Light Rock Fishing – Turkish Sea Fishing Delights

8 min read

PRM / Broj 13 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2016.

Savas Dursun jedan je od najiskusnijih europskih LRF ribiča, i upisao je više vrsta od većine UL orijentiranih varaličara. U ovom će tekstu s vama podijeliti neka od svojih najvažnijih opažanja i iskustava…

Piše: Rasmus Ovesen

Turski ribič Savas Dursun lovi gotovo cijeli svoj život, a zadnjih je pet godina proveo doista mnogo vremena ciljano loveći razne morske vrste s kamenih obala blizu svog doma u blizini Antalye na sjevernoj obali Turske – i to upotrebljavajući UL opremu. Tijekom tih pet godina upisao je 150 vrsta, stekao gomile važnog iskustva, i čak je napisao i knjigu o light rock fishingu – disciplini koju je potpuno savladao.

Dobio sam priliku razgovarati sa Savasom o njegovom iskustvu s Light Rock Fishingom te razlozima fascinacije tom ribolovnom tehnikom.

RO: Kako si započeo sa LRF tehnikom ribolova?
SD: Moj prvi susret s tom tehnikom dogodio se tijekom ljeta 2011. godine. Tada sam prvi puta isprobao malene 2.5 g jig glave sa crvolikim silikoncima ispod 4 cm, i naravno, ciljao sam šarune. Do tada sam šarune lovio prirodnim mamcima bez otežanja. No taj je dan napravio razliku! Sada sam ove ribe lovio malim varalicama na laganu opremu, i tog mi je trenutka staromodan ribolov prirodnim mamcima postao prošlost.
Da budem iskren, u tom trenutku nisam imao prihvatljivu LRF opremu i lovio sam sa 10-30 g varaličarskim štapom. U tom sam periodu ulovio puno riba koje inače nisam imao prilike uloviti na prirodan mamac, što me učinilo još uzbuđenijim i znatiželjnijim. Dugo sam vremena lutao od dućana do dućana tražeći LRF opremu i UL varalice, dok nisam shvatio da LRF tehnika još nije dovoljno prihvaćena niti poznata u Turskoj. Danas, kada pogledam ribolovnu zajednicu i dućane, vidim mnogo LRF opreme i svakim danom upoznajem sve više ljudi koji vole takav ribolov, što je dokaz da je u međuvremenu LRF postao izuzetno popularan.

Chris standing up holding his daughter Elva


RO: Što te zapravo intrigira i fascinira kod LRF-a?
SD: LRF je kao prvo veoma univerzalna tehnika. Raspon varalica je doslovno beskonačan, a težnja što lakšem priboru i pristupu čini dosad neinteresantne i neulovljive vrste veoma zanimljivom lovinom. Sa ovom je tehnikom moguće uloviti doslovno sve, i za razliku od ostalih ribolovnih tehnika ribolov bez ulovljene ribe je gotovo nemoguć – što je veoma primamljivo za ribolovne početnike.
Ulov bilo koje vrste na varalicu je odlična zabava sa UL priborom. Kod ovakvog ribolova me najviše privlači činjenica da lovim s tako laganom opremom i doslovno osjetim svaki trzaj i pokret ribe koju sam ulovio. Čak i najmanja riba pruža dobru bobu sa ispravno odabranom opremom, što ribolov čini veoma uzbudljivim i zanimljivim. A ako nešto veće pokupi varalicu spremite se za poplavu adrenalina! Štap će se savinuti do drške, rola vrištati, a strah da ćete izgubiti ribu svake sekunde podiže uzbuđenje na sasvim novi nivo. Ukratko, LRF je zabavan i lagan način ribolova prikladan za sve, od djece do staraca, u kojem će užitak ribolova uvijek biti nagrađen i ulovom.


RO: Kakvu opremu preporučaš za LRF i zašto?
SD: LRF je najlakši oblik varaličarenja i zahtijeva minijaturne varalice. Zbog toga štapovi i njihova akcija moraju biti odabrani u skladu s varalicama. Obično se upotrebljavaju dva tipa štapova: solid i tubular tip. Solid tip (puni vrh) štapovi su fleksibilniji i osjetljiviji, dok su tubular tip (šuplji vrh) štapovi brze akcije i dosta jači. Kad lovite ribe koje u kontri morate zakucati udicom i upotrijebiti sirovu snagu u borbi, tubular tip štapovi su prvi izbor.
U većini slučajeva upotrebljavat ćemo kombinaciju jig glava i silikonaca, za što je najbolje odabrati štap u rangu 0-5 g ili 1-7 g od 180-230 cm dužine. Za jače ribe treba posegnuti za tubular tip štapovima od 0-10 ili 3-12 g u duljinama od 1.8 do 2.70 m. Ovakvi šapovi također značajno povećavaju daljinu zabačaja.
Rola mora pratiti štap, znači dimenzije između 500-2000 su idealne, uz iznimnih 2500 za veće ribe. Ukoliko nema potrebe za brzim privlačenjem omjer 5.1 – 5.3 je dovoljan, no ukoliko moramo brzo namatati nužno je imati barem 5.7 – 6.1.


Što se tiče monofila, najčešće se upotrebljava najlon ili fluorocarbon između 0.10 – 0.16 mm, dok se na mjestima s teškim terenom upotrebljava i 0.20 mm. Kako biste povećali osjetljivost možete upotrijebiti tanku upredenicu promjera 0.04 – 0.10 mm, no zbog nevidljivosti i apsorpcije opterećenja pri zabačaju svakako treba upotrijebiti i predvez od fluorocarbona.


RO: Kakve varalice preferiraš za LRF?
SD: LRF: Većina mog arsenala sastoji se od silikonaca na jig glavama od 1.5-4 g. Zaključio sam da su morski crvi redovni sastojak menija kako malenih tako i velikih riba. Također sam primijetio da se kroz dan crvi uglavnom skrivaju u vegetaciji, no tijekom noći slobodno plivaju – i to je ono što privlači većinu riba koje lovim: skuše, šarune, orade, kantare, glavoče, škarpoče pa čak i brancine.
Najbolje boje za noćni ribolov su roza i narančasta. Nakon njih dolaze bijela i crvena. Na te sam kombinacije ulovio praktički sve vrste u moru!
Ponekad koristim i malene voblere, zare, micro jigove, micro žlice i leptire. Sve navedene varalice su se dokazale u određenim situacijama, a baš su se micro jigovi pokazali osobito efektivnima prilikom ribolova u Mediteranu. Na njih mi udaraju strijelke, ušate, iglice, a ponekad čak i malene kirnje. Zadnjih sam godina također otkrio da maleni poperi odlično privlače pozornost grabežljivaca. Osobito je zabavno promatrati površinske napade! Da skratim, doista volim probavati nove mamce i promatrati rezultate, a rezultati su obično odlični.


RO: Postoji li neki tip varalice koji bi posebno preporučio za LRF?
SD: Varalice koje koristim mijenjaju se od sezone do sezone kao i od pozicije do pozicije, no kombinacija crvolikog silikonca i jig glave je nešto što pali praktički uvijek i svugdje. Uvijek postoji neka riblja vrsta koja će napasti tu kombinaciju, bilo na moru ili u slatkim vodama. Obično lovim tako da silikoncem skakućem po dnu mora. Nastojim odabirati biorazgradive i nadipane silikonce jer su morski predatori jako osjetljivi na miris. Mana takvih silikonaca je što su veoma mekani pa ih malene ribe brzo rastrgaju.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva


RO: Koji su najvažniji faktori za uspjeh u LRF ribolovu?
SD: Uspjeh pretežno ovisi o vašem poznavanju dobrih pozicija kao i poznavanju hranidbenih navika ciljanog plijena. To vam omogućava da prilagodite pribor i budete na pravom mjestu u pravo vrijeme. Osobno najviše lovim u samu zoru i sumrak. Također nastojim pogoditi izmjene plime i oseke. Nadalje, preferiram mjesta gdje se duboko more susreće sa plićakom – mjesta sa drastičnim prijelazima, razne platoe kao i svaku veću nakupinu stijenja.


RO: Kako vodiš varalice?
SD: Ovo je vjerojatno najteže pitanje za odgovoriti. Kao što svi znamo, svaka varalica ima jednu ili nekoliko standardnih akcija od kojih svaka treba određenu dozu prilagodbe ovisno o ribljem ponašanju, vremenu, temperaturi vode i vidljivosti. Na primjer, kad jigam sa silikoncima u plitkoj vodi prvo zabacujem i ravno povlačim silikonac u gornjim slojevima prije nego što se spustim na dno. S druge strane, ako istu riblju vrstu lovim s mola u dubokoj vodi puštam varalicu da potone do dna i povlačim konstantom brzinom ili koristim relativno statična izdizanja od dna. Također kombiniram oboje kako bih izazvao reakciju.
Kad lovim ribe orijentirane uz samo dno, pokušavam minimalizirati pokrete varalice kako bih ju zadržao što bliže dnu. Poanta je u privlačenju pozornosti ribe kao i u zadržavanju varalice u zoni udarca.
Drugačiji načini prezentacije također su efektivni. Postoji previše vrsta, varalica i akcija da bismo sve ovdje napisali, no postoji još jedan način prezentacije koji bih htio spomenuti. Riječ je o prezentaciji malih jigova koja odlično prolazi kod strijelki, luceva, iglica i ušata. Nakon zabačaja držim vrh štapa visoko i brzo namatam uz lagane pokrete vrhom štapa. Zbog toga jig poskakuje površinom te šalje vibraciju i buku dolje u more, a agresivne pelagične ribe to rijetko mogu ignorirati!
Generalno gledano, najvažnije je puno eksperimentirati. Isprobavajte drugačije stvari i nađite vlastiti način vođenja varalica.


RO: Kako odabireš ribolovnu poziciju? Paziš li na smjer vjetra, plimu, oseku i mjesečeve mijene?
SD: Kad odabirem mjesto za ribolov prvo odlučujem koju ću ribu loviti. No moram reći da je većina riba koju ciljamo na UL malenih dimenzija i obilno su nastanjene po svim terenima, pa je izbor pozicije lakši nego u klasičnom ribolovu predatora. Generalno volim loviti u blizini konstrukcija kao što su molovi, luke i marine jer to su odlična mjesta za UL ribolov.
Vjetar i smjer vjetra je obično kritičan faktor u odabiru pozicije. Ovo je zbog toga što krivi smjer vjetra praktički onemogućuje zabačaj, osobito zbog ribolova laganim varalicama. No blagi vjetar u obalu koji uzburkava i muti vodu pod nogama odličan je za ribolov. Mjesečeve mijene i promjene plime i oseke uopće ne provjeravam jer su od minimalne važnosti na mojim terenima.


RO: Na koji način pristupaš poziciji na kojoj nikad nisi lovio?
SD: Uvijek prvo pričam sa iskusnim lokalnim ribičima koji dobro poznaju pozicije. Također upotrebljavam informacije skupljene s foruma kao i Google Earth. No nikad zapravo ne znam što me čeka – koliko god pozicija izgledala dobro, krivolovci, komercijalni ribari i podvodni ribiči su ju možda već ispraznili.


RO: Imaš li neki ključni savjet za početnike u svijetu LRF-a?
SD: Ono što uvijek kažem početnicima je: ”Nije poanta u ulovu velike ribe, poanta je u ulovu svega što možete uloviti i izvlačenju maksimalne zabave iz toga.” Ovo je tehnika puna zabave i uzbuđenja i možete ju prakticirati gotovo svugdje. Sa LRF opremom lovit ćete mnoge vrste i vrhunski se zabaviti. Također ćete s vremenom skupiti znanje i uloviti veće ribe. A dril veće ribe na laganu opremu ubrzo će postati adrenalinska ovisnost.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

-Nije poanta u ulovu velike ribe, poanta je u ulovu svega što možete uloviti i izvlačenju maksimalne zabave iz toga


RO: Imaš li neko posebno LRF iskustvo/uspomenu koje bi htio podijeliti?
SD: Imao sam toliko zanimljivih sezona i ulova da je teško izdvojiti nešto posebno. No sjećam se ribolova iz 2015. u kojem sam na Savagear Sandeel Sluga na 10 g jig glavi ulovio gofa od 5 kg. Prvi je bijeg bio kao noćna mora – mislio sam da nikad neće stati! Sa štapom savinutim do kraja i urličućom rolom mislio sam da nemam šanse. Osjećao sam se totalno bespomoćno. Tek nakon pet minuta sam uspio steći kakvu takvu kontrolu. Riba je počela pokazivati znakove umora i mogao sam ju početi zamarati. Činilo se kao da traje beskonačno, no borba je završila nakon 15 minuta i LRF trofej mog života bio je u podmetaču!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana