PR / Broj 33 / Prosinac / 2010.

Piše: Boško Klarić

Tko može obojiti lišće šume kao jesen? Nitko! Nikakav slikar ili foto-aparat ne može prenijeti onakvu ljepotu toplih i prekrasnih boja koje gode našim očima. Lijepo je odmarati dušu u ljepoti koju nam priroda poklanja, čak i onda kada vene. Tako nježne boje jeseni podsjećaju me na kutijicu punu čeških nimfi koje su u zadnje vrijeme privukle pozornost brojnih ribiča. Uistinu su posebne, pogotovo stoga što se dosad niti jedna od njih nije prosula u toliko inačica kao Czech nymph (češka nimfa) … i je li tomu kraj? Kraj nije sigurno, a što se tiče odabira šarolikosti boja od kojih se vežu njihova tijela do odabira materijala za leđni pokrov, još ću jednom ponoviti da je boja na mušici zakon. Toliko o ribljem daltonizmu, ali i pažnji usmjerenoj prema veličini udice, jer znamo da se ove nimfe vežu na udicama br. 6-8-10. Češka nimfa (ima ih oko 40-tak) je mamac koji pod vodom ne imitira ništa posebno, a ako na nešto i sliči, onda je to slučajnost samo stoga što joj je dan crvoliki oblik na polu-savinutim ili savinutim udicama ili što se vežu od boje materijala koje se djelomice podudaraju s bojama živih ličinki tulara (čija je stvarna veličina daleko manja od udice br. 6, no boja je boja. Ipak, češke nimfe, kao i dobar dio mušica kojima se ponekad služimo na vodi, po meni pripadaju samo „mušicolikim“ mamcima, baš kao i ostale „nakaze“ iz kategorije goldkopfa, potezanki i ostalih izmišljotina čije figure žive samo na udicama i u mašti vezača. Pravi razlog zbog čega je stvorena češka nimfa jest taj da privuče pozornost određene vrste ribe zbog koje je vezana u toliko inačica. Naravno, riječ je o duginoj pastrvi (Oncorhynchus mykiss), no, prije svega, pročitajte slijedeće poglavlje.

Da biste razumjeli češku nimfu, onda morate razumjeti i slijedeće… sitno-ljuskavi klen (Squalius tenellus) živi po ponornicama Livanjskog polja, u Mandačkom i Blidinjskom jezeru te u ogromnom jezeru (akumulaciji) Buško Blato koje se nalazi u Bosni i Hercegovini na 716 m nadmorske visine. Svojom površinom ovo jezero je jedno od najvećih akumulacija u Europi. Ova riba, uz sve ostale mamce koje uzima, odlično se lovi i na male leptiraste varalice. Taj sitno-ljuskavi klen kao i ostali pripadnici ove vrlo „perspektivne“ ciprinidne vrste iz Buškog Blata su „mokrim putem“ došle u sliv Cetine. Sitno-ljuskavi klen je svojim dolaskom u Cetinu promijenio i vodu i dio zemaljskog prostora, no nije promijenio i samog sebe. I u Cetini se dobro lovi na leptiraste varalice, baš kao i u Bosni i Hercegovini. Nadalje, u cetinskom slivu živi i starosjedilac, ilirski klenić (Squalius illyricus), kojeg ovdje lovimo na sve i svašta, ali ne i na leptire. Osobno sam samo jednom u životu ulovio ilirca na Colonel od 5 grama… jednom i nikad više. No, gle sad ovo… križanca koji je potomak sitno-ljuskavog klena i ilirskog klenića ulovio sam nekoliko puta, iako mi nije bio ciljana riba. Bastard je od oba roditelja naslijedio ponešto, pa tako i dio grabežljive naravi od sitno-ljuskavog klena. Ovo nema neke veze s češkim nimfama, ali za razumijevanje lova češkom nimfom itekako ima. Naime, sve tehnike lova kao i svi mamci podređuju se ribi koju želimo uloviti. Svaku riblju vrstu koju lovimo trebamo i dobro razumjeti, naime, svaka pojedina vrsta predstavlja zaseban evolucijski proizvod koji funkcionira putem svojih urođenih instinkta, a ne radi svog vanjskog oblika. Znamo da poskok ne pokazuje svoje šare i zube dok ga ne zgazimo, a kad ga zgazimo njegova će nas narav skupo koštati.

Idemo dalje… Dugina pastrva (Oncorhynchus mykiss) u svom imenu ima riječ pastrva, ali nije srodnik europskim pastrvama i u svom latinskom nazivu nema riječ salmo. Ta slavna kalifa dolazi iz porodice pacifičkih lososa. Ove naseljene, bajkovite ribe su tako lijepe kad izrastu u slobodnoj vodi i tek se onda dobro vidi da je to „stroj“ koji nije iz ovog dijela svijeta. Ono što je nama važno je to da dugina pastrva, od svog početka naseljavanja i uzgoja po cijelom svijetu pa sve dosad, u tako ekstremno kratkom evolucijskom periodu ne može promijeniti svoju narav koja pripada lososima, a ne pastrvama. Okvirno se lako prilagodi uvjetima u vodi u koju je ubačena, ali neće steći narav kakvu npr. ima potočarka ili ostale ribe unutar vrste.

Ako slijedimo niz koji se nameće sam od sebe, onda je očito da ova riba zahtijeva i drugačiji pristup, kao i širi izbor mamaca. Jednostavno ide ovako: narav lososa = mamci za lososa. Nije krv voda, ha? Nije, nije, a niti su euro-vezači mirovali dok nisu „srušili“ ono što ova divna riba zna nemilice uzimati. Evo nas blizu… češka nimfa je nastala na vodama gdje dugina pastrva čini 80% ribljeg fonda, da, teška komercijala, ali što je, tu je.

Da biste uživali u lovu ovih pastrva, i to baš češkom nimfom, morate znati nešto i o njenom životu pod vodom. Znamo da se dugina pastrva uzgaja u ribogojilištima, a znamo i namjenu uzgoja u onakvim uzničkim uvjetima. Na nekakav način postala je praksa da se ovom ribom poribljavaju pastrvske vode radi komercijalnog lova, ali i radi puke, nazovi, popunjenosti vode kakvom – takvom plemenitom ribom. Netom puštene ribe u slobodan no skučen vodeni prostor lak su plijen ribiča. Zbog tako kratkog roka preživljavanja one nemaju vremena evoluirati u onakve primjerke kakvim ih je majka priroda stvorila – velike, jake i slobodne.

Ovdje ćemo stati s pričom o ribama koje su manje od dvije godine u slobodnoj vodi i nastaviti tamo kad od ovog gladnog i izmoždenog ribljeg roba dugina pastrva postaje riba vrijedna svakog ribičkog poštovanja. Ne, to više nije ista riba, to je „stroj“ pod vodom kojeg treba znati nadmudriti i držati na uzdama. Strašan je borac na udici, kad skoči u zrak, kao da vas gleda u oči i pita „zašto“? Primjerci do dva kilograma su originalni muholovci i kupe sve što uzimaju i njene točkaste susjede, samo s jednom razlikom – ona to neumorno radi. Nikad ne leži na dnu vode i zlurado je radoznala kao gavran. Zanima ju sve što svjetluca pod vodom ali i na površini. Dok se druge vrste neće ni pomaknuti s mjesta za mamcem, ona će učas preplivati 10-tak metara da vidi o čemu se radi. Pretežno će zauzeti mjesto pod vodom s kojeg može kontrolirati „svoj“ teritorij i pritom se ne obazire da li je vidljiva ili ne. Posebno ju iritiraju mamci u fosforescentnim – limun, crvenim, narančastim i zelenim bojama, te mamci koji na sebi imaju prizmatik folije i razne svjetlucave niti. Jedni od takvih mamaca su i češke nimfe koje svojom veličinom i bojom „kopaju oči“ svakoj duginoj pastrvi. Stvorene su zbog nje i njene naravi. Međutim, problem kod ovih nimfi jest taj što se prilikom izbora odgovarajuće nimfe svi teško snalaze jer postoji horak uzoraka. Sve one su zaista O.K., ali samo ako smo upornim mijenjanjem nimfe naletjeli na kombinaciju boje tijela i leđa koja u tom trenutku odgovara „kalifi“. Ako joj odgovara, žestoko će ju zgrabiti, a ako ne, ništa… pogledat će ju i „curik“ u prvobitni položaj. Naravno, treba se pomučiti i zavezati toliki broj mušica za osobne potrebe. Ja ovaj put nisam navezao sve češke nimfe, već samo dio koji mi dobro funkcionira tamo gdje lovim. Uostalom, ukucajte na internetu Czech nymph pattern i listajte brojne uzorke u svim bojama, veličinama i varijacijama ovih zanimljivih vezačkih uradaka.

Način lova ovom nimfom je doista jednostavan. Servirajte ju na dno i pričekajte da trenutak ostane na mjestu gdje je pala, a onda joj blagim trzajima udahnite život i pritom pazite da vam se ne odvaja puno od dna. Neka češka nimfa „češe“ dno. Za zadjev se ne sekirajte, ako je na vašem predvezu uzorak odgovarajućih boja, onda će i kalifa biti na predvezu. Lov češkom nimfom ciljani je lov na dugine pastrve, no to ne znači da neće biti i „kolateralnih žrtvi“ , kao što je lipljan ili potočna pastrva.

Na slikama možete vidjeti kako izgledaju ta mala češka čudesa koja nam zadaju glavobolju prilikom izbora odgovarajuće „maškare“. Za nijednu od njih nisam napisao recept jer mi se čini nepotrebnim opisivati nešto što nije točno precizirano. Kad ih budete vezali, onda usput navežite i ovu odličnu Hydropsycha larvu tulara. Ona kroz cijelu godinu na svim pastrvskim vodama funkcionira besprijekorno, a ne kao „čehinje“ s kojima danas guštamo, a sutra nisu što su jučer bile.

Hydropsycha

  • udica: br 14-16
  • glava: crni najlon konac
  • noge: crni pijetao
  • opršje: isperci pera noja bojani u crno
  • gills: isperci pera noja bijele boje
  • rep: svileno perje emua
  • rebra: najlon cca 0.15
  • tijelo: maslinasto-zelena vuna
  • leđa: maslinasto-zelena traka, prva 1/3 obojana crnim vodootpornim flomasterom

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana