PR / Broj 34 / Siječanj / 2011.

Uglavnom, mislim da se šaran oslanja na vizualnu komponentu pri traženju hrane najviše na bistrim i plićim vodama te da je tamo boja boile bitna. No također mislim da mu je osjet mirisa i okusa najvažniji u pronalaženju hrane što potvrđuju ulovi šarana po noći kad boja ne igra nikakvu ulogu.

Piše: Mihovil Vudrag

O taktici ribolova single mamcima sam pisao u jednom od prošlih brojeva Praktičnog ribolova, a sad bi se osvrnuo na njihovu izradu. Kako postaje sve hladnije, a temperatura vode je znatno pala, a potreba za hranjenjem je posve mala ili nikakva. Samim time se ribolov single mamcima nameće sam od sebe kao jedna od provjerenih taktika za ovo doba godine. Obzirom da se ovakav tip ribolova bitno razlikuje od uobičajenog, samim time se razlikuju i mamci koje u njemu koristim.

Mamce koje koristim u ovom ribolovu mogao bih podijeliti u dvije skupine; tonući ili bottom i plivajući ili pop-up mamci.

Većina ljudi misli da za ovakav ribolov ne treba nikakav dobar mix i da je sasvim dovoljna 50/50 boila, jer šaran ionako ne uspijeva pojesti našu boilu (što je logično) no iskustvo na vodi je pokazalo drukčije. Kao što imamo kemiju koja u vodi otpušta atraktante i tako pospješuje lovnost mamca, isto tako imamo i sastojke koji su nezaobilazni za atraktivnost boile. U to sam se sam uvjerio, a i nekolicina prijatelja kojima sam dao mamce bez ikakve kemije te su s njima odlično lovili. Upravo zbog takvih testova na vodi vjerujem da ta boila treba biti kvalitetnija (i skuplja) u odnosu na neki jeftini 50/50 mix. To sigurno neće biti problem u financijskom smislu jer se ovdje radi uglavnom o mixevima od 100g i rolanju s jednim jajetom.

Tonuće boile

Prvo bih se osvrnuo na mix za tonuće boile koji treba biti dobar nosač kemije i mirisa te sadržavati topljive komponente koje će dodatno privlačiti šarane. To mogu biti vaši stalni i prokušani recepti u koje možete dodati više prirodnih atraktanata nego inače kao što su ekstrakt školjke, jetre, lignje i ostali prirodnog podrijetla. Osim u mix ekstrakte možete dodati i nakon kuhanja tako da još tople boile posipate s njima te ih lagano protresete kako bi se ekstrakti ravnomjerno upili u boilu. Preporučam da radite više mixeva po 100g jer je to sasvim dovoljno za dan do dva ribolova koji se najčešće prakticiraju u ovo vrijeme, a dobit će te više vrsta mamaca i njihovih međusobnih kombinacija s kojima možete eksperimentirati. Takva boila bi trebala biti dosta porozna kako bi mogla što lakše u što kraćem roku otpuštati atraktore. Obavezno koristite predigest brašna i kazeinate koji su topljivi u vodi i šalju odlične signale ribama da se tu nalazi hrana. Pri izradi mamaca osim na mix i tekuće komponente morate obratiti pozornost i na boju i oblik mamca. Oblik, tj. veličina mamca često zna igrati vrlo veliku ulogu u ribolovu o kojoj ovisi vaš uspjeh.

Iako mi se to u početku nije činilo bitnim, s vremenom sam shvatio da veličina boile igra značajnu ulogu u ovakvom ribolovu. Predložio bi vam da napravite svaku boilu u tri veličine; 10 mm, 14 mm i 18 mm ako imate te rolere, a ako ne onda svakako barem u dvije; 14 mm i 18 mm, a najmanje možete napraviti i rukama. U početku sam uvijek imao po jednu veličinu od svake boile, ali s vremenom sam shvatio da veličina igra značajnu ulogu u veličini ribe koju možete očekivati, ali i u broju grizeva. Najviše sam ribe ulovio na jednu single boilu promjera 18 mm ili 20 mm, a ponekad na istoj vodi nisam mogao dobiti griz na tako velike mamce, već je riba uzimala isključivo mali mamac.

Kod ribolova single mamcima dosta se priča o boji mamca no nisam siguran koliko to ima utjecaja s obzirom da iskustva s voda govore drugačije. Ne mogu točno reći da li boja utječe na lovnost boile pošto sam veliki dio riba ulovio po noći ili na dubljim i mutnim vodama te sam siguran da boja nije imala ikakve veze s tim. U toplijim mjesecima sam s maskom otišao vidjeti kako izgleda mamac na dnu te da li se vidi u mutnoj vodi i uspio sam ga vidjeti tek kad sam se doslovno zabio maskom u njega, a obzirom da šarani nemaju tako razvijen vid kao ljudi, sumnjam da bi na takvim vodama boja mogla utjecati na lovnost mamca. No kao i uvijek postoji i druga strana priče. Na bistrim vodama po danu floro ili svjetliji mamci se sasvim lijepo vide na tamnom dnu i logično je da bi po danu boja tu mogla igrati neku ulogu.

Uglavnom, mislim da se šaran oslanja na vizualnu komponentu pri traženju hrane najviše na bistrim i plićim vodama te da je tamo boja boile bitna. No također mislim da mu je osjet mirisa i okusa najvažniji u pronalaženju hrane što potvrđuju ulovi šarana po noći kad boja ne igra nikakvu ulogu.

Kako bi mu olakšali pronalaženje hrane pomoću mirisa i okusa, tj. preko svojih osjetilnih receptora, osim komponenti mixa vrlo su važne tekuće komponente koje dodajemo u mix.

Mirisi i njihovi nosači su bitni u pronalaženju naših mamaca i dosta utječu na ishod u ribolovu. Alkoholi, esteri i ulja svojim djelovanjem, odnosno širenjem u vodi ribi daju signal gdje se nalazi naš mamac te joj ga pomažu locirati. Mirise i nosače trebamo birati prema uvjetima i vodi na kojoj lovimo. Uglavnom kombiniram više vrsta mirisa, tj. nosača mirisa kako bi se bolje širili u vodi te kako bi šaran imao veću šansu ih osjetiti. U ovo vrijeme dobar dio ribe se kreće u stupcu vode iznad dna gdje je voda toplija i što je dubina veća, to će biti izraženije. Na takvim vodama obavezno koristim uljne nosače u kombinaciji s mirisima na bazi glicerola. Uljni nosači će signalizirati ribi koja se nalazi iznad mamaca da je na dnu hrana, a mirisi na bazi glicerola na dnu pomažu da bolje i brže locira naš mamac. Također su odlični i mirisi na bazi estera koji se šire prema površini i zbog svog specifičnog mirisa i ponašanja u vodi su odlični za hladni dio godine.

Naravno, tu su još i aminokiselinski pripravci poput Nutramina i Multimina od Nutrabaitsa. Njih stavljam isključivo izvana jer stavljanjem u jaja se zbog temperature tijekom kuhanja gube njihova svojstva. Stavljanjem mirisa i aminokiselina izvana povećavate brzinu reakcije, odnosno boila brže počinje „raditi“, te mijenjate ph vode oko mamca što također olakšava šaranu pronalaženje vaših mamaca.

Pop-up boile

Pop-up boile su također odlični mamci no njihova je izrada bitno drugačija od običnih boila. Postoje razni kupovni mixevi za izradu domaćih pop-up boila no najviše sam uspjeha imao kada bi takve mixeve miješao sa svojim mixom u omjeru 50/50. Ti mixevi su napravljeni od laganih komponenti kao što su kazeini, kazeinati, soja izolat i slična brašna. U njima nema prirodnih ekstrakata, ribljih brašna, robin reda, kelpa i ostalih stvari koje inače stavljamo u boile. Obzirom na to da ti kupovni mixevi nemaju atraktivne komponente kao naši lovni mixevi za izradu pop-up boila, uvijek pomiješam ta dva mixa. U standardnim mixevima postoje i neke teže komponente (kao što je krupica) koje bi bitno utjecale na plovnost pop-up boile nakon nekog vremena, te ih je najbolje izbaciti jer ničemu ne koriste u pop-up boili.

Svi sastojci moraju biti što lakši te zbog toga ne stavljam cijelo jaje kad radim plivajuće boile, već koristim samo bjelanjak koji je dosta lakši od žumanjka pa takva boila ima bolji uzgon. Vjerujem da na nekim vodama boja mamca ima veze s boljim ulovom pa ih koristim pri izradi pop-up boila. Najčešće napravim barem jedan mix u dvije boje te jedan u njegovoj prirodnoj boji bez dodavanja umjetnih.

U njih stavljam nešto više mirisa nego u tonuće te ih stavljam u jaja i samo mali dio dodajem izvana u kombinaciji s aminokiselinama, a prirodne ekstrakte u prahu pomiješam u mix dok tekuće dodajem u jaja. Kako bi ste postigli još bolju plovnost vaših boila, možete dodati pluto u prahu. Možete ga kupiti u dućanu, naručiti preko interneta ili jednostavno naribati neki pluteni čep. Ako se odlučite za čep koji imate kod kuće, morate samo paziti da nije korišten jer bi vam boile mogle imati miris koji je pluto povuklo u sebe.

Važno je da su pop-upice različitih boja, ali je isto tako važno da su i različitih dimenzija. Zbog toga pop-up boile uvijek napravim u različitim promjerima: 10 mm, 14 mm i 18 mm.

Nakon što ih zarolam, stavim ih u kipuću vodu te ih kuham najviše do jedne minute. Potom ih stavljam na sušenje gdje ih sušim par dana kako bi što više izvukao vlagu iz njih. Ako budete spremili vlažne boile u posudu, one će vam se nakon nekog vremena upljesniviti tako da o tome treba voditi računa.

Pošto je većina naših voda trenutno zaleđena pravo je vrijeme za izradu ovakvih mamaca za skraćivanje ovog perioda kad slabije odlazimo u ribolov. Vjerujem da će te se iznenaditi koliko su lovni takvi single mamci iz kućne proizvodnje te tako imati još veće zadovoljstvo kad na njih ulovite ribu. Sretno vam bilo u izradi i bistro u novoj sezoni.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana