Rakete za šaranski ribolov – vodič za korištenje

7 min read

PR / Broj 22 / Siječanj / 2010.

Hranjenje raketom je danas postalo uobičajeni način početka svakog šaranskog ribolova, jer se njome na velikim daljinama mogu prilično precizno „istovariti“ doista velike količine hrane. Ribolovna industrija je, naravno, proizvela na desetke različitih raketa, a ovaj naš mali vodič pomoći će vam da se snađete i izaberete pravu raketu za vaš ribolov.

Pripremio: Klica

Prije izbora rakete, treba izabrati mjesto ribolova

Nakon markiranja i određivanja mjesta ribolova, koje se može protezati od same obale, pa do nekih 130 – 150 metara od nje ( rijetki znaju loviti i hraniti i na većim udaljenostima), relativno preciznim hranjenjem trebali bismo privući i ribu u zonu ribolova. Na manjim daljinama hranjenje se može obaviti i iz ruke, praćkom, kobrom, lopaticom, sa ili bez produžene drške. No, sa raketama se sa lakoćom pokrivaju sve te situacije. Raketom možemo transportirati rastresitu hranu, sjemenke, te gotove mamce – boile. Prihrana koju raketiramo može biti jušnata (u stvari, partikl sa mnogo vode od kuhanja), kruta i rastresita.

Ovisno o vrsti i mjestu prihrane, možemo odabrati različite vrste raketa. No, prije konačnog izbora mjesta ribolova i rakete, kojom ćemo to mjesto moći „pokriti“, bilo bi dobro da razmislimo i o nekim drugim faktorima. Naime, ako u ribolovu želimo provesti više dana, bilo bi dobro da se upoznamo sa prognozom vremena koja nas očekuje. Bilo bi, na primjer, nezgodno započeti ribolov na poziciji udaljenoj 130 metara od obale, a poslije, zbog promjene smjera vjetra i lošeg vremena, završiti na manje od 100 metara. Iskusniji šaranaši zbog toga uvijek traže poziciju (pozicije) koju će moći dosegnuti, bez obzira na trenutne uvjete na vodi.

Izolir traka

Ako na ribolovu ostanete samo na perforiranoj raketi, a trebate bacati partikl koji vam previše ispada kroz rupe, pomoću par namotaja izolir trake moguće je perforacije zatvoriti i hraniti kao i sa raketom bez perforacija.

Ispadanje sadržaja

Raketa se može puniti na dva načina. Prvi način je maksimalno precizno hranjenje, te sprječavanje ispadanja sadržaja i rasipanje „po putu“. Za takvo hranjenje se raketa puni oko 20 mm manje od vrha, te se prihrana ne pritišće u raketu. Također se raketa može do polovice puniti boilama i partiklom, a do vrha se nalijeva voda, ili se do vrha puni ljepljivom šaranskom brašnastom hranom (vidi okvir). Drugi način je punjenje rakete sadržajem do samog vrha. Na taj način, u svakom zabačaju, jedan određeni dio prihrane ispadne iz rakete. Ako, na primjer, hranimo sa Ugo 19 na stotinjak metara i punimo ju do vrha, iz nje će u svakom izbačaju, na daljini od 20 do 50 metara, ispasti dio sadržaja. Ovo ponekad radimo namjerno i u tom pojasu plasiramo jedan pribor. Ova „prijevara“ često zna u ribolovu donijeti ribu više.

Upredenica

Prilikom hranjenja raketom obvezno je korištenje upredenice sa Shock leaderom, koji se najčešće veže od debele upredenice. Sa špagom je, zbog njene krutosti, i na najvećim daljinama (nakon što se raketa isprazni i ispliva špicom na površinu), moguće napraviti kratak oštar trzaj, koji će osloboditi špagu i omogućiti privlačenje rakete sa špicom naprijed, što osjetno smanjuje otpor koji ona radi u vodi. Stren Sonic Braid se u prošloj godini pokazala kao jedna od najizdržljivijih i najpogodnijih upredenica za raketiranje. Debljina 0.16 mm je sve što vam je potrebno. Naravno, u ribolovima koji traju nekoliko dana, uvijek treba imati rezervnu špulu sa upredenicom za hranjenje, jer se može dogoditi da se upredenica na špuli sa kojom bacate zapetlja ili pukne i onemogući vam dostizanje daljine na kojoj ste počeli ribolov.

Buka

Na mnogim našim jezerima, riba je već navikla na raketiranje. Pad pune rakete u vodu proizvodi dosta buke, a taj zvuk riba povezuje sa pronalaskom hrane. Dosta često grizevi se događaju i za vrijeme samog raketiranja. Zbog te pojave, kad se na hranilištu duže vremena ništa ne događa, poželjno je izraketirati par raketa, da bi se ribama dalo do znanja da je nova količina hrane pala u vodu, a sam zvuk pada rakete reći će ribi gdje su mamci. Ponekad se u ljetnom periodu griz može izazvati i bez hranjenja, raketiranjem rakete pune vode. Ovaj način se primjenjuje kad ste sigurni da na hranilištu već ima dosta nepojedene hrane i samo želite zvukom potaknuti ribe na hranjenje.

Punjenje rakete

Svaku vrstu rakete poželjno je puniti, tako da teži dio prihrane bude u špici rakete, na taj način će ona stabilno letjeti i neće se okretati u zraku. Također je poželjno nikad raketu ne puniti do samog ruba, radi što stabilnijeg i mirnijeg leta. Eto, uz ovaj mali vodič za raketiranje, vidite desetak vrsta raketa koje smo mi koristili. Naši kratki opisi uz njih, pomoći će vam da sa lakoćom odaberete rakete koje će vam biti potrebne za vaš stil i mjesto ribolova, te ih pribavite prije nego počnu prvi proljetni ribolovi.

Punjenje i pražnjenje

Rakete se mogu puniti boilama, kuhanim sjemenkama (kukuruzom, konopljom ili mješavinom kuhanih sjemenki – popularno, partiklom), brašnastom hranom. No, čest problem prilikom vrlo dalekih izbačaja je ispadanje dijela sadržaja u letu. Ako se to želi spriječiti (neki i ne žele), raketa se nikad ne smije prepuniti. Najbolje je ostaviti i do dva centimetra prostora praznim. Ispadanje sadržaja se sprječava i punjenjem vode neposredno prije izbačaja. Voda otežava raketu omogućavajući joj dalje izbačaje, a istovremeno i sprječava rasipanje sadržaja u letu. Osim vode, ispadanje sadržaja rakete se može spriječiti i stavljanjem PVA smokića. Oni se pri padu u vodu lako oslobode i obično ostanu još neko vrijeme plivati na površini, tako da kod slijedećeg zabaca vrlo jasno vidite gdje vam je pala zadnja raketa. Istu funkciju može imati i ljepljivija brašnasta hrana, a raketu možete „zatvoriti“ i plosnatim kamenčićem.

Potpis i telefon

U hranjenju sa raketama često se dogodi da se zbog nepažnje raketa okrene, ili da se špaga splete i u izbačaju pukne. Tada raketa odleti i gotovo ju je nemoguće vratiti. Jedino što možete je pratiti na koji stranu jezera će ju odnijeti vjetar i valovi. No, svaka raketa će, prije ili kasnije, ipak doplutati do obale i netko će ju pokupiti. Zbog toga se na svoju raketu potpišite i stavite broj telefona. Na taj su se način mnoge rakete vratile vlasniku.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana