Budite uspješni u dnevnom lignjolovu

6 min read

PRM / Broj 15 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2017.

Ovaj način lova izuzetno je brz i energičan s kratkim zadržavanjem na pozicijama. Marin najčešće istu poziciju ponavlja samo ako je dala rezultate, a ako nije ulovio lignju već u prvom prolazu onda je odmah mijenja. Rekli bi Ameri -„run and gun“.

Piše: Ivo Begović

Prošli mjesec sam se na popodnevnom ribolovu pridružio Marinu Devčiću iz Šibenika. Povod je bio vrlo jednostavan. Naš zajednički prijatelj Mihovil ispričao mi je koliko je Marin uspješan u dnevnom lovu lignji. Iako zbog prirode mog posla znam za sve tehnike i taktike lova lignji koje se primjenjuju na Jadranu i šire, želio sam ipak vidjeti po čemu je Marin toliko drugačiji i pokušati odgonetnuti njegovu tajnu uspješnosti.

Sitnice čine razliku

Iako mnogi stariji ribolovci većinu teško stečenog znanja kriju „kao zmija noge“, Marin nema tih problema. Kaže da i nema previše vremena za ribolov pa vrijeme koje ima pokušava maksimalno iskoristiti i biti učinkovit koliko je to moguće.

Na poziciju za lignje smo stigli nakon pola sata glisiranja iz sportske lučice Jadrije. Marin se malo vrtio tražeći sonarom pravu poziciju. Njegov Simrad očitavao je 40 – 42 m dubine, odjednom rub i malo uzdignuće sa dna na 38-39 m. Vide se obrisi jata sitne ribe. No Marin nastavlja kružiti. Ekran sonara mu je podijeljen na 50 i 200 Hz. Sljedeći „oblak“ sitne ribe je na prikazu ekrana u sebi imao crvene točkice. Ja bih ih detektirao kao veće ribe unutar jata, no Marin objašnjava da takva slika na sonaru po njegovom iskustvu znači – lignje. Motorom je malo zašijao unazad, zaustavio brod i već spušta sistem s tri DTD skosavice veličine 1.0. Na ovom sistemu ima dvije meke (DTD Soft Galeb) i jednu tvrdu DTD Bukvu iz serije Wounded Fish u dekoru fratra opet veličine 1.0. Na dnu sistema je olovo s vrtilicom težine 150 g.
Za razliku od većine lignjolovaca na Jadranu Marin koristi bacački multiplikator, točnije Okuma Cerros namotan tankom upredenicom PE 0.8 (to je negdje 0.12 mm). Sam sistem za lov lignji izrađen je perlicama od tankog fluorocarbona. Štap je kratak tvrd i jeftin. Izrađen od fibreglassa s punim multicolor vrhom težine bacanja barem 80 g. Osnovna mu je karakteristika da kad Marin skosne sistemom na neistezljivoj upredenici, tvrdi štap u njegovim rukama se ne savije i time ublaži skosanje, nego upravo suprotno, svu energiju pokreta prenese na predvez sa skosavicama.
Par pokreta i Marin već izvlači prvu lignju toga sunčanog dana.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Klik-klik, klik-klik

Da budem iskren, za ovaj ribolov kao i ribolov kančanicom spuštanjem iz barke bacački multiplikator s brzim prijenosom je daleko upotrebljiviji, snažniji i trajniji od stacionarne role. Ima mnogo više snage, sama špula leži između dva ležaja pa je i prijenos mnogo učinkovitiji te vam je potreban mnogo manji napor za jednaki rad. Dakle, ako već niste pokušajte loviti multiplikatorom – garantiram da će vam se svidjeti.
Prijenos skosanja putem relativno brzog i tvrdog štapa te neistezljive tanke upredenice je izuzetno učinkovit. Tanka upredenica naime stvara mnogo manji otpor dok vam brod nosi kurenat pa je moguće lakše pretraživanje pozicije, a da vam sistem ipak ima potrebnu vertikalu. Izvesti jednaku prezentaciju sa istezljivim najlonom je nemoguće bez obzira da li prezentirali iz ruke ili štapom i rolom. S obzirom da je kontakt sa dnom stalan pri svakom spuštanju, Marin koristi olovo, a ne peškafondo. Naime, peškafondo previše zapinje, a praćenje dna je tada teško i nemoguće.
Još jedna vrlo važna stvar pri prezentaciji je odizanje sistema. Naime, Marin štapom i stvarno energičnim skosanjem podiže skosavice s dna imitirajući njihov bijeg prema površini. No nakon što digne sistem za jedan ili dva skosa on ga često ne spušta odmah natrag na dno nego ga zna dizati i do pola dubine.

Objašnjavao mi je da pokuša upamtiti sliku na sonaru kad stane s brodom, odnosno pokuša upamtiti koliko se oblak sitne ribe diže od dna. Ako je to npr. 5 m od dna onda pokušava skosati kroz cijeli taj dio vodenog stupca. Naime, poznato je da lignje nisu isključivo vezane uz dno i da često znaju napadati u određenom sloju mora mnogo bolje nego u drugom.
Ovaj način lova izuzetno je brz i energičan s kratkim zadržavanjem na pozicijama. Marin najčešće istu poziciju ponavlja samo ako je dala rezultate, a ako nije ulovio lignju već u prvom prolazu onda je odmah mijenja. Rekli bi Ameri „run and gun“.

Izradite Marinov sistem (pratite shemu)

Sljedeća važna komponenta Marinovog sistema je sam sistem na koji on veže i prezentira skosavice. Naime, za razliku od japanskog Tataki sistema gdje su kopče za male skosavice pomoću male omče vezane vrlo blizu samoj osnovi, Marin u ovom slučaju koristi Stonfo križne perlice i oko 12 cm duge predveze za spajanje sa osnovom. Na taj način on je malim DTD skosavicama dao mnogo više slobode kretanja koja se pri energičnom skosanju prenosi na skosavicu i daje potpuno drugačiju (rekao bih življu) prezentaciju. Opisani sistem nije ništa posebno, možete ga vezati u par minuta. No kad sagledate cijeli način Marinovog lignjolova, shvatit ćete da niz ovdje opisanih sitnica čini cjelinu koja će dati razliku između jedne ili nijedne lignje i desetak komada koje je Marin skupio u samo sat vremena skosanja u podne. I mogao je krenuti u panulu…

Eto, pokušajte i vi na ovaj način uloviti koju zimsku lignju – siguran sam da ćete uspjeti ako budete sve opisane sitnice ispoštovali i napravili kako je opisano.

Zub za kraj

Kako nam cilj ribolova i nije bio da napravimo večeru od lignji „na šporko“, nakon sat vremena vrlo intenzivnog skosanja sa mnogo premještanja, skosanja i ulova, krećemo k primarnom cilju – panuli na zubaca. Panula ko panula reći ćete, zakvačiš živu lignju na predvez od dvadeset metara, staviš olovo čuvar od pola kile i vučeš ju uz kurenat pokušavajući pogoditi kakav rub koji drži zubace. Istina, na kraju se sve svodi na ovo opisano u jednoj rečenici. Naravno, Marin i pri panuli ima neki svoj sistem koji je razvio prilagodivši ga svom brodu i vremenu koje ima na raspolaganju. I mogu vam reći – i ovdje ga važne sitnice izdižu od konkurencije. No o tome podrobnije jednom drugom prilikom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Svakom pravom panulašu lignja je važnija od zubaca, a samo uspješan lov lignji u svim uvjetima može garantirati uspješnost panule.

Hvala ti Marine još jednom na nesebičnom dijeljenju svog načina lignjolova sa čitateljima Praktičnog ribolova more!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana