TREŠNJA NA VRHU KOLAČA

12 min read

PR / Broj 49 / Travanj / 2012.

Moj snažan interes za izradu vlastitih mamaca za ribolov seže otkad znam za sebe. Oduvijek mi je bila velika želja uspjeti napraviti mamac koji će riba između svih drugih mamaca u jezeru naći prvog i prvog pojesti. Na svoju sreću, u tom naumu sam uspio na nekoliko različitih načina i to kroz cijeli niz godina, jer mi je cilj uvijek bio napraviti mamac koji će savršeno odgovarati situaciji u kojoj se trenutno nalazim. Prošle sam godine dobro lovio chod sistemom na jezeru Wellington Country Parka. Izradom na vodi visoko atraktivnih plivajućih mamaca koje sam uspio napraviti pomoću plutenih kuglica koje sam ubacivao u tijesto, bio sam u mogućnosti loviti s potpuno jedinstvenim mamcima koji su lako od dna podizali udicu tipa Choddy broj 6 prema površini. Ova je taktika radila briljantno i njome sam tijekom proljeća uspio uloviti jako puno velikih riba.

PIŠE: DANNY FAIRBRASS
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Jamievi mamci

Potpuno suprotno tome, ove godine uopće nisam lovio na jezeru Wellington, pa nisam ni koristio plivajuće mamce s plutenim kuglicama u njima, koji su me tako dobro služili tijekom čitavog proljeća prošle godine. Sve to je nekako koincidiralo s nekoliko dana u ribolovu na Carpfestu na jezeru Cudmore Fisheries, gdje sam upoznao pravog malog umjetnika u izradi mamaca, Jamiea, koji je tamo predstavljao Mainline. On je radio različite tipove plivajućih boili koristeći Polaris Pop Up miks i kombinacije aroma, a njegovi su mamci gdje se god s njima pojavio, doslovno okretali vodu naopačke. Tamo mi je Jamie vrlo ljubazno napravio lijepu količinu 12 milimetarskih mamaca koje sam najprije samo namjeravao koristiti za svoje ribolove u Engleskoj i zbog toga sam ih ljubomorno čuvao za jezero Midlands gdje sam namjeravao loviti sljedeće ljeto. Prvi riblji potez na te nove mamce, koje sam nazvao „Banoffee“ boile, rezultirao je ulovom šarana po imenu Scaly 2-Tone i vaga je u startu prešla 18 kg! Kakav strašan početak za jedan potpuno nov mamac!

Uravnoteženi mamci

Prvi potez na „Banoffe“ mamce je uslijedio čvrsto i brzo i zbog toga sam se odmah nakon toga odlučio na izradu vlastite sporo tonuće verzije s kojom sam namjeravao loviti blizu dna preko tepiha boili na jezeru Gigantica na Walthamstow akumulacijama, gdje je uvijek bilo vrlo malo trave i gdje je dno jezera bilo relativno ravno. Glavna ideja iza tih mojih specijalnih mamaca bila je odvratiti pažnju ribe na njih tako da ih ona pokupi prije slobodnih mamaca koji su se uvijek nalazili oko sistema. To je međutim bio vrlo škakljiv posao, jer je s atraktorima vrlo lako pretjerati i onda mamci umjesto da šarane privlače, za njih znače opasnost!

Oprez s dizanjem plivajućih mamaca

Visoko atraktivni mamci u svijetlim bojama oduvijek su se povezivali s plivajućim mamcima. Gdje god su se po prvi put koristili, uvijek su odlično radili. Međutim, kad bi netko jednom s njima „razvalio“ neku vodu, plivajuće boile više uopće nisu smjele „stršati“ iznad dna, jer bi ih šarani u tom slučaju ignorirali, dok bi ostale slobodne mamce sve do jednog pojeli. Osobno koristim plivajuće mamce samo u situacijama kad na ovaj ili na onaj način želim izdignuti udicu od dna punog smeća ili kad je dno jezera prekriveno nekim vrstama svilenih trava ili drugim travama plitkog dna.

Igra s bojama i aromama

Vrlo ćete rijetko sresti ribolovca koji koristi dubinski mamac koji ima istu svijetlu boju i jednako povećane količine arome kao klasični plivajući mamci i mislim da vam baš ta činjenica može dati određenu prednost pred drugim ribolovcima na vodi. Glavni princip kojeg se treba držati kod izrade takvog mamca je da se u mamcu treba stvoriti takav uzgon koji će pod vodom neutralizirati težinu udice, ali da ju pri tome uopće neće podići s dna jezera. Morate postići da se boila s udicom ponaša jednako kao i one bez nje. Ako još tome dodate drugačiju boju od onih mamaca s kojima lovite, pokušajte da to bude nešto svjetlija nijansa iste boje od ostalih mamaca. Takva malo svjetlija boila izgleda kao da je nešto dulje od ostalih u vodi. Druga je opcija izabrati svijetlu fluorescentnu ružičastu boju koja se drastično razlikuje od ostalih. I treći, konačni korak u naglašavanju vašeg mamca je povećavanje razine atrakcije u njemu. Dodatkom određene količine aroma i atraktanata mamcu se daje puno snažniji i drugačiji hranidbeni signal koji on odašilje u okolinu.

Izrada miksa za balansirane mamce

Nekoliko je različitih načina kako bi se dobili balansirani mamci, a meni je jedan od najmilijih miješanje standardne dubinske smjese sa smjesom za izradu plivajućih mamaca. Nakon velikog broja pokušaja i pogreški shvatio sam da jedan dio (jedna šalica) dubinske smjese, kad se pomiješa s dva dijela Mainline Polaris Pop Up miksa, stvara smjesu od koje se izradom dobivaju fantastični sporo tonući mamci. Kad je smjesa gotova i kad kuhani mamac bacite u vodu, on bi se samo lagano trebao podići do površine. To znači da kad taj mamac postavite na dlaku, on će zbog težine udice samo blago lelujati uz dno.

Mamci od jednog jajeta

Kad jednom pomiješate klasičnu dubinsku smjesu s plivajućom, to je najlakše napraviti u plastičnoj vreći na način da ju vrlo snažno i dovoljno dugo protresete, kako bi se suhe smjese međusobno potpuno sjedinile. Tek onda u nju idu jaja i sve što slijedi. Osobno najviše volim raditi mamce za lov samo od jednog jajeta, jer ih kod kuće nemam gdje držati. Sve sastojke za izradu mamaca držim na stražnjem kraju svog kombija i zbog toga su svi moji mamci za ribolov redovito svježi i napravljeni na vodi.

Postupak

Obično razbijem jedno jaje u zdjelu i dodam 5 ml Mainline Milky Toffee koncentrirane arome pa 2,5 ml Mainline Banana and Pear koncentrirane arome i na kraju 2 ml Mainline sladila Sweetade koje je ujedno i sladilo i pojačivač okusa. Uvijek kad radite s aromama važno je u mamce dodati i sladilo da ih doradi. Ako to ne napravite, koncentrirane arome mogu imati gorak okus. Takve mamce šaran ponekad zna odmah izbaciti iz usta već nakon prvog dodira, u trenutku dok ih još uopće nije usisao. Još takvom mamcu volim dodati 3 ml Mainline Cell Activatora, jer je glavna smjesa mamca kojeg trenutno gotovo svugdje koristim Cell i s takvim specijalno pripremljenim mamcima najviše volim loviti preko tepiha Cell slobodnih mamaca. Zbog toga želim da moje boile na dlaci šalju šaranima signale kombinacije koncentriranih mirisa ali i Cella. Sada to tijesto dobro izmiješam da budem siguran kako su se arome po njemu dobro rasporedile i svemu tome dodam malu količinu Mainlineovog bijelog praha Bait Dye. On utječe na boju mamca tako da mu daje malo svjetliju nijansu i da se po tome ističe od ostalih klasično obojanih slobodnih mamaca. Kad budete radili mamce, primijetit ćete kako se Bait Dye prašak ne miješa lako s jajima, ali i da ga treba malo dulje i malo energičnije miješati kako bi se dobro raspršio po svim dijelovima tjestaste smjese. Tada u smjesu dodajem pomiješani polako tonući puder sve dok se ne dobije prilično čvrsta pasta koja nije ljepljiva ali ni gnjecava. Sada je najbolje staviti to tijesto u plastičnu vrećicu, zavrnuti vrh i ostaviti da odleži nekoliko sati prije izrade mamaca kako bi se sve tekućine što bolje upile u sam suhi dio mamca. Stajanjem se dobiva i konzistentna smjesa te tako olakšava izrada mamaca. Ako imam dovoljno vremena, još je bolja opcija ostaviti takvo tijesto u vreći da odstoji preko noći i napraviti mamce sljedeće jutro. Ako od ovako napravljenog tijesta želite raditi mamce ubacivanjem u njega kuglica od pluta, s namjerom da dobijete jako plivajući mamac za ribolov chod sistemom, također bih vam i tada snažno preporučio da svježe zamiješano tijesto ostavite nekoliko sati u plastičnoj vrećici, jer se oko plutene kuglice treba napraviti relativno tanak sloj miksa koji se ne smije raspadati. Zbog toga ako želite napraviti mamce koji polako tonu ponekad treba kontrolirati tjestastu smjesu i čekati pravi trenutak da ih radite u trenutku kad je pasta najhomogenija. Kad izrađujem mamce, svaki put uzimam po mali komadić tijesta prstima, ali uz prethodno namakanje prstiju u vodi. Na taj način sprječavam da mi se pasta lijepi za prste, ali i tako lakše uspijevam napraviti mamce u obliku lijepih kuglica, bez pukotina koje kasnije na njima znaju osvanuti.

Veličina mamaca

Veličina mamaca koje radite prepuštena je vama, ali morate uvijek imati u glavi kako što veći mamac u vodi stvara što veći uzgon i ako napravite mamac od 18 milimetara i postavite ga na dlaku uz udicu broj 10, vidjet ćete kako je on prevelik i kako ju diže od dna. Osobno najviše volim koristiti mamce od 18 i 20 mm u kombinaciji s udicom broj 4 ili mamce promjera 12 ili 14 mm u kombinaciji s udicom broj 6. Možda se ove veličine udica nekome čine prevelikim, ali moje je mišljenje da veće udice, pogotovo ako su jako oštre, imaju veće izglede zabiti se u riblja usta. I danas, kad je sitan pribor gotovo razvijen do savršenstva, jednostavno nemate prava da ih, ako želite, ne koristite. Pogotovo se sve to odnosi na činjenicu da su Kaptor udice, uz to što su oštre, još i zamaskirane fantastičnom bojom. Ako se poslužite savjetima iz ovog članka i napravite mamac koji će neutralizirati težinu udice na sistemu, riba veliku udicu može osjetiti tek kad uđe u njena usta, a onda, ako ste sistem napravili kako treba, igra bi trebala biti gotova!

Tajne kuhanja

Obično stavljam jedan dio zamiješanog tijesta u malu kuhinjsku plastičnu kutijicu, a od ostatka napravim mamce. Normalno, od polovice radim manje mamce od 12 do 14 mm, a od druge polovice tijesta veće (18 do 22 mm), tako da imam mamce za sve ribolovne situacije koje mi se u nadolazećim mjesecima mogu dogoditi. Međutim, ako radim velik broj mamaca samo za jednu vrstu ribolova, tada ih sve pokušavam napraviti u sličnoj veličini. Kad sam prethodno zamiješano tijesto pretvorio u kuglice, na red dolazi kuhanje. Prvo uvijek kuham manje mamce i to negdje oko 90 sekundi. Nakon kuhanja ih prebacujem u jednu drugu malu plastičnu kutiju da se osuše, a onda i veće mamce. Veće boile kuham oko dvije minute. Vrijeme kuhanja je različito jer želim da sve one, kad se osuše, budu jednako tvrde. Kad kuhanja treba povesti računa da voda ne ključa furiozno, već da se samo svako malo od dna posude dižu mjehurići na površinu. Na taj način sprječavate da se mamci izobliče. Kod kuhanja je još važno redovito promiješati vodu jer se tako mamci zadržavaju lijepi i okrugli.

Sušenje i osnaživanje arome

Zbog sušenja uvijek vadim mamce van iz plastične posudice i dok sam god na vodi, ako je lijep dan, sušim ih. Boravkom na suhom zraku vlaga evaporira iz mamca i već nakon jednog dana možete ih staviti u neko hladno, suho i sjenovito mjesto kao što je na primjer garaža, ili, u mom slučaju, stražnji dio kombija, da se suše cijeli sljedeći tjedan ili dulje. Nakon što su se dobro prosušili, počinjem im po malo dodavati kapljice arome kako bih mamcima povećao atraktivnost. Kako se oni suše, aroma iz njih polako evaporira i s vremenom oni mirišu sve manje i manje. Dodavanjem kapljica arome za vrijeme procesa sušenja i nakon toga prebacivanjem mamaca u normalne plastične kutijice s poklopcem, uvjerit ćete se kako oni vrlo brzo upiju svu tekućinu (aromu) koju na njih kapnete. To znači da ih u periodu od nekoliko tjedana možete pojačati 4 do 5 puta, sve dok ne postanu maksimalno „nabrijani“.

Druge kombinacije

Lista aroma, boja i kombinacija koje možete upotrijebiti ograničena je samo vašom maštom, ali htio bih vam ukazati na nekoliko njih s kojima sam jako dobro ranije lovio i koje bi svakako trebalo iskušati. Bez obzira da li radite mamce direktno iz Polaris Pop Up smjese ili pokušavate napraviti sporo tonuće (balansirane)mamce, svakako bih vam preporučio da u smjesu ubacite malo vaše smjese za boile s kojima u ribolovu mislite prihranjivati. U mom slučaju to su Cell i New Grange, u kombinaciji s Polaris Po Up smjesom. Ako želite napraviti samo jedan mamac za lov i u ribolovu ne namjeravate hraniti, tada bih vam svakako preporučio da pomiješate Polaris s Mainline High Leakage smjesom, jer će takav mamac imati bolje otpuštanje korištene kombinacije aroma. Ovo su moji apsolutni favoriti:

  • 4 ml Scopex, 2 ml Peachade; 1 ml Sweetade
  • 6 ml Pineapple, 2 ml Tangerine Juice, 1ml Peachade, 1 ml Sweetade
  • 4 ml Solar Squid and Octopus, 1 ml Tangerine, 2 ml Peachade, 1 ml Sweetade

Boje

Boje za bilo koju od ovih kombinacija također prepuštam vama, ali vam moram napomenuti kako sam shvatio da su žuta, narančasta, bijela i ružičasta najbolje za lovne mamce, a odabiru se prema bistrini vode i vremenu kad ih koristite. Glavno je pravilo sljedeće: što je voda mutnija to boja mora biti svjetlija. Kad se malo više počnete baviti upotrebom boja u ribolovu, shvatit ćete kako u vrlo bistrim vodama bolje rade neke umjerene boje, kao na primjer zagasito bijela, od onih kričavih poput svjetlo ružičaste. S druge strane, također sam primijetio da ukoliko uopće ne dodate boju u mamac, završit ćete s jednom zagasitom krem kombinacijom, a to je jedna od najboljih boja za lovni mamac, bez obzira kojim mamcima s njom lovili. Ona se nikad ne ističe, a dobro radi bez obzira na bistrinu ili vrstu vode gdje se nalazite.

Trešnja na vrhu kolača

Na kraju bih vam još želio reći kako su mi ovi mamci donijeli velik broj lijepih velikih šarana koje možda bez njih nikad uopće ne bih ni ulovio. Čini mi se kako je napor za napraviti ih minimalan u odnosu na količinu akcije koju sam doživio. Zbog toga smatram kako ih se isplati raditi u bilo kojem dijelu godine i zbog toga ću i dalje čuvati pribor za izradu boili na zadnjem kraju svog kombija. Jako se veselim otkrivanju novih kombinacija koje bi mogle dobro raditi u budućnosti. Nadam se da sam vas uspio zaintrigirati pa da i sami krenete u akciju te potrošite relativno malu sumu novca na sve potrebne sastojke kako biste sami napravili svoju malu trešnju koja se postavlja na vrh kolača.

IZRADA BALANSIRANIH MAMACA

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana