Mala škola vezanja čvorova

3 min read

PR / Broj 42 / Rujan/ 2011.

Dropper loop – čvor za kančenicu

Snimio: Vatroslav Mlinar

Ovaj čvor se najčešče koristi kada lovimo sa nekoliko udica na jednom sistemu, kao što je na primjer bolentino ili kančenica za ribolov s broda, a slično se može vezati i odmet ili tunja za ribolov s obale. Koristi se radi brže izmjene predveza sa udicama. Naime u morskom ribolovu iz plovila, da bismo lovili pri dnu, olovo spuštamo na samo dno, a predveze s udicama vežemo par desetaka centimetara iznad na osnovu. Često čemo sličan pribor koristiti i prilikom lova s obale, naročito kada je dno jako strmo i lovna dubina velika. Tako prilagoditi pribor najlakše je uz pomoć trokrakih vrtila (vrtilica, virbla, žogulina). Ako ste u sistemu nekad i koristili gruba trostruka vrtila pokušajte sa ovim čvorom i vidjet ćete njegove prednosti.

Ovaj čvor ima relativno široku primjenu no kod nas je postao vrlo popularan nedavno i primjenjuje se najčešće za lov lignji tatakijem gdje je gotovo nezamjenjiv, a i obične se skosavice njime sasvim lijepo daju pričvrstiti na osnovu. Osobno ne bih preporučio ovaj čvor na tanjim najlonima od 0.25 mm debljine no neki ribolovci ne dijele isto mišljenje, no svakako ga probajte vrlo je praktičan.

Kako petlja izlazi iz čvora pod pravim kutom, smanjili smo opasnost od upetljavanja predveza za glavni najlon. Koristeći ovaj čvor umjesto vrtila izbjegli smo rezanje glavnog najlona, smanjili broj čvorova na njemu, a i reducirali troškove s obzirom da ćemo, prilikom zapinjanja za dno, ostati samo bez olova i udica. U slučaju upetljavanja glavnog najlona, može se vezati jedno obično vrtilo par desetaka centimetara iznad najgornje udice.
Kod lova živim mamcem, ovo ipak nije dobro rješenje jer će se, bez vrtila na predvezu, plivajući u krug, živa ribica kad-tad zapetljati u glavni najlon.
Podsjećam vas da je zakonom o morskom ribolovu sportašima dozvoljeno koristiti dva pribora i imati vezane najviše tri udice na svakom od tih pribora.

Do idućeg broja Praktičnog ribolova, u hladu borova i u društvu ledene bevande, želim vam uspješno vezivanje ovog čvora.

Evo kako se Dropper loop – čvor za kančenicu veže:

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana