baš nitko nije imao ribu, a svi su lovili isključivo dubinskim sistemima, pretpostavio sam kako su šarani u srednjem sloju vode i uopće ne silaze na dno. I bio sam u pravu, bili su!

To popodne sam izrezao poveći valjkasti komad crne spužve i postavio ga u srednji sloj vode. Nagrada mi je vrlo brzo stigla u vidu strašno lijepog špigla teškog devet kilograma. Ova lijepa riba pokazala se kao prvi pravi vjesnik dobre sezone i dala mi je puno samopouzdanja da nastavim i dalje loviti ovom proljetnom ubojitom taktikom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Crno i žuto

Mamci za lov zig-rig sistemom moraju biti jako plovni (da snažno dižu udicu prema površini) i trajni u vodi (da ne gube na plovnosti) i tu vam odlično mogu poslužiti sve vrste različitih pjena za imitiranje mamaca. Ja obično koristim crnu i žutu, ovisno o količini svjetla u ribolovu. Jednako tako mi je važan detalj, da li su se pojavile muhe, jer je u tim situacijama, svakako moj izbor crna boja. U brojnim situacijama je najbolja njihova međusobna kombinacija.

Posebne situacije

Ribolov sistemom zig-rig se može prilagoditi različitim situacijama u kojima se ribolovac može naći. Tako na primjer, ako lovite u travi, treba cijeli sistem montirati na olovni klip kojem je prethodno skraćena kukica na koju se postavlja olovo. Na taj način se olovo nakon poteza samo oslobađa sistema, a da biste sve što lakše zabacili, najbolje je sve dobro zavezati s PVA.

Tuba na udici

Predvez uvijek vežem od što tanjeg Kruiser Control najlona (optimalan je onaj nosivosti 8 lb) i na njega vežem Mixa udicu broj 8 ili 10. Mixa udice su fantastično oštre i specijalno dizajnirane za ribolov na površini. Da bi sistem što bolje funkcionirao, preko ušice udice uvijek navučem malu silikonsku tubu, kako bi najlon imao optimalni kut i kako bi udica po ribljem potezu precizno ubadala u usta.

Zabacivanje

Čini mi se izuzetno važno upozoriti vas kako se ovaj sistem vrlo rado prilikom zabacivanja omota oko olova. Kako biste to spriječili, trebate postaviti malu tubu na vrtilicu. Tako ćete spriječiti dulji predvez od najlona da se spetlja za vrijeme zabacivanja. Ako vam u proljetnom ribolovu ne ide i nikako na dnu ne možete dočekati potez, zašto ne pokušati loviti zig-rig sistemom? Nije ga komplicirano napraviti, nije ga teško zabaciti, a može u konačnici vrlo lako pretvoriti neuspješan ribolov u uspješan!

Kako zavezati zig-rig?

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana