VELIKA FRANCUSKA JEZERA

12 min read

PR / Broj 48 / Ožujak / 2012.

Velika francuska jezera nude svakom ljubitelju lova šarana prije svega poseban doživljaj, ali i poseban izazov. Na njima ih čekaju brojne prepreke i zbog toga je dobra priprema prije odlaska u ribolov na neko od njih vrlo važna. Za takvu vrstu ribolova treba biti dobro fizički i psihički pripremljen. Međutim, osim dobre osobne pripreme samog ribolovca, jednako tako mora biti pripremljen i sav njegov ribolovni pribor koji mora biti vrlo pouzdan i izdržljiv. Ribolov na velikim jezerima je za mene oduvijek predstavljao poseban izazov, pogotovo zbog toga što sam prema njima uvijek osjećao veliko poštovanje. Uloviti divljeg šarana na velikom jezeru dugo je bila jedna od mojih skrivenih želja. Prošle godine sam ju, skupa s mojim najboljim prijateljima ribolovcima Emirom i Nerminom, uspio ostvariti. Lovili smo na jednom od najvećih jezera u Francuskoj. U ovom članku ću vam pokušati opisati što je sve važno znati ako se jednom odlučite na takav ribolov.

PIŠE: KRIŠTOF CUDERMAN, DYNAMITE BAITS TEAM
Sa slovenskog preveo: Krešimir Kuri

Što su velika otvorena jezera?

Odgovor na pitanje što je zapravo veliko jezero može biti vrlo različit. I dok se kod nas velikim smatraju sva jezera veća od 50 hektara, u Francuskoj, zemlji s jako mnogo velikih jezera, ta je podjela potpuno drugačija. Tamo su velika jezera ona veća od 100 hektara, a ona veća od 1000 hektara se nazivaju velikim otvorenim jezerima. U ovom članku ću vam pričati baš o njima. U prošlosti je među ribolovcima Francuska bila poznata baš po kapitalnim ulovima šarana na velikim otvorenim jezerima. Najpoznatija od svih su bila jezera Forent d Orient i Lac du Der. Kapitalni šarani koji su tamo ulovljeni pred više od dvadeset godina, još su cijeli niz godina privlačili brojne ribolovce iz cijelog svijeta. Danas je u Francuskoj takvih jezera malo više od deset. Ulovi kapitalnih šarana na njima lovcima na šarane predstavljaju posebno vrijedne trofeje, a to je baš zbog toga što se ne love tako lako.

Potreban pribor i oprema

Za preživljavanje duljeg vremenskog perioda van civilizacije treba uvijek imati dobar plan. Za ribolov na velikim jezerima preporučio bih vam da obavezno nabavite sljedeći pribor i pomoćnu opremu bez kojih vam nikako ne bih preporučio da se upuštate u ovakve avanture:

1. Dobro opremljen čamac

Za ribolov na velikim otvorenim jezerima potrebno je imati dovoljno velik čamac. Bez njega nije lako doći na veliku većinu ribolovnih pozicija, pogotovo zbog toga što su i pristupi automobilom do vode na takvim jezerima vrlo rijetki i ograničeni. Puno pozicija za ribolov se zapravo nalazi na otocima, neke ceste su od najboljih mjesta udaljene kilometrima, druge nedostupne zbog grmlja i drveća , a nekad i velike količine blata. Veličina čamca je još vrlo važna kod prijevoza opreme, jer ako u njega možemo odjednom utovariti svu potrebnu opremu često jako štedimo na uvijek dragocjenom vremenu. Za takav čamac sa sobom morate imati dovoljno snažan elektromotor ili benzinski motor. Kod elektromotora morate voditi računa o tome da za njega imate dovoljan broj akumulatora. Često puta će vam u takvim situacijama bolje poslužiti benzinski motor čija je upotreba na velikim otvorenim jezerima dozvoljena. Kod izbora čamca moramo voditi računa kako su na velikim jezerima skoro uvijek prisutni valovi. Posebnu opasnost uz njih mogu vam predstavljati brzi gliseri i jedrilice. Uvijek treba biti oprezan, jer onaj koji na vodi kasnije primijeti opasnost, uvijek je u podređenom položaju. Čamcu ne smije nedostajati ni svjetlo na vidljivom mjestu, tako da ga vide i drugi čamci. Čamac treba imati dovoljno veliko sidro da se u slučaju kvara na motoru sve do njegovog popravka možemo zadržati na mjestu. U suprotnom slučaju nas vjetar i tok jezera mogu odnijeti kilometrima daleko. U Francuskoj je obavezna upotreba prsluka za spašavanje koji ne smijete zaboraviti kod kuće.

2. Upotreba GPS-a i radio stanice

Jedna od najvažnijih stvari danas je GPS. Bez njega je ribolov na ovakvim jezerima gotovo nezamisliv. Ne služi nam samo za označavanje lovnih pozicija, već nam pomaže i kod noćne orijentacije u magli. Radio stanice i voki-tokije najtoplije vam preporučam, ponajprije za komunikaciju među partnerima u ribolovu i to po sistemu: jedan na obali, drugi u čamcu.

3. Osobna oprema

Obavezno sa sobom treba ponijeti visoke neoprenske čizme do ramena. Zbog velikih plićaka na nekim mjestima treba postaviti rod-pod i po nekoliko desetaka metara daleko u vodu. Za takve nam situacije baš čizme i trebaju, jer ako negdje naiđemo na dublje blato, možemo za vrijeme ribolova imati većih problema ili čak upasti u vodu.

4. Zaštita

Treba upozoriti i na velik broj komaraca, pogotovo ako na jezeru ne puše vjetar. Nekad su strašno napasni i unaprijed treba dobro pripremiti zaštitu. Druga velika napast i opasnost je blato. U takvim situacijama još vam dobro mogu doći komadi kartona ili plastike kako biste se negdje lakše kretali, a negdje i zaštitili od blata sebe ili pribor.

Kretanje šarana

Šarani se na tako velikim jezerima ponašaju malo drugačije nego šarani u našim domaćim vodama. Karakteristično je brzo kretanje po tako velikom vodenom prostoru. Zadržavaju se većinom u jatima, ali postoje i šarani samci. Oni su više orijentirani prema nekom strogo određenom teritoriju kojeg se drže. Šarani u većim jatima trebaju i veće količine hrane pa zbog toga i putuju po nekoliko kilometara dnevno. U slučaju da negdje nađu veću količinu hrane, tu se mogu i dulje zadržati.

Kako ih naći?

Vrlo je važno da prije samog ribolova upoznamo glavne značajke jezera, kao što su dubine, eventualni otoci ili pritoci (ako postoje). Velika francuska jezera vrlo su rijetko dublja od 10 metara. Njihova uobičajena dubina je negdje od 3 do 6 metara. Dubine je posebno važno znati u proljeće, kad se šarani skupljaju u plitkim zaljevima. U slučaju pritoka neke rijeke, vrlo je važno posvetiti joj u proljeće veliku pažnju. Vrlo često šarani na mrijest odlaze u riječne rukavce. U slučaju da izaberete mjesto koje se križa s njihovim prirodnim putem koji tamo vodi, u ribolovu možete očekivati čuda. Riba je u to vrijeme koncentrirana na manjem području i tako se vaše šanse za ulov višestruko povećavaju. Šarani su netom prije mrijesta uvijek nešto teži nego inače. Veliku pažnju treba uvijek posvetiti i otocima. Šarani ih vole i za vrijeme svojih uobičajenih selidbi često ih posjećuju. Velik utjecaj na kretanje šarana na velikim jezerima ima i vjetar. Zbog toga je kod izbora pozicije za ribolov dobro pogledati u kojem smjeru najjače puše. Najbolja su mjesta gdje vam vjetar stalno puše u lice. Glavni razlog tome leži u mogućnosti da valovi stalno udaraju u plićake i tako šaranima donose hranu. Vjetar je uvijek dobar za ribolov i obično su najlošiji rezultati u danima kad ga nema.
Na većini velikih jezera šarani prilično rijetko skaču iz vode. Zbog toga je nekad i njihovo lociranje puno teže. Nekad su razlog što skokove ne vidimo i valovi koji ih sakrivaju. Kad valova nema i aktivnost šarana se smanjuje. Šarani na velikim jezerima obožavaju sve promjene vrsta dna i dubina. Prijelazi s raznim dubinama jezera mogu nekad značiti i njihove vodene putove po kojima se kreću. Veliku pažnju treba posvetiti potopljenom drveću u vodi, područjima s travom i mjestima gdje je sve puno panjeva. Takva su mjesta idealna skrovišta za rakove i školjke koje šarani jako vole.

Jezero veliko kao more

Početkom svibnja prošle godine, Emir, Nermin i ja, otišli smo na 3515 ha veliko jezero Biscarrosse koje se nalazi na Atlanskoj obali i jedno je od najvećih jezera u Francuskoj. Kad sam ga prvi put ugledao, dobio sam dojam da se nalazim na moru. Po jezeru su jurili brojni gliseri, ali i jedrilice koje su maksimalno koristile vjetrove koji su dolazili s obližnjeg oceana. Voda je bila čista i dno se vidjelo sve do dubine od 2 metra. Turizmu je namijenjeno oko 30% njegove obale, a ostalih 70% predstavlja nedirnutu prirodu bez ljudi. Na takva se mjesta jedino može doći čamcem. Zbog toga smo u naša dva gumena čamca utovarili sav potreban pribor te hranu i piće potrebne za tjedan dana života u divljini. Do pozicije smo imali dobar kilometar vožnje. Na našu sreću jezero je bilo mirno. Naši su čamci bili natovareni do maksimuma i pitanje je kako bismo prošli da nam vrijeme nije bilo naklonjeno. Čim smo došli na poziciju počeli smo s postavljanjem ribolovnog kampa. Ribolovna pozicija se nalazila usred grmlja i baš nije bila prostrana. Olakšavajuća je bila okolnost da je baš taj dio obale bio pješčan i da se nismo uz sve drugo još morali boriti s blatom. Pripremili smo pribor i čamcem krenuli tražiti pozicije za ribolov.

Ribolovne pozicije

Na velikim je jezerima vrlo važno da mamce postavljamo na što veće područje. Na taj način imamo mogućnosti šarane naći vrlo brzo, pogotovo ukoliko se dogodi da ih put nanese blizu naših mamaca. Lovili smo na raznim daljinama i najdalji je štap bio postavljen na oko 540 metara daleko od obale. Dubina je na tom mjestu bila oko 6.5 metara. Najbliža lokacija na kojoj smo postavili sisteme na označene pozicije bila je 50 metara daleko od obale. Na nekim su mjestima bile kolonije različitog vodenog raslinja, i to su nam bile udarne pozicije, jer se u vodenoj travi uvijek nalazi jako puno prirodne hrane. Druge vrlo zanimljive pozicije su se nalazile na 180 do 200 metara daleko do obale. Tu je bio najveći prijelaz i dubina je u dvadeset metara pala s 2.9 metara na 4.3 . Na velikim jezerima velike promjene dubine nisu česte i zbog toga treba obratiti pažnju na sve promjene koje uočite. Treća je pozicija bila udaljena oko 360 metara od obale. Uz sve ostalo tu se našao i jedan mali zatravljeni otok na dubini od 1.8 metara, a trava se na njemu dizala skroz do površine. Otok je imao površinu otprilike 50 x 40 metara i jedno odlično ribolovno mjesto se nalazilo oko 10 metara pred otokom, gdje je voda bila duboka 3.1 m. Bili smo sigurni da to mjesto šarani inače obilaze, ali nismo znali hoće li ga obilaziti i tih dana dok smo mi tu.

Sistem za velika jezera

Na velikim jezerima je pribor vrlo važan. Najveće probleme predstavljaju vam velike udaljenosti na kojima se lovi. Ribolov s najlonom na udaljenostima većim od 300 metara je zbog njegove rastezljivosti praktično nemoguć. Zbog toga vam preporučam upotrebu upredenice s oko 20 metara dužine najlona na kraju. Rastezljivost toga najlona će vam biti od velike pomoći pri smanjenju otpora kad ćete umarati zategnutog šarana. Upredenica mora biti tonuća. S plivajućom možete računati na brojne probleme s gliserima i jedrilicama koji vam ju mogu lako prerezati. Drugi problem plivajuće špage je što se na njoj nakuplja plivajuća trava i drugo plutajuće vodeno raslinje. Snaga špage mora biti minimalno 25 lb, da bude dovoljno jaka za izvlačenje šarana iz većeg bunta trave. Dodatne probleme kod ribolova na velikim daljinama mogu vam predstavljati vjetar i valovi koji vam špagu mogu nositi u polukrugu. Ja sam zbog toga složio vrlo jednostavan sistem. Osnovni najlon mi je bila pletena špaga nosivosti 30 lb, a zadnjih 20 metara najlon od ACE-a Velocity 0.40 mm. Slijedi oko metar dug Leadcore na kojem je klasična montaža (safety bolt rig) s olovom od 250 g. Za predvez sam koristio Camo-Core nosivosti 25 lb. Udica je bila Korda Wide Gape broj 4.

Kako hraniti?

Kao prvo, vrlo je važno znati da su sva velika otvorena jezera vrlo bogata prirodnom hranom. To se prije svega odnosi na velike količine rakova i školjki te male jezerske puževe. Ovi su nam podaci vrlo važni, jer prema njima izabiremo hranu, kao i način hranjenja koji ćemo koristiti. Kod izbora mamaca, oni bi trebali šaranima davati nešto više od njihove prirodne hrane. Dosad su mi se na većini jezera odličnim pokazale Squid & Octopus i Source boile od Dynamite Baitsa, u kombinacijama s različitim plivajućim boilama, od kojih sam najbolje rezultate imao s fluoro plivajućim boilama Mussel & Anchovy (također od Dynamite Baitsa). Velik problem na ovakvim vodama mogu biti i druge riblje vrste. Ovakva su jezera obično krcata deverikama i linjacima koji se drže u velikim jatima i kad vam neko od njih dođe na hranilište, vrlo ga brzo isprazni. To su ponekad vrlo veliki primjerci riba, čak do 5 kg i više. One su tamo tako velike da bez problema mogu pojesti boile veličine i 30 mm. Druga jednako tako velika opasnost za naše mamce prijeti i od rakova. Zbog toga ću vam ukazati na dvije mogućnost ili taktike hranjenja kako bi neki vaši mamci dočekali šarane.

Taktika 1.

Na mjestu površine 10×10 metara hranim sa smjesom od više vrsta peleta, partikla sastavljenog od velikog broja raznog sjemenja i više vrsta boila promjera od 15 do 26 mm. Ovakav odabir mamaca će prvo na hranilište privući deverike, linjake i rakove koji će nam raditi probleme. Šarani su vrlo znatiželjne ribe i cijela ta gužva brzo će privući i njih. Kako u ovom načinu ribolova treba često razvlačiti štapove, preporučam ih za kraća hranilišta.

Taktika 2.

Izaberem mjesto za ribolov površine 2 x 2 metra i na njemu samo hranim s boilama od 20 i 26 mm. Na izabrano mjesto bacim samo dvije šake boila, a nekoliko šaka mamaca rastresem na šire područje 20 x 20 metara. Tom se taktikom se pokušavam riješiti druge bijele ribe koju jako privlači velika količina hrane. Zbog toga što su boile razbacane na većoj površini, rakovima treba više vremena da ih nađu i pojedu. U slučaju da na ovom hranilištu ulovim šarana, ponavljam hranjenje i na taj način pokušavam zadržati jato u blizini.
Vrlo je važno znati što se na hranilištu događa. Ako se to vidi iz čamca, to nije nikakav problem. Međutim, ako ne, ponekad treba i zaroniti s maskom kako bismo provjerili situaciju. Ako ronite, obavezno netko mora biti u čamcu pored vas. Na 300 metara daleko od obale na ovakvoj vodi treba uvijek biti jako oprezan.

Ispunjenje mojih želja

Jedan cijeli dan smo potrošili kako bismo sisteme postavili na oprezno odabrane pozicije. Prva dva dana su nas jako napadali linjaci i deverike, a navečer smo uživali u razgovoru pred šatorom. Negdje na 200 metara daleko od obale čuli smo skok šarana. Bili smo iznenađeni i puni adrenalina. Krenuli smo spavati, ali ne zadugo. U noći nas je probudio indikator ACE I-3, jer je Emir imao potez. Uskočili smo u čamac i krenuli prema ribi. Snažna borba se završila za oko 15 minuta i rezultat toga je bio lijep ljuskaš u podmetaču. Znali smo da šaran sigurno na hranilište nije došao sam. Drugo dopodne smo i ja i Nermin imali poteze i ulovili dva ljuskava šarana od 14 i 15 kg. U sljedeća tri dana smo ulovili još pet šarana teških od 12 do 17 kg. Bili smo super zadovoljni ulovom, jer se s ovakvih ribolova jako velik broj ribolovaca obično vraća bez ribe. Na ovom ribolovu sam sakupio mnoštvo iskustva za ribolov na velikim jezerima, što ponajviše mogu zahvaliti Emiru. Bio sam mu zahvalan jer je sve svoje iskustvo koje je u prošlih nekoliko godina sakupio na jezeru Lac du Der, nesebično podijelio sa mnom. Nadam se da sam vam neka od svojih saznanja uspio prenijeti ili barem dočarati kako izgleda ovakav ekstremni ribolov. Bit ću zbilja jako sretan ako ovaj članak motivira još nekog od vas pa da odluči otići u ribolov na neko od ovako velikih jezera. Mene su velika francuska jezera posve osvojila i ako ću ikad opet imati mogućnosti tamo loviti, sigurno ću se vratiti, a sva svoja nova iskustva i rezultate sam uvijek spreman podijeliti s vama u nekom od sljedećih brojeva Praktičnog ribolova.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana