Smuđ pred lovostaj: sa obale i čamca

12 min read

PR / Broj 35 / Veljača / 2011.

Kako god lovili, uvijek zamislite da poziciji na kojoj lovite ima smuđeva, i pokušajte vizualizirati vašu varalicu i ribu u vodi

Tekst: Dalien
Foto: Dalien

Obično uđem u sezonu smuđa toliko nabrijan da se do veljače već “ispušem” i nisam toliko motiviran kao početkom zime. Na taj način propuštam dio sezone kada grizu najveći. Ove godine su visoki vodostaji i loša aktivnost smuđa držali smuđolov sa strane, no ovih dana čujem da je opet malo bolje krenulo i da tu su krenuli i veliki.

Pred nama su zadnja dva tjedna sezone i vodostaji naših rijeka su se stabilizirali. Debele i velike ženke su puno aktivnije i skupljaju oko sebe manje mužjake dok se ne formiraju parovi. Bez problema se može dogoditi da među 2-3 kilašima bude i velika ženka od 9 ili više kg. U ovom periodu definitivno vrijedi pravilo “gdje je jedan, tu je još jedan!”. Ako uz malo truda i sreće pronađemo jato, možemo u kratkom vremenu uloviti više smuđeva nego cijele ove mršave sezone. Ribolov iz čamca i obale se u mnogočemu razlikuju i ponekad mi se čini kao da se ne lovi ista riba. No kako god da lovite smuđa, sada je pravo vrijeme da budete uporni i pokušate uloviti kapitalca.

Čamac

Upravo zbog traženja jata koje je danju dalje od obale definitivno bi preporučio ribolov iz čamca. I to ribolov sa puno mijenjanja pozicija jer treba pronaći jato. Čamcem lovimo smuđa u njegovoj kući, i koristimo činjenicu da će neutralno raspoložen smuđ ipak napasti varalicu ukoliko mu varalica prođe dovoljno blizu.

Sa Dunava sam čuo priče da ukoliko prvo zagrizu mužjaci, a na kraju velika ženka, može se doslovce izloviti jato od desetak i više smuđeva. Pozicije za lov su uglavnom dublja mjesta, ali nema čvrstih pravila. Sve od 1,5 do 12 i više metara dubine su potencijalna mjesta. Ono što sam naučio posljednjih godina je da smuđevi često borave na čistom i naizgled ravnom pješčanom dnu. Stoga neka dnevna potraga uvijek bude mijenjanje ne samo dubina, već i tipova dna. Pokušajmo u panjevima naročito kada je voda visoka ili raste, kamenjar, pijesak… Potopljena stabla će uvijek skrivati ponekog smuđa, no na pijesku ulovi mogu biti puno obilniji.

U ovo doba godine smuđ je aktivan po danu gotovo jednako kao i po noći. Ribolov iz čamca je posebno zanimljiv u dane jakog mjeseca, jer mu po noći mjesečeva svjetlost ne dozvoljava lov u priobalju. U dnevnom ribolovu su definitivno izraženi cugovi, koje je teško pratiti ukoliko nismo na vodi ili nemamo informaciju od nekoga sa vode. Sumrak je uvijek dobro vrijeme za ribolov, a tokom dana je dobro određenu poziciju posjetiti više puta kako bi imali više šanse zateći aktivnu ribu.

Pribor i oprema se prilično razlikuju od onog kod ribolova sa obale. Ovdje se upotrebljava robustan pribor koji je potreban kako bi savladali velike dubine i jake struje. Štapovi 2,7 – 3 metra, jačine i do 100 grama, jake role, teške jig glave i …tanka špaga! Pribor je u biti prilagođen radu sa teškim glavama od 40-50-60 grama, pa je u cijeloj priči izvlačenje uhvaćenog smuđa najmanje opterećenje na pribor. Cjelodnevno mahanje kolcima i teškim mamcima može poprilično izmoriti ruku i nakon ribolova definitivo osjetiš da si radio cijeli dan! Pritisak struje vode na strunu je glavni faktor kod ribolova u čamcu. Može biti toliko jak da glava od 60 grama doslovno lebdi u pola vode i ne možemo doći do dna. Kod jiganja iz čamca su dubina, brzina struje, debljina špage, težina jig glave i vrsta šeda varijable koje određuju brzinu propadanja našeg mamca. Krajnji cilj je naravno ostvariti idealnu putanju šeda i što mekše skokove mamca iznad dna. Što je polaganije spuštanje na dno, to bolje u većini slučajeva! Privlačenje možemo radili vrhom štapa ili namatanjem role. Ne bi vjerovali koliko duboko može smuđ od 2 kg progutati šed od 15 cm i 50 grama glavu, kada je prezentacija prava! Na pješčanom dnu ponekad sidrenje može biti problem, pa nam pakna kočnice od vagona neće pomoći, već je potrebno mačak sidro sa 4 mekana kraka koje hvata dno. Sonar je od velike koristi kod ribolova na novim terenima, ali već nakon jednog do dva izlaska upoznate teren pa vam više praktično i ne treba. Ukoliko se bavite vertikalnim jiganjem ili driftingom je obavezan, ali ne bi ulazio u to ovaj put. Ribolov smuđa iz čamca je gospodska disciplina i savršen način da provedete subotu ili nedjelju na vodi po danu, na podnošljivoj temperaturi i opet ulovite dobru ribu. Iz čamca tražimo jata smuđeva. Obavezna oprema je podguzac za sjedenje i nekakva podloška za noge ili u novije vrijeme grijači za noge na baterije. Stajanje na mjestu može itekako ohladiti noge, a onda je hladno kako god da smo obučeni. Pojas za spašavanje bi isto trebao biti obavezan, ali što da o tome nekom pričam kada ga niti sam nemam! Ribolov iz čamca nije niti malo jednostavan i traži puno energije i prakse. Vjerojatno nema ribolovca koji nije pokušao iz čamca barem jednom i razočarao se omjerom uloženog truda i ostvarneg rezultata. Nije to baš samo “šta bi im radio da mogu provući sa vanjske strane onog drveta!” No ukoliko se čovjek odvaži na ovu avanturu, rezultati mogu biti fascinantni, pogotovo u ovo doba.

Obala – noć

Ukoliko niste tip za zimske avanture sa čamcem ili ga nemate, dobri stari smuđolov sa obale je za vas! Za razliku od širokih pozicija koje se pretražuju čamcem, sa obale noću se lovi na mikrolokacijama i obično je moguće uloviti maksimalno jednu do dvije ribe na jednoj poziciji. Noću sa obale je vjerojatno 99 % nas ulovilo svog prvog smuđa i u neku ruku veselje zagrebačkih ribiča kada stisne zima.. Nema šta, lako se navući na smuđev “tok” po vrhu štapa i većina nas špinera se uznemiri već kod prvih mrazeva. A ruku na srce špinanje sa obale često zna biti produktivnije nego traženje tih „nepostojećih“ smuđeva po toku. Smuđ noću prilazi obali i to je nešto na što možemo računati skoro svaku noć.

Ono po čemu se iskusni smuđolovci razlikuju od početnika je količina varalica u kutiji. Majstori koriste svega nekoliko iskušanih modela. Nekoliko suspend modela, nekoliko plivajućih, kričavo-prirodno, nekoliko guma i to je to.

O čemu se tu radi? Smuđ i nije toliko perfidan lovac kako smo učili u stručnoj literaturi prije petnaestak godina. Hoće ovu vibru, hoće onu…On hoće sve ako je pravilno prezentirano i ako je u lovu. Prezentacija je najbitnija. Stoga probajte uvijek biti tihi kod kretanja uz obalu, te mijenjajte i rotirajte što više pozicija. Većina smuđeva se ulovi u prva dva-tri zabačaja na određenoj poziciji! Naravno ukoliko je prezentacija dobra. A dobra prezentacije je najčešće povlačenje sa osjećajem i sporo. Toliko sporo, da ne osjetite varalicu da radi. Smuđ je osjeti – bez brige! U sporijoj vodi toliko sporo da suspendi (koji su za takva mjesta najbolji) jedva malo lelujaju bokovima, što se niti u snu ne može osjetiti na štapu. Ne bojte se laganog trbuha na struni, osjetiti ćete udar! U bržoj vodi može i brže povlačenje, a tu su gluhi drveni vobleri pravi izbor! Vobleri su prvi izbor jer se lovi uglavnom uz obalu (ne možete zabaciti preblizu obali), no na nekim mjestima dobro dođe i pokoja guma na lakšoj glavi! Dobre pozicije su sve koje imaju bar nekakav protok vode i nekakav zaklon ili točku zasjede. Znači panjevi, kamenjar ili oštro odrezana obala su izgledne pozicije. Nije toliko bitno da li se radi o kontra toku, glavnom toku, kamenjaru ili stablu 20 metara od obale, tražite samo protok vode i zaklon! Ukoliko posvijetlite u vodu i vidite malene 2-3 cm duge kedere u obalnom kamenju ili pijesku još bolje, iako to nije garancija da je i ON tu.

U noćima sa mjesecom sam imao puno manje uspjeha sa obale. Ako je mjesec jak i vedro je – ne idem na vodu! Tamne noći su puno produktivnije. Mjesec može biti jak, ali onda mora biti oblačno, štoviše takvi uvjeti su znali donijeti ekstra ulove! Probajte ne ići sami ili barem imati mobitel sa sobom u slučaju kakve nezgode. Uvijek hodajte sa upaljenom lampom od nasipa do auta jer po noći ima lovaca!

Zavoj

Na shemi je prikazan jedan klasičan savski zavoj sa smjerom strujanja vode i dubinama. Vanjska strana prije zavoja i unutarnja poslije zavoja su se meni pokazale kao top pozicije za ribolov iz čamca. Vanjski ulaz je obično pun potopljenih panjeva, koji uz dubinu i dobar protok vode čine odlično mjesto za ribolov smuđa. Unutarnja strana poslije zavoja je obično čisto pješčano dno koje svoje umjerenim tokom privlači smuđeve i bijelu ribu. Najbolja pozicija na izlazu je dio nakon što se ponovo formira jednoličan tok i tu u pješčanim dinama treba uvijek pokušati naći pokojeg smuđa.

Unutarnji dio prije zavoja je obično za nijansu plića brža voda, a vanjski poslije zavoja duboka brza voda na kojim je često teško kvalitetno prezentirati mamce, ali ovisno o vodostaju i to mogu biti dobra mjesta.

Što se tiče ribolova sa obale, označena su mjesta koja sigurno imaju protok vode, zaklon i nešto dubine. Smuđ se dosta pravilno raspoređuje po obali sa dolaskom noći. Svaka izgledna mikro lokacija uz obalu bi mogla imati smuđa , tako da na jednoj vanjskoj strani zavoja sigurno ima 4-5 mjesta na kojima se možete nadati smuđu.

Obala – dan

U ovo vrijeme je smuđ kako smo rekli jednako aktivan po danu kao i po noći, pa ga se s toga može lijepo loviti i sa obale po danu. Ovdje opet gume igraju glavnu ulogu. Zbog drugačijeg kuta zabacivanja i manjeg otpora vode su nam potrebne znatno lakše glave i pribor nego iz čamca. Kod ribolova sa obale po danu nismo toliko mobilni kao iz čamca, pa se obično na određenim pozicijama koje možemo dohvatiti i adekvatno pretraživati sa obale zadržavamo dulje. Pošto se više vremena provodi na pojedinoj poziciji, možete se malo više igrati sa bojama i vibracijama ponuđenih mamaca. Ali se i dalje traži jako spora prezentacija sa što duljim lebdenjem varalice iznad dna. Twistere ponekad volim brže povlačiti ravnomjerno iznad dna, dok shadovi mogu ići u svim režimima jiganja ili stani-kreni povlačenja. Teže glave u ribolovu sa obale su već one od 20 tak grama. Neki standard za dubine 2 – 4 metra je recimo 8-15 grama. Mjesta bi u teoriji trebala biti zimovnici, ali zadnjih godina iskreno ne znam šta je to! Bijela riba se baca po cijelom toku gdje god došao. Neke smjernice neka vam budu izbacivanje bijele ribe, limani i potezi sa umjerenim tokom, solidnom dubinom i panjevima po dnu. Porast vodostaja i južina često pokreće brkonje i ostale ribe tako da dan na vodi može biti uljepšan pokojim drilom soma ili jakim udarom bolena, a ove godine je najčešći bonus štuka!

Sava je jesenjim poplavama dosta promijenila obalu, pa sad ima puno novih srušenih stabala. Neke babice i limani su nestali, a pojavili se novi. Svi smo lagano na početku ove godine, ali je baš zato sve skupa zanimljivije i veći izazov! Ova godina je oskudna ulovima koliko čujem na svim našim rijekama, ali ih ima za one upornije pogotovo u ovom periodu kada stvarno primaju najveći. Kako god lovili, uvijek zamislite da poziciji na kojoj lovite ima smuđeva, i pokušajte vizualizirati vašu varalicu i ribu u vodi. Bistro i puštajte debele matice….

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana