Olova, sistemi i njihova upotreba u šaranskom ribolovu

10 min read

PR / Broj 48 / Ožujak / 2012.

Piše: Mihovil Vudrag

Vrlo često sam u svojim člancima govorio kako je poslije mamca najvažniji onaj dio opreme koji je u izravnoj vezi s ribom. Tu sam mislio na predvez, odnosno, prezentaciju mamca nakon kojeg slijedi olovo na in-line, safety bolt ili nekom drugom sistemu. Zbog toga sam odlučio napisati ovaj članak, odnosno, skrenuti pažnju ljudima na neke bitne stvari vezane uz šaranska olova, njihove oblike, gramaže i sisteme na kojima ih upotrebljavamo u ribolovu. Vjerujem da će biti onih kojima se ova tema čini bespotrebnom, kao što sam i ja mislio prije desetak godina. Nisam posvećivao pažnju toliko olovima već mi je samo bilo važno da mi se predvez ne petlja dok sam do danas shvatio neke bitne stvari u vezi olova i sistema koje nam mogu pozitivno utjecati na ishod ribolova.

Olovo i sistem koji koristimo pri prezentaciji olova direktno utječe na zabadanje udice, letačke sposobnosti prezentacije, otkvačivanje ribe, petljanje sistema, zabadanje u dno vode na kojoj lovimo i druge stvari koje utječu na naš uspjeh u ribolovu. U šaranskom ribolovu najčešće korištene su in-line, safety bolt, helikopter i running rig montaže u kojima koristimo olova različitih gramaža koja se najviše razlikuju po tome da li najlon prolazi kroz njih (in-line) ili imaju virblu na sebi pomoću koje se stavljaju na željeni sistem. Osim što se razlikuju po ta dva načina također se razlikuju i po svojim oblicima od kojih svaki ima svoju namjenu. Olova se također razlikuju po svojim bojama, no iskreno, nisam primijetio neku bitnu razliku među njima, tj. jedino mi je važno da bude neka tamnija boja koja će se bolje uklopiti u dno. Iako sam u početku ribolovne karijere koristio isključivo in-line olova, jer sam imao najmanje problema s petljanjem predveza, s vremenom sam shvatio da se ne trebamo ograničavati samo na jednu vrstu sistema, odnosno, da je svaki od njih bolji u nekim određenim situacijama i vodama. In-line olova koristio sam isključivo do jednog ribolova kad sam lovio na jezeru koje je imalo jako muljevito dno. Nakon zabacivanja otišao sam s maskom pogledati svoje sisteme i ostao iznenađen kad sam došao na hranilište. Olova i cijeli sistem su bili toliko zabijeni u mulj da su im jedino rig tube virile van. Iako sam i unatoč tome dobivao grizeve odlučio sam promijeniti prezentaciju u safety bolt koja se pokazala puno boljom za takve uvjete. Nakon te promjene dobio sam nešto više grizeva nego dosad i uvjeren sam da je to upravo zbog promjene sistema jer se safety bolt puno manje zabija u dno od in-linea. Ne kažem da nećete loviti šarane ako koristite isključivo jednu prezentaciju, ali sam siguran da ako ih mijenjate sukladno uvjetima i vodama na kojima lovite, imat ćete ribu više.

In-line olova i sistemi

In-line sistemi su najzastupljeniji zbog toga što su najjednostavniji za upotrebu, a možemo ih podijeliti na one koji dolaze s rig tubom i one bez nje. Pošto nisu potrebne nikakve dodatne sitnice za njihovu upotrebu jednostavno provučete najlon kroz njih, svežete predvez i spremni su za korištenje. Osim s rig tubom možete ih koristiti i u kombinaciji s lead coreom ili bez ičega tj. samo olova. Kad ga koristite s lead coreom obratite pozornost pri spajanju lead corea kako bi se riba u slučaju pucanja najlona mogla osloboditi olova, odnosno, provući lead core kroz olovo bez da zapne. Iako velika većina donji dio lead corea veže direktno za vrtilicu preporučio bih da prvo složite lead core s omčama na obje strane. Na taj način puno brže možete mijenjati predveze (ako ne koristite quick link) i jednostavno poslije ribolova skinuti lead core sa sistema i spremiti ga za drugi ribolov. Isto tako pri ribolovu s in-line olovima koja imaju na sebi rig tubu morate paziti na promjer te tube, odnosno, na prohodnost čvora shock leadera i najlona kroz tubu kako bi se riba mogla osloboditi olova. Lead core bez obzira na svoju duljinu uvijek leži na dnu što nije slučaj s rig tubom. Stoga preporučam da svaku tubu skratite na malo veću dužinu od svog predveza kako joj kraj ne bi ostao lebdjeti iznad dna zbog zraka koji ostane u njoj.

Ova olova su odlična za ribolov u travi zbog toga što ne zapinju za nju i samim tim smanjuju mogućnost otkvačivanja ribe. Također su odlična za daleka zabacivanja i nakon helikopter sistema postižu najveće daljine. No osim svih ovih pogodnosti definitivno su najbolja što se tiče kvačenja ribe odnosno ubadanja udice i tu naravno mislim na polu fiksne sisteme. Centar težine se kod ovog tipa olova nalazi u vrhu i zbog toga najbolje djeluje na zabadanje od drugih sistema. Ovih olova ima u različitim oblicima odnosno u longcast verzijama za daleka zabacivanja i flat (plosnatim) oblicima koja su odlična za ribolov na padinama. Iz osobnog iskustva bih preporučio Carp Systemovo olovo „flat liner pear“ (plosnata kruška) koje, za razliku od ostalih flat olova drugih proizvođača, nije iste debljine cijelom dužinom već mu je centar težine kao i kod long cast olova na vrhu. Zbog ove osobine leti dalje od ostalih flat modela, a zbog izbočina na sebi još bolje „drži“ podlogu odnosno sprječava klizanje. Najčešće ih koristim za ribolov na sprudovima i rijekama.

Safety bolt olova i sistemi

Safety bolt je uz in-line najkorištenija montaža u Hrvatskoj. Većina ju koristi jer se puno lakše mijenjaju olova nego kod in-line i prilikom transporta dovoljno je samo skinuti olovo s kopče da vam u torbi ne lupa po blanku štapa. Također se ta olova prodaju po jeftinijim cijenama iz kućne radinosti nego što su druga u dućanu, a zbog financijske situacije u državi to je vrlo važan faktor. Prilikom kupnje takvih olova vrlo je važno obratiti pozornost da su dobro „centrirana“, odnosno, izlivena kako bi se dobro ponašala u zraku, letjela dalje i ne petljala sistem oko sebe. Pošto se olova kopčaju na safety bolt kopču morate voditi računa o težini koju stavljate, jer se često zna dogoditi da na težinama preko 120 g pucaju kopče. Kad lovim s tako velikim težinama dobro je s PVA niti dodatno zavezati tu kopču ispod konusne tube kako bi se spriječilo da prilikom zamaha izvučemo plastični jezičac iz tube i tako slomimo kopču. Mana tih olova je što im težište nije na strani gdje se nalazi virbla sa sistemom i još imaju kopču između pa im ubadanje udice nije tako dobro kao kod in-line olova.

Osobno najmanje koristim tu prezentaciju, a kad ju koristim to je isključivo onda kad zbog vodenih prepreka, ribolova malim udicama i zig rigom želim da mi olovo ispadne prilikom drila. Iako se ponekad čini skupom ta opcija na natjecanjima ili ribolovima nekad je nezamjenjiva. Osim što ne ubada dobro kao in-line mislim da se više ribe gubi s nje zbog toga što olovo mlatara okolo što se najbolje vidi pri ribolovu na malim udicama i olovima velikih gramaža.

No da ne ispadne da ju ne volim, ova montaža ima jednu jako veliku prednost ispred in-linea kad se lovi s PVA. Pri ribolovu s velikim PVA mrežicama (odnosno lopticama) koje kvačimo na udicu pri udaru u vodenu površinu često se izbije virbla iz olova i sve zajedno se zapetlja tako da ili nemate griz ili vam riba ispadne prilikom drila zbog toga što se loše zakvačila. To se najčešće događa kad imate veliku PVA lopticu i teško olovo koje bacate na veće udaljenosti pa se zbog dvije veće težine na različitim stranama virbla jednostavno iščupa iz olova. To se odlično rješava upotrebom safety bolt sistema zbog toga što gotovo svi na kopčici imaju rupicu kroz koju možete provući PVA nit i tako spriječiti odvajanje virble od kopčice i petljanje sistema.

Helikopter sistem

Helikopter sistem mi je definitivno jedan od korištenijih sistema u zadnje vrijeme zbog toga što je na većini naših popularnih jezera i na natjecanjima potrebno vrlo daleko loviti. Iako ga ljudi, koliko sam primijetio, vrlo rijetko upotrebljavaju ja sam njime oduševljen. Osim što leti jako daleko, petljanje sistema je smanjeno na minimum što je vrlo važno u natjecateljskom ribolovu kad je vrijeme dragocjeno. I prije sam lovio s helikopter olovima, ali zbog gubljenja ribe sam ih prestao koristiti, sve dok Carp System nije izbacio novo helikopter olovo. Kod helikopter sistema je problem što predvez visi bočno s olova pa nemate „direktan“ kontakt s ribom i zbog čega se događaju otkvačivanja ribe češće nego na in-lineu. No Carp System je napravio olovo u obliku lopte za ragbi s vrlo dugačkom i mekanom žicom na koju dolazi virbla. Ta žica se tijekom drila skroz uvine, olovo stoji bočno, a vi zbog toga imate puno bolji kontakt s ribom nego kod ostalih helikopter olova, dok olovo zbog svog oblika leti izuzetno daleko, ima miran let i vrlo je precizno.

Running rig sistem

Running rig sistem se definitivno najmanje koristi kod nas dok je meni jedan od dražih. Olovo je isto kao i za safety bolt samo se na njega još mora staviti kopčica, running rig plastični prsten i silikonski bužir na kopčicu kako bi spriječio moguće petljanje. To je odličan sistem za hladniji dio godine, a jedna od velikih prednosti mu je mogućnost navlačenja PVA sticka na lead core o čemu sam nekoliko puta pisao u prijašnjim brojevima časopisa. Odličan je za daleka zabacivanja, a kako se udica zabode u PVA stick, petljanje je nemoguće tako da ste uvijek potpuno sigurni da su vam sistemi u dobrom stanju u vodi.

Spajanje lead corea (upredenice s olovnom jezgrom) s vrtilicom

Iako se ovo čini nevažnim, mnogo je praktičnije lead core spajati metodom „loop to loop“ ili omča na omču nego ako pri izradi lead corea odmah uvedete i vrtilicu. Na ovaj način olakšana je izmjena gotovih predveza koje većina nas veže s vrtilicom.

Olova za posebne namjene

Pod olovima za posebne namjene mislim na marker olova, flying back lead i back lead olova. Definitivno su mi najdraža marker olova koja jako puno koristim zbog toga što mi svaki ribolov počinje markiranjem. Većina ljudi griješi upravo u tome što za markiranje koristi obična safety olova najčešće u long cast izvedbama. S takvim olovima ćete jedino moći izmjeriti dubinu pošto se podloga tj. promjene u podlozi jako slabo osjete u odnosu na marker olovo. Daleko najbolje marker olovo je također od firme Carp System zbog toga što izuzetno daleko leti, a na sebi ima krilca s kojima odlično osjećate sve promjene dna tj. zapinjete za vodenu vegetaciju i podlogu preko koje ga prevlačite. Iako se ta olova proizvode u više dimenzija osobno uvijek koristim najteža zbog toga što pružaju najveći otpor i samim tim najbolje osjećate podlogu preko koje ga prevlačite.

Back lead olova sam prestao koristiti zbog toga što izuzetno smanjuju indikaciju griza i u par prilika su mi zapela u granje i travu zbog čega sam posljednji put izgubio jako velikog amura te sam ih potpuno prestao upotrebljavati. No korisna su ako želite potopiti špagu od markera kad ga držite na hranilištu kako vam šaran prilikom drila ne bi zapeo u nju.

Flying back lead olova su po meni puno korisnija iako i ona smanjuju indikaciju griza no ne kao obična back lead olova. Odlična su za ribolov kad razvlačite čamcem i imate veliki snag leader kojeg pomoću flaying back leda možete lijepo potopiti na dno. Također su dobra za ribolov na vodama koje imaju dosta sprudova, hupsera, brežuljaka, platoa i sličnih uzvišenja, kako bi potopila nekoliko metara najlona do olova da ne bude u zraku. Iako se mogu kupiti originalna flying back lead olova od poznatih proizvođača, po mom su mišljenju preskupa a jednako dobra možete napraviti kući sami. Kupite torpille od 10-30g koje prerežete na pola, s iglom proširite rupicu za najlon i montirate ih sa širim dijelom prema olovu kako bi stvarale otpor u zraku i pomaknule se što dalje prilikom zabaca te samim tim potopile veći dio najlona.

Nadam se da sam početnicima u šaranskom ribolovu pomogao u nekim općim razlikama između šaranskih olova i sistema, a da su i oni iskusniji mogli pročitati koji koristan savjet koji nisu znali. Bistro i vidimo se napokon na vodi, jer su se jezera otopila i šarani već primaju. Bistro!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana