Ribolov deverike na velikim natjecanjima

7 min read

PR / Broj 47 / Veljača / 2012.

Uloviti deveriku – vjerojatno najomiljeniju natjecateljsku ribu i nije neki problem no učiniti to na velikim natjecanjima i raditi to bolje od drugih… e to već treba znati

Piše: Ivo Begović

Prije nego počnem sa temom ovog teksta htio bih definirati što je to veliko natjecanje. Počevši od kola lige na kojem nastupi pedesetak ribolovaca pa sve do svjetskog prvenstva spada u tu kategoriju. Naime deverika je strašno zahvalna i u isto vrijeme vrlo teška riba. Iako vam na natjecanju može donijeti pobjedu i veliku kilažu za kratko vrijeme isto tako vas samo jedna pogrešna odluka u toku natjecanja može (i hoće) koštati plasmana. Ovdje se nećemo baviti ni mamcima, ni prezentacijom ni hranom. O tome je već dosta napisano na stranicama ovog časopisa. Ovaj puta bavit ćemo se taktikom u ribolovu deverike. Naravno u toj ćemo priči spomenuti sve gore spomenute „sitnice“ ali se nećemo njima baviti. No krenimo redom

Opreznost u deverike

Sjećam se jednog odličnog natjecatelja koji mi je i danas uzor u mnogim stvarima. On je znao reći: – najlon 0.06 ti ne treba za kedere, oni se dobro love i na 0.08, ali deverike, za njih ti treba i tanji. Iako mi se to tad nije čionilo sa godinama sam spoznao koliko su ove njegove riječi točne. Zar vam se jednom desilo da se natječete po ljetnoj vrućini na + 35°C bez daška vjetra a ove vam samo posišu ver-d-vas bez da se griz razvije? U takvim prilikama ultra laka udica i samo jedan ver-d-vas na udici prezentiranoj na najlonu 0.06 donosi nepobjedivu prednost. Naime natjecateljski uvjeti kad pedeset i više natjecatelja hrani, lovi, lupa, priča… nikako nisu normalni uvjeti na koje je riba navikla. Velika količina bačene hrane ih mami ali i čini opreznijima osobito ako su tu već bile lovljene. I tad ekstremno tanki pribor jedini može donijeti prevagu. Ovo sam vam ispričao samu u želji da vas podsjetim koliko ta riba zna biti teška za uloviti. No ako pričekate kraj natjecanja i nastavite loviti shvatit ćete da su cijelo vrijeme bile tu samo nisu jele jer sad u par minuta možete uloviti više nego za vrijeme cijelog natjecanja. Pa kako ih ipak nagovoriti da jedu?

Vjerujte u sebe

Ovo je daleko najbolji savjet koji vam mogu dati. Ako se natječete vjerujem da smatrate da ste bolji ribolovac od ostalih i na natjecanjima to želite i dokazati – dakle pobijediti konkurenciju. Pa nemojte onda već pola sata od početka natjecanja tu vjeru izgubiti samo zato jer je netko pored vas ulovio par riba, a vi niste. Uvijek imajte na umu da nije važno kako se natjecanje počne nego kako se završi. Ako je vaša taktika lov krupne deverike i znate da je u vodi na kojoj lovite ima u dovoljnoj količini onda susjedov ulov nekoliko sitnijih riba i nije važan. Vaša je hrana i taktika drugačija i morate se držati plana.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Preskočite trening

Iako je trening na vodi na kojoj se održava važno natjecanje uvijek važan, loviti dan prije natjecanja obično vas odvede u totalno krivom smjeru. Mnogo je pametnije pogledati raspored prijateljskih natjecanja i pokušati doći na koje od njih. Vidjeti kako se voda i riba ponašaju u natjecateljskim uvjetima uvijek daje mnogo više korisnih informacija nego ribolov dan prije natjecanja. A uz to najčešće se dogodi da svojim hranjenjem dan ranije osigurate dobar plasman nekom tko će izvući vaše mjesto.

Strpljivost

Ova osobina u ribolovu deverike osobito dolazi do izražaja, naime deverika je jatna riba i nakon početnog hranjenja treba u miru čekati da jato dođe i počne se hraniti, a i da stekne povjerenje u mjesto hranjenja. Kod ribolova koji nije dirigiran vrijedi pokušati loviti koju drugu liniju (pod nogama ili na match) i dopustiti jatu deverika da se skupi pod špicom šteke gdje ste na primjer odredili glavno mjesto ribolova. Dakle treba biti strpljiv i nakon početnog hranjenja ne bacati kugle, niti praviti buku stalnim odštekavanjem i pomicanjem mamca. Treba jednostavno čekati. No svaki natjecatelj sa iskustvom znati će odrediti trenutak kad je jato stiglo i to bez da dobije prvi griz. Ponekad se to vidi po podrhtavanju plovka, ponekad po ponašanju sitne ribe na površini (deverika je prilično agresivna prema ostaloj sitnoj ribi), a ponekad je to samo onaj unutarnji osjećaj.

Što kad susjed lovi, a vi ne

Ovakve se situacije događaju i najboljima. Možda je dno kod susjeda bolje, možda je struja vode takva da njemu dovodi ribu no vi ste sigurni da ispred vas na vašem hranjenom mjestu nema ribe, a on lovi. Najbolje što možete napraviti da mu tu ribu otmete je da ustanete i bacite glasno par kugli. Ovime niste učinili ništa dobro na svom hranjenom mjestu (da vas podsjetim tamo nije ni bilo ribe). Naime jato većih deverika ne voli dohranjivanje kad su jednom spustile glavu i počele jesti. Ovih par glasnih kugli je da izazove nervozu kod susjeda i izazove ga da i sam počne hraniti. Ako ste od sad mirni možete se nadati da će jato preplašeno njegovim hranjenjem poći u vašem smjeru, a mogu otići i u suprotnom… Taj njihov smjer najčešće ovisi o trenutnom (ne)strujanju vode.

Veliko natjecanje

U svojoj natjecateljskoj karijeri doživio sam već svakakvih kapetana. A najveće greške oni rade upravo na najvećim natjecanjima. Naime obično se na treninzima štede hrana i mamci da bi se na sam dan natjecanja natjecateljima dalo sve u maksimalnoj dozvoljenoj količini. Kao da će na sam dan svjetskog prvenstva ribe biti dvostruko gladnije nego u dane treninga. Ukoliko u obzir uzmete preko 200 natjecatelja na stazi i gomilu od često i više tisuća gledatelja koji uz stazu šeću, razgovaraju, plješću, ukratko prave buku možete pretpostaviti da će ribe biti dvostruko opreznije i da sigurno neće jesti više nego manje. Dakle uvijek treba pokušati realno procijeniti koja će to kilaža u izvučenom sektoru biti dovoljna za pobjednički plasman i prema tome odrediti količinu mamaca i hrane koju treba baciti. Sjetite da je uvijek moguće dohraniti ako vam se čini da niste dosta bacili ali bačenu kuglu je nemoguće izvaditi. Tu dolazimo do jednog od najvažnijih segmenata u ribolovu deverike a to je sama taktika hranjenja.

Prihranjivanje i važnost zemlje

Preciznost tj. bacanje kugli u jednu točku kod ribolova štekom je umijeće koje mnogi spominju. No ako malo bolje promislite ima li to smisla? Naime svima je poznato da za veći stol može sjesti više ljudi. Jednako je i kod deverika. Ako sa kuglama napravite „plato“ od dva kvadrata veće jato će se moći hraniti na njemu. Pa kako ih onda loviti? Treba li pomicati plovak dva metra lijevo ili desno? Naravno da ne. Potrebno je samo dobro raditi sa pole cupom – škrabicom i koncentriranim živim mamcima (najčešće kuglicama fuja) ribu koncentrirati ispod špice šteke na mjestu na kojem ćete prezentirati mamac. No hrana koju bacate u većim kuglama na početku natjecanja mora biti takva da jato dugo zadrži u hranjenju i da ih ne zasiti. Ovo se postiže dodatkom zemlje u hranu. Koliko i kakve zemlje ovisi da li lovite na mirnoj ili tekućoj vodi , dubokoj ili plitkoj, ima li vjetra, valova i strujanja ili nema… o tome jednom drugom prilikom

Chris standing up holding his daughter Elva

Izvlačenje ulovljene ribe

Ako ste imali priliku promatrati bolje natjecatelje pri lovu deverike primijetili ste da oni često vrlo snažno zatežu, pričekaju trenutak kao da vagnu ribu i zatim nastave sa izvlačenjem. Ovaj je postupak toliko uigran da se i ne primjećuje ništa posebno. No ono što je važno u trenutku zatezanja je da deveriku što brže dignete iz jata i spriječite je da ona poplaši jato. Sreća je da ulovljena deverika uvijek sa lakoćom „poleti“ prema površini pa i ne smeta mnogo jato koje se hrani na dnu. No ako ste pre-mekani i deverika na udici u panici prođe jatom to može značiti trenutni odlazak cijelog jata. Na žalost to se događa i kad vam riba padne jer ste napravili grešku.

Najčešće greške zbog kojih ribe padaju

Prva i najčešća je greška strpljivosti – mnogi su natjecatelji toliko nabrijani da ne stignu dočekati da se griz razvije nego zatežu čim primijete podrhtavanje plovka. Iako ponekad deverika može tako oprezno uzimati mamac obično preuranjeno zatezanje rezultira da je udica pikne u sam rub usne koji onda lako pukne i deverika projuri u panici kroz jato. Druga je greška korištenje previše mamaca na udici. Iako mnogi o tom ne brinu i ne povezuju zašto im je otišla već četvrta riba za redom, no ako na udicu 20 stavite tri ver-d-vasa onda će vam se to svakako često dešavati. Još jedna je greška upotreba prevelikih i preteških udica. Naime deverika se hrani tako da hranu usisava u usta potlakom koji stvara otvaranjem škržnih poklopaca. Ako koristite lagane udice na tankom predvezu onda će ona mamac i udicu bez problema duboko usisati. U suprotnom će fulani grizevi i otkvačivanja biti česti. Toliko za ovaj puta. U idućem broju napisat ću vam ponešto o upotrebi zemlje u ribolovu deverike. Vidimo se na natjecanjima.

Mamci

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana