Eksplozija na površini

14 min read

PR / Broj 44 / Studeni / 2011.

Brancina ćemo naći na stjenovitim obalama, puntama sa jakim kurentima, lukama i lučicama, marinama i brodogradilištima, u biti brancina ima skoro svugdje ali lokacija koja je predmet ovog članka, obečava najizdašniji ulov…

Piše: Aleksandro Žmara

Koliko ste puta odlazili u ribolov s namjerom lova najprepredenijeg morskog grabežljivca?
Koliko ste se puta vraćali praznih ruku proživljavajući agoniju neuspjeha u svojoj glavi?
Zasigurno bezbroj puta. U cijeloj priči poznata je samo vrsta ribe na koju se ciljalo, pogađate radi se o brancinu. Za neke je on predmet nedosanjanih snova, neuhvatljiva i misteriozna riba
kojoj se pripisuju gotovo nestvarne priče o neuhvatljivosti i lukavosti kao nijednoj drugoj.
Za druge je on riba broj 1, svakodnevni ulov, riba s kojom se liježe i budi, a posebice sanja
najljepše snove. Zašto je sve vezano za lov brancina prekriveno velom tajni? Puno je odgovora na to pitanje, a svi su manje više slični. Proizašli iz brojnih neuspješnih avantura koje su za ishod imale prazne čuvarice i glavu ispunjenu upitnicima veličine ribe koja se priželjkivala s druge strane štapa. Sve te brojne avanture većini ribolovaca su stvorile još dublji jaz i nove nedoumice bez konkretnih zaključaka. Sve ovo je jako dobro poznato i meni samom jer sam i sam donedavno spadao u istu kategoriju. Međutim sve se promjenilo jednog lijepog dana nakon dugotrajnog mozganja i analiziranja još jednog neuspješnog ribolova. Što je to preokrenulo moje razmišljanje i otvorilo moje oči u lovu na ovu prekrasnu ribu?

Puno sitnica do uspjeha

Pa krenimo redom od samog početka. Prva i osnovna stvar bez koje nema uspješnog varaličarenja brancina je ribolovna pozicija koja je u ovome slučaju doista specifična i prvenstveno jako zahtjevna. Naime da bi sagledali stvar na pravi način i detaljno analizirali svoje pogreške moramo se staviti u poziciju lovine u ovome slučaju brancina te pogledati njegov jelovnik koji se sastoji od sitnih riba (prvenstveno malih ciplića) te glavonožaca (manjih sipica) i rakova. Sada kad smo utvrdili brancinov meni pokušajmo naći lokacije na kojima obitavaju vrste sa menija. Sitniji ali i krupniji primjerci cipala se većinu svoga vremena zadržavaju u mirnim zaljevima obraslim gustom travom koja im služi kao prirodno skrovište od bioloških neprijatelja grabežljivaca kojima služe za ishranu, istovremeno takva područja su iznimno bogata planktonom i ostalom hranom koju koriste za svoju ishranu. Zatravljeni zaljevi su također i prirodna staništa glavonožaca i rakova koji se nalaze na brancinovom meniju. Sve ovo nas dovodi do brancinove lokacije. Najbolje ulove sam imao na plitkim zatravljenim zaljevima prosječnih dubina 1-3 metra bogatih sitnom ribom glavonošcima i rakovima. Ovo ne znači da se brancin zadržava isključivo na ovakvim mjestima, dapače naći ćemo ga i na puno dubljim stjenovitim mjestima, puntama sa jakim kurentima, lukama i lučicama, marinama i brodogradilištima, u biti brancina ima skoro svugdje ali lokacija koja je predmet ovog članka, obečava najizdašniji ulov. Iz više razloga je tako, a jedan od njih je mogućnost bržeg pretraživanja lokacije čitaj večeg područja, s čime ćemo drastično povečati naše izglede za ulov, a istovremeno ćemo loviti brancina i na lokacijama na kojima se on hrani, dakle u periodu kad je iznimno aktivan.

No plitka područja obrasla gustom travom stvaraju i mnoge probleme u varaličarenju. Naime svaki lov se na ovakvim mjestima može odvijati isključivo na površini jer su donji slojevi mora obrasli travom. Plitka područja obrasla travom su pod direktnim utjecajem izmjena plime i oseke, što u prijevodu znači da za vrijeme perioda oseke, odnosno pada nivoa mora su praktično neupotrebljiva ili su jako teška za lov zbog zaraštenosti terena. Isto tako su podložna i direktnom utjecaju vjetrova koji u ovome slučaju za posljedicu imaju podizanje dijelova trave na površinu s čime svaki površinski lov postaje iznimno zahtjevan. Znači uspješan ribolov na ovakvim terenima će biti u vremenskom periodu trajanja plimnog vala, a istovremeno i u periodu slabog vjetra. Periodi slabog vjetra u ovom dijelu godine su jako kratki i prilično rijetki još kad se uz to trebaju poklopiti sa podizanjem plime shvaćamo zašto je ovakav ribolov iznimno težak. Osim navedenog, poteškoću nam stvara i mala dubina lokacije zbog čega je brancina vrlo oprezan i često vidi svaku prevaru. Dakle lov na ovakvim mjestima ne dopušta nikakve kompromise u smislu upotrebe neadekvatnog pribora.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Štap, rola, upredenica, fluorocarbon…

Pod adekvatnim priborom prvenstveno imam na pameti upotrebu adekvatnog spin štapa i role ali i puno važnijeg detalja kao što je kvalitetna upredenica i fluokarbonski predvez te selekcija prigodne varalice. Kvalitetan spin štap mora zadovaljavati sljedeće kriterije: mora biti male težine zbog načina obavljanja ribolova, a to je konstantno kretanje kroz more i pretraživanje širokog područja u potrazi za brancinom. Mora biti dobar bacački štap, što znači da izbacuje varalice na veliku udaljenost i preporučljive gramaže od 5-18 g. Ovakav štap u većini slučajeva pokriva sve težine i veličine varalica koje koristimo i na kraju da je upotrebljiv za korištenje na moru isto kao i rola koju koristimo. Rola naravno mora biti odabrana adekvatno štapu s kojom lovimo, dakle idealno izbalansirana sa štapom što će za ishod imati daleki izbačaj i pravilan rad varalice. Duljina idealnog štapa je između 2,10-2,40. Kraći štapovi su lošiji zbog manje mogućnosti daljeg izbačaja dok veća duljina donosi veliki plus po pitanju daljine izbačaja ali ujedno i veliki minus zbog otežanog rada sa površinskim varalicama manje i srednje veličine kakve su upravo idealne za ovakvu vrstu lova. Osim kvalitetnog štapa i role bitna stavka uspješnosti je kvalitetna upredenica i kvalitetan fluorocarbonski predvez.

Što se traži od upredenice? Prvo i osnovno je da nam omogućuje daleke izbačaje, a ujedno i da je mekana i dobro uočljiva na velikim udaljenostima. Moja preporuka za korištenje su upredenice proizvedene u zemlji izlazećeg sunca – Japanu. S njima nema greške, deklarirane debljine i nosivosti su istinite, a njihova svilenkasta mekoća je poznata stvar u cijelom svijetu. Debljine koje ćemo koristiti su po japanskim oznakama #0,6-0,8 ili po europskim 0,12-0,15 mm. Upotrebu tanjih ne preporučam zbog nepotrebnog riskiranja od pucanja prilikom drila većeg primjerka brancina, dok one u debljim promjerima bitno skraćuju daljinu izbačaja ali isto tako i ograničavaju rad varalice. Kao što sam već ranije napisao za predvez ćemo koristiti fluorocarbon i to pod obavezno. Dakle ovo treba shvatiti naozbiljinije moguće te momentalno i kategorički odbaciti bilo kakvu nedoumicu po tom pitanju, a koja je uglavnom financijske prirode. Oko ovoga nemam namjeru puno duljiti. Sve što ću reći je to da se u 1,5 dubine svaka nepravilnost automatski uočava i detektira od strane ciljane lovine i za posljedicu ima praznu čuvaricu. Da bi poštedili samoga sebe nepotrebnog mozganja za predvez koristite najbolji fluorocarbon koji si možete priuštiti, dakle onaj najskuplji. Što to konkretno znači? Pa prvo i osnovno da je 100% fluorocarbon, a ne nekakav najlon presvučen slojem fluorocarbona, da je deklarirana debljina i nosivost stvarna, a ne napuhana. Za debljine od 0,19 mm – 0,23 mm deklarirana nosivost će iznositi od 5-8 lb, ovo je u primjeru Sunline V-Hard fluokarbona kojeg i sam koristim, a koji je do sada najbolje što sam uspio naći na tržištu. Spoj fluorocarbonskog predveza i upredenice obavljajte jednim od najpouzdanijih i najčvršćih čvorova koje sam do sada vezao, a to je F-G knot. Malo je teži za vezanje u prvih nekoliko pokušaja ali kad uđete u štos vezat ćete ga i zatvorenih očiju čak i u uvjetima slabije vidljivoti. Njegova posebnost leži u činjenici da se kod većine ostalih čvorova fluorocarbonski predvez uglavnom omotava oko upredenice, dok je kod F-G čvora upravo suprotno čime dobivamo nevjerojatnu snagu. Prvi put kad sam ga svezao nisam mogao vjerovati koliko je jak, a istovremeno da ima najmanji mogući promjer čvora što nam je od ogromne važnosti prilikom prolaska kroz provodnike štapa čime su nam omogućeni još dalji izbačaji. Ako vam naša shema ne pomogne pogledajte kako se veže na:

http://www.youtube.com/watch?v=YczssyQtZZo

Shema vezanja FG čvora

Vjetar, plima i oseka, mjesečeve mijene

Prije nego se detaljno posvetim izboru varalica malo ću se osvrnuti na tri bitna faktora morskog ribolova, a to su: 1.vjetar, 2.plima i oseka te 3.mjesečeve mijene.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Vrsta i smjer vjetra iz kojeg puše ima ogroman utjecaj na uspješnost lova. Pojašnjeno u kratkim crtama to izgleda ovako: vjetrovi koji pušu iz pravca sjevera su uglavnom hladni i neugodni vjetrovi koji bistre more, a samim tim i otežavaju ribolov. Uz to i smanjuju apetit morskih riba. Vjetrovi koji pušu iz smjera juga su topli vjetrovi koji pušu s mora na kopno i mute more te potiču riblje vrste na pojačano hranjenje, dakle naše ribolovne izlete ćemo planirati u vrijeme trajanja južnih vjetrova ili što je najbolje neposredno nakon prestanka istih. Izmjena plime i oseke je najvažnija stvar kod određivanja termina lova. Za vrijeme trajanja plimnog vala odnosno u vremenskom periodu dizanja istog treba ići loviti, a svaki lov za vrijeme niskog mora odnosno u periodu oseke bitno smanjuje naše šanse za lov. Mjesečeve mjene su isto vrlo bitne u cijeloj priči naime ukoliko se vrijeme lova odvija u noćnom terminu svjetlost mjeseca je ono što čini bitnu razliku između dobrog i lošeg lova (mjesec je dakle dobar za ribolov), a isto tako i period od 3 dana prije i 3 dana poslije svake izmjene mjesečeve mijene smatra se periodom kvalitetnog lova.

Plitko i zatravljeno

Kao što sam već prije napisao lokacije na kojima lovim su malih prosječnih dubina i prilično zatravljene. Zatravljenost terena nam može stvarati velike probleme prilikom lova iz više razloga. Jedan od njih je taj da se sva ta pusta trava s vremenom postepeno odiže od dna i završava na površini što u situacijama kad vjetar puše može stvarati velike probleme. To najbolje znaju oni koji su probali loviti površinskim varalicama koje prilikom svoga rada pri nailasku i najmanje travke gube svoj rad i počinju se izvrtati na površini. Ovo treba uvijek imati na pameti i primjenjivati u skladu sa smjerom vjetra, što znači da ćete uvijek birati stranu za lov onu pri kojoj vam vjetar ne puše u lice već u leđa, jer ćete na taj način maksimalno izbjeći plutajuće travke koje se odižu sa dna. Zatravljenost terena, osim što stvara problem prilikom lova ima za posljedicu i jednu jako korisnu stvar, a ta je da se na ovakvim terenima riba osjeća daleko sigurnije od „čistih“ lokacija što će nam omogućiti bolji ulov. Činjenica da lovimo na plitkoj zatravljenoj lokaciji određuje i tehniku lova koja se ukratko može opisati na ovaj način: lagano i oprezno približavanje mjestu lova u visokim nepropusnim čizmama najbolje neoprenskim ulazimo u more i zastajkujemo na trenutak posmatrajući kretanje sitne ribe te locirajući prijelaze ili kakve čiste rupe u pojasima trave na koje ćemo plasirati našu varalicu. Takva mjesta znaju često biti na prilično velikoj udaljenosti od obale pa je iz tog razloga važno loviti sa priborom koji nam omogućuje dostizanje takvih udaljenosti. Pri tome moramo stalno imati na pameti činjenicu da je brancin jako oprezna i lukava riba koja će na svako neprotrebno stvaranje buke ili prilikom uočavanja naše siluete jednostavno ignorirati sve pokušaje te će nam se događati situacije da prilikom vođenja varalice brancin istu samo prati ali je ne napada. Ovo možemo preokrenuti u našu korist na način da naglo promjenimo brzinu ali i smjer vođenja varalice što u većini slučajeva zna isprovocirati brancina na napad.

Ukoliko nam ovo ne donese preokret treba pokušati sa promjenom varalice. Ponekad je dovoljno promjeniti samo boju varalice, a ponekad je potrebno pokušati sa izmjenom veličine ali i vrste dotične. Ukoliko sve navedeno ne donese napad brancina treba promjeniti lokaciju i pokušati 20-30 metara dalje ponoviti radnju.Ukoliko smo našli brancina i ostvarili ulov nikako ne treba nakon toga mijenjati lokaciju već treba neko vrijeme i dalje ostati loviti na istom mjestu jer se često zna dogoditi da na istoj lokaciji ostvarimo i po nekoliko uspješnih ulova. Ovo je posebno karakteristično za ovo doba godine kad se brancin grupira u jato s ciljem skorog mrijesta. Znalo mi se dogoditi da sam u pet uzastopnih zabačaja varalice na istoj lokaciji imao pet ulova brancina čija težina se kretala u rasponu od 700 g-2,5 kg, stvarno nešto nesvakidašnje i rijetko viđeno osim u ovom periodu godine. Da bi povečali svoje šanse za ulov, smanjit ćemo debljinu fluorocarbonskog predveza na minimalno moguću ovisno naravno o štapu kojeg upotrebljavate. Ja koristim predveze od izuzetno tankih 0,19 mm do nešto debljih 0,23 mm. Ovaj zadnji koristim u iznimnim situacijama kad je očekivani ulov velike težine (više od 2 kg), svi brancini ispod te težine izlaze na obalu kao od šale sa kvalitetnim tankim predvezom. Sama duljina predveza će nam biti nešto veća od standardne, a kretati će se u duljinama od 0,60-1,00 metra upravo zbog specifičnosti lovnog terena tj. njegove male dubine. Što se tiče varalica koje ćemo koristiti u lovu, one su isključivo površinci tipa walkera i popera ili manjeg silikonca u kombinaciji sa walkerom ili poperom.

Nekoliko korisnih stvari koje brancina znače

Moru uvijek prilazite sa maksimalnim oprezom i u tišini izbjegavajući rađenje naglih i bučnih pokreta. Uvijek nastojite da vaša silueta bude što manje vidljiva, prilaženje moru je najbolje odrađivati u čučećem stavu

Kada dolazite na neku novu lokaciju prije nego što započnete sa lovom osluškujte zvukove na moru i promatrajte kretanje sitne ribe u kraju. Na taj način čete najlakše locirati predatora-brancina

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

U početku svakog lova započinjite lov sa varalicom kojoj najviše vjerujete da je dobitna za određene uvijete. Nakon prvog ulova započnite sa mjenjanjem manje korištenih modela kako bi došli do korisnih spoznaja

U lov odlazite tek nakon što ste dobro odredili najpovoljniji termin u kojem se poklapaju plima, vjetar i mijene na najidealniji način s time ćete steći prijeko potrebno samopouzdanje

Nikada ne gubite vjeru u sebe i ono što radite, ukoliko ste se pridržavali naputaka iz teksta i uspješno locirali brancine uspjeh neće izostati. Brancina ćete kad tad uloviti, koji put ćete i ostati praznih ruku, ali ne očajavajte zbog toga. Imajte na umu da se nadmudrujete sa najlukavijom morskom ribom, ne zovu brancina bez razloga profesor.

Varalice

Odmah u startu moram napomenuti da su sve navedene varalice proizašle iz mnogobrojnih sati provedenih u lovu brancina i s njima sam ostvario najbolje rezultate, što naravno ne znači da osim njih ništa drugo neće biti lovno, dapače ima more toga što lovi ali ovo je selekcija onoga što je meni najviše lovno. Počet ću od najmanjih varalica koje trenutno koristim, a koje su prava mala remek djela nevjerojatno učinkovita i ubojita pogotovo u lovu brancina na ovakvim specifičnim terenima, to su varalice japanske tvrtke DUO iz njihove „micro“ serije Tetraworks. Odlika ovih varalica je njihova minijaturna veličina koja se kreće u rasponu od 38 mm – 50 mm te njihova mala težina od svega 3-5 grama. U „normalnim“ okolnostima, bolje rečeno u situacijama lova na dubljim i čistim terenima od ovako male duljine i gramaže varalica nema neke pretjerane koristi no na plitkim terenima na kojima je od presudne važnosti da varalica prilikom izbačaja „legne“ na površinu bešumno, a ujedno da njezin rad bude maksimalno uočljiv sa prosječnom dubinom rada između 10 i 40 cm ovo su prave male ubojice. Inače, za ovakvu vrstu lova pokazale su mi se najbolje varalice dužine tijela od 3-8 cm sa tankim izduženim tijelom koje se dobro bacaju na velike udaljenosti. Slijedom ovoga dolazimo do spiska najučinkovitijih walkera, a to su Megabassov Dog X Junior coayu slider, odnosno plivajuća manja verzija Dog X-a, zatim Lucky Craftov Sammy 65 u ponekim situacijama zna biti dobar i Sammy 85 posebice nakon prestanka olujnog juga kada se kraju približe prave „lole“ od brancina, primjerci veći od 3 kg. Izuzetno dobri walkeri su od firme Maria, njihov MP 1 je jedan od najmanjih walkera na tržištu sa fantastičnim radom. MP1 u žutom dekoru zna biti joker varalica koja je nasukala na suho brojne primjerke brancina. Jacksonov Risk bait small size top water pencil lure je isto odlična varalica za lov idealne je dužine 7 cm i težine 7 g, a baca se izuzetno daleko. Ima tu još dosta znanih i neznanih walkera koji su izvrsni za lov, a svima je odlika njihova mala duljina i težina te tanko i izduženo tijelo sa vrsnim bacačkim sposobnostima.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Što se tiče popera izbor je doista šarolik pa počnimo od Duovog malog Poco Poca duljine 40 mm i izuzetno malih 3 grama, filigranski odrađene završne izrade i nevjerojatne površinske akcije. Posebnost mu je što ga se može ubaciti i u najmanju rupu u travi upravo na glavu brancina i jednim plopom isprovocirati brancina na napad. Megabass Pop X u saltwater varijanti je također odličan poper, zatim marijin pop queen u duljinama 50 mm i 80 mm, u ovoj duljoj varijanti na sistemu sa bočnim silikoncem, a može i strimerom je odličan za lov po vjetrovitom vremenu i većim valovima, a isto tako i Lucky Craftov G Splash 65 i S8 su isto odlični. Kod popera je važno da se bacaju daleko i da nemaju predebelo tijelo, odnosno da su tanjeg i izduženijeg tijela.

Kombinacija popera ili walkera sa silikoncem na bočnom predvezu zna donjeti u određenim situacijama izvrsne rezultate pogotovo ako lovimo za vrijeme trajanja jačeg južnog vjetra kada je smanjena vidljivost mora, a brancin je okrenut površinskoj aktivnosti. U takvim situacijama sa varalicama normalne težine bolje rečeno sa walkerom ili minijaturnim poperom nećemo se baš naloviti, a da ne pričamo kakve noćne more ćemo proživljavati pri svakom izbačaju po jakoj južini. Međutim ukoliko na predvez od fluokarbona montiramo popera ukoliko lovimo po vjetru ili walkera koji je puno učinkovitiji po mirnom moru i na udaljenosti 50-ak cm od njega na bočni predvez vežemo manjeg silikonca tipa fins, Jackall-ov Super Pin tail shad 3“ ili 4“ ili Super Reaper od 3“ na dužini od 10-15 cm mogli bi ostvariti ulov života. Ovakvom kombinacijom popera i silikonca oponašamo akciju lova veće ribe koja lovi manjeg silikonca na bočnom predvezu. Mali savjet: Kod izrade bočnog sistema na kojem se nalazi silikonac predvez radite od nešto debljeg fluorocarbona kako bi zaplitanje bočnog sistema sa silikoncem sveli na minimum. Isto tako pogođena duljina predveza je ona kada silikonac prilikom povlačenja lagano poskakuje po površini mora.
Želim vam puno uspjeha u nadmudrivanju sa ovom prekrasnom ribom.
Bistro

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana