Transparentno je učinkovito

7 min read

PRM / Broj 10 / Listopad / Studeni / Prosinac / 2015.

Ribolov „no color“ površinskim voblerima od tvrde plastike

Piše i foto: Zdravko Šavor

Boju kod kupnje varalica obično biramo iz subjektivnih razloga i naših pretpostavki koja bi od ponuđenih mogla odgovarati određenoj situaciji. Ponekad situacije kakve susrećemo na našem moru traže od nas da biramo transparentnu plastičnu varalicu bez boje…

Varalica bez boje? Tko bi to kupio?

Upravo slična pitanja najčešće susrećemo kod prodavača ribolovnog pribora, a i kod nas ribolovaca i potencijalnih kupaca. Tko je toliko lud da kupuje varalicu bez onih finih nanosa zračnim kistom i šljokica koje uljepšaju svaki proizvod tako da izgledaju kao savršene imitacije života iz prirode? Ili još bolje, tko je toliko lud da uništi originalnu, tvorničku boju i sljušti ju do temeljne prozirne plastike kroz koju se vidi unutrašnjost varalice. E pa ima nas barem nekoliko. Najbolje da ilustriram situaciju odgovorom kojeg je na pitanje o omiljenoj boji kod plastičnih voblera dao genijalni Masahiro Adachi, generalni menadžer i glavni dizajner u Duo International-u, a on kaže da je njegova omiljena boja transparentna. Radi učinkovitosti valjda, a ne radi ljepote. E sad, kako je teže prodati takvu varalicu bez boje širokom ribičkom puku kojima to uglavnom izgleda kao nedovršeni proizvod, danas je ih je teško naći u ponudi. Ipak i drugi proizvođači rijetko izbacuju prozirne modele varalica, bilo da se radi o imitacijama glavonožaca ili ribica.

Počelo je s Bay Ruf Manic-om

Moj prvi susret s Bay Ruf Manic-om bio je s modelom duljine 95 mm i upravo u transparentnoj ne-boji (mislim da je to C200 prema Duo International paleti – prozirna s nekoliko crnih točkica na bokovima). U to vrijeme sve nas je obuzelo ludilo ganjanja brancina, strijelki i lica s površinskim voblerima, najčešće raznim imitacijama zara. Bay Ruf Manic je ustvari genijalan izum i varalica bez premca. Oblikom i konstrukcijom tijela koje je napunjeno olovom savršeno leti kroz zrak te prkosi vjetru, a u vodi ima nešto sitniju akciju od očekivanih lijevo-desno kretanja većine ostalih površinaca. Meni nekako oblikom, a i tom sitnom, gotovo „no-action“ akcijom podsjeća na omiljeni Lunker City Slug Go, ovoga puta u tvrdom izdanju. U takvom polaganom kontinuiranom režimu vožnje odličan je za brancina, a ako mu damo više energije vrhom štapa, ubrzamo i divljamo s njime onda je penicilin za lice i strijelke. Takvim se pokazalo i moje najranije iskustvo s tom varalicom koja je ubrzo postala popularna u užem, a i širem krugu varaličara. Uskoro smo svi imali po nekoliko primjeraka u torbi, a veći model duljine 115 mm postao mi je glavi top-water izbor za nabrojane morske ribe te za bolena, ribu sličnih razbojničkih navika koja živi u našim nizinskim rijekama. S jednom napomenom, uglavnom bih lovio sa prozirnim modelima. Dobivao bih grizeve i s drugim bojama, ali rjeđe.

Zašto strijekle ili brancini udaraju na no-color površince?

S izuzetkom pojedinih lokacija, naše more je uglavnom prava muka za varaličarenje. Čisto je, bistro i prozirno, a ako nema vala i bonaca je, bolje je ne gubiti vrijeme s varalicama. Predatori su aktivniji u određenim dijelovima sezone, ta vidljiva aktivnost ograničena je kratkim intervalima i mi vikend ribolovci rijetko dolazimo u situaciju da riba luduje baš tada kada mi lovimo. Zbog bistrine mora često imamo praćenja za varalicom, a uglavnom te ribe odustaju od napada. Zašto? Sumnjivo im je kretanje varalice, akcija, silueta ili boja? Brancin zna biti toliko oprezan da u sličnim situacijama odustaje i od napada na živi mamac, malu ribicu ili kozicu. Ako odaberemo boju koja se vidi iz aviona, odustat će i prije nego je došao u priliku za napad. Na površini se događa ista priča. Često imamo praćenje strijelke ili brancina koji luduju na površini iza varalice, ali nikako da ju pogode. Nikako mi nije bilo jasno što uraditi u tim situacijama, da li ubrzati ili stati s vođenjem varalice? Ipak, čini se da je najbolje nastaviti sa istom radnjom koja je dovela do praćenja i stvaranja kolobara iza varalice, no čak i tada ribe bi odustajale od napada, pogotovo ako je varalica bila obojena u neku od nebrojenih boja iz paleta. Nekako, kada bih lovio s transparentnom površinskom varalicom, predator je bio uporniji, dulje je pratio varalicu, pokušavao i naposljetku je i uspješno udario.

Mislim da ju prati zbog vibracije koja savršeno imitira plijen koji u panici bježi na površini mora i to što ju ne vidi dobro samo ga dodatno ljuti. Iz tog iskustva zaključio sam da mi je najbolje čuvati tih par prozirnih primjeraka koje sam imao, no kako ništa nije vječno, ubrzo je i zadnji transparentni BayRuf završio na dnu mora, a ja nekako ostao bez većine grizeva na površini mora. Moram spomenuti da kod strijelki jako dobro radi i bijela boja, pa bi uz transparentne topwatere bijela boja bila moj sljedeći izbor. Prirodni uzorci također su dobar izbor. Brancin voli vidljivije varalice u uvjetima oblačnog i kišovitog vremena, zamućenog mora, na ušćima nabujalih rijeka i potoka te po jakom jugu koje zamuti more u priobalju. Kada je vrijeme sunčano, a more bistro, s malo valova i teško za lov varalicom, vrijedi probati proziran vobler, a ako i nemate originalno takav model, eksperimentirajte i uzmite brusni papir u ruke. Možda vam upravo taj zahvat podari ribolov kojeg ćete dugo pamtiti.

Brusni papir u ruke

Tijekom jednog ribolova bolena na rijeci Savi kod Zagreba, prijatelj Branimir me propisno oprao u količini ulovljenih riba. Kada sam skužio da lovi s transparentnim Bay Ruf Manic-om bio sam oduševljen, jer ih je u zadnje vrijeme teško nabaviti (mislim da ih Duo International više ni ne proizvodi u transparentnoj verziji). No, tada mi je rekao da je to ustvari originalno bio primjerak u nekoj standardnoj boji kojeg je on izbrusio tako da bude proziran. Točno o tome sam razmišljao već neko vrijeme, ali bio sam nekako lijen zasukati rukave. Sada sam imao dokaz da je vobler sa skinutom bojom jednako učinkovit kao stara originalna transparentna ne-boja. Nije mi preostalo drugo nego da se primim brušenja. Skidanje originalne boje voblera i narušavanje njegove originalne ljepote, vjerujte, ovdje je bilo opravdano povećanom učinkovitošću iste varalice. Za brušenje je dobro koristiti nekoliko vrsta brusnog papira različitih granulacija pa počinjem s grubljim granulacijama 80 ili 120, dok završno struganje radim s brusnim papirom finije granulacije 400 kojom se zaglade sve ogrebotine na tijelu od plastike. Varalica brušenog tijela ipak ima lagano mliječni štih u odnosu na originalno proziran model, no to ne smeta i u vodi se ne vidi toliko jako. Ako pak težite perfekciji izbrušenu varalicu možete premazati bezbojnim lakom. Kod brušenja preporučljivo je koristiti maramu ili zaštitnu masku preko nosa da ne biste udisali fine čestice prašine koja nastaje brušenjem. Stoga je preporučljivo brusiti na otvorenom prostoru, a varalicu možete i namočiti u vodu da se stvara manje prašine u zraku.

Naša iskustva

Prijatelj Branimir primjerice gotovo isključivo lovi s prozirnim Bay Ruf Manic-om na moru i ima jako dobre rezultate u ribolovu brancina i strijelki. Brancina od 2 kg s fotografije ulovio je u zajedničkom ribolovu, po jakoj buri. Brancin se dignuo iz prilične dubine i udario varalicu prije nego je došla iznad plićeg prijelaza na kojem bismo inače očekivali griz. Vibracija i akcija na površini, sa smanjenom siluetom varalice bez boje, ponekad su učinkoviti i na dubinama većim od 1 – 2 m. Meni je znakovito iskustvo i primjer s Pelješca, gdje se nedugo nakon dolaska plivarice uz obalu pojavila jedna strijelka. Do tada nisam imao nikakve akcije, a kako sam vidio strijelku stavio sam prozirni Bay Ruf Manic i počeo ga bacati što dalje te divljati s njime po površini. Nadao sam se da ću ih tako isprovocirati na napad. Varalica je iskakala iz vode, pljuskala od brzine i energičnih pokreta vrhom štapa, a nakon kojih pet minuta uslijedio je prvi napad i udarac. Ulovljenu strijelku pratilo je jato drugih. Nastavio sam s istom radnjom i u roku nekoliko minuta imao pet šest grizeva. Promijenio sam transparentnu s prozirno žućkastom bojom i nisam uspio dobiti griz. Povratak na prozirnu varalicu opet je bio učinkovit. Naravno, more je bilo bistro i prozirno, a dan sunčan. Slučajnost ili ne, meni je ovo bilo dovoljno znakovito, pa nakon tog i idućih iskustava na more više ne odlazim bez prozirnih top-water modela.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana