PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Kako i od čega izraditi mix za boile

Piše: Željko Spasić

Osnova svake boile je, naravno, mix. Naizgled vrlo jednostavna stvar, a zapravo složena i vrlo važna. Znamo da postoje četiri osnovne vrste mixa, HNV ili visokoproteinski mix, fish mix, bird mix i atraktor mix ili 50/50. HNV je naziv koji unosi dosta zabune u razgovorima o boili. Danas mnogi fish mixevi uz naziv imaju i naziv High Nutritional Value i doista, oni su tako složeni da imaju visoku nutritivnu vrijednost. No, naziv HNV je ostao kao naziv za visokoproteinske boile, bazirane na mliječnim i biljnim proteinskim brašnima, koja sadrže 8o% do 96% proteina. Izbor mixa ovisit će o mnogim elementima ribolova koji planiramo. Ovisi o godišnjem dobu, o vodi na kojoj lovimo, o prirodnoj hrani u njoj, o duljini ribolova i o pritisku drugih ribolovaca. Tek kada riješimo dilemu koju vrstu mixa koristiti, fish, bird, atractor ili HNV, počinje pravi posao.

Želimo li da boila bude porozna i brzo otpušta atraktore u vodu oko sebe, koristit ćemo neke topive komponente i grublju granulaciju brašna u mixu. Gruba granulacija omogućava lakše i brže prodiranje vode u boilu, tada se u njoj počinju topiti topive komponente. Brzo ispirana boila odlična je za kratke ribolovne kampanje. No, ako idemo na duže ribolove, sa više prihranjivanja, treba nam zatvorena boila koja dugo zadržava atraktore u sebi, osnova takvih boili su netopiva brašna vrlo fine granulacije. Voda vrlo teško i slabo prodire u takvu boilu, pa većina nutritivne vrijednosti bude zadržana do momenta kada ju šaran pojede. Hoće li naša boila biti tvrda i čvrsta da izdrži bacanje palicom na velike daljine? Ili će biti samo izvana tvrda sa djelomično mekanom sredinom? Neki od kolega ribiča redovno jako isušuju svoje boile da bi dobili tvrdoću. Isušivanjem, boila gubi neke svoje vrijednosti, kao na primjer, aromu. Isušena boila teža je za probavu i manje privlačna šaranu za jelo. Po meni, jedino opravdanje za isušivanje je voda puna malih «napasti», rakova, patuljastih somića i ostale sitne ribe. Potrebna tvrdoća boile može se postići i dodavanjem egg albumina, krvnog brašna i Granit Mix-Nutrabaitsa u mix. Kada je mix za boilu dobro komponiran, sušenje nije naročito potrebno, svoje boile pakiram u zamrzivač samo nekoliko sati nakon izrade, tek toliko da se ohlade. Takva boila ima u sebi vlage i u vodi počne brže djelovati, privlačnija je ribi i lakše probavljiva.

Treba li mix služiti više kao nosač atraktanata, bazirat ćemo ga na komponentama, kao što su krupica, soja brašno i mlijeko u prahu. To su sastojci koji odlično upijaju, nose i ispiru atraktore iz boile. Ako upravo mix treba biti glavna snaga boile, sastavit ćemo ga od visoko vrijednih sastojaka, pazeći samo na to da ih možemo povezati u jednu cjelinu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kako postići lijepo rolanje tijesta od kojeg radimo boile i njegovu kompaktnost? Koje vrijedne sastojke staviti u mix i u kojim količinama? To su samo neke osnovne dileme pri kreiranju našeg mixa. Naravno, na tržištu postoje mnogi kvalitetni, gotovi mixevi. Poznate firme uložile su puno truda i znanja slažući (po njima) najbolju kombinaciju u cjelinu sa zvučnim imenima. Ti gotovi mixevi u pravilu su zaista vrlo kvalitetni i učinkoviti, no imaju jedan mali ALI, njihova cijena je za mnoge prvi kamen spoticanja. Ipak, nabrojat ću nekoliko najpoznatijih: Monster Pursuit i Whisky-Nash Bait; Shellfish B5- Essential Baits; The Big Fish Mix, HI-NU-Val, Trigga, 3D-Nutrabaits; Activ-8, Fuzion, Pulse i Grange- Mainline; K-G-1 i Ultra-plex- Richworth; Club i Squid&Octopus- Solar.

Vratimo se mi izradi vlastitog mixa, jer to je naša najčešća stvarnost. Da bismo olakšali njegovo osmišljavanje i izradu, trebamo se upoznati sa što više materijala od kojih se mix može napraviti. Pokušat ću ukratko nabrojati i opisati što više komponenti, razvrstanih po grupama.

Riblja i mesna brašna

Brašna animalnog podrijetla su izuzetno kvalitetan sastojak za boile. Sastoje se uglavnom od proteina i masnoća, lako probavljivih i prihvatljivih za organizam šarana.. Ovisno o vrsti ribe i načinu proizvodnje, imaju različite postotke proteina, a uglavnom se kreću od 45% do 75%. Proizvode se često od ostataka u ribljoj industriji, te tada imaju manji postotak proteina zbog većeg udjela kosti u brašnu. Druga su pak proizvedena od filetirane ili cijele ribe, tu je udio mesa znatno veći, pa je i kvaliteta veća. U novije vrijeme nalazimo i brašna dobivena posebnim hladnim postupkom, ona su bogatija vrijednim hranjivim sastojcima, koja inače stradavaju u postupku proizvodnje na visokim temperaturama. Riblja brašna doziraju se u mix obično 10% do 40%.

Sardina & anchovi

To je brašno vrlo jakog mirisa i dosta grube granulacije, sa ostacima kostiju. Zbog niske cijene i jakog mirisa dosta je omiljeno među našim ribolovcima. Prije uporabe u mixu, treba se prosijati. Doziranje do 30% mixa.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

White fishmeal

Proizvodi se od mesa bijele ribe, to znači da je znatno kvalitetnije i sa većim postotkom proteina, te sa nešto manje masnoće. Naravno, to znači da je ono i skuplje. Inače, ono je jedan od osnovnih sastojaka pastrvske pelete. Doziranje do 40% mixa.

Brašno lososa

Njegova osnovna karakteristika je narančasta boja, inače, vrlo je slično white fishmealu. Doziranje do 40% mixa.

Haringa meal

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kvalitetno je riblje brašno, proizvedeno najčešće od mesa haringe, mola i capelina. Ima oko 70% proteina i nešto manje masnoće, oko 4%. Dozira se do 40% mixa.

L.T.94 (low temperature)

Riblja brašna koja su dobivena posebnim postupkom isušivanja na niskim temperaturama. Na taj način zadržano je više aminokiselina i veća nutritivna vrijednost. Sadrže oko 72% proteina (od toga 94% probavljivih) i 11% masnoće. Najkvalitetnije je riblje brašno koje možete staviti u svoj mix, dozira se do 40% mixa.

Pre-digested fish meal

Riblje brašno proizvedeno od cijele ribe, a onda tretirano enzimima, mogli bismo reći, polu probavljeno. Izuzetno je fine teksture, poput pudera, jako aromatično i topivo u vodi. Krasi ga odlična probavljivost i visoka iskoristivost proteina. Ovo brašno nije jeftino ali je jedan od najboljih sastojaka koji možete staviti u svoj mix. Može se dozirati do 25% mixa, no ja uglavnom koristim 5% do maksimalno 10% mixa.

Chris standing up holding his daughter Elva

Shrimp meal

Vrlo aromatično brašno morskih račića. Treba paziti kod doziranja, jer je ono vrlo lagano, 3% do 5% bit će dovoljno. Posebno oprezan treba biti ako se koristi istovremeno više laganih sastojaka, kao što su caseinati, krill i pšenične klice.

Krill meal

Brašno proizvedeno od planktonskih račića izuzetan je sastojak za mix. Jakog mirisa i najčešće grube teksture, lagano hruskavo. Sa njim treba biti oprezan prilikom doziranja, vrlo je lagano i boile bi od njega mogle proplivati. Nikako ne prelaziti više od 5% udjela u mixu.

Meat meal

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Ovo ne spada u riblja brašna, no, po karakteristikama, svrstao sam ga tu, isto kao krvno i jetreno brašno. Mesno brašno daje poseban okus i miris boili. Kako nema vezivnih svojstava, odlično se slaže sa krvnim brašnom. Dozira se do 35% mixa.

Blood powder

Ima izuzetne nutritivne vrijednosti i visoki postotak proteina, vrlo je privlačno šaranima, ali i drugim vrstama ribe. Ipak, njegova osnovna karakteristika i vrijednost je nevjerojatna sposobnost vezanja i stvrdnjavanja boile. Boili daje vrlo jaku, tamno-smeđu ili tamno-crvenu boju. Ne preporuča se doziranje veće od 5% mixa.

Liver powder

Brašno od dehidrirane jetre nekih vrsta domaćih životinja. Ima vrlo intenzivnu aromu i izuzetno je važan prirodni atraktor u boili. Posebno dobro prolazi u kremastim, slatkim i voćnim kombinacijama, gdje dodatno oplemenjuje boilu. Vrlo skup sastojak, ali, tko može, neka si ga priušti, šarani će mu biti zahvalni. Doziranje zbog cijene je uglavnom do 5% mixa.

Mljevene pastrvske i šaranske pelete

Napravljene su tako da zadovolje sve prehrambene potrebe ribe, stoga su nutritivno vrlo korisne i u našim boilama. Svi znamo koliko ih šarani vole, pa ih zato i obilno koristimo u prihranjivanju. Proteinska vrijednost im ide sve do 60%, a osim ribljih brašna, sadrže soju i neke žitarice. Kada ih fino sameljete, što iziskuje dosta truda, mogu se koristiti čak i do 60% mixa.

Ptičje hrane

Jedna su od osnovnih grupacija za izradu mixa. Daju boilama prirodan štih, uglavnom su vrlo dobro probavljive. Imaju niski nivo proteina i većinom dosta veliki postotak masnoća. Skoro sve imaju zadovoljavajuća ili odlična svojstva vezivanja. Šaranima su privlačne u nekim periodima godine posebno one koje su masne, energetski vrjednije. Možemo ih podijeliti u dvije osnovne grupe. Prve su u obliku sjemenki, kao konoplja, niger ili hrane za kanarince i papige. Da bismo ih uporabili u boili, potrebno ih je prije samljeti. Druga grupa su razne hrane za kanarince, golubove, egzote,…. One sadrže mljevene jajčane biskvite, krušne mrvice, mljevene sjemenke i oraščiće, mljevene žitarice i dodatke vitamina i minerala. Njihovo doziranje u mixu je obično 10% do 50%.

Mljevena hrana za kanarince

Odličan je sastojak u boili. Ima malo proteina, ali dosta masnoće, vlakana, vitamina i minerala. Dozira se 10% do 20% mixa.

Mljevena konoplja

Konoplja je nešto što šarani doista obožavaju, i to u svakom obliku. Sjemenke konoplje pune su masnoća i imaju jaku aromu. Zbog masnoće se vrlo teško melju, no tome se dade doskočiti, tako da se miješaju sa nekim suhim sjemenkama. Ja ju miješam sa hranom za papige tigrice, koja je zapravo mješavina raznih vrsta prosa. Odnos mješavine je 2 dijela konoplje i 1 dio prosa. Mljevenu konoplju koristim 10% do 20% mixa.

Biskvitne ptičje hrane (crvene)

Ima ih dosta vrsta, a sama mješavina i odnosi sastojaka u njoj ovise o proizvođaču. Vrlo često sadrže mljeveni papar, papriku i neke druge začine. Najpoznatije među njima su Robin Red, Red Bend i Red Factor, u kojoj ima i anisa. Osnovni sastav im je mljeveni jajčani biskvit, mljevena konoplja, neke druge mljevene sjemenke i niger. Dobar dio njih ima u sebi poznati atraktor Carophyl Red. Imaju dobra vezivna svojstva, daju grublju teksturu boili i veću poroznost. Za skoro sve te hrane potrebno je mljevenje prije miješanja u mix. Doziranje je do 40% mixa.

Biskvitne ptičje hrane (žute)

Na tržištu ih ima različitih vrsta, čiji sastav ovisi o recepturi proizvođača, a obično je to jajčani biskvit, mljevene sjemenke i prirodna sladila. Često sadrže med koji im daje slatki okus i miris. Najpoznatije su svakako Nectarblend, Yellov Factor i PTX. Neke od njih imaju i začine, pa im je i aroma blago-začinska . Često su hrane sa medom vlažne i sitnije strukture, a tada nije potrebno mljevenje. Jedne od boljih hrana iz ove skupine su biskvitne hrane za mlade i natjecateljske golubove. Za sve druge obično treba mljevenje prije uporabe u mixu. Doziranje je do 40%

Sluis CLO i CLO

To su ptičje hrane koje imaju izuzetnu sposobnost vezivanja u mixu. Osim toga, imaju dobru nutritivnu vrijednost i atraktivnost. Zbog tih karakteristika postale su nezamjenjive u kreiranju kvalitetnih fish i bird mixeva. Sastoje se od mljevenih sjemenki, žitarica, jajčanog biskvita i vezivnih sastojaka. Doziranje je do 35% mixa.

Ptičje hrane sa sušenim insektima

Najpoznatija od njih je Prosecto, njihov sastav i udio insekata ovisi o proizvođaču. Boili daju poseban prirodni okus i grubu teksturu. Nemaju dobro svojstvo vezivanja pa se doziraju 10% do 15% mixa.

Mliječni derivati

Mliječni derivati su vrlo kvalitetni, ali i skupi sastojci za mix. Njihova osnovna uloga je poboljšanje nutritivne vrijednosti mixa, zato se i koriste u fish ili bird mixevima. Također se mogu koristiti za izradu HNV boila, gdje su zapravo oni osnovni i većinski sastojci mixa. Neki od ovih derivata su topivi, pa time i povećavaju atraktivnost mixa i njegovo brže djelovanje.

Casein renet i acid

Casein je osnovni protein mlijeka, a na tržište dolazi u 2 oblika, ovisno o procesu kojim je dobiven. O tom procesu ovisi i njegov ph, renet je blago lužnat, a acid blago kiseli. Osim toga, razlikuju se i po teksturi ili finoći brašna. Ona se iskazuje brojem od 20 do 100 i nazivom Mesh. To zapravo označava gustoću rešetke u proizvodnji. Mi se susrećemo najviše sa tipovima 30Mesh i 90Mesh. Što je broj veći, brašno je finije i obrnuto. Casein 30Mesh dat će kompaktnu i tvrdu boilu sa tvrdom sredinom. Casein 90Mesh će dati boilu sa tvrdom korom i mekanom sredinom. Inače, imaju 90% do 95% proteina, a doziraju se do 40% mixa.

Caseinati Calci i Natri

To su zapravo, pojednostavljeno rečeno, topive varijante caseina. Njihov je postotak proteina također izuzetno visok, do 96%. Osim visokih nutritivnih vrijednosti, zbog svoje topivosti u vodi, vrlo je koristan za povećanje atraktivnosti i brzine djelovanja boile. Ima malu specifičnu težinu, te zbog toga treba paziti kod doziranja. Može se dozirati čak do 25% mixa, ali pod uvjetom da su ostali sastojci mixa teški. Moja preporuka je ipak samo 5% do 10% mixa.

Lactalbumin-je

To je topivi protein mlijeka, koji sadrži i više od 88% proteina. Ima izuzetnu kvalitetu i nutritivnu vrijednost, jer sadrži veće količine esencijalnih aminokiselina. Odličan je za brze boile zbog svoje topivosti, naravno, treba paziti da se u mix ne stavi previše topivih sastojaka. Ima odlična vezivna svojstva, a dozira se do 25% mixa. Kod njega treba paziti na rok uporabe, obično je trajnost samo 6 mjeseci.

Whey protein

Protein iz sirutke mlijeka, vrhunski je sastojak svakog mixa, lako je probavljiv i nutritivno vrlo vrijedan. Ima odlična vezivna svojstva, daje glatkoću tijestu i omogućava lakše rolanje boili. Dozira se do 20% mixa, moja preporuka je da ga stavite 10% u svaki mix, ako vam to dozvoljava novčana situacija.

Whey gel ili Nutragel

Posebno obrađen whey protein, koji ima neponovljiva svojstva vezivanja. Posebno je koristan u boilama za vode, na kojima ima problema sa patuljastim somićem i rakovima. Osim toga, skraćuje vrijeme kuhanja za oko 60 sekundi i na taj način štiti osjetljive sastojke u boili od oštećenja dugotrajnim kuhanjem. Dozira se do 5% mixa.

Mlijeko u prahu

Ako postoji potreba za jeftinijom boilom, mliječne proteine zamijenit će mlijeko u prahu. Sadrži oko 35% mješavine mliječnih proteina, ugodnog je okusa, pomaže boljem rolanju boili i ima svojstva vezivanja. Osim njega, može se koristiti još jeftinije zamjensko mlijeko za teliće. U šaranaškom svijetu poznato je pod nazivom vitamelo. Za razliku od običnog mlijeka u prahu, ima dodatnu aromu (obično kremastu) i nešto sladila. Nama je ono još prihvatljivije, posebno ako znamo da je oko tri puta jeftinije od ovog za ljudsku uporabu. Doziranje je do 20% mixa.

Egg Albumin

Ovo je protein iz bjelanjka jaja i, unatoč mojim bivšim zabludama, radi se zapravo o bjelanjku jaja u prahu. Ako trebate vezivo za boilu, ovo je jedno od najboljih, uz to je i nutritivno visoko vrijedan sastojak. Sadrži više od 78% proteina, koji su odlično probavljivi. Ima podataka da se koristi do 25% u mixu, no ne bih preporučio tako visoke doze, dovoljno je 5% do 10% mixa.

Ostali sastojci

Ovdje sam svrstao sve ostale sastojke mixa koji imaju ulogu, vezivanja, oplemenjivanja ili samo jeftinog «popunjavanja» mixa.

Pšenična krupica

Jedan je od najjeftinijih, ali i najkorisnijih sastojaka mixa. U zadnje vrijeme se kod nas neopravdano misli da je boila sa krupicom loša i jeftina boila. Krupica je zapravo najbolji nosač aroma i nezamjenjiva je u izradi brzih atraktor boili. Omogućuje odlično rolanje tijesta u kuglice, a kako nije topiva, smanjuje ljepljivost tijesta, posebno kod boili sa dosta topivih sastojaka. Dozira se do 60% mixa.

Kukuruzna krupica

Poznato je da šarani vole kukuruz u svakom obliku, sjetite se žganaca i šećerca kao mamaca. Karakteristike su mu slične onima koje ima pšenična krupica. Ima nešto slabija svojstva vezivanja, ali je boljeg okusa. Dozira se do 50% mixa.

Kukuruzno brašno

Ono je uglavnom jednako kao kukuruzna krupica, samo je kukuruz sitno mljeven. Jeftino povećava količinu mixa, dobro nosi aromu, daje tvrdoću i težinu boili. Izbor krupica ili brašno ovisi o ostalim sastojcima mixa, te želimo li poroznu ili zatvorenu boilu. Doziranje je do 50% mixa.

Rižino brašno

Prilično je neutralno u mixu, osim što dobro nosi aromu. Osnovna korist od njega je težina i zato, ako trebate tešku boilu, stavite u mix i 10% rižinog brašna, ili, još bolje, grubo mljevene riže.

Sojino brašno

Fino mljevena soja popularni je sastojak koji može i paše u svaki mix. Osim oko 40% proteina, ima i dosta masnoća. Dobra su mu svojstva vezivanja, tijestu daje glatkoću i omogućuje bolje rolanje boili. Ima ugodnu, blago-slatkastu aromu, a dozira se do 40% mixa.

Soja izolat

Kako mu i ime govori, radi se o izoliranim proteinima iz soje. Sadrži oko 80% proteina i ima odličan balans aminokiselina. Oprez, vrlo je lagano, a dozira se do maksimalno 20% mixa.

Pšenične klice

Vrlo je koristan sastojak, ima dobra svojstva vezivanja i odličnu probavljivost. Na žalost, zbog toga što su vrlo lagane, treba ograničiti njihov udio na maksimalno 10% mixa.

Supergold 60

To je 60%-tni protein iz kukuruza, koji ima odličnu probavljivost. Odličan je sastojak koji ima proteinski nivo ribljih brašna, ali ima i veću energetsku vrijednost. Zlatno-žute je boje i ugodnog mirisa po kukuruzu. Velike je specifične težine, pa povoljno utječe na težinu boile. Doziranje je do 35% mixa.

Vanilla extract meal

Vanili-brašno pokazalo se vrlo korisno kod izrade boili. Ima dobru probavljivost i atraktivan kremasto-slatkasti okus. Dozira se do 50% mixa.

Kiki-riki brašno

Sadrži 40% proteina i 49% masnoće. Odlično je probavljivo, daje fini okus i miris. Dobro se slaže sa svim vrstama mixeva i ima dobra vezivna svojstva. Dozira se do 50% mixa, no ja ne bih preporučio više od 30% mixa.

Tiger nut brašno

Još je jedan koristan i univerzalan sastojak kojeg šarani vole. Daje glatku teksturu tijestu, a dozira se do 35% mixa.

CSL powder

Proizvodi se od kukuruznih klica i ima vrlo jaku aromu po kvascu. Dozira se do 5% mixa.

Pivski kvasac

Fini prah poput pudera, intenzivnog mirisa, vrlo je bogat vitaminima i mineralima, posebno vitaminom B. Šarani vole njegov okus. Ako se koristi zajedno sa mesnim brašnima, pojačava njihov okus po mesu. Uobičajena doza je 5% mixa.

Kelp

To je brašno morskih algi, poznato po svojim odličnim nutritivnim svojstvima. Vrlo je bogato vitaminima i mineralima, a šarani ga zaista vole. Daje jaku morsku okusnu notu boili, a kako je vrlo teško, dobro koristi i za otežavanje boile. Dozira se do 15% mixa.

Robin Red Contentrate

Valjda nema šaranaša koji nije čuo za njega i njegove moći. Mada se intenzivno koristi već čitav niz godina, zanimanje šarana za njim ne posustaje. Osnovni sastojci su paprika, crveni papar, drobljeno sjeme i Carophyl Red, tajanstveni atraktor za šarane. Dozira se 5 do 10% mixa.

Hrskavo i teško

U posljednje vrijeme počinju se koristiti neki sastojci koji boilama daju hrskavi okus i dodatno ih otežavaju. Najjeftinije je spremiti i sušiti ljuske jaja, koje koristimo za izradu boili, a kada se posuše, zdrobiti ih što je moguće sitnije. Tako pripremljene, mogu se koristiti do čak 20% mixa. Limeston je sitno drobljeni vapnenac, a Fine Cyster Shell je fino drobljena ljuštura školjki. Oba se doziraju 5% do 10% mixa, a sa njima se dobiva crunch efekt i dodatno otežanje boile, ako je potrebno daleko bacanje palicom.

Naravno, nisu ovo svi sastojci koji se mogu koristiti u mixu za boile. Ipak je to dobar pregled onih osnovnih, koji nam može pomoći kod kreiranja mixa. Kada imamo dobar pregled sastojaka i nekih njihovih osnovnih svojstava, možemo se posvetiti nekim vrlo važnim odnosima.

  1. Odnos topivo/netopivo – ovisno o našim potrebama, želimo li brzu ili dugotrajnu boilu, koristit ćemo više ili manje topivih sastojaka, pazeći pritom da ne pretjeramo, da nam se boila nakon kratkog boravka u vodi ne počne raspadati.
  2. Odnos grubo/fino – opet ovisi o tome želimo li brzu ili sporu boilu. Gruba porozna boila će se brže i jače ispirati, a boila fine teksture će dulje vrijeme u sebi zadržavati korisne i vrijedne sastojke.
  3. Odnos veže/ne veže – o njemu treba dobro promišljati, jer, da bismo uopće mogli umijesiti i frkati boile, moramo postići povoljan odnos veziva u odnosu na sastojke koji nemaju vezivna svojstva.
  4. Odnos lagano/teško – izuzetno je važan kod kreiranja, jer bi nam se moglo dogoditi da boile koje napravimo budu plivajuće. Dakle, odabirom sastojaka koji su teži, možemo kreirati tešku boilu za daleko bacanje palicom, ili nešto lakšu boilu za lov na mulju, koja neće preduboko utonuti u mulj.

Za sam kraj, još ću napomenuti da koristite grubo sito kod izrade mixa. Sastojci poput sojinog brašna ili mlijeka u prahu, te nekih drugih, znaju biti zgrudani. Sitom se također iz jeftinih ribljih brašna uklanjaju kosti, koje nam mogu ozlijediti šake kada mijesimo tijesto. Ako mix nećete odmah koristiti, spremite ga u najlonsku vreću, pa onda u neku kantu ili kutiju sa poklopcem. Na taj način, bolje ćete ga sačuvati i neće vam povući vlagu. U idućem broju možete čitati o praškastim i tekućim dodacima boili. Bistro!

Tablica koja vam može pomoći pri shvaćanju uloge određenih sastojaka u mixu, preuzeta iz knjige Discover Carp Fishing – Simon Crow&Rob Hughes.
X= nije loše XX= prosječno XXX= izvrsno

 ATRAKTIVNOST MIRISAATRAKTIVNOST OKUSAVEZIVANJENUTRITIVNA VRIJEDNOSTMAKSIMALNO NA 1kg
CASEIN 90m        XX                                                         X          X   300gr
CASEIN 30m             X   300gr
LACTALBUMIN             X   125gr
CAL.CASEINAT        XX           XX          X          X   250gr
WHEY PROTEIN                XXX      75gr
WHITE FISH M        XX           XX           X   250gr
CAPELIN M        XX           XX           X   250gr
ANCHOVY M        XX           XX           X   125gr
 PAST.PEL. MLJ.        XX           XX          XX   250gr
ROBIN RED       XXX          XXX          XX   125gr
NECTARBLEND          X             X          XX   250gr
CLO           XX         XX   375gr
MESNO BRAŠ.          X             X            X   250gr
LIVER POVD.       XXX          XXX            X   125gr
KRVNI PROT.          XXX           X     50gr
KRUPICA PŠ.dobar nosač aroma            X     375gr
SOJINO BRAŠNOdobar nosač aroma            X     375gr
GLUT  PŠ.             X     125gr
KELP POWDER          XX            XX      125gr
EGG ALBUMIN          XXX           X    125gr

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana