U lignjolov s DTD-om

7 min read

PR / Broj 43 / Listopad / 2011.

Testirali smo novitete DTD-a i uz to vam dajemo par savjeta za lignjolov na početku sezone

Piše: Marin Hlobik

Moram priznati da sam se osjećao veoma počašćeno kada mi je urednik donio novitete iz DTD-a i rekao da ih isprobam i ako mi se svide mogu nešto i napisati o njima i o početku sezone lova na lignje. Nikad nisam skrivao da se divim ekipi iz ove domaće firme koja s velikim entuzijazmom svake sezone izradi nove fantastične proizvode iza čije kvalitete stoji sam gosp. Tonči Dežulović. Naime, poznato je da prije puštanja u prodaju sam isprobava sve svoje proizvode. Taman kad bi čovjek pomislio da se više nema što izmisliti u lignjolovu, DTD me proizvodima za sezonu 2011/12 oduševio i mislim da će i drugi lignjolovci dijeliti moje mišljenje kada kažem da će ovi proizvodi označiti ovu sezonu lignjolova. Lignjolov je već polako počeo no zbog visoke temperature vode lignje još nisu sasvim prišle obali te se najbolji period tek očekuje. U ovom ću se tekstu pozabaviti s tri noviteta iz DTD-a i lignjolovom iz plovila. Ove je godine zakon o športskom i rekreacijskom ribolovu malo izmijenjen i feral se mogao koristiti tek od 1. listopada, a ne od 1. rujna kao što je vrijedilo prijašnjih godina. No kako sam rekao, zbog vremenskih uvjeta lignje nisu još sasvim prišle obali i vjerujem da će sezona lignjolova biti u punom jeku kad budete čitali ove redove, stoga, krenimo redom.

LED podvodni feral

Ovo je definitivno najveća novost u lignjolovu i mislim da će to biti pravi hit ove sezone. Znam da će se mnogi tradicionalisti protiviti ovim novotarijama no moram priznati da plinski feral lagano izlazi iz mode. Osobno posjedujem plinski feral od 600 svijeća i zbilja mi odlično služi dugi niz godina, no kad se samo sjetim da moram često nositi plinsku bocu u barku koja je vezana u četvrtom redu u luci ne bude mi dobro. Ja nemam plovilo s kabinom i pod provom mi feral i plinska boca zauzimaju užasno mnogo mjesta, na valovima to sve lupa dok vozim i imam još stotinu drugih problema s tradicionalnim feralom. DTD-ov feral stane u manju torbicu, gotovo mogu reći pernicu, što je prva velika prednost. Naravno, feral se spaja na akumulator od 12 volti i to možda mnogim ribolovcima stvara probleme jer su dosadašnji podvodni ferali jako brzo praznili akumulatore. No to nije slučaj kod ovog ferala jer ima samo jednu LED žarulju čija je potrošnja minimalna. Druga prednost ovog ferala je što ima potenciometar kojim možemo regulirati jačinu svjetlosti ferala. Možda neki ne znaju da se nekad jato lignji digne pod plovilo privučeno svjetlošću i nisu baš raspoložene za naše skosavice. Najbolje je tada smanjiti svjetlost i lignje se počnu hraniti, to jest, napadat naše skosavice kao lude. To svim dosadašnjim feralima nije bila laka zadaća no ovdje nema tog problema. Zadnja i po mnogima najvažnija prednost ovog ferala su izmjenjive leće u tri različite boje. Naime, feral bez leće daje blijedo plavičastu svjetlost poput mjesečine. a sljedeće leće u bojama daju žutu, crvenu i zelenu svjetlost. Možda nekima ovo ne predstavlja ništa posebno, no kako sam se sam uvjerio, lignjama ovo pali, a moram priznati da mi je zeleno svjetlo već dalo i više nego odlične rezultate.

Peškafondo ”silikonska papalina”

Ovaj novitet iz DTD-a će isto tako promijeniti štošta u lignjolovu i vjerujem da će naći mnoge simpatizere. Ja sam osobno bolje zagrizao na ovaj peškafondo nego lignja. Radi se u težinama od 20g (50mm), 30 g (65 mm), 45 g (75 mm) i 60 g (80 mm) i u tri boje leđa: zelenoj, crvenoj i narančastoj. Trbuh je uvijek bijel a silikon snažno fluorescira čak i kroz tkaninu. Naravno, moram spomenuti da je tkanina nova sa upredenim vlaknima koje se sedefasto ljeskaju poput ribljih ljuski. Mnogi se pitaju što lignjama znači to da peškafondo ima silikonske umetke i tijelo mu je mekano na dodir? Odgovor je jednostavan: da bi prevario lignju. Da bolje pojasnim, lignja je stvarno velik grabežljivac i dnevno može pojesti tri svoje težine riba, a neki podaci govore da zna pojesti i do sedam svojih težina ribe, što bi značilo da lignja od pola kilograma težine dnevno pojede od 1.5 do 3.5 kilograma ribe. No to ne znači da je lignja glupa i da se da suviše lako nasamariti. Često sam pod feralom promatrao lignje i to uglavnom veće primjerke kako lagano prilaze skosavici i lagano ju vrhom lovnog a ujedno i najdužeg kraka dotiču i brzo povlače svoj krak. To ustvari lignja prepipava sumnjivu lovinu koja joj ne ulijeva povjerenje. No ukoliko je skosavica ili peškafondo silikonska i mekana na dodir lignja ne može shvatiti prijevaru što završava ulovom lignje. Nekada nisam preferirao lov peškafondom no shvatio sam da sam u krivu, a ovi su mi peškafondi to još dodatno dokazali.

Skosavica ” Hybrid kanjac”

Ovom se novitetu moj otac posebno obradovao i rekao je da će to biti pravi penicilin za lignje, a moram priznati da je dosad imao nos za te stvari. Isto tako je najveći fan DTD-a i ne želi čuti niti za jednu drugu firmu, to jest, skosavicu. Ova skosavica ima silikonski umetak iza glave na leđima gdje lignja prima mamac u većini slučajeva. Još jedna novost je da ova skosavica emitira crvenu svjetlost (dakle crveno-luminiscentna), a poznato je da lignje na to odlično reagiraju. Radi se u tri najbolje boje: zelenoj, narančastoj i prirodnoj. Novost koju je DTD uspio postići je da ova skosavica savršenog balansa tone brže od svih dosadašnjih modela, vrhunski je balansirana (u moru „stoji“ i tone vodoravno), a čak i mali modeli 1.5 i 2, koji su kod starih modela plivali, ovdje tonu pa će biti odlični za ribolov. Brzina tonjenja im je po veličinama: veličina 1.5 – 7.5 sekundi za metar dubine, 2.0 – 7 s/m, 2.5 – 6.5 s/m i 3.0 – 4 s/m. Po svemu sudeći i ovaj će novitet biti hit ove sezone. Toliko o novitetima zasad. Ostale još nisam stigao isprobati pa ću o njima nekom drugom prilikom. No ako budete u kupovini, obavezno obratite pažnju na novi program mekih skosavica koje su mi se već prošle sezone pokazale kao vrlo lovne.

Taktika lignjolova iz plovila

Iako sam mnogo govorio o tome, moram reći nekoliko riječi i o samom lovu lignji. Moram priznati da mi je najdraži lignjolov iz ruke i ovaj ću se put posvetiti upravo ovoj tehnici. Iako sam stvarno fan ribolova štapom i rolom, kod lignjolova sam tradicionalist prvenstveno zbog toga jer je lignjin dodir po skosavici na štapu gotovo nemoguće osjetiti. Isto tako, to je i najekonomičnija varijanta. Sve što nam je potrebno je manživula (motovilo), sto metara najlona debljine 0.50 ili 0.60 i jedna T-vrtilica s kopčicom. Znači na maživulu namotamo najlon i vežemo T-vrtilicu na kraj najlona. Na vrtilicu vežemo komad najlona iste debljine i dužine 50 cm na kojeg vežemo peškafondo koji želimo, dok na kopčicu na vrtilici stavimo običnu skosavicu kojom mislimo loviti i spremni smo za lignjolov.

Kao što sam rekao, na početku ove lignjolovne sezone imamo neobično toplo vrijeme i visoku temperaturu mora te bismo lignje trebali potražiti na udaljenim brakovima koji se nalaze na nešto većim dubinama. Da budem precizniji, smatram da lignje ne bi trebalo tražiti na manje od 20 metara dubine. Možemo ih potražiti i na rubovima nešto udaljenijih otoka. Trenutno je situacija takva no za samo nekoliko dana sve se može promijeniti i lignje će prići obali. Potragu za lignjama nam uvelike olakšava sonar, no nemojte misliti da će vam on pokazati jato lignji ili tko zna što. Neki ribolovci tvrde da sonder ne može očitati lignje, ja tvrdim da može no moramo naučiti čitati svoj sonar. No ono što nam je važnije je da nađemo jata sitne ribe, a tu su i lignje sigurno u blizini. Danas su sonderi veoma precizni i ukoliko na sonaru vidite male prijelaze ili komade dna s posidonijom, znajte da su ovakva mjesta odlična za lignjolov.

Što se tiče pitanja kada krenuti u lignjolov, zora i sumrak su bez premca najbolji dijelovi dana dok je noć najbolja za lov pod feralom i to u danima kad nema jake mjesečine. Što se vremenskih prilika tiče, lignje najviše vole ono trulo vrijeme pred kišu s laganim jugom, no ne prejakim, jer je tada nemoguće loviti. Osobno u ribolov krećem sat do dva prije sumraka, do mraka lovim spuštanjem po struji ili vjetru te se kasnije sidrim za lignjolov pod feral. Ukoliko na sidru nemam rezultata, premještam se. Dobar je trik, ukoliko vjetar i struja nisu prejaki, puštati se i loviti pod feral. Ukoliko naiđemo na mjesto gdje se lignje dobro love, poželjno je spustiti sidro ali što tiše i tu loviti. Smatram da ne možete pogriješiti, na moru vrijedi samo upornost i malo sreće i ulov neće izostati.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana