PR / Broj 39 / Lipanj / 2011.

Gulp serija mamaca iako izgleda „silikonski“ izrađuje se od kukuruznog škroba koji je ribama u potpunosti probavljiv

Piše: Zlatko Majstor

Berkley Power Nymph je jedna od rijetkih varalica koja me potpuno raspametila već u prvom ribolovu. Mala kreatura dizajnirana za ribolov pastrva definitivno je pun pogodak ukoliko imalo naginjete ultra light spiningu. Sve je počelo davne 1937. godine na Ghost Lake-u u američkoj saveznoj državi Iowi kad je 16-godišnji Berkley Bedell odlučio investirati 50$ u proizvodnju mušica za ribolov. Nakon završetka školovanja počinje graditi karijeru u ribolovnoj industriji oslanjajući se najviše na inovativnost. 1959. godine na tržištu se pojavljuju Berkley Trillene najloni i do tada mala firma kreće u osvajanje ribolovne Amerike. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća Berkley doživljava međunarodnu ekspanziju i postaje renomirani svjetski proizvođač ribolovne opreme. Formula za uspjeh bila je inovativnost, neprekidno istraživanje i poboljšavanje tehnologije što je rezultiralo super proizvodom – Firelineom. Financijski uspjeh firme omogućio je izgradnju najboljeg američkog ribolovno istraživačkog centra iz kojeg su početkom novog milenija počeli izlaziti proizvodi od meke plastike. Serije „silikonskih“ mamaca PowerBait i Gul svrstavaju se u sam vrh svjetske ponude, a obuhvačaju veliki broj raznih modela među kojima i Nymph. Pažljiviji čitatelj je primjetio da sam u prethodnoj rečenici riječ silikonskih stavio u navodnike. Zašto? Zato jer se Gulp serija iako izgleda „silikonski“ izrađuje od kukuruznog škroba koji je ribama u potpunosti probavljiv. Kod nas u Hrvatskoj Nymph su prvi provalili pastrvaši što je i logično jer je baš njima i namijenjena. Iako sam se uspješno okušao s nimfama u varaličarenju pastrva ipak sam „barski čovjek“ koji lovi po nizinskim slatkim vodama pa mi je sinula ideja da pokušam Berkley Nymph-om loviti i ostale riblje vrste. Bassevi, grgeči i klenovi bili su lak izazov pa sam odlučio ciljano loviti crvenperke.

Crvenperka je vrlo rasprostranjena i prilagodljiva vrsta pa je lako možemo pronaći u gotovo svim nizinskim vodama. Iako su prosječni primjerci veličine dvadesetak centimetara ovisno o životnim uvjetima može narasti više od 40 cm i težine dobrano preko kilograma. Budući da se o ribolovu crvenperki već pisalo u Praktičnom ribolovu ponoviti ćemo samo najbitnije. Zanemariti ćemo razne silikonce, leptire, voblere i mikro žlice kojima se uspješno može varaličariti i fokusirati se na PowerNymph kao najjednostavnije rješenje. Osobno crvenperke varaličarim po podravskim grabama i starom toku rijeke Drave. Moj pristup toj tematici je isključivo na viđeno. Nimfe montiram na tanke udice s dugačkim vratom npr. Owner Saber Hook ili Owner Tachiuo. Antonio Vidmar (car crvenperki sa Savice) kaže da i šaranske udice odlično odrađuju crvenperkolov. Moja preporuka je da se lovi udicama s okom jer mala kopča ništa ne smeta ali nam može pomoći da neotežanu nimfu zabacimo koji metar dalje, a imamo i mogućnost lakše promjene varalice u ovom slučaju prvenstveno radi boje. Antonio tvrdi da je yellow orange najefikasnija boja PowerNymph-e za varaličarenje crvenperki pa predlažem da prihvatimo tu sugestiju. Što se tiče pribora vrijedi pravilo, što laganije i što kvalitetnije uz obavezne polarizacijske naočale. Spomenućemo nekoliko naših voda na kojima se vrlo uspješno love crvenopere ljepotice. Savica je definitivno voda br 1. jer je nastanjuju ogromni primjerci, velike i prelijepe ribe viđao sam na Boroviku, Trakošćan obiluje prosječnim crvenperkama dok iz lokalpatriotizma moram naglasiti da podravske grabe kriju vjerovatno najljepše primjerke. Crvenperka je vrsta sklona križanju s nekim srodnim vrstama pa su razlike unutar vrste vidljive, a ovisno o staništu i mimikrija odigra svoje. Možemo zaključiti da crvenperki imamo svugdje samo se trebamo potruditi da ih pronađemo. Dnevna šetnja s odgovarajućim spin priborom po osunčanim zatravljenim uvalama može dati rezultat.

Dobro je znati da je crvenperka jatna riba, a najkrupnije ribe obično su u sredini ili ispod jata. Uobičajene situacije su da crvenperke plivaju tik ispod površine podalje od obale ili u srednjem sloju vode ako su bliže obali. Često se i sunčaju uglavnom oko pojasa vodene trave ili lopoča. Ekstremna situacija na koju možete naići je da se intezivno hrane na površini što pokazuju karakterističnim „raubima“, a to je najbolje što vam se može dogoditi.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tehnika ribolova

Tehnika ribolova PowerNymph-om je jednostavna. Pokušajte plasirati mamac ispred uočene ribe i ovisno o daljnjem razvoju situacije možete pustiti da varalica lagano tone cimajući je ili ne. Također možemo i zadržati nimfu na površini vode visoko podignutim vrhom štapa uz kratke trzaje. Napad krupne crvenperke na PowerNymph ponekad me podsjeća na bassevski ali usporenije. Prevarena riba je nevjerovatno borbena s obzirom na njenu veličinu. Sve više špinera ciljano lovi crvenperke što je malo pomalo stavlja na listu atraktivnih špinerskih vrsta.

Nakon što sam se uvjerio da PowerNymph lovi crvenperke bez greške apetiti su porasli i letvica je postavljena jako visoko. Moj kompa Matija Ptiček i ja odlučili smo da pokušamo iznimfariti šarana. Poprilično ambiciozan plan opravdali smo nekim činjenicama. Znamo da su pojedini mušičari uspjeli prevariti čak i velike šarane (npr. Željko Vedernjak na Zajarkima). Znamo da je ekipa iz Berkleyevog istraživačkog centra Gulp PowerNymph napravila tako da ima miris ali i okus (osnova je kukuruzni škrob).

Zatim smo pronašli grabu uz Dravu gdje ima puno malih šarana i više nije bilo razloga da ne pokušamo uloviti kojeg spin tehnikom. Na kraju je ispalo jako jednostavno uloviti sitne divlje šarančiće. Najbitnije je locirati ih. Rano ujutro često se pokazuju na površini vode i naš zadatak je da Nymph bez puno buke plasiramo što bliže njih. Sitniji primjerci mamac uzimaju skoro već na površini dok malo veći nakon kraće kalkulacije ipak poberu nimfu. Zanimljivo je da rijetko kada Nymph stigne do dna već je šarani kupe u propadanju. Sljedeća situacija je kad se šarani odaju rujući po dnu. Naravno da tada varalicu puštamo na dno i uz jako duge pauze čekamo griz koji se detektira oštrim pomakom otpuštene špage na površini. Vremena za kontru ima dovoljno jer šaran jednostavno ne kuži prijevaru pa ne ispljune nimfu. Matija i ja smo na ovaj način u dva navrata uspjeli uloviti svaki preko desetak šarana i time dokazali da je izvaraličariti šarana moguće. Znam za puno slučajeva regularno izvaranih šarana kao što je to kum Mrva izveo na Tresetištu tvisterom na jig glavi no uglavno se radi o usputnim ulovima. Načuo sam čak i nešto o navodno efikasnoj tehnici špinanja šarana na Dunavu zvanoj oranje. Nadipani tvister na jig glavi vuće se iz čamca nizvodno po dnu. Kao što se vidi iz priloženog ni šarani više nisu sigurni od varaličara. Sad se postavlja pitanje koliko je pametno ići ciljano varaličariti šarane? Osobno mislim da je to više izazov nego produktivna tehnika. PowerNymph je dokazano efikasno rješenje ukoliko se odlučite da pošto poto ulovite šarana na špin. Uspjeh u takvoj namjeri donijeti će vam veliko zadovoljstvo jer ćete biti među rijetkima (za sada) kojima je to uspjelo. Birajte vode gdje znate da je populacija šarana velika. Ako slijedite liniju manjeg otpora možete otići i na neki ekonomski sportski ribnjak. Ipak još jednom napominjem da varaličarenje šarana shvatite prvenstveno kao samodokazivanje u svrhu podizanja samopouzdanja u svoje varaličarske sposobnosti. Druga priča je ako su šarani usputna meta pogotovo u ribolovu bassa na viđeno. Sjetite se koliko puta ste tražeći basseve nabasali na šarane. Osobno sam se puno puta našao u takvim situacijama na Boroviku, Trakošćanu, Peskari itd. ali tada nisam ni pomislio da ih pokušam prevariti. Paketić PowerNymph-i pri ruci takve će situacije drastično promijeniti u našu korist.

Vratimo se opet na početak ovog teksta uz još nekoliko informacija o kompaniji Berkley i PowerNymph-i. Berkley i Pure Fishing Inc. su pod okriljem Jarden korporacije koja okuplja niz poznatih brandova poput Shakespearea, Abu Garcie i Penna. Usput da otklonimo uobičajenu zabludu povezanosti Berkleya s istoimenim kalifornijskim sveučilištem iz Los Angelesa jer se radi se o dva različita pojma. Iako je težište teksta isključivo na Power Nymph-i moram spomenuti da PowerBait i Gulp! serija proizvoda od meke plastike ima još veliki broj modela poput PowerWorm-a ili PowerCrawler-a itd. Glavna karakteristika svi njih je da imaju miris ali i okus što nam omogućava da varaličarimo širok spektar ribljih vrsta. Potrebno je poprilično hrabrosti da se širem krugu ljudi preporuči određena varalica kao ekstra lovna no u slučaju PowerNymphi ne postoji nikakva bojazan.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana