Šaranolov preko stotke

11 min read

PR / Broj 15 / Lipanj / 2009.

Ribolov na velikim daljinama u Hrvatskoj je postao trend i na sve više voda u nas može se vidjeti vrhunski pribor koji slobodno možemo nazvati dalekometnom artiljerijom, koja služi za lov kapitalaca na daljinama i preko 140 metara, koje su danas puno dostižnije nego prije…

Piše: Nikola Jovan

Ribolov šarana na velikim daljinama u Hrvatskoj je postao trend još prije nekoliko godina. Prednost dalekog prezentiranja mamaca svima je u startu bila jasna i kako je i šaranska industrija pratila taj trend, stalno izbacujući novitete koji su bili prilagođeni svim slojevima ribiča, tako je i šaranolov preko sto metara postao sve češća i normalnija pojava na našim vodama. Nekada je dovoljno bilo zabaciti štap najdalje što ste mogli, da biste ulovili koju ribu više od susjeda sa vaše lijeve ili desne strane. Oprezne ribe koje su se držale sredine jezera, tu i tamo su dolazile na hranilišta i uvijek bi primale mamac na koji su naišle, a to je u ovom slučaju bio vaš zabačeni ” indijanac ” (mamac zabačen preko hranilišta). No, s vremenom su se stvari počele mijenjati. Kako su štapovi i role namijenjene dalekom bacanju iz godine u godinu bile sve bolje, a cijena sve manja, dalekometni pribor su mogli nabaviti i oni koji si to prije nisu mogli priuštiti. Prijeko potrebna tehnika bacanja koja je činila jedan od ključnih čimbenika i uvjeta za ribolov preko stotinu metara, mogla se naučiti iz ribičkih časopisa, sa internet foruma ili na samoj vodi, od kolega ribiča.

Danas kada prošećete Rakitjem, Šumbarom ili Zajarkima, vidjet ćete lijepu izložbu pribora od ekipa koje sve redom hrane i zabacuju na velike daljine. Sada ćete se zapitati zašto je potreban ovakav uvod i objašnjavanje kako je ta taktika napredovala kroz sve ove godine? Vrlo jednostavno – kada su svi mogli loviti do nekih osamdesetak ili stotinu metara, šaranaš koji je mogao baciti dalje, lovio je bolje od svih ostalih, a sada se dogodila jedna zanimljiva situacija, kada SKORO SVI možemo zabaciti vrlo daleko i hraniti i loviti dobrano preko stotinu metara. Šarani su sada navikli na opasnost koja im prije nije prijetila u njihovim lutanjima oko dalekih sprudova i puno ih je teže uloviti nego prije. Na sreću, odabirom raznih taktika i tehnika te novih“smicalica“, još uvijek možemo prevariti koju ribu više, loveći na ekstremnim daljinama.

Dalekometna artiljerija

Koliko god nam moderni blankovi štapova, oboružani high-tech akcijom i savršeno glatkim i laganim vodilicama omogućavali dobru izvedbu zabacivanja, da bismo izvukli maksimum iz njih, moramo ih upariti s kvalitetnom rolom na koju ćemo namotati odgovarajući najlon ili upredenicu, te dobar shock-leader koji će ublažiti trzaj štapa, kako sistem u zabacu ne bi pukao. Sve te naoko nevažne sitnice se moraju posložiti i prilagoditi priboru, ali i vama, kako bi sve “štimalo“. Štap mora biti dovoljno jak kako bi savladao težine olova preko 100 grama i više, a to su najčešće štapovi brze, progresivne akcije i oznake gramaže 3.5 libri. Dužina od 3.60 ili 3. 90 m bira se ovisno o bacaču, jer će nekima bolje pasati kraći i brži štap, dok će drugima više odgovarati duži štap malo mekše akcije. Te stvari su individualne i nemojte upasti u zamku kupnje nekog vrhunskog i skupog štapa samo zato jer vam je to netko rekao. Isprobajte ga u rukama s par zamaha da vidite kako se ponaša i odgovara li vašem stilu bacanja.

Rolu je puno lakše odabrati. Mora biti lagana, sa odgovarajućom velikom špulom i posjedovati dobro riješen sistem pravilnog namatanja najlona kako bi prilikom leta sistema dolazilo do što manje trenja i zapinjanja najlona za rub špule da bi se dovršio daleki zabac. Kako tehnologija iz godine u godinu ide sve dalje, tako se i proizvodi poput najlonske strune sve više usavršavaju. Tako danas nije problem pronaći najlon koji će u tankim promjerima imati jaku nosivost na čvoru i biti male memorije, te će se bez problema izravnati i glatko letjeti sa špule, već u prvim zabačajima nakon što ste ga namotali. Osim ako se radi o ekstremno teškim terenima za ribolov, poput gustih polja lopoča ili lomova u vodi, za lov na velikim daljinama se slobodno možete odlučiti za debljine od 0.25 do 0.28 milimetara. S obzirom da velike špule rola imaju i veliki kapacitet metraže tankih najlona, kako biste malo uštedjeli, namotajte početnih dvjestotinjak metara nekog jeftinijeg i debljeg najlona, te ga čvorom spojite za tanki 0.25 mm i namotajte ga do ruba špule. Dvjestotinjak metara bit će vam i više nego dovoljno, a kada ga mijenjate, uvijek ćete ga mijenjati na istome čvoru tako da ćete znati koliko metara imate na špuli. U tome će vam znatno pomoći mjerač strune koji učvrstite na štap prilikom motanja najlona.

PVA stick sa peletama

Osim tankoga osnovnog najlona, potrebna vam je i deblja upredenica koju ćete iskoristiti kao shock-leader. Debljina upredenice od 0.20 do 0.25 bit će dovoljna i za najteža olova do 145 grama, koja služe za lov na ekstremnim daljinama. Osnovni najlon i upredenicu spojite čvorom kao na slici iznad. Shock-leadera ne treba biti previše, svega par namotaja na roli dok stojite u stavu za bacanje sistema. Prethodno naveden i dobro posložen pribor je osnovni preduvjet za daleko zabacivanje, dok sistemi i prezentacija mamca mogu varirati ovisno o terenu, vrsti dna ili poziciji na kojoj lovimo.

Montiranje boila na PVA-traku

Taktika i tehnika zabacivanja

Kada smo uparili osnovni pribor, tj., štap sa rolom na koju je namotan tanki osnovni najlon, te već navezan shock-leader od upredenice, možemo pristupiti zabacivanju na vodi. Za početak će odlična vježba biti zabacivanje solo olova. Kako ne biste zabacivali „u prazno“, odaberite poziciju gdje ste i inače mislili loviti, kako biste odmah i ispitali dno olovom s kvržicama sa strane, koje inače služi za markiranje pozicije . I inače je dobro olovom ispitati teren ispred sebe kako biste znali koliko je dubok mulj, da li postoji kakav tvrdi prijelaz iz mulja na šljunak ili pak da li na zamišljenoj poziciji ima trave. Spojite ugodno sa korisnim. Prvih par zabačaja neka vam budu umjerene jačine kako biste se malo zagrijali. Nikada nemojte počinjati bacati svom snagom bez prethodne pripreme i provjeravanja sistema, kako ne bi došlo do oštećenja pribora ako sve nije leglo na svoje mjesto. Nakon toga možete se pripremiti za prve jake zabačaje. Postoji nekoliko stilova zabacivanja, a oni dosta ovise i o terenu. Osobno mi najviše odgovara zabacivanje iz mjesta, jer često lovim na strmim obalama i na teškim terenima. Početni stav je kada se jezeru okrenete leđima i štap ispružite ravno ispred sebe.

Konusni čvor za shock-leader

Dupli uni čvor o kojemu smo već pisali se najčešće koristi zbog pouzdanosti. Ali ako dobro uvježbate vezanje ovoga čvora, njegova prednost je mnogo lakši prolaz kroz vodilice i posljedično dalji izbačaj.

Ostavite sistem ili olovo da od vršne vodilice visi barem metar i pol, a može i više. Noge držite u laganom raskoraku, petama okrenute prema vodi. Slijedeći korak je da se naglo okrenete cijelim tijelom prema vodi rotirajući stopala u mjestu, dok u isto vrijeme ruke sa štapom ostaju iza vas. To nije jednostavno izvesti tako da sve klapa u prvom pokušaju, pa to možete ponoviti i par puta bez štapa u rukama. Smisao tog okreta je ubrzanje, sila koju će vaše tijelo proizvesti tim naglim okretom (i koji, u stvari, glumi zalet od par koraka koji u slučaju ovakve tehnike zabacivanja ne morate vršiti) ubrzat će olovo sa mamcem. Nakon naglog okreta, nastavite se kretati gornjim dijelom tijela prema naprijed, istovremeno se štopajući prednjom, isturenom nogom, kako biste dobili na stabilnosti, te s lijevom rukom koja drži kraj štapa naglo krenite prema dolje. Desna ruka koja drži štap do role mora potegnuti i “napumpati“ štap kružnim pokretom prema gore i u stranu, kako bi se dobio efekt katapulta. Ključni trenutak je dobar tajming u ispuštanju upredenice s prsta koji ju drži, kako bi se sistem naglo ispucao u trenutku dok je štap savijen do krajnjih granica. Napravite li to kako treba, štap će sam dovršiti posao ispucavajući svojom snagom i akcijom sistem na velike daljine. Nakon ispucavanja sistema nemojte spuštati štap prema vodi, već slijedite krivulju najlona koji leti sa špule, kako bi se trenje smanjilo na minimum. Taj pokret nije lako izvježbati u pet minuta, no već nakon sat vremena vježbanja vidjet ćete znatno bolje rezultate i u daljini i u preciznosti.

Daleko bacanje iz mjesta

Šaranske smicalice

Krajnju prijevaru šarana ipak odrađuju dobro odabrani mamac i sistem koji ga nosi. Mamac ćete birati ovisno o vodi na kojoj lovite, ali i tu se možete malo poigrati. Možete na primjer odigrati na kartu totalne opozicije. Ako se na dotičnoj vodi najčešće koriste kratki predvezi s malim boilicama na fluorokarbonskim predvezima, vi napravite totalnu kontru. Na mekanu upredenicu navežite veću udicu i na dlaku montirajte dvije boile od 22 milimetra. Taj sistem u normalnoj izvedbi bit će teško zabaciti jako daleko zbog otpora koji pri letu stvaraju boile velikog promjera, no to možemo izbjeći ako prethodno izravnamo predvez uz tubu ili lead core upredenicu, te ga pričvrstimo PVA trakicom. PVA materijali su skoro“pod mora“, ukoliko mislimo loviti preko hranilišta i „na tragača“, pa će nam tanke mrežice napunjene malom količinom peleta ili trakica, sa svega par polovica boili, znatno povećati šanse za ulov.

PVA Mrežica

Želite li koristiti PVA- mrežicu za lov na većim daljinama, to je moguće, ali morate pripaziti da mrežica ne bude prevelika, da ne bi stvarala veliki otpor u zraku.

Ako svi izbjegavaju zatravljena područja, vi napravite baš obratno, produžite predvez i bacite među najgušće pojaseve trave. To su prirodni šaranski putovi i on će tamo bez problema naći vaš mamac, koji ćemo od zapinjanja i propadanja u travu zaštititi korištenjem PVA smokića, koji će dignuti mamac iznad trave ili dubokog mulja. Takvih naoko sitnica ima još cijeli niz i sve vam one mogu donijeti ribu više, ali time ćemo se više pozabaviti u slijedećem broju. Bistro.

PVA smoki

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana