PRM / Broj 13 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2016.

Kad je riječ o ribolovu orade s obale, prve asocijacije mi se zavrte oko rod podova, signalizatora, bibija, dugog iščekivanja griza i općenito ubitačne dosade zbog koje nikad nisam bio sklon stacionarnom ribolovu. Svatko ima svoj gušt, a mene sati iščekivanja griza i gledanja u dalj jednostavno tjeraju u tešku depresiju – i siguran sam da nisam jedini koji tako misli!

Piše: Denis Savretić – Cekin

Ali što ako baš želimo uloviti oradu (između ostalog zato što apsolutno ništa drugo ne grize ovih pakleno toplih dana), a nikako nam se ne da gubiti život gledajući/slušajući različite oblike signalizatora u iščekivanju griza? E pa tako da si situaciju i pribor posložimo i prilagodimo brzinskom ribolovu i zaobiđemo sve one dosadne sate iščekivanja! Zvuči toliko jednostavno da je glupo, no ovo se zapravo da veoma jednostavno izvesti, ukoliko ispoštujemo nekoliko pravila.

Riblji putovi

Ako orada ima u moru, a ima ih gotovo svugdje, valja znati da one imaju sklonost kretanju u jatima i to često istim ili sličnim rutama. Dobre pošte su obično dobre zato što se nalaze na putanji koju orade neprestano obilaze, a ključ uspjeha u ribolovu je nalaženje takve pozicije. Ukoliko ne znamo niti jedno mjesto gdje se orade sigurno kreću, preostaje nam samo da ga sami nađemo. Kad sam se nedavno našao u situaciji da sam morao pronaći ribu, posegnuo sam za najlakšim rješenjem – upalio Google earth i odlučio potražiti najbližu uvalu i točku gdje bi kurenat trebao biti najbliži obali. Orade vole podvodne brakove, ali isto tako vole i isturene punte s jakim kurentom gdje uvijek mogu pronaći obilje prirodne hrane, i to su mjesta na kojima se one sigurno zadržavaju. Kako tražimo jaki kurenat, iznimno dobro će se pokazati i uska grla gdje će s promjenom plime i oseke doći i snažna strujanja, a to su obično prolazi između otoka ili pak uski ulazi u zaljeve. Ribe takvim prolazima redovno cirkuliraju, a nama je cilj doći točno tamo gdje riba cirkulira i baciti joj na glavu – zbog čega je traženje pozicije ključan parametar brzog ribolova.

Usoljena srdela

Srdela je majka svih mamaca, i nju sam najviše i najuspješnije koristio u ovakvom ribolovu. Orada ju uzima bez razmišljanja, a kako je relativno meka udica ju u kontri uvijek probije i zabija se oradi u usta. Svježa srdela je odlična, ali usoljena višekratno bolja jer znatno dulje ostaje na udici, a i lakše se mamči i zabacuje. Nemojte pretjerivati s veličinom mamca, jer povećavanjem komada srdele moramo povećati i udicu čime nam se smanjuju šanse da orada otprve zguta cijeli mamac – što opet znači da joj moramo popuštati nakon griza, a to ne želimo. Komadić srdele prikazan na slici idealan je mamac, a mamčim ga tako da udicu dva puta prošijem kako bih ju dodatno učvrstio i cijeli luk udice ostavim van mamca na suprotnoj strani. Fulavanja na taj način nema!

Plima i oseka

Kada smo našli poziciju, moramo veoma detaljno proučiti tablice plime i oseke. Špica plime i dno oseke točke su u kojima more stoji – i u kojima orade ne grizu. Naime, odabirom specifičnih pozicija mi nastojimo pronaći jato orada u prolazu, a one prolaze zato što praćenjem plime i oseke ulaze odnosno izlaze iz određenih dijelova mora u potrazi za hranom. To znači da će se na meti naših udica naći u trenutku kad odluče ući ili izaći na neki teren, odnosno jato će se na ruti pojaviti u trenutku kad more iz dna oseke krene u plimu kao i kad iz vrha plime krene u oseku. To su veoma kratki periodi i često će vrijeme riblje aktivnosti trajati do 45 minuta (koliko će se jato zadržati na prostoru koji smo pokrili udicama), no ukoliko je pozicija i vrijeme ispravno odabrano tih 45 minuta je i više nego dovoljno.

Lagana artiljerija

Kako nam nije u interesu zabacivati 182 metra sa 250 gramskim olovima i natezati se s imaginarnim ribetinama, teški pribor nam doista ne treba. Osobno sam lovio s Tubertini Focalize 12′ Feederom sa light špicom kad mi je trebalo teže olovo ili sa Perfect Mission Float Matchom do 12 g kad sam lovio s laganim olovcem, oba štapa spojena sa Ryobi Viral rolama u veličini 3000 i 5000. Fora je u tome da izborom pozicija gdje struja ide blizu obale u potpunosti izbjegavamo potrebu za dalekim izbačajima, a kako doista nemam razloga očekivati ribu koja bi nam mogla potrgati 0.20 mm na finom priboru nema nikakve potrebe za pojačavanjem opreme. U izboru štapova nemojte previše komplicirati, odaberite ono što imate – ukoliko je teren plitak, kurenat lagan, a zabačaj minimalan, match štap oboružan olovom do 10 grama je sve što vam treba, a ukoliko treba bacati nešto teže olovo u jaču struju radije se oboružajte feederom sa light vrhom. Juho je u nedostatku pametnije opcije lovio sa 6 m dugim bolognesom, i lovio je i više nego dobro …

Rak samac

Ovaj veoma zabavni stanovnik kamenih plićaka vrhunska je ješka za aktivnu oradu. Inače i nije neko veselje jer ga sitna riba jako brzo skine, ali ukoliko imamo aktivno jato orada ovo je vjerojatno najbrži mamac do kojeg uopće možemo doći. Orada ga prihvaća doslovno trenutno, doplivat će iz pristojne daljine kad osjeti njegov miris, a zgutat će ga do dupeta čim mu se približi. Veoma je lako pokupiti ih po plićacima i definitivno se isplati imati ih ako nam sjedne aktivno jato riba. Bitno je samo da im kućicu razbijemo nježno i pažljivo kako ga ne bismo oštetili, jer za mamčenje nam treba cijeli i neoštećeni rak. Mamčiti ga uvijek treba kroz čvrsti dio tijela, a mekani zadak nakon toga navući na udicu.

Kao osnovni najlon upotrebljavao sam tonući Gorilla Match 0.18 mm, odnosno Gorilla Feeder 0.20 mm. Predvez mi je bio ponešto deblji od osnove, uglavnom 0.21 mm Yo-Zuri fluorocarbon i to zato što sam svakako htio izbjeći eventualno trganje ili pregrizanje ukoliko mi se predvez ošteti na kamenju, ili ako mi neka riba proguta. Odabir udica sastojao se od modela Owner Iseama, u veličinama 8, 10 i 12. Na osnovni najlon sam jednostavno navukao klizno olovo teško od 4-20 g, ovisno o trenutnim potrebama, nakon čega bih navlačio perlu, vezao malu vrtilicu i potom navezivao cca 1 m fluorocarbona. Najjednostavniji klizni sistem na svijetu koji se uz štopanje nikad ne petlja, a uvijek lovi! Preporučam da ne bacate više od tri štapa, a ako riba krene pokušajte reducirati na dva, jer double strike (ili dupli griz) obično dovodi do toga da izgubite obje ribe!

Taktički ribolov

Ribolovu moramo pristupiti ozbiljno i organizirano. Činjenice su očigledne: vani je stvarno vruć, i nikome nije u interesu da se peče na kamenju dulje nego što je potrebno. Zato sve treba obaviti što preciznije. Kao prvo, uzmite si nekoliko minuta da pomoću olovne sonde prijeđete dno (komad olova s vrtilicom na kraju najlona ili još bolje upredenice) i ustanovite gdje su grote, gdje je pijesak i gdje su prijelazi. Pokušajte zabacivati na pješčane i kamenjem prošarane platoe kako biste zapinjanje sveli na minimum, ali i izbjegli sitniš koji se voli zadržavati po kamenju. Prilikom odabira daljine zabačaja najbolje je ravnati se prema vidljivim tragovima morskih struja na površini nakon što more krene u plimu ili oseku, i zabacivati na unutarnji ili vanjski rub istih (na dobrim pozicijama će to biti relativno blizu obali) te istovremeno izbjeći prije uočene prijelaze ili kamenje. Ukoliko lovite sa više štapova, uvijek ih zabacite na tri različite daljine – nakon dobivanja prvog griza, sve štapove odmah prezabacite tamo gdje ste dobili griz jer tamo prolazi jato.

Ribolovna tradicija nam govori da oradi nakon griza treba popustiti kako bi progutala. Ali mi sad pričamo o brzom ribolovu – ništa od toga! Ribolov matchom i feederom znači da će orada nakon uzimanja mamca veoma lagano i brzo savinuti vrh štapa bez značajnijeg otpora, a umjesto da se mučimo s postavljanjem štapova u smjeru zabačaja i puštanjem ribe da slobodno vuče, ja jednostavno iste sekunde odvalim kontru kao manijak. Rezultat: u tri dana ribolova nisam promašio niti jedan griz, a samo mi se jedna riba otkvačila. To sam osigurao i upotrebom manjih udica i relativno mekane ješke, pa kad orada prihvati mamac ja sam siguran da u ustima ima udicu i jakom kontrom čupam udicu iz mamca i zabijam ju oradi u samu usnu, otkud sigurno neće ispasti. Problem je što će zbog ovako fiksne postave orada u dosta slučajeva pojesti mamac i ispljunuti udicu ukoliko odmah ne kontriramo, zbog čega valja biti uz sami štap u svakom trenutku!

Školjke

U plićem moru uvijek ima školjaka – a orade vole školjke! Osim što su prirodna hrana orada, relativno čvrsti mišić kojim zatvaraju ljušturu dosta je tvrd i može izdržati preko nekoliko napada sitne ribe, dok je istovremeno dovoljno mekan da nam ne radi probleme pri kontriranju. Ako u pregledu mora oko pozicije na kojoj lovim naletim na bilo kakvu školjku, obavezno ju uzimam i nabijam na udicu, i uglavnom na nju dobijem i ribu! Volka u ovakvom ribolovu izbjegavam jer je previše žilav za pribor i udice koje koristim.

Nije loše opskrbiti se jakom praćkom i kad riba krene praćkanjem srdela malo iznad pozicije osigurati da se jato na mjestu održi malo dulje, kako bismo uspjeli izvući maksimum iz ribolova. Također ne budite lijeni prezabacivati i aktivno tražiti ribu ukoliko smatrate da bi sada trebala biti tu, jer ako je orada u blizini ona će zagristi veoma brzo – nema smisla čekati! Dugačak podmetač je obavezan dio pribora, a opskrbite se i kremom za sunčanje!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana