Samogradnja bazena za živu ješku

5 min read

PR / Broj 42 / Rujan/ 2011.

Isprobavao sam dosta raznih načina očuvanja ješke: mreže čuvarice, zatim vrše u obliku tube, probao to potapati u portu, pa u dubokom ali nikad nisam imao puno efekta, u većini slučajeva ješka bi uginula ili bi bila toliko izmrcvarena da bi brzo nakon nadijevanja na udicu uginula…

Piše : Željko Vinčić

Panulaši znaju koliko je važno imati živu ješku. Lignju ili iglicu nije problem uloviti (ni sipa ili očada nisu za baciti) no problem je održati ih živima preko noći. Naime, sve navedeno lovi se predvečer, a s panulom na predatore krećemo obično ujutro, kad su najgladniji i kad napadaju ne pazeći na potencijalne opasnosti. Možemo im tada ponuditi varalicu ili mrtvu ješku ali živa je nezamjenljiva. To tvrde svi iskusni panulaši, a i sam sam se u to uvjerio nakon godina panulanja i isprobavanja svega i svačega. Živo je zakon, 90% ulova ostvari se na tako, a samo 10% na mrtvu ješku ili varalicu.

S vremenom sam isprobavao dosta raznih načina očuvanja ješke. Isprobavao sam mreže čuvarice, zatim vrše u obliku tube, probao to potapati u portu, pa u dubokom ali nikad nisam imao puno efekta, u većini slučajeva ješka bi uginula ili bi bila toliko izmrcvarena da bi brzo nakon nadijevanja na udicu uginula.

Drugo rješenje bilo je da sam preko noći ispod barke zavezao najlon s nekoliko udica pa bih lignje zakvačio tim udicama za rep. To se pokazalo malo bolje ali problem je bio ako bi u porat naišlo jato gladnih brancina – pojeli bi ih u slast.

Nije mi preostalo ništa drugo nego napraviti bazen. Nakon nekoliko boljih ili lošijih pokušaja konstrukcija koju ću u ovom tekstu opisati pokazala se kao jedna od najboljih. Zašto ne i najbolja? To ću objasniti malo dalje.

Svježa voda

Osnovna ideja je da pumpa dovodi svježu morska vodu u bačvu, a na drugo crijevo treba odvoditi višak. Stoga sam u obližnjoj agrariji kupio plastičnu bačvu s poklopcem (koji se pokazao vrlo koristan), 5 metara crijeva i dvije uvodnice. U dućanu s nautičkom opremom kupio sam najjeftiniju kaljužnu pumpu, a od ostalih stvari trebalo mi je nešto mase za brtvljenje (na slikama sam koristio Bison, no dobra je i Sika 291 pa čak i običan jeftini sanitarni silikon može poslužiti), zatim nekoliko inox obujmica, nešto kabla te štipalice za priključak na bateriju.

Od alata ne treba ništa posebno, krunska ili ubodna pila te pištolj za sikaflex, jedan skalpel i to je to.

Na bačvi je potrebno probušiti odgovarajuće rupe (u našem slučaju one su promjera 27 mm). Pritom treba paziti da je ulazna rupa desetak centimetara iznad one izlazne.

Rupe je lakše napraviti uz pomoć odgovarajuće krunske pile no ova koju sam imao nije bila baš najbolja pa sam se poslužio ubodnom pilom. Pri rukovanju bilo kojim od tih alata potrebna je pažnja jer postoji velika mogućnost ozlijede.

Potom treba na svaku uvodnicu nanijeti dovoljno mase za brtvljenje i provući ju kroz predviđeni otvor. Nakon toga nanesemo masu za brtvljenje izvana te zavrnemo vijak rukama.

PAŽNJA! Vijke ne treba stezati do kraja nego ih je potrebno zategnuti toliko da ostane 1-2 milimetra između njega i stjenke. Ako bismo ih stegnuli potpuno masa za brtvljenje bila bi istisnuta i ne bi imala nikakvog efekta. Konačno dotezanje vršimo tek drugi dan kad se masa osuši.

Navlačenje cijevi na uvodnice najlakše je napraviti ako im krajeve malo potopimo u vrelu vodu. Tako omekšaju i lako ih je navući. Na krajeve montiranih cijevi potrebno je zategnuti obujmice i time je mehanika gotova.

Timer

Električarski dio posla vrlo je jednostavan. Na strani pumpe potrebno je priključiti kabel i dobro ga izolirati dok je na drugoj strani potrebno zalemiti štipalice.

Napokon, s ovim je naš bazen gotov, izuzevši jednu sitnicu. Pumpa priključena neprekidno baš i nije neko rješenje jer u prvom redu troši dosta struje, a drugo, ješka baš i nije oduševljena činjenicom da voda non stop struji oko nje. Tako iglice u tom slučaju nakon par sati izgledaju kao pijane dok se lignje počnu zabijati u ulazni otvor.

Solucija za to je timer kojim možemo podešavati koliko vremena pumpa treba biti uključena a koliko isključena. Montaža je prema priloženim uputama jednostavna. Praktično potrebno je prerezati kabel na odgovarajućem mjestu i spojiti ga na odgovarajuće priključke na timeru. Pomoću mikro prekidača podesimo period pumpanja i period pauze i naš je bazen spreman za rad.

U praksi u zimskim mjesecima najbolje se pokazao odnos 2 minute rada i 10 minuta pauziranja dok je u ljetnim to malo češće, recimo 3 minute rada i 6 minuta pauze.

Ostalo je da objasnim zašto je ovakav bazen skoro najbolji. Ova izvedba s dolaznim i odlaznim crijevom praktična je za male barke i glisere gdje bačva stoji u plovilu, a crijeva su puštena preko bande u more. No, ponekad se zna dogoditi da se ješka zalijeće u otvore pa iglica zna završiti u crijevu a lignja napravi suicid. To riješimo mrežicom koju zalijepimo preko otvora, no bolja je varijanta ako barka ima krmenu platformu. U tom slučaju uvodno crijevo montiramo na vrh bačve ili čak na poklopac, a za odvod izbušimo niz malih rupa na istoj visini pa sav višak vode otječe kroz njih. Takvom izvedbom ne dajemo im šansu da bježe (iglice) ili da se ubiju (lignje).

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana