Osnove ribolova iz kajaka

10 min read

PR / Broj 43 / Listopad/ 2011.

Iako je ideja o ribolovu iz kajaka stara nekoliko tisuća godina, u zadnje vrijeme svjedočimo pravoj ekspanziji popularnosti ribolova iz kajaka, kako na moru tako i na slatkim vodama…

Piše/foto: Zdravko Šavor

Prednosti kajaka u ribolovu

Razlozi za toliku popularnost ribolova iz kajaka su višestruki. Kajaci su lagani za manipuliranje, dovoljan je jedan čovjek za njegovo prevoženje i prenošenje do vode na kojoj se lovi. Sami po sebi nisu preskupi, a i njihovo održavanje je jeftino. Za veslanje u kajaku nisu potrebne posebne dozvole niti registracije kao kod motornih čamaca. Za kretanje su vam dovoljne samo ruke i veslo, iako se na njih uspješno ugrađuju elektromotori pa je taj oblik ribolovno-veslačke rekreacije vrlo zdrav, posebno u današnje suvremeno doba kada nam svima nedostaje fizičke aktivnosti. Moderni ribički sit-on-top kajaci su nepotopivi i nema opasnosti od brodoloma kao kod sit-in kajaka. Dovoljno ih je prevrnuti nazad i jednostavno sjesti na njih u slučaju prevrtanja koje se vrlo rijetko događa jer su prilično stabilni. Kajaci nam svojim hidro-dinamičkim svojstvima omogućavaju lagano veslanje i relativno brzo kretanje te posebno tiho prikradanje zanimljivim pozicijama koje su vam nedostupne s obale, a s drugim vrstama čamaca biste možda radili preveliku buku prilikom približavanja ribolovnoj poziciji. Poseban je i osjećaj slobode dok opremljeni punom ribičkom spremom krstarite omiljenom rijekom, jezerom ili morem.

Pogodni za sve vrste ribolova

Danas se kajaci koriste za sve vrste ribolova. Od morskih varijanti dubinskog pridnenog ribolova mamcima biljnog i životinjskog podrijetla pa da panulaških tehnika ili čak Big Game ribolova. Da, dobro ste pročitali, postoje modeli sit-on-top kajaka koji su napravljeni robusno baš za Big Game ribolov te imaju nosivost i preko 200 kg, a opet su lagani za manipuliranje i transport. U svijetu su iz kajaka ulovljene brojne tune, sabljarke i morski psi, uglavnom sve vrste morskih i slatkovodnih nemani koje možete zamisliti. O tome su snimljeni i brojni video klipovi, pa čak i filmovi, a veliku zaslugu za to ima Jim Sammons, svjetski poznati ribolovac koji zadnjih dvadesetak godina lovi razne vrste riba iz kajaka i zaslužan je za promociju ovog sporta. On je prava legenda kajak fishinga i doslovno kum te discipline. Brojne internet stranice prenose njegove video klipove i savjete koje možete vidjeti na njegovom Kayak Fishing Tv Show-u, a snimio je i dva dokumentarna filma o „Kayak Fishingu“ Game on 1 i 2. No vratimo se na druge mogućnosti koje vam pruža kajak prilikom ribolova. Već pretpostavljate da je kajak savršeno sredstvo za varaličarenje. S njim imate slobodu kretanja i dolaženja do pozicija o kojima s obale možete samo sanjati. Ukoliko ga opremite fish finderom dobili ste savršen bolid za vertical jigging, a ukoliko na njega dodatno montirate i elektromotor nema vam kraja jer se možete upustiti u sve panulaške i trolling egzibicije koje vam na moru omogućavaju da ulovite cara od riba – zubaca ili gofa, ali i sve ostale vrste riba. Možda je mala mana kod kajaka manjak stabilnosti ukoliko želite stajati na njemu prilikom ribolova. To može biti izraženije pri nemirnijem moru no i tome ima lijeka. Na kajak se jednostavno i jeftino mogu ugraditi stabilizatori koji će vas dodatno stabilizirati i tada se kajak pretvara u trimaransku, nepotopivu i stabilnu platformu. Možda vam se čini da u kajak ne stane sva potrebna oprema koju biste htjeli ponijeti sa sobom na ribolov. O kako griješite!. Cijela unutrašnjost sit-on-top kajaka je jedan velik skladišni prostor u koji vam stanu štapovi duljine do 3 m, vreća za spavanje, šator te hrpa odjeće i opreme koju samo stavite u suhe vreće i spremni ste na višednevno ribolovno krstarenje. Sve će vam to ostati savršeno suho i nemoguće je da završi na dnu mora. Dakle, kajak je multipraktično, savršeno transportno sredstvo koje će unaprijediti vaš ribolov, a neće vas puno koštati niti ćete imati previše muka s transportom i održavanjem. Stoga me čudi da kajak manija još uvijek nije uhvatila naše ribolovce kao što je to slučaj diljem svijeta.

Sit-on-top ili sit-in

Kajake bismo kao i ostale čamce mogli podijeliti na one koje je potrebno ispuniti zrakom tj. napuhati, te one koji su izgrađeni od plastičnih masa. Ovi na napuhavanje su odlični za spuštanje riječnim brzacima, a poslužit će vam i prilikom ribolova, no na njih je nemoguće ugraditi elektroniku, držače za štapove i ostale adaptacije koje vam olakšavaju ribolov. Kajake koji su izgrađeni od tvrde plastike dijelimo na sit-in i sit-on-top. Koja je razlika? Kao što sama imena sugeriraju, kod sit-in kajaka sijedite u njemu (to su oni klasični), a ako se s njima prevrnete, mokri ste i vi i sve stvari koje držite u unutrašnjosti. Takav kajak može se ispuniti kišnicom ili vodom, pa čak i potopiti tako da završi na dnu rijeke, jezera ili mora. Sit-on-top kajaci su napravljeni tako da je cijelo tijelo kajaka zatvoreno i ispunjeno zrakom, tj. čini skladišni prostor, a vi ustvari sjedite na njemu. Na površini takvog kajaka udubljen je prostor za sjedalo koje je vrlo udobno, a prilikom veslanja nogama se upirete u uporišta za vaša stopala. Tako učvršćeni na kajaku vrlo jednostavno i lagano veslate. Sit-on-top kajak je nepotopiv, nemoguće je da voda prodre u njega, a do stvari u njegovoj unutrašnjosti jednostavno dolazite kroz otvore na površini. Na njih možete jednostavno montirati svu potrebnu opremu, od držača za štapove, fishfindera i elektromotora. Postoje modeli kajaka koji u svojem tijelu imaju predviđen utor za elektromotor, poput Ocean Kayak-ovog modela Torque u koji se umeće Minn Kota Trolling motor, a omogućava savršenu kontrolu brzine i ritam za panulanje. S ovim modelom možete se kretati i unazad. No ukoliko vaš sit-on-top nema predviđeno mjesto za montažu elektromotora, ne očajavajte. Iza sjedala moguće je na razne načine učvrstiti dasku na koju ćete jednostavno montirati elektromotor, a akumulator možete smjestiti u skladišni prostor koji se obično nalazi iza sjedala na kajaku. Postoje brojni video klipovi koji objašnjavaju montaže i modifikacije poput ove, a obično je riječ o maštovitim „uradi sam“ modifikacijama koje su plod mašte pojedinih ribiča.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Najpoznatiji kajak brandovi

Govoreći o proizvođačima kajaka moramo spomenuti nekolicinu brandova, no nažalost, samo neki su nabavljivi kod nas. Ocean Kayak je možda i najpopularniji svjetski brand i s njim nikako nećete pogriješiti, a možete ih kupiti u zagrebačkom Surf Shop-u na Srednjacima. Postoji nekolicina modela namijenjenih za ribolov, od najmanjeg Caper Anglera koji je dug 3,3 metra i nekako najlakši za transport i manipulaciju, no izuzetno je stabilan i odličnih plovnih svojstava. Slijede popularni modeli iz serije Prowler Trident, a vjerojatno najpopularniji na svijetu su modeli s oznakom 13 koji su dugi 4,1 metar i opremljeni dodatnom opremom za ribolov, poput poklopca za fish finder, velikog spremnika s poklopcem, torbe za bateriju s fish finderom i slično. Iako je velika većina kajaka predviđena za jednog ribolovca, postoje i dvosjed modeli poput Malibu Two pa ako imate stalnog kompanjona za ribolov iz kajaka to je odličan izbor. Ukoliko mislite da ćete većinu vremena na kajaku provoditi sami ili u društvu kolega koji također posjeduju kajak, svakako uzmite jednosjed. Razlog je u boljem balansu ukoliko veslate sami, a i ostaje vam više mjesta za opremu. U Varaždinu se mogu nabaviti kajaci francuskog proizvođača RTM, a najpopularniji model je bez sumnje K-Largo. Plutajući bolid napravljen je upravo po mjeri svakog ozbiljnijeg ribolovnog fanatika i izgleda odlično, a ima i dosta ribičkih dodataka, pa ćete s njim sigurno biti zadovoljni. U svijetu su popularni i drugi brandovi, poput Hobie, Pelican, Kiwi ili Bic, a ima ih stvarno dosta. Pri tome i nije nužno da imaju predznak ribički jer se držači za štapove mogu samostalno ugraditi.

Kupili ste sit-on-on top kajak i što sada?

Prije prvog probnog veslanja ili ribolova morate razmisliti o nekoliko stvari.

Prvo je kupovina vesla za kajak. Na veslu nemojte škrtariti, ipak je veslo u vašim rukama glavni motor kojim ćete ploviti. Najbolje je da poslušate savjete trgovaca i stručnjaka koji sugeriraju vesla koja imaju lopatice izrađene od kvalitetne plastike koja ne mijenja tvrdoću na ljetnim temperaturama. Takva vesla nisu baš jeftina i u rangu su do nekih 700-800 kuna, no to je cijena koja će se isplatiti kada vidite kojom lakoćom ćete veslati i postizati solidnu brzinu kretanja, iako to niste nikad prije radili. Odličan izbor su svjetski poznata vesla tvrtke Carlisle, a dobar izbor imate u već spomenutom Surf Shopu. Preporučam dvodijelno Magic Plus veslo od fiberglasa koje smo isprobali i jednostavno smo oduševljeni njegovim karakteristikama.

Druga stvar na koju morate obratiti pažnju je kupovina krovnih nosača za vaš auto, ako ih već nemate, te kupovina kvalitetne trake za učvršćivanje kajaka za nosače. Kajak se transportira na način da se okrene naopako te poveže trakom za nosač i pri tome dovoljno stegne. Tako montiranim kajakom na standardnim metalnim nosačima možete jednostavno voziti bez straha i pri tome razvijati brzine nešto veće od 120 km/h. Ukoliko nemate metalne nosače možete barem za prvu ruku kupiti i nosače na napuhavanje, no mislim da se bolje odlučiti za ove prve na koje možete montirati i krovnu kutiju.

Izbor odjeće i osnovne opreme

Treća važna stvar je odabir odjeće za kajak. Ljeti to i nije neki problem. Dovoljne su kupaće gaće i krema za sunčanje ili još bolje lagana košulja ili majica od likre s UV zaštitom. Važno je izbjegavanje pamučne odjeće koja se teško suši, a poželjno korištenje modernih brzosušećih materijala. Tijekom hladnijih mjeseci obavezne su duge čizme od dišućih materijala ili još bolje od neoprena. Naime sit-on-top kajaci imaju u tijelu drenažne rupe za odvod vode koja se u kajak slijeva s vesla ili ju sami unosite s cipelama, a mogu vas zapljuskivati i valovi. Dakle, kod ribolova iz kajaka morate razmišljati o tome da je moguće da ćete se smočiti pa se prema tome treba odabrati i adekvatna odjeća. Naravno, drenažne rupe se mogu zatvoriti čepovima, ali uvijek se u kajak unosi nešto vode bilo s čizmama ili s vesla. Moglo bi se reći da je i obavezna upotreba zaštitnog plutajućeg prsluka (PFD – Personal Flotation Devices) posebno ukoliko na sebi imate čizme koje bi se u slučaju pada u vodu napunile vodom i onemogućavale isplivavanje na površinu. Takav prsluk uvijek je dobro nositi kod svih sportova na vodi, a na kajaku posebno povećava sigurnost. Postoje ribički plutajući prsluci s dosta džepova za vaše sitnice, a kod nas se mogu nabaviti odlični prsluci koje proizvodi Mustad. I za kraj, obavezne su polarizacijske naočale te kapa ili šešir. Hm, ima još jedna mala stvar koja vam može spasiti uloženu investiciju. Dobro je imati čeličnu sajlu i lokot kojim možete vezati vaš kajak i čuvati ga od potencijalnih lopova. Sajla se provlači kroz rupe za odvod vode i za neki nepokretan adekvatni predmet kao što se vežu i bicikli.

Chris standing up holding his daughter Elva

Sidro

Uzevši u obzir prethodno navedeno, spremni ste za prvo probno veslanje i ribolov, ali ima još jedna stvar koju ste zaboravili. Sidrenje! Bilo u dubinama da biste lovili iz mjesta ili na plitkim dijelovima rijeka da biste zaustavili čamac i izašli iz njega, potrebno vam je sidro. Kako su kajaci prilično lagani bit će vam dovoljno bilo kakvo manje sidro težine 1,5 do maksimalno 3 kg. Ono se veže na nekih 10-20 ili više metara konopca za sidro koji se u principu kupuje na metre. Samo sidro možemo vezati za neku od spojnica na kajaku no postoji i jednostavan sistem za kvačenje sidra koji se zove „anchor trolley system“. Sistem se izrađuje od dva manja karabina i konopca koji prolaze kroz te karabine u duljini kajaka s jedne strane. Konopci se spajaju s još jednim karabinom ili alkicom na koju se kvači konopac od sidra koje smo bacili u vodu. Prednost tog sistema je da se laganim povlačenjem konopca u jednu ili drugu stranu možemo lakše pozicionirati na vodi u odnosu na njen tok ili struju prilikom sidrenja. Na taj način možemo lakše pristupiti području na kojem želimo loviti.

Uzevši u obzir ovdje nabrojano spremni ste za sve avanture koje pruža ribolov iz kajaka. Ostatak opreme ionako već imate, a to su štap, rola i ostali pribor kojim ćete loviti i puštati omiljene vrste riba.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana