Dalekometni PVA i njihovo zabacivanje

9 min read

PR / Broj 35 / Veljača / 2011.

Stiže nam toplije vrijeme, a s njime i početak još jedne ribolovne sezone koja, kao i uvijek, kreće slabijom šaranskom aktivnošću obzirom da su nam vode još jako hladne, a njegova potreba za hranom još vrlo mala. To je pravo vrijeme za korištenje PVA materijala, a kako se na velikoj većini naših voda lovi uglavnom daleko, pisat ću o dalekometnim PVA proizvodima i načinima kako ih koristiti.

Piše: Mihovil Vudrag

Iako dnevne temperature počinju lagano rasti, temperature naših voda su još jako niske i riba se slabo hrani. U takvim situacijama hranjenje šarana nije potrebno i vrlo često se može dogoditi da time postignemo kontraefekt. Zbog toga bi mamac plasiran u kombinaciji s nekim od PVA proizvoda sa sasvim malom količinom hrane mogao biti pravi pogodak. Iako se riba ne hrani intenzivno, manja količina sitnih mamaca koja joj se našla u blizini će svakako rado pojesti osobito ako zbog tog obroka neće trebati trošiti energiju.

Oprema i tehnika za daleko bacanje

Iako pravilnom upotrebom i načinom prezentacije PVA stik ili punu PVA vrećicu možemo baciti prilično daleko, bez prave opreme to neće biti moguće. PVA proizvodi napunjeni nekom prihranom i nisu baš lagani, a kad im se pribroji težina olova, dobivamo težinu koju ne može podnijeti baš svaki štap. Pod pojmom dalekog bacanja mislim na daljine od preko 100 m pa do maksimalnih 150 m jer baciti PVA stick ili neki drugi PVA proizvod preko te daljine je vrlo teško. Uvjeti za bacanje trebaju biti odlični, a i tada to mogu samo rijetki šaranaši.

Za početak, prvo i osnovno trebate imati potrebnu opremu, tj. štap i rolu. Nije nužno da takav pribor bude skup, ali mora biti jak i pouzdan. Osobno koristim štapove Daiwa „Infinity X“ dužine 3.90 m i snage 3.5 lb ili malo mekanije spodove od 3.60 m koji su mi preslabi za bacanje rakete tako daleko, ali su izvrsni za ribolov. Mekani spod kao alternativa je odličan izbor zbog toga što je puno jeftiniji od modernih šaranskih bacačkih štapova renimiranih firmi čije cijene nerijetko premašuju čak i 3000 kn, a i s njima možete postići zavidne daljine. Takvi spodovi u pravilu nisu tvrdi već su parabolik ili B akcije te će samim time biti puno pogodniji za dril od recimo nekih bacačkih štapova vršne, tj. A akcije koje šaranaši inače koriste.

Što se tiče izbora role najvažnije je da ima veliku „big pit“ špulu za daleko bacanje te da bude što lakša. Osobno sam prvo koristio Shimano Big baitruuner LC role koje su vrlo teške i sigurno utječu na daljinu zabačaja od recimo neke lakše. Ovo se posebno odnosi na osobe manje tjelesne građe i težine kod koje će pribor, tj. njegova težina više utjecati na maksimalnu daljinu zabaca.

Izrada dalekometne PVA vrećice

Većina PVA vrećica su preširoke i prevelike za daleko bacanje. Zbog toga u priboru uvijek imam nekoliko ovako pripremljenih tankih vrećica.

Takve role ne trebaju nužno biti skupe i koštati preko 3000 kn, već se može kupiti jako kvalitetna bacačka rola u rangu između 100 i 200 kn. Tu bi vam prvenstveno skrenuo pozornost na Shimanove jeftinije modele rola kao Aerlex XS (s kojim sam i sam jedno vrijeme lovio), Navi XSA, Biomaster i na kraju Ultegre raznih modela koje i sam koristim. Ovi modeli su izuzetno male težine u odnosu na role sa baitrunerom, a imaju veliku špulu pomoću koje ćete moći daleko bacati.

Osim rola i štapova treći najvažniji segment je izbor najlona koji bi vam trebao donijeti bolje rezultate. Takvi najloni ne smiju biti tvrdi i kruti jer rade preveliko trenje prilikom skidanja sa špule i prolaska kroz vodilice te time skraćuju zabačaj. Mekani najloni su puni bolji, ali ne smiju se previše rastezati jer takvi najloni u manjim promjerima vrlo brzo gube na svojoj kvaliteti i pucaju u što sam se više puta uvjerio.

Idealni najlon za bacanje bi trebao biti mekan, žilav i najvažnije od svega, što svježiji, odnosno da nije dugo stajao u dućanu. Kad kažem da bi takav najlon trebao biti žilav i mekan, mislim da bi se ovdje trebalo ravnati po onoj staroj ribičkoj poslovici pri kupnji najlona; „Od besplatnog najlona jedino je bolji najjeftiniji.“ Tako da je moj prvi izbor pri kupnji najlona „Sufix“ XL strong kojeg koristim već dugi niz godina i s kojim sam prezadovoljan kad je u pitanju daleko bacanje. Drugi najlon koji bi vam preporučio je Stroft „GTM“ koji ima nešto veću nosivost i otporniji je, a samim time i skuplji.

Također morate obratiti pozornost i na motanje najlona te njegovu količinu na roli jer i takvi detalji donose koji metar više, a on ponekad može biti presudan. Osobno namotavam najlone tako da špulu namočim u mlakoj vodi kako bi omekšali i bolje se složili te namotali na rolu. Špulu namotavam tako da je potpuno puna, tj. prepuna jer mi se to pokazalo najboljim za vrlo daleka bacanja (no ja sam naučio rukovati s takvima). Vama bih preporučio da špule namotavate do samog ruba na vrhu špule. Tako ćete postići najveće daljine. Prilikom namatanja najlona vodite računa o tome da se špula odmotava u kontra smjeru od kojeg se namotavala te da vam je netko pridržava u toploj vodi u horizontalnom položaju. Puno je lakše najlon namotati u dvoje jer druga osoba drži špulu i sprečava je da se ne rotira i time uvrće najlon. Također onaj koji drži špulu konstantno radi pritisak pa se najlon u konačnici čvršće i ljepše namota.

Izbor shock leadera i njegova duljina također utječe na zabačaj. Nikako ne smije biti predugačak jer tada namotaji shock leadera idu preko spoja shock leadera i najlona, a svaki otpor pri zabačaju utječe na daljinu. Shock leader mi je takve dužine da, kad namjestim duljinu olova od vrha štapa potrebnu za zabačaj na roli imam još četiri namotaja shock leadera pa je čvor naravno na dnu špule. Od špaga za shock leader mi se najbolja pokazala „Berkley Whiplash“ 0.21mm zbog svoje mekoće te mogućnosti da upija vodu i lijepo legne na dno za razliku od drugih upredenica koje znaju plutati zbog svog omotača. No kako je „Whiplash“ poprilično skupa špaga, možete probati i Stren Sonic Braid u nešto većem promjeru s kojom je dosta ribolovaca oduševljeno. Što se tiče zabacivanja, najvažnije je da kupite opremu prema svojim mogućnostima, a ne prema onome tko je veći i fizički snažniji od vas. Viđam po vodama puno ljudi koji imaju prejake i preteške štapove za svoju građu i čude se kako ne mogu tako daleko zabaciti kao ostali, a imaju isti pribor. Morate znati da u bacanju nije važna samo fizička snaga, već brzina i tehnika koje su mnogo važnije.

Priprema PVA vrećice

Najvažnije u zabacivanju je da bacate cijelim tijelom, tj. iz kuka, isto kao kada u boksu udarate cijelim tijelom, a ne samo iz ramena. Takvim načinom zabacivanja postići ćete puno veću efikasnost i daljinu, ali kao i sve ostalo i to treba trenirati. Nemojte očekivati da će vam samo pasti s neba.

Osobno bacam iz dva koraka, ali možete i iz jednog ili iz iskoraka ako vam tako odgovara. Najvažnije ja da osjetite da prebacujete težinu svog tijela sa zadnje na prednju nogu prilikom zabaca.

Ako imate premekane štapove, pazite na gramažu sistema koji bacate jer preveliku težinu neće moći tako daleko zabaciti kao obični sistem, a u najgorem slučaju može doći i do pucanja štapa. Za moje štapove su olova od 120 g najbolji izbor za daleko bacanje tako da kad bacam PVA stick koristim manja olova i stick gramaže 10-20 g pa na kraju sve zajedno daje optimalnu težinu od 120 g.

PVA trikovi

PVA se može odlično iskoristiti za postizanje većih daljina. Jedan od načina za postizanje daljina u ribolovu je vezanje sistema PVA koncem za tubu sistema ili lead cora. Pri dalekom zabacivanju preporučio bih vam korištenje tube umjesto lead corea, ali ako koristite lead core onda neka bude što kraći i manjeg promjera.

Obzirom da slobodni predvez sa mamcem vijori oko olova prilikom bacanja, njegovo povezivanje sa PVA niti će smanjiti otpor u zraku te vam omogućiti dalji zabačaj, a sistem se neće zapetljati. Sistem treba vezati na tri mjesta kako se ne bi omotao oko tubice ili lead corea. Jednom na donjoj i gornjoj trećini sistema te pri luku udice kako bi fiksirali dlaku i udicu. Preporučam da PVA nit ne stežete jako jer se čvor teško otapa, pogotovo ako je voda hladna. PVA vrećice su idealne za početak sezone jer osim velike količine prihrane u njih možete uliti i PVA frendly tekućinu (atraktante). Znači, treba paziti da ta tekućina ne otapa PVA materijal. Vrećice se mogu jednako daleko baciti, samo treba obratiti pažnju na pravilan raspored stavljanja stvari u njih i na njihovu veličinu. U vrećicu prvo stavljam olovo, sa sistemom, i onda lagano dodajem prihranu koju želim staviti. Važno je da olovo bude na dnu vrećice zbog aerodinamičnih svojstava kako bi mogli dalje zabaciti vrećicu. Ako vam je vrećica prevelika, slobodno je skratite uzdužno ili poprijeko.

Kad mi je vrećica prevelika po visini, škarama je skratim u nekoliko uskih traka koje kasnije koristim za stringere ili za vezenje te iste vrećice. Za najdalje zabacivanje kupovne vrećice su uglavnom preširoke te ih treba suziti. To radimo tako da vrećicu presiječete po pola po dužini nožem ili odvijačem kojeg ste prethodno zagrijali na plamenu. Zbog topline odvijača vrećicu ste odmah suzili i zavarili tako da ste od jedne široke napravili dvije uske i savršene za daleko zabacivanje.

Vezanje sistema

Cijela priprema vrećice uzima najviše vremena pa su mi najdraži PVA stickovi koje kombiniram sa running-rig ili helikopter sistemom za postizanje velikih daljina. Stickove radim u više veličina što ovisi o daljinama na kojima planiram loviti. Što je manji stick, to ćete s njime postići veće daljine. Stickove uvijek imam pripremljene kako ne bih trošio vrijeme na slaganje istih na vodi ili natjecanju. Montiram ih tako da ih velikom iglom navučem na lead core do olova i onda u njih zabijem udicu, a lead core vežem za sock leader. Tako postavljenim stickom dobili ste sistem koji se ne petlja i ne vijori oko olova i stvara otpor, a stick nije na predvezu što također stvara otpor i smanjuje zabačaj.

Osim na ribe, ne zaboravite misliti i na sebe te se dobro pripremite za ribolov obzirom da su temperature još poprilično niske. Preporučam vam da u ovom samom početku sezone što manje hranite i da probate loviti samo s PVA proizvodima bez ikakvog hranjenja jer biste se mogli ugodno iznenaditi njihovom učinkovitošću. Iako je ovo dobra taktika za početak sezona, dobre rezultate daje i u toplijim mjesecima za štapove koje zabacujete pokraj ili preko hranilišta.

Bistro i vidimo se na vodi!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana