INCHIKU- SAVJETI ZA ASIST HOOK

6 min read

PR / Broj 47 / Veljača / 2012.

Asist Hook za OVERSIZE predatore

Piše: Antonio Varcasia
S talijanskog preveo: Marin Hlobik

Sparidi su najčešća lovina kada lovimo s Inchiku varalicama, uistinu, zubaci, šarzi, okani pa čak i zubaci krunaši teško mogu odoljeti šarmu i zanosnom plesu našeg šarenog umjetnog glavonošca. No originalni Asist Hook na Inchiku varalici je u većini slučajeva premalen i preslab za borbe s ribama veće težine, stoga, evo nekoliko savjeta za bolji uspjeh kod ribolova krupnih sparida. Predatori koji se drže morskog dna su najranjiviji Inchiku tehnikom. Statistički gledano, upravo sparidi zauzimaju prvo mjesto što se tiče ulovljenih vrsta Inchikuom. U zadnje vrijeme ribolovci čak idu ciljano u ribolov na pojedinu vrstu riba i to veoma precizno. Naravno, sve je to moguće zahvaljujući poznavanju terena na kojem lovimo i isto tako o poznavanju navika predatora koje tu nalazimo.

Zubatac krunaš

Zubatac krunaš je veoma tražena lovina mnogih sportskih ribolovaca, ne samo zbog toga što je izvrsna gurmanska delicija već je i jako poznat kao veliki borac. Najčešće obitava na dubinama od 100 do 300 metara dubine no od svibnja do listopada ga nalazimo na mnogo pristupačnijim dubinama od 60 do 150 metara. Najviše voli pješčano-muljevita dna koja se strmo obrušavaju i hrani se najčešće mekušcima i glavonošcima. Kako se radi o ribi koja može dostići težinu i do 20 kilograma moramo dobro paziti kod odabira naše opreme i jedino što ovdje mogu preporučiti je oprema za light jigging. Isto tako i naš Inchiku mora biti odlične izrade, točnije, udice moraju biti minimalne veličine 3/0 vezane na debeloj i jakoj upredenici. Ovaj predator najčešće napada sve što smatra jestivim ili brani svoj teritorij od uljeza. Najčešći napadi na varalicu su u tonjenju što pokazuje koliko je ovaj grabežljivac agresivan. Znači, za dobar ulov moramo poznavati ili otkriti mjesto na kojem obitava ili saznati na kojem su mjestu lovljene ove veličanstvene ribe.

Šarag

U našem moru šarag je jedan od najrasprostranjenijih sparida i može narasti do 40 cm i 2 kilograma težine. Hrani se raznim crvima, beskralježnjacima, ribicama i najviše mekušcima te ovu ribu svakako moramo uzeti u obzir kao našu lovinu. I šarag spada u sparide koji su veoma čest ulov tehnikom inchiku. Najbolje ga je potražiti na dubinama od 20 do 50 metara dubine, tereni na kojima najradije obitava su miješanog tipa, od livada posidonije, pješčanog i muljevitog dna te svakako tereni s velikim škrapama. Ovu ribu možemo loviti preko cijele godine ali su ljetni mjeseci najproduktivniji. Najbolje se pokazalo loviti sredinom dana no u nekim slučajevima (meteo-morskim) aktivan je tijekom cijelog dana. Nemamo potrebe za nekim posebnim priborom, klasičan pribor za tradicionalni Inchiku je i više nego dovoljan. Šarag nije ”čisti” predator već spada u kategoriju riba koje se hrane s dna, stoga većinu svog života provodi uz samo dno i lako je zaključiti da tako moramo i prezentirati naš Inchiku ne bismo li imali uspjeha. Najbolje se pokazalo lagano vođenje s kratkim nejakim trzajevima vrhom štapa i da pritom imamo konstantno kontakt s dnom.

Potreban materijal

1) Upredenica 170-200 lb
2) Gumeni glavonošci veličine 9-11 cm
3) Udice s okom s vrhom beak veličine 1/0 2/0 3/0
4) Igla za heklanje od 1,75 mm
5) Perlice od mekane gume vel. 6-10
6) Perlice od tvrde gume vel. 6-10
7) Svjetlucave lamete kakve želimo
8) Škarice ili grickalica

Okan

Rumenac ili okan je veoma zanimljiva riba za lov i mogu reći da ga neočekivano jako privlači naš umjetni glavonožac. Ovaj sparid najčešće se zadržava na dubinama od 150 do 300 metara dubine no u nekim slučajevima i na nekim područjima ga nalazimo i na manjim i prihvatljivijim dubinama za nas ribolovce. Brakovi s miješanim terenom (kamen-blato) i velikim zidovima koji se obrušavaju u dubinu zasigurno su najbolje mjesto gdje možemo potražiti jata ove lijepe ribe. Najbolja sezona ribolova je u jesen i proljeće no znao sam zbilja lijepe primjerke okana loviti zimi pa čak i ljeti. Nabolje se pokazao ribolov u popodnevnim satima pa sve do sumraka. Kao i kod šarga i za ribolov okana možemo koristiti klasičan pribor za Inchiku jer okan rijetko prelazi težinu od 3 kilograma. Da bismo povećali mogućnosti i šanse za ulov dobro je pouzdati se u ehosonder i nautičke karte i pažljivo odabrati mjesto ribolova. Kada nađemo jato okana najbolje je Inchiku spustiti u središte jata, to ih neće uplašiti već ćete dobivati grizeve u propadanju to jest tonjenju Inchikua. Ukoliko se to ne dogodi, kada varalica stigne do dna krećemo s laganim trzajima i polaganim privlačenjem. Ukoliko primijetite da naši prijatelji s perajama nisu baš zainteresirani za našeg umjetnog glavonošca, mijenjanje boje glavonošca, a isto tako i metalnog dijela, može biti dobitna kombinacija.

Otkad je tehnika Inchiku doplovila na Mediteran, naši su ribolovci nakon početnog upoznavanja s njom shvatili da je ova varalica interesantna ne samo ribama poput arbuna i šarga koji žive na dnu nego i svim ostalim predatorima koji žive u našim vodama. Stoga se trebalo nešto učiniti da se tehnika poboljša i prilagodi svim vrstama riba. To se postepeno odnosi na Asist Hook gdje konvencionalne tvorničke udice moramo zamijeniti Custom verzijom udica ne bismo li se mogli ravnopravno boriti s ribama koje su poznate po svojoj ratobornosti.

U zadnje vrijeme većina ribolovaca koji su se posvetili Inchiku tehnici shvatili su da se u određenim situacijama i na određenim terenima moguće susresti s velikim ribama koje imaju jaku čeljust kojom lako ravnaju udice i uništavaju većinu konvencionalnih udica koje dobijemo kada kupimo Inchiku. U tom slučaju ne smijemo biti nespremni, Inchiku naoružan Super Custom Asist Hookom nam omogućava da se ravnopravno borimo s većinom predatora koji obitavaju u našem moru.

Karakteristike Asist Hooka

Koristeći upredenicu od 170-200 lb imamo u našu korist dvije prednosti. Prva prednost je otpornost na abraziju i možemo se bez straha uhvatiti u koštac s ribama oštrih zubi poput mača srebrnjaka ili palamide. Druga prednost ali ne i manje važna je ta da mekoća upredenice daje našem glavonošcu veoma prirodan i zavodljiv rad te se i udice kreću u harmoniji s tijelom glavonošca, čemu pridonosi i to da je veća udica sakrivena u glavi glavonošca dok je manja između krakova i svjetlucavih lameta.

Ove određene karakteristike čine naš Asist Hook ubojitim oružjem za OVERSIZE predatore.

Čvor za Asist udicu

Ovaj je čvor izuzetno jednostavan i snažan. Nikad nas nije iznevjerio u ribolovu a vi ga naučite vezati u pet kratkih poteza:

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana