Deverike – ribolov plovkom i hranilicom

8 min read

PR / Broj 36 / Ožujak / 2011.

Jedan od najljepših ribolova koji me veseli svakog proljeća je ribolov velikih deverika na rijeci Savi. No ovakav ribolov možete doživjeti i na Dravi i Dunavu koji su također puni ovih velikih i lijepih riba.

Piše: Ivo Begović

Ribolov bez opterećenja i sa mnogo uživanja. Već nakon prvih par proljetnih dana i sa prvom kišom koju donese južni vjetar (poznata genovska ciklona) zimovnike će prve napustiti upravo deverike. Čim temperatura počne i malo rasti i one će krenuti u potragu za prvim obrokom nakon dugog zimskog posta. Naravno hranile su se one i zimi ali je intenzitet i vrijeme hranjenja bio daleko manji od ovog proljetnog. Dvije su tehnike s kojima ih se može uspješno loviti, a kao što ćete u nastavku teksta vidjeti jednaka je samo prezentacija mamca sa kojom ih se najlakše lovi.

Prezentacija mamca (čitaj gliste)

Bez obzira da li lovite plovkom ili hranilicom kod ribolova deverike da bi bio uspješan morate postići da vam mamac mirno leži na dnu. Naime deverika je riba koja se u tekućim vodama hrani isključivo pobirući hranu sa dna i nikakvo pomicanje, kotrljanje i vožnja nisu joj zanimljivi. Naravno postoje situacije kad će i ona „poletjeti“ za pomičnim mamcem no to je više izuzetak nego pravilo. Deverika, osobito kapitalna uvijek će prije primiti miran mamac od onoga koji se kreće („ko leži ne bježi pristup“). Pa kako ovu prezentaciju postići sa dvije potpuno različite tehnike i nauživati se ribolova?

Bolognese i plovak

Proljetni ribolov deverike je jedina situacija na tekućoj vodi kad umjesto plovka oblika bačvice biram plovak Feri koji je ustvari obični štapić od balze. Sistem je najednostavniji mogući. Na plovak nosivosti npr. 8 grama stavljam jednu torpillu od 6 ili 7 grama (ovisno o toku vode) osjetljivost plovka i njegova savršena istempiranost ovdje uopće nisu važni i to iz dva razloga. Prvi je što se love velike ribe. Većina deverika koje se sad love teška je između dva i tri kilograma. Ovakva riba olovo od osam grama ne osjeća i sigurno neće pustiti debelu glistu koju je upravo srknula zbog težine istog. Drugi razlog grubog tempiranja (ako ste pažljivo čitali plovak nosi čak 1-2 grama olova više od olova koje stavljam) je tehnika ribolova. Naime mjesta koja biram za ovaj ribolov su uvijek dubine sa vrtložnom strujom, tišaci iza babica ili prirodnih brana (na primjer velike stijene ili palo drvo u toku) važno je da se voda tu smiruje i da je duboka barem dva metra. Ako je duboka preko tri metra i pored glavnog toka imate i dio povratnog – onda ste izvukli jack pot. Tu deverike koje i nisu neki plivači čekaju da im voda donese nekaj za klopu i prebiru po sedimentu na dnu koji se na takvim mjestima taloži. Dubinu treba namjestiti tako da se torpilla nasloni na kosinu dna ili jednostavno na njega legne i plovak se malo ukosi. Vrhom štapa treba držati najlon dignut do samog plovka kako struja vode ne bi navlačila najlon i potapala plovak u slučaju da pustite da vam se stvara preveliki „trbuh“. Predvez ne treba biti dug, pedalj je sasvim dovoljno. Što se tiče krajnjeg pribora osnovni najlon 0.16 mm, predvez 0.14 mm (u zadnje vrijeme preferiram Stroft GTM) i udica Sasame, Owner ili Gamakatsu model Chinu broj 8. Deverika glistu obično usiše i ne sluteći ništa krene u stranu. Plovak samo poskakuje, a nekad i kompletno „legne“ na površinu. Sa zatezanjem nikad ne žurim nego pustim da se griz razvije osobito ako lovim sa velikim kišnim glistama. I to je to! Hranjenje je zadnjih godina postalo obavezan dio rituala jer je od izgradnje i puštanja pročistaća otpadnih voda Sava postala izuzetno bistra (čitaj bez mnogo „prirodne“ hrane). Hranim obično tokom cijelog ribolova bacajući kugle i koncentrirajući ribu na jedno mjesto, a jedino što sam primjetio jer da što ribolov duže traje i koncentracija ribe na hranjenom mjestu je veća…

Ako na mjestu na kojem želite loviti nemate prirodne barijere koja bi zaštopala vodu, a tok je spor i jednoličan onda je jedini način da dobro lovite upotreba slijedeće tehnike ribolova…

Hrana i punjenje hranilice

Hrana za hranilicu u riječnim tišacima i na mjestima gdje vodeni tok usporavaju strukture poput velikih špornjeva i potopljenog drveća mora biti aktivna. S obzirom da je voda još uvijek hladna, sitne čestice koje se izdižu iz hrane moraju pokazati ribi gdje je klopa.

Feeder i hranilica

Metoda toliko popularna u Engleskoj i sjeverno europskim zemljama nikako da se probije i kod nas. Naši su ribiči još nekako prihvatili upotrebu jednostavnih hranilica za ribolov šarana u proljeće (znate ono kokica i hranilica i maži) no sve ostale finije tehnike su im potpuno strane. Dakle kod ribolova hranilicom važno je naglasiti da se za ribolov deverike u tekućoj vodi koristi gotovo isključivo hranilica otvorenih krajeva. Za to postoji više razloga. Prvi je olovno opterećenje koje ona nosi, a koje joj omogućava da uvijek „sjedne“ na dno na jednaki način. Drugi razlog je hrana i mamci koje s njom uvijek možete spustiti (zabaciti) na dno vrlo precizno, a koji se otapaju i iz hranilice izlaze u neposrednoj blizini udice sa mamcem.

Treći je razlog što deverike vole jesti hranu. Dragi su im i crvi, ali ih kombinacija hrane i crvi (narezanih glista, kastera, šećerca) doslovno radspameti. Kod ovog je ribolova vrlo važno pogoditi težinu olovnog otežanja na hranilici. Naime kao što sam već naglasio mamac mora biti miran, a da bi to postigli morate izabrati hranilicu dovoljno tešku da drži dno. Ja imam hranilice ovog tipa sa olovom od 10 grama ali i od 150 grama i biram ih ovisno o toku vode i mjestu ribolova. Kad se malo pozabavite ovim ribolovom poigrajte se malo dužinom predveza. Naime sistem se uvijek slaže vrlo jednostavno i to tako da je hranilica na nekoj kliznoj kopči i da klizi do vrtilice za koju je vezan predvez sa mamcem. Na taj se način mamac u tekućoj vodi kad zabacite uvijek smješta nizvodno od hranilice u tragu hrane koju tok vode ispire (idealno zar ne?). Zbog toga što je predvez u stvari direktno spojen sa glavnim najlonom (ili špagom) kontakt sa savitljivim indikatorskim quiver tipom na vrhu feeder štapa je direktan i na njemu se lako vidi svaki griz. Znači za promjenu prezentacije jedino možete produžiti ili skratiti predvez i poigrati se sa težinom same hranilice. A ako tražite neko pravilo koje će vam pomoći u odabiru: – Ako se hranilica kotura po dnu uslijed vode koja „gura“ najlon (ili bolje špagu) između vrha štapa i hranilice, obavezno uzmite malo veću (ne puno veću) i dižite težinu hranilice sve dok stvar ne stane. Uživajte u ribolovu deverika – ovo je pravo vrijeme da ih se nalovite, jer proljeće brzo prođe, voda se zagrije, komarci počnu letit, a na Savi počnu gristi neke mnogo veće ribe… E da zaboravih napomenuti da sam na ovaj način na Savi ulovio i mnoge druge ribe poput jezova, mrena, klenova, a bilo je i somova…

Hrane za ribolov bolognesom

Hrana za ribolov deverike na rijekama bolognesom u rano proljeće mora ispunjavati nekoliko uvijeta. Kao prvo mora bit ljepljiva kako bi se od nje sa lakoćom formirale kugle. Nakon toga bilo bi dobro da su joj čestice krupne i da svojim otapanjem oko sebe širi oblak sitnih čestica. No i nakon otvaranja kugle na hranjenim mjestu mora ostati „tepih“ hrane na koji će se deverike spustiti i početi hraniti.

Na slici vidite Mosella Select Big Fish hranu krupnih čestica i voćnog mirisa. Ona je za ovakav ribolov idealna baza. Dodatkom vrlo fino mljevenog Mosella Select Bream Red dobija se efekt crvenkastog zamućenja koji voda odnosi mameći ribu i pokazujući joj put do hranilišta. Kao tteća htrana koja se može upotrijebiti i sama i u kombinaciji sa ove dvije je Mosella Fun Station Karp prvenstv eno namijenjena za ribolov šarana no kakpo mi se pokazalo ni Savske deverike mu baš ne praštaju. Hrana je srednje granulacije i ljepljivosti te je u kombinaciji sa 30% prosijane zemlje idealna za ribolov u bržem riječnom toku, a za tu namijenu bi joj u kombinaciji dobro došao i Mosella Explosiv.

IZRADITE SAMI HRANILICU

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana