Pokret koji prikriva prijevaru

13 min read

PR / Broj 41 / Kolovoz / 2011.

Silikonci u dnevnom spinu brancina

Piše: Nenad Radović- Bojanac

Idete u ribolov na brancina? Većina će reći da je noć pravo vrijeme. I uglavnom, može se reći da su u pravu. Ali kao što u ribolovu nijedno pravilo ne treba prihvatiti previše kruto, tako je i sa ovim. Mnogo puta sam provodio čitave noći na vodi sa jako slabim rezultatima. Onda odem po danu i u nekoliko zabačaja doživim više nego za čitavu noć upornog špinanja…

Više je razloga za to. Najčešće se to događa s proljeća, kada je koncentracija jata sitne plave ribe najveća pri obali. Tada brancin za jako kratko vrijeme, u uvjetima dobre vidljivosti, uspijeva utoliti svoju veliku glad. Ostatak vremena provodi pri dnu, nezainteresiran za jata gavuna, papalina ili inćuna koja mu se „šetkaju” iznad glave.

Obično se vrijeme hranjenja odvija u „cugovima“ koji traju po nekih 20-30 minuta. Takvih naglih skokova apetita u pravilu bude 2-3 puta tijekom dana. Nekad zna biti samo jedan, a ponekad lovi cijeli dan radeći kraće prekide.
Jedini način da sa sigurnošću znate vrijeme cugova je češći boravak na vodi i svakodnevno praćenje situacije.
Kao što su sumrak, izlazak i zalazak mjeseca te početak plime okidači za početak hranjenja u noćnim uvjetima, tako je to po danu izlazak i zalazak sunca. Stvari se poklapaju kada je u pitanju uticaj plime – i to neizostavan početak plime (prvih pola sata).
Bitan trenutak na riječnim ušćima zna biti i početak maestrala. Tad površinu zaparaju leđne peraje gladnih brancina pa izgleda kao da voda vri. Nastaje opći metež u kojem se sudaraju brancini, a maleni gavuni bezglavo izlijeću iz vode, često završavajući na obali. Ovo počinje bez ikakve najave a na isti način i prestaje. Zato treba biti spreman i to kratko vrijeme iskoristiti na pravi način jer slijedeći cug može biti tek sutra. I to – ako bude!
Što treba imati na kraju strune i kako to uporabiti, vječno je pitanje. Većina zna da su plitkoroneći vobleri i površinci jedna od varijanti. Želim ukazati da nisu jedini te da silikonci i u ovakvim situacijama drže primat kod ribolova brancina.

Pribor

Pribor koji ćemo koristiti kod ovakvog načina ribolova je sličan kao noću, s tim što ćemo obavezno koristiti nešto duže štapove (3,00 do 3,30 m) zbog boljeg izbačaja te lakšeg vođenja varalica na više različitih načina.

Upredenica nikako ne bi trebala biti predebela. Ja koristim Power Pro 5 lb koji mi omogućava dalje zabačaje, a opet ima i dovoljno snage za savladavanje i najkrupnijih brancina. Preporučujem korištenje fluorocarbonskih lidera debljine do 0,25 mm koji znaju napraviti razliku u ovakvim uvjetima. Spoj predveza sa varalicom i upredenice je mala kvalitetna kopča. Nju vezujem za upredenicu Trilene čvorom koji mi se pokazao izvanrednim. Kod ribolova sa snažnijim borcima poput lice ili kod uporabe ekstra tankih uprdenica i najlona, vežem isti čvor, s tim što ga radim na način da zadnjih 20 cm strune poduplam i onda ga vežem. Osim njega možete koristiti i Palomar ili neki od čvorova koji preporučuje proizvođač upredenice koju koristite. Savjet proizvođača nikad ne treba zanemariti jer moramo znati da su oni isprobali razne čvorove i nakon detaljnog ispitivanja dali savjet kupcima koji čvor daje najbolje rezultate sa njihovim proizvodom.

Lov silikonskim imitacijama ribica s integriranim otežanjem

(Prva varijanta)

S obzirom da se radi o ribolovu pri dobroj vidljivosti, varalica bi trebala biti što vjernija imitacija ribica koje se trenutno nalaze na meniju brancina. I kod ovog pravila zna biti odstupanja pa često usred dana izuzetne rezultate pokažu varalice drečavih nijansi, poput fluo-zelene, narančaste ili bijele. Ipak, od silikonaca koji se koriste u dnevnim uvjetima, oni koji izgledom i radom imitiraju male uspaničene gavune, meni su se u najvećem broju situacija pokazali kao najlovniji. Varalice se mogu koristiti pojedinačno, a jako dobrim mi se pokazalo i vezivanje dvije varalice na sistem (tzv. tandem). Naime, jako davno, još kao dječak, bio sam zanesen spinom brancina i susreo sam se s problemom ribolova silikoncima noću kad su brancini lovili u vrlo plitkom. Varalica mi je zbog potrebe laganog vođenja stalno bila na dnu, što je daleko od idealnog. Došao sam na ideju da zavežem dvije varalice na isti sistem te da ih vodim sa visoko podignutim štapom.
Dobio sam željeni rezultat, ali i više od toga. Varalica koja se nalazila na dužem kraku kuckala je po dnu i najčešće nije lovila, ali je zato gornja varalica bezobrazno istitravala ispred nosa gladnih brancina. S obzirom da se u plitkom uvijek nalazi izuzetno aktivna riba, grabili su ju sa izuzetnom halapljivošću jer se kretala gotovo pri samoj površini (prednost dugog štapa), a udarci su bili siloviti, kao kad bi vam netko rukom snažno potegnuo štap prema sebi. Pokazalo se da je tandem silikonaca jako privlačan brancinima i čest je slučaj istovremenih ulova dva komada, što naravno nije primarni cilj. No povećan interes brancina za tandem u odnosu na pojedinačnu varalicu je, osim noću u plitkom, jako važno i za ribolov u dnevnim uvjetima. Moram naglasiti da ovo nije kruto pravilo te da pojedinačna varalica zna biti jednako efikasna.

Vođenje varalice(a)

Ukoliko na vodi nema znakova da se riba podigla i da sve pršti po površini, varalice se danju vuku donekle slično kao i po noći – nakon zabačaja pustimo da varalica dodirne dno i radimo pokrete iz zgloba (šake), pokrećući brzo vrh štapa nekih 20-30 cm gore-dolje te tako dodatno ulijevamo život u silikonce. Razlika između dnevne i noćne prezentacije je što po noći varalicu vodimo jako sporo, trudeći se da konstantno bude na nekih 30-tak cm od dna. Po danu to ne radimo, jer bi brancini brzo uvidjeli prijevaru i odustali od napada. Varalica se povlači srednje brzo, uz konstantno cimanje, kako brancinima ne bismo dali vremena da ju dobro vide. Pošto varalicom nije moguće u potpunosti kopirati prirodni uzor, za sporog vođenja lukavci bi lako uvidjeli prijevaru. Ovo je i savjet koji manje iskusni trebaju zapamtiti. Nikad po danu nemojte vući varalicu presporo. Kad je brancin gladan, nema te varalice koju neće stići, a kad jednom uvidi prijevaru, ta varalica postaje nezanimljiva.

Kad varalica stigne do površine, a ne primjećujemo da ju prati neki gladan branko, ponovo puštamo da ona padne na dno (ili blizu dna, u zavisnosti od toga da li ima gdje zapeti) te ponavljamo opisani postupak. Ukoliko primijetimo da je branko pojurio za silikoncem, štap držimo visoko koliko je potrebno da varalicu možemo voditi po samoj površini. Najbolje je da repić para površinu vode te nikako ne smijemo prestati s kratkim trzajima iz zgloba šake. Kod ovakvih situacija vjerojatnost da će brancin zagristi (ukoliko je varalica vođena na opisani način) je gotovo 100%.

Kad brancini love

Na vodi ste, a riba je izuzetno aktivna. Sve pršti od jurnjave brancina za gavunima, ciplima … Nekad je to jako blizu obale i često na granici dometa. Upravo u ovim trenucima duži štap i tanka upredenica, kako zbog daljeg zabačaja tako i zbog načina vođenja, znaju biti od velike pomoći. Gdje zabaciti, također je važno pitanje koje se postavlja. Iskusan ribolovac prati površinu vode i trudi se vidjeti pravac kretanja brancina koji se hrani. Ukoliko ga vidimo, silikonski gavun, ili još bolje tandem, koji će pasti na nekih pola metra do metar ispred glave brancina, dat će nam savršenu šansu za griz. Ukoliko ne, varalicom prebacujemo jato i navlačimo ju preko njega. Štap mora biti visoko kako bismo varalicu vodili što bliže površini (jako važno!) uz više puta ponovljeni način vođenja varalice sa konstantnim kratkim trzajima vrhom štapa. Ukoliko se varalicom ne može prebaciti jato, ne treba zazirati ni od zabačaja usred jata. No tad je važno pokrenuti varalicu istog trenutka kad dodirne površinu vode. Često nećete stići okrenuti puni krug ručkom role a uslijedit će žestok udarac umnogome različit od ribolova pri dnu, što uz ribolov na viđeno, ovaj način ribolova čini jako atraktivnim.

Ribolov na površini sa silikonskim gavunima predstavlja prilično zahtjevnu tehniku i za dobro ovladavanje njome treba dosta vještine i uvježbavanja. Zato ću predstaviti i jednostavniji, a često i ništa manje učinkovit način ribolova brancina.

Ribolov uz korištenje bombarde- sbirolina ili vodene kugle

Kada je riba jako aktivna i vidimo aktivnost na samoj površini, jako uspješno se da primijeniti prezentacija varalica pomoću bombarde ili vodene kugle. Preporučujem bombardu (onu koja se puni vodom) iz nekoliko razloga. Da se dalje zabaciti, nema mršenja strune, a i laganije klizi kroz vodu.

Opis montaže predveza

Bombardu njenim užim dijelom navlačimo na osnovnu strunu. Ispod nje stavljamo manji komadić silikonskog bužira koji će zaštititi čvor od udaraca bombarde prilikom zabačaja.

Na kraju, na osnovu vežemo kvalitetnu vrtilicu nekim od naprijed opisanih čvorova. Predvez izrađujemo od fluorocarbona leadera debljine 0,25mm. Dužina predveza bi trebala biti od 100 do 150 cm. Na kraj predveza vežemo kvalitetnu udicu i na nju kvačimo neotežanog silikonca. Kod ovakvog načina ribolova odlične rezultate daju i manje varalice od meke plastike proizvođača marke „Ragot – Raglou“ i „Red Gill“ kao i slične drugih proizvođača.
Kod kvačenja navedenih varalica poput „Raglou“-a i „Red Gill“-a, varalicu prvo navučemo na fluorocarbon glavom prema gore kroz već postojeću šupljinu, izvučemo predvez kroz otvor kod improviziranog „analnog” otvora varalice, zavežemo udicu i povučemo najlon tako da luk i vrh udice vire iz „analnog” otvora varalice.
Nakon završene montaže varalica bi trebala zadržati prirodan izgled, što je jako važno jer samo tako neće neće biti uvrtanja pri povlačenju, što je preduvjet za uspješan ribolov.

Vođenje

Ovim načinom se može loviti i kad se ne vidi riblja aktivnost na površini. Napadi su rjeđi, ali su brancini prosječno veći. Upravo sam u takvim uvjetima sam dobio neke od svojih kapitalaca. Lov bombardom daje mogućnost pretrage velike površine jer nema potrebe dugo zabacivati s jedne pozicije pa se poželjno kretati dok ne dobijemo prvi griz.
Već u prvih par povlačenja dobit ćemo udarac, ukoliko se sistem povuče na pravi način, a riba je prisutna i iole aktivna. Pravilo prebacivanja jata koje se hrani je kod ovog načina obavezno, jer je pljesak koji proizvede bombarda pri padu na površinu vode dosta jači od onoga kad koristimo samog silikonca pa može izazvati opreznost većih lukavaca. Kod manjih primjeraka to nije slučaj, ali nam takvi i ne trebaju biti ciljna lovina te bi se ovog pravila trebalo pridržavati.
Nasuprot zabacivanju, prilikom povlačenja sistema, upravo lagano bućkanje bombarde po površini zna biti glavni razlog za napad i često se dogodi da krupni primjerci umjesto varalicu napadnu upravo bombardu. Prilično čudna pojava za najopreznijeg grabežljivca našeg mora koja iznenadi i najiskusnije ribolovce.
Način povlačenja je vrlo jednostavan: sistem se vuče još sporije nego kad lovimo silikoncima sa integriranim otežanjem. Varalica se kreće na samoj površini i repić vrcka stvarajući malene klobuke te brancin nije u mogućnosti dobro sagledati samu varalicu pa je time i njegova agresivnost povećana, a opreznost smanjena, stoga je ovo i glavni razlog za sporije vođenje sistema.

Razlika u odnosu na klasičan spin

Kao i kod spinanja sa silikoncima, kratki pokreti iz zgloba su obavezni, ali se ne izvode neprestano, već otprilike na svaki treći okret ručkom role treba jednom kratko cimnuti. Bombarda bi tad trebala lagano bućnuti. Zvuk i izgled treba biti sličan kao kad brancin zgrabi gavuna na površini, što je dobro poznato svima koji su to makar jednom vidjeli i čuli. Upravo zbog spomenutih klobučića koje varalica pravi po površini jako su česti nerealizirani grizevi. Doživjet ćete veliko uzbuđenje u ovakvim situacijama jer vam se sve odigrava pred očima. U tim situacijama jako je važno zadržati isti ritam vođenja sistema, jer je vrlo vjerojatno da će brancin nastaviti progoniti varalicu i da će uslijediti novi griz. Razlog više je i to što obično kod prvog udarca ne osjeti prijevaru, jer se koristi mekši materijal za izradu varalica nego kod voblera, gdje nema šanse za popravni. Napomenut ću da se ovaj način ribolova, osim po danu, može koristiti i po noći, s tom razlikom što se sistem vuče jako sporo. Obično se uspješno koristi na plićim terenima.

Dnevni ribolov silikoncima iz barke

Osim spomenutih načina ribolova, koji se jednako uspješno mogu koristiti i sa obale i iz barke, postoji i par načina za koje nam je neophodna barka. Opisat ću dvije tehnike koje kod brancina daju najbolje rezultate.

Panula

Kod ovog načina su gavuni s integriranim otežanjem uvjerljivo najučinkovitiji, mada se mogu uporabiti i „Raglou“ i „Red Gill“ ili neke slične varalice drugih proizvođača napravljene od meke plastike. Kod aktivne ribe koja lovi po površini i na plićim poštama, sistem je jako jednostavan. Koristimo iste predveze kao i kod lova sa obale, dakle, jedan ili tandem silikonaca. Obično koristimo dva pribora. Jednu varalicu pustimo 15-ak metara iza barke (u pjenu od motora), dok drugu puštamo nešto duže, na nekih 25-30 metara. Barka se kreće što sporije, kao kod panule sa prirodnim mamcima. Nije naodmet s vremena na vrijeme cimnuti varalicu da malo poskoči, ali nije neophodno. Probajte i bit ćete ugodno iznenađeni rezultatima.
Ukoliko se na površini ne vidi aktivnost ribe a teren je nešto dublji, jako dobro mi se pokazao tandem vobler-silikonac. Koristimo isti predvez kao kod vezanja tandema silikonaca, s tim što je silikonski gavun prvi (bliži upredenici), a vobler drugi u sistemu. Dobro je vezati malu kopču na kraju dužeg kraka predveza koja će nam omogućiti mijenjanje voblera ovisno o dubini terena na kojem se nalazimo. Vobler je taj koji će sistemu omogućiti silazak na određenu dubinu i to mu je glavni zadatak, jer brancina ćete nakon drila uglavnom zateći na silikoncu. Brzina panulanja bi trebala biti negdje između one koju koristimo kod panule voblerima (brzo) i one koju koristimo kod panule silikoncima (jako sporo).

Tehnika „cinculiranja“

Radi se o gotovo nepoznatoj tehnici na našim prostorima, ali sam potpuno siguran da će zbog svoje učinkovitosti ubrzo postati jako popularna. Može se jednako uspješno koristiti u dnevnim uvjetima i noću. Glavni preduvjet je pošta sa dosta kurenta ili riječno ušće (tu ja imam sreće). S obzirom da je riječ o dnevnom ribolovu, koristit ćemo iste sisteme kao kod spina sa obale. Dakle, jedan silikonski gavun ili tandem. U zavisnosti od dubine vode i brzine kurenta ili toka rijeke, koristimo različite težine varalica.

Ukoliko se radi o ušću rijeke u more sa prosječnom dubinom od 2-5 metara i nekom, recimo, uobičajenom brzinom riječne struje, bit će sasvim dovoljna težina silikonca od 5-10 grama. Kod ribolova u kurentu na nešto većoj dubini težina varalica se može kretati i do 20-30 grama, ali ne previše jer će smetati radu varalice.
Pustimo da barku nosi struja. Zabacimo nekih 10-tak metara iza nje i pustimo da varalica padne na dno. Štap spuštamo dok ne dođe u paralelni položaj s površinom vode. U trenutku kad se uslijed kretanja barke uzrokovane riječnim tokom ili morskim kurentom struna zategne radimo dosta jak trzaj štapom od paralalne pozicije sa vodom do nekih 45 stupnjeva. Nakon toga vraćamo štap u prvobitan položaj, sačekamo da se struna ponovo zategne i zatim ponovimo postupak.

Ukoliko je struja slaba pa se sve ovo događa previše sporo, a teren je uz to plitak, nećemo uspjeti prevariti brancina. Tada treba pribjeći malom lukavstvu i varalicu zabaciti što dalje iza barke, pustiti ju da potone i nakon toga raditi iste pokrete, s tim što laganim okretanjem ručkom role dodajemo brzinu koliko je potrebno da bismo prevarili lukavca.
Kod većih dubina riječnih ušća varalica se spusti direktno ispod barke i vara na gotovo isti način kao kod vertikalnog jiganja. Razlika je ta što varalicu ne povlačimo rolom već samo energično štapom odižemo i spuštamo do dna.
Opisana tehnika cinculiranja je izuzetno učinkovita iz razloga što barkom možemo precizno odrediti pravac kretanja te se vrlo brzo može pretražiti dosta terena, što je kod ribolova sa obale otežano. Ne treba zanemariti i to da varalica skakuće po samom dnu, a znamo da su kapitalci upravo tamo.
Napomenut ću da su silikonci jednako privlačni kapitalcima kao i školarcima, pa bi trebalo voditi računa o ovim malenima, pažljivo ih otkvačiti sa udice i poželjeti im da narastu veliki do ponovnog susreta kroz koju godinu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana